Kirjoittaja Aihe: Alkionkehityksen vaiheet ja raskausviikot  (Luettu 6411 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa variaatio

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 14
 • Sukupuoli: Nainen
Alkionkehityksen vaiheet ja raskausviikot
« : 25.04.17 - klo:17:44 »
Olen törmännyt ristiriitaisuuksiin ja puutteellisesti selitettyyn informaation kyseisestä aiheesta. Esimerkiksi Lukion biologia 4 -kirjassa on täysin väärä aikajana alkion- ja sikiönkehitykselle. Esimerkiksi implantaatio on merkattu viikon 5 kohdalle vaikka muista lähteistä olen lukenut että se on 6.-9. päivän kohdalla eli viimeistään viikon 2 alussa.


Gastrulaation tarkkaa ajankohtaa en ole löytänyt mistään. Jos sydän alkaa sykkiä jo 3 viikon ikäisenä niin gastrulaation on tapahduttava ennen tätä. Mutta monin paikoin lukee että gastrulaatio alkaisi vasta viikolla 3. Myöskin neurulaation ajankohta on hukassa.

Osaan siis laittaa tapahtumat järjestykseen mutta ajankohdat ovat täysi mysteeri. Jos joku osaisi selventää etenkin tuota alkuraskautta niin olisin kiitollinen  ::)
Poissa sakura

 • Hypervuotaja
 • ****
 • Viestejä: 1690
 • KI VT15
Vs: Alkionkehityksen vaiheet ja raskausviikot
« Vastaus #1 : 01.05.17 - klo:23:02 »
Tää on taas näitä, että googlettamalla ja vaikka englanninkielisellä Wikipedialla selviää jo pitkälle.

Poissa Lanessa

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 14
 • Sukupuoli: Nainen
Vs: Alkionkehityksen vaiheet ja raskausviikot
« Vastaus #2 : 12.05.20 - klo:14:48 »
Minulla ei ole valitettavasti biologian kirjaa tässä käsissäni, jotta voisin asian tarkistaa, mutta raskausviikothan lasketaan ainakin oikeassa elämässä siitä päivästä lähtien, kun viimeiset kuukautiset ovat alkaneet. Näin ollen, kun hedelmöitys ovulaation aikaan tapahtuu, ollaan menossa jo rv 2-3 yksilön kuukautiskierron pituudesta riippuen. Joten näkisin, että nuo mainitsemasi raskausviikot ja niiden tapahtumat kuulostavat hyvinkin paikkansa pitäviltä ja tämä saattaa selittää hämmennyksesi. Voi toki olla, että tuo tapa numeroida viikot vaihtelee kirjasarjojen välillä :)  Korostan vielä, että en ole varma miten lukion biologiassa raskausviikkojen laskenta aloitetaan (hedelmöityshetki vs viimeisten kuukautisten alkamispv), mutta näin se tosiaan menee oikeasti.

Poissa histoni

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 74
Vs: Alkionkehityksen vaiheet ja raskausviikot
« Vastaus #3 : 12.05.20 - klo:23:22 »
Olen törmännyt samaan ongelmaan kuin variaatio, ja olisi kiva saada jotku selkeät ajat, milloin mikäkin tapahtuu.

Poissa Lanessa

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 14
 • Sukupuoli: Nainen
Vs: Alkionkehityksen vaiheet ja raskausviikot
« Vastaus #4 : 13.05.20 - klo:09:11 »
Kokosin nyt eri lähteiden pohjalta alkionkehityksen vaiheet ja niiden ajankohdat. Laitan tähän molemmat tavat laskea kehityksen vaihe eli raskausviikot ja yksilönkehitysviikot, jotta olisi helpompi ymmärtää muidenkin lähteiden laskentatapa. Raskausviikot siis aloitetaan laskemaan siitä päivästä lähtien, kun viimeiset kuukautiset ennen hedelmöitystä ovat alkaneet. Näin ollen, kun hedelmöitys tapahtuu ja yksilönkehitysviikko 1 alkaa, on raskausviikkoja koossa jo 2 (n. 1 vk kuukautiset + kk.kierron 14.pvn tienoilla ovulaatio = hedelmöityshetki suunnilleen eli 2vk yhteensä kasassa) Kuukautiskiertohan alkaa kuukautisten alkamispäivästä. Jottei olisi liian helppoa, niin käytetään vielä kahta eri tapaa ilmoittaa raskausviikot; toisen tavan mukaan 1. raskausviikko on päivät 0-7 ja toisen tavan mukaan päivät 7-14 eli vasta kun kokonainen viikko on kasassa. Luulen, että pääsykokeessa käytetään noita yksilönkehitysviikkoja, mutta ehkä nuo raskausviikotkin on hyvä ymmärtää vaikkakin opettelisin alkionkehityksen vaiheet nyt nimenomaan noita yksilönkehitysviikkoja käyttäen. Tässä käytän raskausviikkoina vau.fi ( :D ) antamaa laskentatapaa eli rv 3 = kolmas raskausviikko, 2vk 0 pv - 2vk 6pv.


yv=yksilönkehitysviikot
rv=raskausviikotHedelmöitys: ovulaatio, eli yv=1 ja rv=3
Implantaatio: yv=1-2 ja rv=3-4 (6-9 pv hedelmöityksestä)
Istukka ja ruskuaispussi: yv=2 ja rv=4
Gastrulaatio: yv=3 ja rv=5 (3. viikon alku)
Neurulaatio: yv=3 ja rv=5 (3. viikon puoliväli heti gastrulaation jälkeen!)
Sydän: yv=3-4 ja rv=6-7 (n. 22-25pv ikäinen alkio)


Nämä olen poiminut solunetistä, IFA-kirjasta, vau.fi-sivustolta, wikipediasta.. yhtään lukion biologian kirjaa ei valitettavasti käytössä. Tosiaan on pieniä eroja ajankohdissa lähteestä riippuen ja epäilen, että se johtuu ihan vaan siitä, että jokainen alkio on erilainen ja kehittyy kuitenkin hiukan eri tahdissa.  Tuo lukion biologia-kirjasarjan aikajana on perustuttuva raskausviikkoihin sillä muuten siinä ei ole mitään järkeä. En kyseistä janaa ole kuitenkaan itse nähnyt. Luulen kuitenkin, että riittää, kun tietää tapahtumien ajankohdat suunnilleen ja lähinnä tuon tapahtumajärjestyksen mikä teillä jo tiedossa olikin :)

En tiedä oliko tästä hyötyä kenellekään muulle, mutta tulipahan kerrattua itse!


« Viimeksi muokattu: 13.05.20 - klo:09:19 kirjoittanut Lanessa »

 

Seuraa meitä