Kirjoittaja Aihe: Geenin etsintää, Bios5 s.99 teht.6 (YO kevät 2000 tehtävä 6)  (Luettu 24705 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa care

  • Hypervuotaja
  • ****
  • Viestejä: 796
  • Sukupuoli: Mies
  • LL Oulu
Itselläni on geenien järjestys B-A-C-D.
B-A-C-D:ssä on se ongelma, että  B-A 30%, A-C 10% ja C-D 45%. Tällöin B:n ja D:n välille syntyy kiasma 85%:n todennäköisyydellä, mikä ei oikein sovi yhteen sen kanssa, että kiasmoista johtuvaa muuntelua pitäisi aina olla alle 50%:ia (ts. purkautumattomuus on todennäköisempää).
Ärzte ohne Anatomie sind wie Maulwürfe, sie tappen im Dunkeln und ihrer Hände Arbeit sind Erdhügel.
Friedrich Tiedemann

niisa

  • Vieras
Totta! Kiitos avustasi, nyt aukesi.  :)

Poissa Lumipallo

  • Tehovuotaja
  • *
  • Viestejä: 81
Miten PCR liittyy yksittäisen geenin tunnistukseen ja eristykseen? Koettimen avulla tapahtuvan geenin etsinnän tajuan, mutta miten etsintä tapahtuu PCR:llä? Vai tarkoittaako Bios 5:n sivulla 93 oleva otsikko "Yksittäinen geeni tunnistetaan ja eristetään koettimen tai PCR:n avulla" ja sen alla olevat tekstit sitä, että PCR:n kohdalla jo tiedetään missä kohtaa DNA:ta haluttu geeni on ja PCR:llä siis saadaan aikaan pikemminkin eristystä kuin etsintää? Tässä tapauksessa liitetään alukkeet geenin eri päihin -> monistus -> elektroforeesi -> ennestään tiedetään halutun geenin pituus, jolloin sitä vastaava pätkä osataan erotella geelistä?


Bakteeriviljelmässä (esim. geenikirjasto), täytyy sitten etsiä geeni koettimella ja geenin sisältämää pesäkettä voidaan sitten jatkokasvattaa, jolloin geeniäkin tulee lisää, mutta tämä on hitaampaa kuin PCR:llä.Jos menee näin niin onko muita tapoja etsiä geeniä kuin koetin?


Haluaisiko joku vielä selittää merkkigeenin? Voiko merkkigeeni olla jokin tiettyyn laadulliseen ominaisuuteen vaikuttava geeni, esim. saako kielen rullalle? Jos huomataan, että tutkittu ominaisuus ja kielen rullalle saanti periytyvät usein yhdessä ja voidaan sanoa, että ne ovat vahvasti kytkeytyneet, niin voiko kielen rullalle saantia pitää merkkigeeninä? Onko parempi jos merkkigeeni on jokin geeni, joka vaikuttaa juurikin laadulliseen ominaisuuteen (ominaisuuteen vaikuttaa vain yksi geeni, ominaisuuden vaihtoehtoina joko tai). Onko tällöin merkkigeeni ja tutkittava geeni helpompi paikallistaa? Miten sitten keinotekoiset merkkigeenit toimivat (esim. fluorisoiva valo)? Laitetaanko niitä esim. halutun geenin kylkeen bakteerisoluihin -> erotetaan halutunkin geenin sisältävät pesäkkeet.

Pähkinä

  • Vieras
PCR:llä voidaan monistaa tietty DNA:n pätkä. Monistettava geeni tai DNA:n pätkä rajataan tietyillä alukkeilla, jotta saadaan oikean kokoinen pätkä. Biosissa on tosiaan aika huonosti selitetty tämä, mutta siis käsittääkseni PCR:n "geenintunnistus" toimii niin, että samaan syssyyn laitetaan DNA:ta ja tämän etsittävän geenin alukkeita ja muut tarvittavat jutut. Jos geeni monistuu, niin DNA:ssa on ollut juuri tätä tiettyä geeniä ja jos ei monistu, niin ei ole ollut.

 

Seuraa meitä