Kirjoittaja Aihe: Proteiinisynteesistä  (Luettu 17973 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Amunitamuscaria

  • Satunnaisvuotaja
  • Viestejä: 12
Proteiinisynteesistä
« : 01.04.17 - klo:12:23 »
Miten proteiinien eritys solun ulkopuolelle menee ja miten se eroaa solun sisälle eritettävien proteiinien valmistuksesta? Laitan tähän numeroidusti vaiheet, jotka olen ymmärtänyt. Olisi kiva, jos joku täydentäisi näitä, jos minulla on jäänyt jotakin pimentoon :D.


1. DNA avataan (miten, minkä entsyymin avulla?) ja muutetaan transkriptiossa ensin esiasten-lRNA:ksi.
2. Silmukointi, jossa esiasten-lRna:sta poistetaan intronit, jolloin jäljelle jää vain eksonit.
3. Valmis lRNA siirtyy tumasta sytoplasmaan eli solulimaan, jossa se siirtyy ribosomille.
4. Vapaalla ribosomilla syntyy soluun jäävät proteiinit ja karkealla solulimakalvostolla solusta ulos eritettävät proteiinit (eikö?). Eikös kaikki ribosomit ole sytoplasmassa ensin vapaana, mutta miten osa niistä siirtyy sitten solulimakalvostolle?
5. Karkealta solulimakalvostolta proteiinit siirtyvät golgin laitteeseen, jossa niihin lisätään ns. osoitelappu (eli mikä?). Eikös ollut myös niin, etteivät soluun jäävät proteiinit käy ollenkaan golgin laitteessa? Minne solusta ulos eritettävät proteiinit menevät golgin laitteen jälkeen ja miten ne eritetään ulos solusta?

 

Poissa rhizobium

  • Tehovuotaja
  • *
  • Viestejä: 42
Vs: Proteiinisynteesistä
« Vastaus #1 : 01.04.17 - klo:14:01 »
1. DNA avataan helikaasientsyymillä, joka purkaa emästen välisiä vetysidoksia kuin vetoketjua avaten (EDIT. myös muita, kuten topoisomeraasi taitaa osallitua tähänkin, mutta en ole ihan varma kuinka yksityiskohtaisesti näitä pitää lukiotasolla tietää.)

4. mRNA:n alussa voi olla ns. signaalipeptidiä koodaava osa, joka ohjaa ribosomin solulimakalvostolle. RER:illä on reseptoreita, jotka tunnistavat tämän peptidipätkän, johon kiinnittyvät valmistuva peptidipätkä ribosomeineen ja ribosomi työntää sitten valmistuvaa proteiinipötköä solulimakalvoston sisään, josta se kuroutuu rakkulaan josta kulkee Golgin laitteeseen.

5. Osoitelappu on useimmiten hiilihydraatti- tai fosfaattiryhmä. Solusta ulos eritettävät proteiinit pakataan Golgin laitteessa fosfolipideistä muodostuviin kalvorakkuloihin, jotka yhtyvät solukalvoon, pullauttaen näin sisältönsä solun ulkopuolella kudosnesteeseen, verenkiertoon yms. (eksosytoosi)
« Viimeksi muokattu: 01.04.17 - klo:14:10 kirjoittanut rhizobium »

 

Seuraa meitä