Kirjoittaja Aihe: Solukalvon ominaisuudet - ionien diffuusio?  (Luettu 5519 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Kyselijä

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 22
Solukalvon ominaisuudet - ionien diffuusio?
« : 25.01.13 - klo:14:25 »
Osaako kukaan kertoa, että mitkä voimat vaikuttavat ionien diffuusioon solukalvon läpi? Ja vielä, että miksi ionit eivät läpäise solukalvoa suoraan, vaan tarvitsevat kulkuunsa ionikanavia??

Oli tentissä tälläinen kysymys ja kirjojen selailunkin jälkeen jäi vähän auki vielä..

Siis itellä tulee mieleen ionien diffuusioon vaikuttavista voimista ainakin sähköpotentiaalierot solukalvon läpi: positiivinen hiukkanen haluaisi ilmeisesti mennä solun sisälle, kun taas negatiiviseen hiukkaseen kohdistuu voima, joka estää ionin kulkua solun sisälle.
Toisaalta myös ionien konsentraatioilla on merkitystä. Jos ionin konsentraatio on suurempi solukalvon ulkopuolella, tarkoittaa se sitä, että ioneja virtaa solun sisälle enemmän suhteessa solusta poistuviin ioneihin. Mutta tämä konsentraatiogradienttihan ei itsessään mikään voima taida olla? Tuo ilmiö johtuu vain matemaattisesta todennäköisyydestä, kun ionit liikkuvat nesteessä. Että, jos tuohon kysymykseen mainitsee voimaksi konsentraatiogradientin niin se taitaa sitten olla itseasiassa väärin??
Enempää voimia ei tule mieleen. Tietenkin lämpötilalla on merkitystä ionien lämpöliikkeeseen ja näin diffuusioon, että lämpötilallakin on kait merkitystä, vaikkei se mikään voima ole? Myös ionikanavia muodostavat proteiinit ovat erittäin merkittävä tekijä, mutteivat nekään taida olla voima. Saan siis ainoaksi _fysikaaliseksi_ voimaksi tuon sähkövaikutuksen. Mitä mieltä olette?

Miksi ionit tarvitsevat ionikanavia kulkeutuakseen solukalvon läpi? Ei mitään ideaa, mutta veikkaan, että liittyy solukalvon kaksoisfosfolipidirakenteeseen. En osaa tätä vedenpitävästi selittää, mutta eikö kalvon ulkoreuna ole poolinen ja sisusta pooliton? Poolittomuudenhan aiheuttaa fosfolipidien hiilivetyketjut. Eivätkö ionit siis pysty liikkumaan tässä hiilivetyketjuista koostuvassa poolittomassa ympäristössä? Tarvitsevatko ionit varauksellisia proteiineja muodostamaan kanavia hiilivetyketjujen (siis solukalvon sisäosaan) väliin?

Jos joku viitsii näitä kysymyksiäni avata, niin olen erittäin kiitollinen. Ihan vain oma pohdinta ja ideat ovat erittäin tervetulleita, ei tarvitse olla mitään absoluuttista tietämystä!

Poissa Itu-Hippi

 • Hypervuotaja
 • ****
 • Viestejä: 596
 • Sukupuoli: Mies
 • Lääk. yo Koopijo 2013
Vs: Solukalvon ominaisuudet - ionien diffuusio?
« Vastaus #1 : 25.01.13 - klo:14:50 »

Miksi ionit tarvitsevat ionikanavia kulkeutuakseen solukalvon läpi? Ei mitään ideaa, mutta veikkaan, että liittyy solukalvon kaksoisfosfolipidirakenteeseen. En osaa tätä vedenpitävästi selittää, mutta eikö kalvon ulkoreuna ole poolinen ja sisusta pooliton? Poolittomuudenhan aiheuttaa fosfolipidien hiilivetyketjut. Eivätkö ionit siis pysty liikkumaan tässä hiilivetyketjuista koostuvassa poolittomassa ympäristössä?

Juuri näin, eli passiivisen diffuusion edellytys on se, että molekyyli on rasvaliukoinen, eli käytännössä pooliton. Ioneilla on voimakas sähkövaraus, minkä takia liukeneminen fosfolipidikalvon läpi on mahdotonta. Varauksellisille/poolisille molekyyleille tarvitaan siis joko avustettua diffuusiota (esim. ionikanavat ja akvaporiinit) tai aktiivista kuljetusta (pumput, kuljettajaproteiinit). Ainakin tässä uskossa olen elänyt :).
Tulin, hain, pääsin.

Poissa emn

 • Hypervuotaja
 • ****
 • Viestejä: 2887
 • Sukupuoli: Mies
Vs: Solukalvon ominaisuudet - ionien diffuusio?
« Vastaus #2 : 25.01.13 - klo:17:34 »
Passiivinen diffuusio
Ilman energiaa suuremmasta pitoisuudesta pienempään.
Kalvon läpäisevät helposti.
- lipidit
- lipidiliukoiset molekyylit
- kaasut

Täältä kanavista:
http://www.solunetti.fi/fi/solubiologia/aineiden_kuljetus_solukalvon_lapi/2/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ionikanava
« Viimeksi muokattu: 25.01.13 - klo:17:37 kirjoittanut emn »
"The more I practice, the luckier I get."
 -Jerry Barber

Poissa Vetelä

 • Älyvuotaja
 • **
 • Viestejä: 148
Vs: Solukalvon ominaisuudet - ionien diffuusio?
« Vastaus #3 : 26.01.13 - klo:00:07 »
Siellä on sähköinen voima ja mekaaninen voima. Ok, mekaaninen voimakin on sähköinen jos oikein ruvetaan hiuksia halkomaan, mut periaatteen tajuaa kaikki. "passiiviseen" (mikä ikinä lieneekään...) diffuusioon ei tarvitse olla mikään-liukoinen. Diffuusiota pyrkii tapahtumaan kaikilla mokkuloilla kaikkialla (jopa eri metallit diffundoituvat). Toisissa kohdissa solukalvoa sähköiset voimat vaan laittavat vastaan ja toisissa eivät (kanavien kohdilla siis eivät niin vahvasti).

 

Seuraa meitä