Eli yksittäinen hermosolu voi tuottaa useampaa välittäjäainetta: On mahdollista ellei jopa normaalia, että hermosolu tuottaa ja erittää jotain pieni-molekyylistä välittäjäainetta (kuten esim. Asetyylikoliini) ja jotain neuropeptidiä...
Tässä mennään hieman omien tietojeni ulkopuolelle eli jos seuraava huomio on virheellinen pyydän sen oikaisemaan. Pienet neuropeptidit eivät varsinaisesti (ainakaan pääsääntöisesti) toimi välittäjäaineina vaan ne vaikuttavat varsinaisten välittäjäaineiden vapautumiseen/pitoisuuteen synapsiraossa/sitoutumiseen reseptoriin tai reseptorin aktivoitumiseen. Tällöin ne toki osallistuvat hermoimpulssien välittymiseen muuttamalla varsinaisten välittäjäaineiden vaikutuksia. Lopultahan kyse on siitä, miten hermovälittäjäaine määritellään.
Yksi hermopääte voi vapauttaa useampaa välittäjäainetta niin, että ne toimivat toisistaan erillisinä: Välittäjäaineet on pakattu erillisiin "vesikkeli-populaatioihi", jolloin ne voidaan vapauttaa toisistaan riippumatta. Kun samassa synapsissa on tällainen pieni-molekyylinen välttäjäaine (jollainen voisi olla vaikka asetyylikoliini, joka ei ole peptidi ja joka tunnetusti toimii ihan omana välittäjäaineenaan eikä vain moduloi muiden välittäjäaineiden toimintaa) sekä neuropeptidi, saadaan aikaan kaksi erilaista kemiallista signalointi-ominaisuutta riippuen aktivaation tasosta/taajuudesta.
Sen verran ollaan myös oman osaamisen rajoilla, etten osaa sanoa miten pienet neuropeptidit määritellään ja mitä ne tekevät - näin ollen niillä voi olla tuollaisia moduloivia vaikutuksia. Toisaalta esim. aine P (substance P) on vain 11 aminohapon mittainen (eli aika pieni) ja toimii myös itsenäisenä välittäjäaineena mm. kivun välittämisessä.
Oletan tosin, että tämä keskustelu ei vie kovin paljoa pääsykokeisiin valmistautuvia eikä ehkä kliinistä työtäkään eteenpäin - tutkijalle toki tämä lienee sangen oleellista

Näin ollen tuo Rigor Mortiksen ensimmäinen vastaus riittää varmasti pääsykokeen tasolla!