Kirjoittaja Aihe: Geeninsiirron onnistuminen  (Luettu 1442 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa histoni

  • Tehovuotaja
  • *
  • Viestejä: 74
Geeninsiirron onnistuminen
« : 06.01.20 - klo:21:57 »
Miten solukorvaushoidossa IPS-soluja tuotettaessa valitaan ne potilaan solut, joihin geeninsiirto on onnistunut? Antibioottivalintaa eikä elektroforeesiakaan voi käyttää, koska solut laitetaan takaisin potilaaseen. Käytetäänkö tässä jotain koetinta?

Poissa Asetyylisalisyylihappo

  • Perusvuotaja
  • Viestejä: 25
Vs: Geeninsiirron onnistuminen
« Vastaus #1 : 07.01.20 - klo:09:26 »
Aluksi potilaasta eristetään esimerkiksi ihon soluja, jotka tiettyjen geenien ja virusvektorien avulla saadaan ohjelmoitua iPS-soluiksi. Nämä iPS-solut saadaan taas erilaistumaan kasvutekijöiden ja kemiallisten aineiden avulla halutuiksi soluiksi, esimerkiksi suolen soluiksi. Geeninsiirron tiedetään onnistuneen, kun nähdään että ihmisestä eristetyt solut ovat uudelleenohjelmoitu iPS-soluiksi, joista pystyy erilaistumaan haluttuja soluja. Halutut solutyypit voidaan tunnistaa niiden tuttujen ominaisuuksien avulla tai kuvantamisella. Eihän erilaistumista halutuksi solutyypiksi tapahtuisi, jos geeninsiirto ei olisi onnistunut. Ehkä tämä selvensi.

Poissa histoni

  • Tehovuotaja
  • *
  • Viestejä: 74
Vs: Geeninsiirron onnistuminen
« Vastaus #2 : 11.01.20 - klo:23:51 »
Kiitos! Enpä tullut ajatelleeksi tuota. Luulen kuitenkin, että kyseessä täytyy olla jonkunlainen tunnistus esim koettimen avulla. Bios 5 -kirjassa nimittäin sanotaan iPS-tekniikassa seuraavasti: "Valitaan solut, joihin siirto on onnistunut ja kasvatetaan niistä kantasoluviljelmiä." Eli tämä tarkoittaisi sitä, että kaikkia viljelmän soluja ei suinkaan yritetä saada erilaistumaan kemiallisilla viestiaineilla, vaan vain siirtogeenisiin soluihin laitetaan viestiaineita. Bios 5 antaa vaihtoehdoiksi antibioottivalinnan, merkkigeenin, koettimen tai lähetti-RNA:n syntymisen, joten jollain näistä pitäisi varmaan tunnistaa iPS-solut.

Poissa Asetyylisalisyylihappo

  • Perusvuotaja
  • Viestejä: 25
Vs: Geeninsiirron onnistuminen
« Vastaus #3 : 20.01.20 - klo:15:39 »
Biologian kirjoissa tuntuu toisinaan olevan hieman epäselviä ja ehkä virheellisiäkin väitteitä. Asiaa kannattaa lähestyä konkreettisesti. Esimerkiksi ihosolut ovat erilaistuneita soluja, siksi ne eivät voi uudelleen erilaistua esimerkiksi punasoluiksi kasvutekijöiden tai kemiallisten aineiden avulla. Solujen valitseminen on siis turhaa, koska erilaistavat aineet eivät voi erilaistaa esimerkiksi erilaistuneita ihosoluja.


Antibioottivalinta toimii vain bakteeriviljelyssä. Merkkigeeni kuulostaa järkevältä: geenissä voi olla esimerkiksi fluoresoivaa proteiinia koodaava geeni. Eikö m-RNA ja koetin kuulu samaan soppaan?

« Viimeksi muokattu: 20.01.20 - klo:17:00 kirjoittanut Asetyylisalisyylihappo »

 

Seuraa meitä