Kirjoittaja Aihe: Saman lähetti-RNA:n uudelleen lukeminen  (Luettu 2060 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Asetyylisalisyylihappo

  • Perusvuotaja
  • Viestejä: 25
Saman lähetti-RNA:n uudelleen lukeminen
« : 22.06.20 - klo:16:50 »
Luin tässä taannoin, että bakteereilla on kyky lukea sama lähetti-RNA useampaan kertaan. Onko tämä kyky olemassa myös kaikilla aitotumaisilla ja ei-aitotumaisilla? Miksi ja miten lähetti-RNA:n voi lukea useampaan kertaan?

Poissa Järjetön

  • Tehovuotaja
  • *
  • Viestejä: 74
  • Sukupuoli: Mies
  • LK
Vs: Saman lähetti-RNA:n uudelleen lukeminen
« Vastaus #1 : 26.06.20 - klo:00:58 »
Sama lähetti-RNA:n (mRNA tästä lähtien) voidaan lukea useaan kertaan ja luetaankin useaan kertaan. Tällöin yhdestä mRNA:sta voidaan tuottaa monta proteiinia: olisi silkkaa resurssien hukkaamista, jos yhden mRNA:n lukisi vain kerran ja sen jälkeen mRNA hajotettaisiin. Proteiineja kuitekin tarvitaan lähes aina enemmän kuin yksi kappale, sillä solu on suuri verrattaessa yhteen pieneen proteiiniin. Arvioita siitä kuinka monta proteiinia syntyy per mRNA on hankala tehdä ja arvio riippuu siitä mistä solusta, mRNA:sta ja proteiinista puhutaan, mutta suhde on noin 10-1000 proteiinia per mRNA.

mRNA voidaan lukea useaan kertaa yksinkertaisesti: kun yksi ribosomi on aloittanut translaation ja siirtynyt jo eteenpäin sekvenssissä, samalla toinen ribosomi kiinnittyy aloituskohtaan ja aloittaa uuden aminohappoketjun rakennuksen. Useampi kuin yksi ribosomi voi siis lukea samaa mRNA:ta kerrallaan, johtaen tehokkaampaan translaatioon. Tästä löytyy hienoja kuvia googlesta, esim. "translation electron microscope" hakusanalla.

Menee lukiobilsan yli, mutta mRNA:n elinikää myös säädellään solulimassa; tämä on yksi tapa säädellä tuotetun proteiinin määrää. Lisää tästä voi lukea esim. googlaamalla "mRNA degradation regulation"

diiba daaba duu, whatcha gonna doo

 

Seuraa meitä