Kirjoittaja Aihe: Jännitelähteiden rinnankytkentä  (Luettu 1361 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Laiskottelija

  • Alkuvuotaja
  • Viestejä: 1
Jännitelähteiden rinnankytkentä
« : 14.03.20 - klo:23:34 »
Osaisko joku avata mulle, että mikä on kokonaisjännite, jos kaksi jännitelähdettä, joiden lähdejännitteet ovat eri suuret kytketään rinnan?


Oikean vastauksen antaa jännitteiden keskiarvo, mutta jotain perustelua tälle olisi kiva kuulla :)

Poissa TeknoDoktor

  • Hypervuotaja
  • ****
  • Viestejä: 572
Vs: Jännitelähteiden rinnankytkentä
« Vastaus #1 : 15.03.20 - klo:13:20 »

Vastaukseen vaikuttaa jännitelähteiden sisäiset resistanssit, joten oikea vastaus ei ole ihan noin yksioikoinen. Lisäksi on syytä todeta, että kahden eri lähdejännitteen omaavan jännitelähteen rinnankytkeminen ei ole missään oloissa suositeltava tai perusteltu toimenpide. Jännitelähteet alkavat kuormittaa toisiaan ja riippuen esim. sisäisistä resistansseista virrat voivat olla aika massiiviset --> kuumeneminen.


Ettei menisi pelkästään viisasteluksi, niin oheisessa kuvassa pikaisesti superpositioperiaatteella(* ratkaistu tilanne - tässä ei ole ulkoista kuormaa mukana - tuloksena tuo haluamasi keskiarvo, jos sisäiset resistanssit ovat yhtäsuuret. Jos laitat ulkoisen kuorman ja lasket kummankin jännitelähteen piiriin syöttämät virrat, huomaat, etteivät ne ole samansuuruiset, eli virta kulkee jännitelähteiden välillä ja toinen kuormittaa toista. En jaksa nyt tätä kuitenkaan laskea, koska tätä ei kysytty ja kuten todettu yllä, tilanne ei ole missään nimessä sellainen, johon pyritään.


https://imgur.com/a/9vFdQ1g


*) En muista kuuluuko superpositioperiaate lukion oppimäärään, mutta ideana on siis se, että tarkastellaan kummankin jännitelähteen tapausta erikseen ja summataan ne lopputuloksen saamiseksi.


 

Seuraa meitä