Kirjoittaja Aihe: Virusten lisääntyminen  (Luettu 4292 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Nanu

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 61
Virusten lisääntyminen
« : 07.04.16 - klo:11:23 »
Erot johtuvat ilmeisesti näistä seikoista:
 1. yksi- vai kaksijuosteinen
 2. Rna virus, onko retro vai ei

Oon lukemani perusteella nyt käsittänyt, että Dna virus lisääntyminen riippuu onko se yksi- vai kaksijuosteinen. Jos on yksijuosteinen, täytyy siihen syntetisoida vastijuoste ennen kuin se voi liittyä isäntäsolun perimään ja alkaa tuottamaan virukseen tarvittavia entsyymejä. Lisäksi ilmeisesti nukleiinihapon kopiointia varten tarvitaan se toinen juoste, jotta se pystyy toimimaan uuden viruksen nukleiinihappoa varten templaattijuosteena.
Tätä ei sanota suoraan biologian kirjoissa, mutta olisiko päätemäni oikein?

Samalla periaatteella myös yksijuosteiselle Rna virukselle tulisi tehdä vastinjuoste, jotta uusille viruksille saataisiin koottua  kyseitä nukleiinihappoa, sillä mikäli alettaisiin suoraan lukemaan ja tuottamaan tätä tullutta lähettiä ribosomilla tulisi tuotteena vastinjuoste.

Ovatkohan päätelmäni oikein?

Poissa sakura

 • Hypervuotaja
 • ****
 • Viestejä: 1690
 • KI VT15

MNS

 • Vieras
Vs: Virusten lisääntyminen
« Vastaus #2 : 08.04.16 - klo:08:56 »
Ymmärtääkseni virusten replikaatiomenetelmät johtuvat juurikin niiden genomin laadusta. Viruksiahan on yksi (ss)- tai kaksijuosteista (ds) nukleiinihappos sisältäviä, eli ssDNA, dsDNA, ssRNA (+), ssRNA (-) ja dsRNA.

Plusmerkkinen ssRNA voi suoraan toimia mRNA:na, jolloin ei erikseen tarvita juostetta. Retrovirukset ovat ssRNA(+) -viruksia, jotka tekevät virus-RNA:sta dsDNA-välituotteen (tässä toimii käänteistranskriptaasi), joka integroituu solun DNA:han. Miinusmerkkinen ssRNA on komplementaarinen sekvenssiltään siitä muodostuvan mRNAn kanssa, joten tarvitaan toinen RNA-juoste. Tämä onnistuu, sillä virus tuo mukanaan oman RNA-polymeraasin. Oman RNApol:n avulla virus rakentaa lisää omaa genomista ssRNA(-) -juostetta uusien viruksien mukaan ja komplementaarista mRNA:ta virusprotskujen tuottoon.

ssDNA-virukset eivät tuo mukanaan entsyymejä, vaan hyödyntävät jo soluissa olevia. ssDNA-viruksen genomi menee tumaan ja replikoi siellä itselleen toisen juosteen, josta sitten saadaan solun menetelmillä mRNA -> virusprotskut jne. ds-DNA-virukset tuovat taas omia entsyymejä mukanaan. Nämä taisivat olla viruksista monimutkaisimpia. Niiden DNA replikoituu isäntäsolun tumassa.

Fiksummat saa korjata asiavirheet, näin olen viruksista ymmärtänyt.   ;D

Poissa Nanu

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 61
Vs: Virusten lisääntyminen
« Vastaus #3 : 08.04.16 - klo:10:29 »
Kuulostaa jo melko ekstratiedolle ja toisaalta mukavan selventävältä. Lukiokirjoissahan ei asioita todellakaan noin mukavan tarkasti kerrota. Ja kun tuota Wikipedian sivustoa katselin, niin monessa oli täsmennyksiä, ettei kaikesta ole edes vielä kovin tarkkaa tutkimustulosta. Vähän mietityttää mikä pääsykokeessa on riittävä osaaminen, mikäli asiaa kysyttäisiin :D
Olisikohan liian suurpiirteistä sanoa, et tapahtuma riippuu viruksen nukleiinihapon tyypistä ja antaa sitten esimerkkejä. ds-Dna-virukset liittyvät suoraan isännän dna:han ja ss-DNA-virukset liittyvät tumaan ja replikoituvat ja muodostava itselleen myös vastinjuosteen. Sit vielä puhuis esimerkiksi retrovirusten menetelmästä... Luulisi riittävän :)
Kiitos vastauksista :)
« Viimeksi muokattu: 08.04.16 - klo:10:51 kirjoittanut Nanu »

Poissa Hulk Hogan

 • Älyvuotaja
 • **
 • Viestejä: 160
 • Kuopioon 2016.
Vs: Virusten lisääntyminen
« Vastaus #4 : 08.04.16 - klo:11:02 »
Bioksessahan taitaa lukea vain niin että DNA-virusten perimä liittyy isännän perimään, retroRNAvirus käänteiskopioinnin kautta ja RNAvirus suoraan mRNAksi ellen väärin muistele :D

MNS

 • Vieras
Vs: Virusten lisääntyminen
« Vastaus #5 : 08.04.16 - klo:13:53 »
Bioksessahan taitaa lukea vain niin että DNA-virusten perimä liittyy isännän perimään, retroRNAvirus käänteiskopioinnin kautta ja RNAvirus suoraan mRNAksi ellen väärin muistele :D

Juurikin näin!  ;D Asia on yksinkertaistettu jo niin paljon, että itse asia jää hämärän peittoon. Eikait siitä lukiolaisillekaan haittaa olisi, jos mainitsee, että genomista riippuen lisääntyminen. Ja itse kaivoin ton tiedon, koska ihan päättelin, että viruksia on varmaan muitakin kuin retroRNA ja dsDNA.  ::) Ja en usko, että mitään yksityiskohtaista kysyvät kokeessa, niin kryptisesti on selitetty lukiotasolla asia. Mutta retrovirukset ja niiden mahtava entsyymi kannattaa varmaan muistaa, koska sitä hyödynnetään cDNA-kirjastojen valmistuksessa ja muutenkin geenitekniikassa (kun tarvii saada RNAsta DNA).

 

Seuraa meitä