Kirjoittaja Aihe: Magneettivuon tiheys ilman r:ää  (Luettu 1250 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Lumipallo

  • Tehovuotaja
  • *
  • Viestejä: 81
Magneettivuon tiheys ilman r:ää
« : 14.02.18 - klo:13:34 »
Fotoni 7 t .1-52: Van de Graff kiihdyttimellä kiihdytetään ionit kahdessa vaiheessa: ensin negatiivisina ioneina, tämän jälkeen elektronit "riisutaan" ionilta ja sama ioni kiihdytetään positiivisena ionina. Hapen isotooppia O-16 kiihdytettiin eka O2- - ionina ja sitten O6+- ionina (2- ja 6+ varauksia siis).  A)- kohdan sain oikein (kuinka suuren nopeuden ioni sai kiihdytyksen lopussa, kun kiihdytysjännite = 4,8MV, vastaus: 22Mm/s)
B): Kuinka suuri taivutusmagneetin magneettivuon tiheyden pitää olla, jotta hiukkassuihku kääntyy taivutusmagneetin magneettikentässä 90astetta?


Saako b-kohtaa ratkaistua ilman r:ää?
Kiitos! :)

Pähkinä

  • Vieras
Vs: Magneettivuon tiheys ilman r:ää
« Vastaus #1 : 14.02.18 - klo:16:30 »
Ei kyllä voi ratkaista ilman ärrää. Mietin alussa, että voisiko ratkaista silloin, jos hiukkanen tulee neliön muotoiseen magneettikenttään oikeasta alareunasta, tekee 1/4 ympyrän ja poistuu aivan vasemmasta yläreunasta 90 asteen kulmassa tulokulmaan nähden. Tällöin r on magneettikentän sivun pituus. Trigonometrialla yritin väkerrellä parikymmentä minuuttia, kunnes tajusin, ettei voi ratkaista.

Sen näkee ihan jo yhtälöstä qvB = mv^2 / r

Br = mv / q = vakio, eli aina kun r:n arvo muuttuu, muuttuu myös B:n arvo ja ne ovat kääntäen verrannollisia toisiinsa. Yhtälöllä taitaa siis olla ääretön määrä ratkaisuja B:lle, jos ärrää ei tunneta.

 

Seuraa meitä