Jos ei tullut kutsua linnanjuhliin, niin mieltä voi piristää koosteella soluelimistä

...
SOLUELIMET - ELÄINSOLUTUMA - kaksinkertainen kalvo, sis. TUMAJYVÄSEN, joka koostuu nukleiinihapoista ja proteiineista. Tuma sisältää DNA:ta ja tumajyvänen valmistaa ribosomeja. Tumakotelo on yhteydessä solulimakalvostoon eli endoplasmaattiseen retikulumiin (ER).
SOLUKALVO - kaksi lipidikerrosta, joissa uppoutuneena proteiinimolekyylejä (ja mahdollisesti kolesteroli- ja hiilihydraattimolekyylejä), puoliläpäisevä. Solukalvo erottaa solun ympäristöstään ja säätelee ravintoaineiden, viestiaineiden, ionien ja eritteiden kulkua.
SOLULIMA - sis. 70% vettä, hiilihydraatteja, proteiineja, lipidejä ja muita epäorgaanisia ioneja. Soluelimet sijaitsevat solulimassa.
SOLULIMAKALVOSTO - kalvosto, tumakalvon jatkeena, joko sileä- (SER) tai karkeapintainen (RER). Karkeapintaisessa pinnalla ribosomeja (joissa valmistuvat proteiinit eritetään ulos solusta) ja sileäpintaisessa muokataan lipidejä.
SENTROSOMI - keskusjyvänen, minkä jakautuminen aloittaa solun jakautumisen, toimivat tumasukkulan organisoitumisen keskuksina
MITOKONDRIO - kaksinkertaisen solukalvon ympäröimä soluelin, sisäkalvo poimuinen (kristoja); soluhengityksen tapahtumapaikka (Krebsin sykli/sitruunahappokierto mitoplasmassa ja oksidatiivinen fosforylaatio/elektroninsiirtoketju sisemmällä kalvolla. Sis. DNA:ta.
RIBOSOMI - koostuu RNA:sta ja proteiineista), proteiinisynteesin tapahtumapaikka. Ovat joko vapaana solulimassa tai kiinnittyneenä solulimakalvostoon (RER).
LYSOSOMI - kaksinkertaisen kalvon ympäröimä hapan rakkula, hajottaa erilaisia aineita ja jätteitä (kierrättää vaurioituneita organelleja) - myös sienisoluissa.
GOLGIN LAITE - litteistä kalvopusseista muodostunut, muokkaa solun proteiineja ja muita molekyylejä (valmistus, tarkastus, varastointi, lajittelu, pakkaus, lähetys eteenpäin).
PEROKSISOMI - yksinkertainen kalvorakenne, tuottaa vetyperoksidia, tarvitaan esim. etanolin neutraloimiseen maksassa.
SOLUN TUKIRANKA - proteiineista koostuvat mikrotubulukset, mikrofilamentit (+välikokoiset filamentit vain eläinsoluissa) - ylläpitää solun muotoa, järjestystä ja muodostaa kuljetusreitistön ja kiinnityskohdan solun komponenteille.
SOLUELIMET - KASVISOLUTUMA
TUMAJYVÄNEN
SOLUKALVO
SOLULIMA
SOLULIMAKALVOSTO
MITOKONDRIO
RIBOSOMI
GOLGIN LAITE
PEROKSISOMI
SOLUN TUKIRANKA
ja seuraavat soluelimet, joita ei ole eläinsoluissa:
SOLUSEINÄ - kasveilla mm. selluloosaa, sienissä kitiiniä, suojaa ja antaa muodon solulle.
VAKUOLI - solunesteen täyttämä ontelo (yksikalvoinen), joka toimii esim. veden ja jätteiden varastona sekä pitää yllä kasvisolun nestejännitystä - myös sienisoluissa.
VIHERHIUKKANEN/KLOROPLASTI - kaksinkertaisen kalvon ympäröimä, nestemäinen välitila (strooma) ja yhteyttämiskalvosto (tylakoidi), sis. DNA:ta. Sitoo valokvantteja tuottaakseen energiaa = fotosynteesi. Valoreaktio tapahtuu yhteyttämiskalvostossa ja pimeäreaktio/Calvinin kierto välitilassa.