Kirjoittaja Aihe: Proteiinien tuottaminen bakteereissa  (Luettu 2719 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Jepuliz

  • Alkuvuotaja
  • Viestejä: 2
Proteiinien tuottaminen bakteereissa
« : 14.04.18 - klo:10:18 »
Bioksessa sanotaan, ettei tumallisen solun proteiineja voi tuottaa bakteereissa, koska bakteereilta puuttuvat käsittelyyn tarvittavat entsyymit ja soluelimet, kuten solulimakalvosto tai Golgin laite.


Miksi kuitenkin esim. 2006 yo-tehtävässä kysytään, kuinka tuotetaan bakteerissa hämäkin seittiproteiinia? Hämähäkkihän on tumallinen. Em. bioksen sanoman mukaan se ei olisi mahdollista.


Voisiko joku ihana ihminen selventää? Kiitos!!  ::)

Pähkinä

  • Vieras
Vs: Proteiinien tuottaminen bakteereissa
« Vastaus #1 : 14.04.18 - klo:11:04 »
Esitumallisessa voidaan tuottaa aitotumallisen yksinkertaisia proteiineja, jos siirrettävää DNA:ta muokataan oikealla lailla. Intronit pitää poistaa esim tekemällä mRNA:sta cDNA. Tarvittava DNA liitetään plasmidiin (tai keinotekoiseen kromosomiin) restriktioentsyymien ja ligaasien avulla. Plasmidissa pitää olla myös haluttu säätelyalue, jotta bakteeri alkaa tuottamaan proteiinia. Sähkäpulssin avulla bakteerin muodostuu plasmidin mentävä aukko, jonka avulla se saadaan sisään.

Monimutkaisempien proteiinien tuotto taitaa olla hankalampaa.


Poissa Järjetön

  • Tehovuotaja
  • *
  • Viestejä: 74
  • Sukupuoli: Mies
  • LK
Vs: Proteiinien tuottaminen bakteereissa
« Vastaus #2 : 14.04.18 - klo:11:20 »

Pähkinä ehti ensin, tässä meikän selitys (osaksi toistoa).  ;D
--

Onnistuu tumallisten proteiinien tuotto myös bakteereissa (esimerkiksi insuliinin tuotto), kuitenkin joitakin haasteita yleensä tulee vastaan:
1) Intronit. Bakteerin genomissa ei ole introneita kuten tumallisella, joten ne eivät kykene silmukoimaan niitä myöskään pois lähetti-RNA:n synteesissä. Tämä ongelma kierretään valmistamalla haluttu geeni käänteiskopioimalla lähetti-RNA vastin-DNA:ksi.
2) Säätelyalueiden erot. Bakteerien ja tumallisten säätelyalueet ovat erillaisia, ja jotta siirtogeeni toimii bakteerissa saattaa se tarvitsea bakteerin säätelyalueen/promoottorin.
3) Proteiinisynteesin jälkeiset muokkaukset. Koska bakteereilta puuttuvat juuri mainitsemasi soluelimet, ei proteiinin muokkaus proteiinisynteesin jälkeen aina mene ihan putkeen, jolloin voi syntyä osin tai täysin toimimaton proteiini. Esimerkiksi kofaktorien liittäminen tai useiden aminohappoketjujen yhdistäminen proteiiniksi voi mennä mönkään. Mitä monimutkaisempi proteiini, sitä hankalampaa sitä on tuottaa bakteerissa.


Bios 5 -kirjassa näitä on käsitelty sivulla 105. Lisää eroja myös varmaankin löytyy lukio opsin ulkopuolelta, kuten vaikka proteiinisynteesiä säätelevien entsyymien toiminta tai mitälie.   :)

diiba daaba duu, whatcha gonna doo

Poissa Jepuliz

  • Alkuvuotaja
  • Viestejä: 2
Vs: Proteiinien tuottaminen bakteereissa
« Vastaus #3 : 17.04.18 - klo:09:52 »
Kiitos että autoitte ymmärtämään. Nyt vihdoin selkis! Iso kiitos ja kumarrus teille molemmille! Olette ihania, kun autatte ihmisiä, myös tällaisia aloittelijoita.  :)

 

Seuraa meitä