Kirjoittaja Aihe: Haluaisiko joku selventää koettimesta  (Luettu 1960 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Millamasipaa

 • Alkuvuotaja
 • Viestejä: 2
Haluaisiko joku selventää koettimesta
« : 04.05.19 - klo:11:32 »
Eli BIOS 5 kirjassa todetaan näin:


" Joskus halutaan tietää, ovatko tietyt geenit aktiivisia jossain kudoksessa. Se selvitetään eristämällä kudoksesta lähetti-RNA:ta. RNA:sta tehdään käänteiskopioinnilla yksijuosteisia vastin-DNA koettimia, jotka värjätään. Aina kun ne pariutuvat sirun jonkin geenin koettimeen, tiedetään, että kyseisessä tutkittavassa kudoksessa geeni on aktiivinen. "


Se mitä en tässä ymmärrä on se, että miten vastin-DNA koetin voi pariutua yksijuosteisen tumasta eristetyn DNA:n kanssa, koska mallikappaleena olevassa lähetti-RNA:ssa ei ole silmukoinnin jälkeen introneita kun taas koettimen DNA:ssa on..? Mitä mä en tässä nyt hiffaa? Kirjassa sanotaan vain, että koetin on yksijuosteinen DNA-jakso, jossa on osa geenin emäsjärjestystä.


Kiitos jos joku viitsii valaista tätä mulle :) !

Poissa Velho

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 17
 • Helsinkiin 2019
Vs: Haluaisiko joku selventää koettimesta
« Vastaus #1 : 04.05.19 - klo:12:12 »
Tekstissäsi ei suoranaisesti edes yritetty  ilmaista, että vastin-DNA kykenee pariutumaan introneita sisältävän DNA:n kanssa. Eikä se kykenekään. Pariutuminen on vain mahdollista komplementaaristen emästen kanssa, eikä intronien lähdettyä pois cDNA ole komplementaarinen alkuperäisen DNA-juosteen kanssa.

Poissa TeknoDoktor

 • Hypervuotaja
 • ****
 • Viestejä: 572
Vs: Haluaisiko joku selventää koettimesta
« Vastaus #2 : 04.05.19 - klo:12:16 »

Koetin ei ole äärettömän pitkä pätkä geenistä vaan nimenomaan se mielenkiintoinen palanen.


Jos halutaan tietää, mikä geeni ilmenee missäkin kudoksessa, tiedetään usein myös miten se silmukoidaan ja (usein) on mielekästä tietää myös, miten silmukoituna se ilmenee, eli mitä proteiinia tuotetaan. Näin ollen valitaan koetin myös sen mukaan, että siinä on nimenomaan se pätkä, joka jää silmukoinnissa lopulliseen lähetti-RNA:han. Eli otetaan koettimeen vain jo(t)ku(t) sopiva(t peräkkäiset) eksoni(t).

Poissa Velho

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 17
 • Helsinkiin 2019
Vs: Haluaisiko joku selventää koettimesta
« Vastaus #3 : 04.05.19 - klo:12:28 »
Kiitos vastauksista, sitä oikeastaan lähinnä mietinkin että onko siinä koettimessa siis vaan muutama eksoni vai kuinka lyhyehkö pätkä se on, ja miten se rakennetaan tuollaisessa tapauksessa kun vastin-DNA halutaan pariuttaa.
Tämä menee jo lukion yli, samoin TeknoDoktorin aiempi mielenkiintoinen knoppi. Lukion kirjoissa puhutaan karkeasti ottaen vaan kokonaisista geeneistä, kun kyseessä on geeniaktiivisuuden testaaminen koettimella.


Tärkein juttu on ymmärtää, että koettimen täytyy aina olla emäksiltään komplementaarinen tutkittavan DNA tai RNA-palasen suhteen.

 

Seuraa meitä