Kirjoittaja Aihe: Sitruunahappokierrosta tai oikeestaan palorypälehapon hapettumisesta  (Luettu 5261 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa tyhmäntäjä

  • Satunnaisvuotaja
  • Viestejä: 13
  • Sukupuoli: Nainen
Onkohan kellään antaa omaa mielipidettä tai faktaa tällaisesta, kun tuli törmättyä: onko oksidatiivinen dekarboksylaatio eli palorypälehapon hapettuminen aerobinen vai anaerobinen tapatuma? Vanhan opsin Lukion biologia 2 sanoo, että happea ei tarvita, Wikipedia sanoo, että happea tarvitaan (Reaktiot voivat tapahtua vain aerobisissa olosuhteissa) ja uuden opsin Bios 3 ei sano asiasta mitään.

Pähkinä

  • Vieras
Kysymys on tavallaan ehkä vähän hassu. Lukion oppimäärä sanoo, että glykolyysi ja sitruunahappokierto ovat anaerobisia reaktioita ja oksidatiivinen fosforylaatio aerobinen. Oikeasti tilanne menee niin, että tiettyjen reaktiotuotteiden (NADH, ADP, AsKoA, jne) muodostuminen inhiboi sitruunahappokierron ja pyruvaatin reaktioita ja jos happea ei ole saatavilla oksidatiiviseen fosforylaatioon, reaktiot hidastuvat sitruunahappokierrossa ja loppuvat pian kokonaan.


Pyruvaatin hapettumiseen ei siis tarvita suoraan happea. Hapen puute kuitenkin johtaa siihen, että lopputuotteet kasautuvat ja estävät pyruvaatin tasapainoreaktion kulkua sitruunahappokiertoon ja pyruvaatista alkaa muodostua enemmän maitohappoa.


Siinä vielä pyruvaatin mahdolliset reaktiot: https://en.wikipedia.org/wiki/Pyruvic_acid#Decarboxylation_to_acetyl_CoA
« Viimeksi muokattu: 19.08.18 - klo:13:57 kirjoittanut Pähkinä »

Poissa tyhmäntäjä

  • Satunnaisvuotaja
  • Viestejä: 13
  • Sukupuoli: Nainen
Kysymys on tavallaan ehkä vähän hassu. Lukion oppimäärä sanoo, että glykolyysi ja sitruunahappokierto ovat anaerobisia reaktioita ja oksidatiivinen fosforylaatio aerobinen. Oikeasti tilanne menee niin, että tiettyjen reaktiotuotteiden (NADH, ADP, AsKoA, jne) muodostuminen inhiboi sitruunahappokierron ja pyruvaatin reaktioita ja jos happea ei ole saatavilla oksidatiiviseen fosforylaatioon, reaktiot hidastuvat sitruunahappokierrossa ja loppuvat pian kokonaan.


Pyruvaatin hapettumiseen ei siis tarvita suoraan happea. Hapen puute kuitenkin johtaa siihen, että lopputuotteet kasautuvat ja estävät pyruvaatin tasapainoreaktion kulkua sitruunahappokiertoon ja pyruvaatista alkaa muodostua enemmän maitohappoa.


Siinä vielä pyruvaatin mahdolliset reaktiot: https://en.wikipedia.org/wiki/Pyruvic_acid#Decarboxylation_to_acetyl_CoA


Kiitosta kovasti vastauksesta! Näköjään tällä nettisivulla vielä ihmisiä ilmeisesti pyörii!

 

Seuraa meitä