Älyvuoto

Hakijat => Pääsykoe 2021 => Aiheen aloitti: Katjusha - 31.08.20 - klo:10:02

Otsikko: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 31.08.20 - klo:10:02
Hei,Löytyykö pääsykokeeseen pänttäävälle tsemppiseuraa täältä, vai todellako kaikki karkasi "jodeliin"?
Omalla kohdalla lukiosta vuosisata, kertaan siis lukion oppimäärää omin päin, tänään alkaa Mafy varsinaisesti, eli toivottavasti livun uudelle levelille!
Tavoitteena siis yleislääkis Kuopiossa ensi vuonna.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 01.09.20 - klo:19:21
Täällä kanssa yksi jolla on vuosisata lukiosta ja lähtötaso siis nolla. Paljon on siis työnsarkaa edessä. Tavoitteena Helsingin ruotsinkielinen
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: MarikaP - 02.09.20 - klo:13:27
Löytyipä kohtalontovereita äkkiä. Itsellä myös lähtötaso pyöreä nolla ja lukiosta aikaa jo 14 vuotta. Mielessä siis totaalinen alanvaihto (tavoitteena eläinlääkis), tällä hetkellä työskentelen KTM-tutkintoani vastaavissa hommissa ja työ on kaiken hyvän lisäksi melko kuormittavaa, joten pääsykokeisiin lukeminen tulee olemaan ihan oma urakkansa.
Ensimmäinen askeleeni on lainata peruskoulun kemian kirja tuttavalta ja katsoa, saanko edes siitä itsenäisesti tolkkua. Kirittävää uunituoreisiin abeihin on roppakaupalla, mutta luen omaksi vahvuudekseni päätyössäni jo kohtalonsa hyväksyneet istumalihakset ja opiskeluinnon, sillä tämä perustuu täysin vapaaehtoisuuteen ja kutsumukseen. Olen ainakin ehtinyt pitää tarpeeksi monta välivuotta pänttäämisestä ;)

Tsemppiä kanssahakijoille!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 03.09.20 - klo:09:47
Hei, hienoa, että tänne ilmoittautui muitakin! Olen myös täyspäiväisesti työssä, ja kaupallisella alalla, työmatkojakin jonkin verran tulee. Olen siis aika tiukilla, mutta luottavaisesti vaan eteenpäin! Onneksi nykyisin on monenlaisia kanavia kerrata lukion oppimäärää, youtube pyörii luureissa automatkoilla sen minkä aivot jaksaa vastaanottaa jne. Pöydän ääreen kun pääsee, niin voi kahlata kirjoja ja tehdä tehtäviä.
Tänään juttelen ensi kertaa "valmentajani" kanssa, saapa nähdä, mitä eväitä sieltä saan - jaan tänne, mistä tuntuu voisi olla muillekin hyötyä :)
Mulla meni 4-5 kuukautta, että kahlasin jollain lailla nuo KE, FY, BI -kirjat läpi. Pari kirjaa on vielä hankkimatta tai läpikäymättä. Kemiassa pääsin jonkinlaiseen tuntumaan, mutta fysiikassa joudun kahlaamaan ihan vielä perusteita pohjiksi. Tsemppiä tosiaan tähänkin viikkoon!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: pikkusissi - 03.09.20 - klo:13:39
Terve!


Täältä löytyy myös yksi hiukan vanhempi hakija kuin tämän vuoden abit. Kirjoitan tosin vasta nyt, vaikka aloitin lukion vuonna 2012. Niin se vaan elämä on vienyt työntekoon ja lapsiakin on putkahtanut maailmaan jo kaksi kappaletta. Olen siis lukiosta puolet käynyt aikanaan, mutta nyt reilun vuoden aikana olen käynyt nettilukiota itsekseni. En ollut aikaisemmin lukenut bilsaa, fysiikkaa enkä kemiaa, joten ne on päntätty nyt reippaalla tahdilla. Katsotaan mitä kirjoituksista tulee, kursseista olen saanut 9 ja 10. Oppiminen on ollut erittäin helppoa minulle aina.


Kirjoitan siis nyt syksyllä bilsan, äikän ja enkun sekä keväällä sitten matikan, fysiikan ja kemian. Toukokuussa haen sitten lääkikseen ja Helsinkiin on tavoite päästä. Tammikuussa alkaa valmennuskurssi, kivaa ja jännää! Saa nähdä, kuinka monta vuotta tässä urakassa menee!  8)  1,5 vuotta olen jaksanut painaa vaihtelevalla motivaatiolla, mutta tämähän on vasta alkua. Hoidan lapset kotona, käyn viikonloppuisin töissä ja mies on yrittäjä - aikamoinen yhdistelmä  ;D 


Tsemppiä kovasti kaikille luku-urakassa. Nyt on vielä hyvin aikaa opiskella. Itse ainakin nautin suuresti tällaisesta tavoitteeseen pyrkimisestä, toivottavasti matka on muilleki nautinnollinen! Kiva, että on muitakin, jolla on uravalinta kirkastunut vasta vähän myöhemmin. Itselläni lapsesta asti ainoa haaveammatti on toki ollut lääkäri, mutta oikeaa tahtoa ja motivaatiota ei ole aikaisemmin tullut. Nyt vasta huomaan olevani kypsä tällaiseen touhuun!  ;D 
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 03.09.20 - klo:15:43
Joko kävit sen puhelun opon kanssa? Millaista lukuaikataulua suositteli?


Millaisia lukusuunnitelmia olette tehneet? Olitko katjusha jo aloitellut sen mafyn tekemistä? Miten etenee? Ja miltä tehtävät sinusta tuntuvat?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 04.09.20 - klo:13:09
Tervetuloa mukaan pikkusissi :)! Mulla on yks pienokainen, pian 4v., joten onhan tässä sovittelemista töissä ja perheessä, huhhuh!

Juttelin eilen "valmentajan" kanssa, ja eilen illalla oli eka biologian tunti. Selkeäksi kävi molemmissa, että biologian lukemiseen ei kannata vielä uhrata liikaa aikaa, koska siinä on niin paljon ulkoa opeteltavia "listoja", että ehtii muutaman kuukauden päästä aloitella enempi tosissaan sitä. Ymmärsin biologian tehtävät lienevät joiltain osin häilyviä (eli joskus mitä sattuu), varmimmat pisteet on otettavissa kemiasta ja fysiikasta. Ehkä joku aiempiin kokeisiin tutustunut tai läpikäynyt osaa tähän antaa lisävalaistusta!
Mafyn suhteen, huomasin illalla kertaustehtäviä (eli pieleen menneitä) tehtäviä tehdessä, että väsyneenä aivan turha alkaa mitään tekemään. Hyvällä vireellä kun tekee, niin saa jotain oikeinkin. Mulla on Fysiikan perusteet ehkä puolivälin paikkeilla ja aloittelin tiistaina Lääkis-kemian. Vielä en osaa sanoa, miten kemian puolella laskut sitten sujuu, kun aluksi siinä on pyöristämis/yksikkömuunnos yms harjoitteita.
Nyt viikonlopuksi meinaan pistää paukut siihen fysiikkaan, koska siinä on eniten työtä, laajin alue, ja paljon pohjustettavaa.
Pikkuisen ylikierroksilla mennään koko ajan, mutta pää kylmänä vaan eteenpäin :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 05.09.20 - klo:22:03
Onko sinulla mafyn io materiaalit vai myös ihan lähiopetusta? Paljon sinun elämäntilanteeseen ehdotettiin lukutunteja ja paljon uskot että ehdit lukea?


Minä ehdin lukea noin 10h/viikko. Sillä on nyt mentävä mikä mahdollista, toivottavasti toki lähempänä koetta saisin enemmän luettua. Kahden tunnin lukemisen jälkeen aivot jo sulaa kaiken uuden tiedon vuoksi, en käsitä miten voisin lukea 6-8h/päivä.  Mullakin mafyn materiaali käytössä.


Täällä toki myös lapsia kuvioissa mukana jotka tuovat oman mausteensa lukemiseen. Kaikkeni toki teen jotta pääsisin sisään jo 2021 mutta yritän olla pettymättä jos ei ekalla yrittämällä natsaa.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 05.09.20 - klo:22:52
Mille valmennuskurssille pikkusissi olet osallistumassa?Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 07.09.20 - klo:12:38
MediP, lähinnä noista tunneista, että pitää todella herkästi kuunnella itseään, ettei mene yli oman jaksamisen. Tiedän mafylla kuulen muille suositeltavan sen noin 35 tuntia/vko. Työssäkäyvänä mulla oli tuossa aiemmin itse asetetettuna tavoitteena omaehtoista opiskelua 15-20 tuntia viikossa.

Nyt kun mun tunteja seuraa tuo älylaite, niin näyttää olleen vko 35 15,8 tuntia (ei kontaktiopiskelua vielä), jonkin verran kirjasta tekemistä päälle. Viime viikko 36 kova 25 tuntia..!

Viikonloppuisin huomaa sen, että aivot tyssää täysin kuuden tunnin jälkeen. Arjessa päivät ovat kevyempiä tai raskaampia, että niiltä osin en halua liikaa itseltäni vaatia. Se, että aivoihin sattuu on positiivista itsensä haastamisesta, jos ei vähääkään satu, ei tule kehitystä.

Lähiopiskelua tulee 9 tuntia viikko (- miinus tauot 6*10 min), kun kolmena iltana kokoonnutaan viikossa.

Materiaaleista: Lääkis-Kemiassa joudun kertaamaan teoriaa, jotta pystyn suoriutumaan Opi ja ymmärrä -tehtävistä, mutta minusta hyvin jäsennelty nuo teoriat. Hyvä lukea eri sanoin yms. samat asiat, mitä kemian kirjoista olen omin päin kerrannut ja opiskellut. Haastetehtävät osaan joiltain osin, mutta liian vaikea vielä puhua kokonaisuuksista, kun alussa tässä mennään..
Tsemppiä viikkoon kaikille!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: pikkusissi - 07.09.20 - klo:14:10
Mulla on valmennuskeskuksen valmennus, jossa on tammikuusta lähtien muutamana iltana viikossa n. 3 tuntia lähiopetusta. Lisäksi olen jo nyt lääkisnettiä käyttänyt aktiivisesti biologian kirjoituksiin kertaamiseen, siitä on ollut tosi iso apu!


Sama homma mulla, että aika ei oikein meinaa riittää isompiin lukutuntimääriin. Olen tosiaan kotona lasten kanssa, mutta herään joka aamu n. 3 tuntia ennen lapsia ja päiväuniaikaan saan pari tuntia myös opiskeltua. Illalla teen sitten hieman kevyemmin hommia, mutta tapani on ollut jo pitkään se, että joka ikisessä välissä kun ehdin, niin opiskelen. Kannan jotakin kirjaa koko ajan mukanani ja viikonloppuisin töissä ollessani kaikki tauot tulee luettua. Vaikea siis sanoa, kuinka paljon lukutunteja tulee, kun on niin katkonaista tämä opiskelu..  :D  Joskus kun saan lapsia hoitoon niin pystyn lukemaan vaikka koko päivän pieniä taukoja pidellen, koska opiskeluintoa on niin valtavasti ja harvoin (lue ikinä) saan ihan täysin rauhassa lukea tai laskea.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 07.09.20 - klo:14:22
Joo, niinhän se on, että lukurauhasta puhutaan, että pitäisi olla siisti ja rauhallinen soppi, missä tehdä. Ei ole toteutunut, on tässä opiskeltu mekkalan keskellä. Meillä on varastossa työpöytä, mutta sinnehän ei pääse omaan rauhaan niin kauan kuin itse joutuu/saa lasta pitää silmällä ja välillä viihdyttämään...! Nuo kolme iltaa viikossa "luokkahuoneessa" on siis ihan toinen juttu, nyt kun alkoi :) Siinä pitää tottua, että on ihmisiä ympärillä - siis aikuisia :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 07.09.20 - klo:15:30
Lukurauhaa ei mullakaan ole oikeastaan kuin hyvässä lykyssä päiväunien aikana hetki ja sit illalla hetki.


Itse luen lähinnä fysiikkaa toistaiseksi koska se on mulle niin haastavaa. Mafyssa luen kemiasta kemian perusteet osiota koska kemia on mulle täysin vierasta koska sitä en ole koskaan aiemmin lukenut.. mutta silti ainakin toistaiseksi koen fysiikan haastavammaksi. Voi olla että mielipide muuttuu kun pääsen kemiassa pidemmälle.


Minkä ikäinen lapsi sulla pikkusissi on kotona?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 07.09.20 - klo:15:47
Millaiselta opetus katjusha ensimmäisellä lähiopetustunnilla vaikutti?


Ja miten paljon te nukutte öisin jos ehtii aamulla lukea 3h ennenkuin lapset heräävät 😃
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: pikkusissi - 08.09.20 - klo:07:00
Juu onhan tähän pikku hiljaa tottunutkin, että lapset hääräilee samalla kun opiskelee. Voi tulla haasteita luokkahuoneessa opiskella  ;D 


Kotona on molemmat lapset, 4v ja kohta 2v. Herään itse viideltä lähes joka aamu, viikonloppuisin annan itselleni armoa ja herään kuudelta. Lapset heräävät kahdeksan aikoihin, viikonloppuisin yleensä pidempään jostain syystä. Mennään siinä 10-11 aikaan nukkumaan. Tämä rytmi on ollut minulla jo varmaan vuoden, eikä ole käynyt liian rankaksi. Joskus pienempää päiväunille nukuttaessa saatan itsekin nukkua 5-10 minuutin tehounet jos oikein väsyttää.Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 08.09.20 - klo:09:00
Oi, jaksaisinpa minäkin aamulla herätä tuohon aikaan. Toki itse ennemmin sit luen illalla pidempään mutta silloin myös väsymys alkaa jossakin vaiheessa painamaan päälle joten tuollainen aamulla lukeminen olisi järkevämpää.


Jännä kyllä nähdä miten oma osaaminen tässä itse opiskellessa kehittyy, olen harkinnut, että mahdollisesti muutaman tunnin ottaisin yksityisopettajalta aiheisiin jotka tuntuvat haastavimmilta.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 08.09.20 - klo:09:10
Lähiopiskelussa on kyllä se etu, että jos joku lasku ei mene, ja ensin pohtii vielä itse ja pyytää opettajan paikalle, siinä saa laajemman tiedon ja pohdintaa asian ympärille. Eilen oli juuri tällainen tilanne virtapiirilaskun kanssa, kun oli sisäistä resistanssia ja vastavirtaan.. Kesällä olin vielä tilanteessa, etten osannut ottaa laskimestani jotain potenssiin miinus yksi. Hankin uuden TI-laskimen, eikä aika mene siihen, etten osaa käyttää laskinta :) (näiltä osin).  Muistan, kun lukion pitkä matikka olisi vaatinut paljon enemmän panostamista, mihin olin aikanaan valmis. Pelkäsin todella reputtavani kirjoitukset, koska taustalla oli ihan liikaa "nelosia" kurssikokeista ja arvosana kutosen luokkaa. Siskon kaverin kanssa tankattiin muutama yksityistunti, ja se teki "jotain", kirjoitin nimittäin C:n ja moni luokkakaveri kirjoitti A:n tai B:n paremmilla taustoilla.
Nyt olen enimmäkseen etänä, työmatkoihin ei mene aikaa, mutta kurssille matkaa todella on kolmena iltana viikossa. Tänään valitsin käydä pienellä aamulenkillä, kun vain yhden ylimääräisen asian ehtii aamussa tehdä. Olen valunut rapakuntoon, koska aika opiskeluun on jostain nipistettävä - siis liikunnasta.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: ~Heidi~ - 08.09.20 - klo:19:24
Täällä ilmoittautuu yksi "ikuinen hakija"!  ::)  2011 aloitin lukion aikuispuolella, lapset silloin 2v ja 4v. Lopputuloksena vaihtoehto b:n ovet aukesi ja kätilöksi lähdin opiskelemaan, ja suunnitelma muuttui matkalla ja valmistuin sairaanhoitajaksi - 19. Useita hakuja lääkikseen takanabja jossain välissä olin jo sitä mieltä, että olkoot koko lääkishomma. Mutta siellä se vaan kummittelee, edelleen ajatuksissa. En tiedä ensi keväästä, minkälaisella panostuksella haen (todennäköisesti kuitenkin ainakin haen), mutta ehkä vuoden päästä tilanne olisi sellainen että voisi hakuun panostaa jos saisi hieman rahaa  jemmattua...


Tsemppiä kaikille!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tonttu - 09.09.20 - klo:11:22
Täällä myös pitkän ajan hakija, eka koetuntuma haku 2011 ja sen jälkeen muutama todellinen haku. Ovet vaan ei oo auennu ja lukeminen hiljentynyt lasten tulon myötä ja omien terveysongelmien takia.
Välillä myös miettiny muita vaihtoehtoja, mutta silti lääkis vaan pyörii ajatuksissa ja nyt ois tarkoitus aloittaa lukeminen.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 09.09.20 - klo:12:55
Heidi ja Tonttu, jospa tuleva vuosi olisi "The vuosi"!

Onhan tämä sellaista, että tulevaisuutta koittaa tiukasti rakentaa, eikä takeita mistään..! Meillä kaikki onnistuessaan tarkoittaisi muuttamista koko perheelle eli ei mikään läpihuutojuttu. Lapsella on onneksi pari vuotta vielä päiväkodissa, mutta tietystihän sitä toivoisi, ettei hirveesti tarttis häntä sitten päiväkodista tai koulusta toiseen siirrellä ensin opiskelupaikan ja myöhemmin työpaikan suhteen.

Onko teillä tullut mieleen käydä ylioppilaskirjoituksissa? Ilmeisesti meidän iltaopiskeluryhmästä kirjoittaa ensi maanantain kemian. Omalla kohdalla, kun projekti on visusti salaisuus työantajalta, stressaan kaikkea, kuten vapaiden pyytämistä kokeita varten. Jos olisin nuorempi varmaankin viis veisaisin muiden mielipiteistä tai mahdollisista seurannaisvaikutuksista nykyiseen uraan.

Edessä muutama päivä muksun kanssa kahdestaan, saapa nähdä, pystyykö lukemaan juurikaan. Tätä se on, kun elää ilman tukiverkkoja :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 09.09.20 - klo:19:53
Mulla kun on ammatti niin ei oikeastaan kannata mennä korottelemaan yo arvosanoja vaikka tänä vuonna siitä toki olisi ollut hyötyä jos olisi ollut nykyaikainen todistus. Mutta toki jos muuttavat jossakin vaiheessa niin, että myös ei ensikertalaisen voisivat hakea yo todistuksella niin sit kävisin kyllä fy ke ja bi kirjoittamassa.


Onko tontulla ja Heidillä miten aiemmat kokeet menneet? Miten olitte silloin valmistautuneet kokeeseen?


Mulla oli tänään monta laskua joihin olisin tarvinnut jonkun avaamaan missä mulla menee ajatus pieleen 🤯 ehkä nää tulee ajan kanssa tutuiksi. Fysiikan kutoskurssi on pahin kompastuskivi tällä hetkellä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: kikki - 09.09.20 - klo:20:35
Täällä myös ilmoittautuu yksi ikuinen hakija  :eusa_think:  Onpa ihanaa, kun on muitakin perheellisiä hakijoita!  :D
Kirjoitin aikuislukiosta 2018 nuorimmaiseni ollessa 7kk, eikä minun aikuislukiossani ollut tarjolla kaikkia kursseja, joten omatoimiopiskelua tämä on vaatinut ja vielä huonolla menestyksellä  :(


Opiskelen tällä hetkellä aikuiskoulutustuella sairaanhoitajaksi ja ensi keväänä olisi tarkoitus hakea tosissaan yleiselle Kuopioon ja keskittyä vain pääsykoelukemiseen. Syksy menee kuitenkin tiiviisti omien opintojen ja harkkojen parissa jouluun asti.
Avukseni otin Epionen etäkurssin ja olen siitä todella innoissani, vaikka pääsen kunnolla aloittamaan vasta tammikuussa.


Lapset ovat tällä hetkellä 3v, 4v ja 13v ja ensimmäistä kertaa koen, että minulla on  viimein aikaa panostaa pääsykokeeseen! Kunhan  saan omat opintoni palettiin jouluun mennessä  ;D


Paljon onnea, menestystä ja opiskeluintoa kaikille! Toivottavasti tällä kertaa on meidän vuoro päästä sisään! :tohtoritutkii:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 09.09.20 - klo:22:03
Tervehdys Kikki, jes alkaa olla hyvin jengiä toisia tukemassa!
Medi2021, joo-o, se kutoskurssi on kyllä aika hirvee.. Saapa nähdä, tajuaako mitään, kun se aihepiiri tulee matskuissa jälleen vastaan.

Tänään tuli taas käppyröitä Mafylta, että kuuteensataan tuntiin kun puristaa laadukasta opiskelua, niin on optimoinut tilanteensa - saapa nähdä. Mitähän se tekee tästä eteenpäin viikkoa kohti? Mulla on niin pää jumissa, sain tietenkin lapsen flussan ja nyt on niin kipeä kurkku ja yh-viikonloppu eessä :/..
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 10.09.20 - klo:09:05
katjusha, onkohan tuo tuntimäärä arvioitu lukiosta päässeille kun heillähän on aloittaessa pohja varmasti paremi kuin tämmöisellä jolla on kaikki päässyt vuosien saatossa unohtumaan. Itsehän aloitin projektin opettelemalla potenssilaskut, trigonometrian ja toisen asteen yhtälön, eli aivan nollapohjalta. Nyt lukutunteja takana reilu 100 (käytännössä pelkkää fysiikkaa) ja tuntuu etten osaa vielä juuri mitään. lukiossahan. jokainen kurssi on vissiin arvioitu vaativan 38h työtä, mikä siis yhteensä kaikkien kurssien osalta olisi 646tuntia.


Kaikilla ilmeiseti lapsia jotka nyt tänne kirjoittaneet? oletteko minkä ikäisiä? Itsellä 40v alkaa jo kolkuttelemaan ja toivoisin, että vimeistään sinä vuonna kun täytän 40 pääsisin sisälle.


Meinaatteko hakea muualle kuin lääkikseen?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: ~Heidi~ - 10.09.20 - klo:15:08
Olisko wa-ryhmäss ideaa? Mielelläni yrittäisin auttaa laskujen kanssa, jos osaisin olla avuksi  :D  tulisipa samalla itsekin palauteltua asioita mieleen, jos ei kirjaimellisesti lukea ehdi.


2014 ei edes hyväksyttyä tulosta, suoraan lukiosta ja en todellakaan ollut perillä mistään
2015 en hakenut
2016 noin puolet vikan sisäänpäässeen pisteistä, vk etäkurssi. Sh-opintojen ja töiden ohessa luin, mutta melko rennosti
2017 17, 5 raakapisteen päässä, vk etäkurssi oli ja sinä keväänä panostin oikeasti! Koetilanne teki jumeja, ja ilman aikapainetta tekemättä jääneet tehtävät olisi ehkä avautuneet?
2018 vedin ihan överiksi... Lukutunteja yritin kerryttää opintojen ja harkkojen ohella, aivan tajuttomia tuntimääriä...! (mafy, itseopiskelu) Tyhmyydestä sakotetaan ja 27 raakapistettä jäin rajasta. Meinasin lähteä kokeesta jo ekan tunnin jälkeen, tuli aivan seinä vastaan.
2019 olin viisaampi ja vikan harkan ohella vain "lueskelin" ajavietteeksi tyyliin, ilman sen kummempia paineita. Jäin taas 27,5 raakapistettä rajasta, mutta ei harmittanut yhtään niin paljoa kuin aiempana keväänä.
2020 laitoin hakupaperit, mutta en lukenut ja koepäivä oli työpäivä niiin se menikin siinä...
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 10.09.20 - klo:17:57
Mua ainakin kiinnostaa wa ryhmä 🙂
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: ~Heidi~ - 10.09.20 - klo:18:03
Laitteletteko vaikka mulle viestiboxiin puhelinnumeroita niin teen ryhmän =)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 11.09.20 - klo:09:18
Medi2021, samaa mietin, että mihinköhän se perustuu. Mutta tuolla omassa Mafy-ryhmässä on paljon niitäkin, jotka eivät ole käyneet näitä tarvittavia oppimääriä lainkaan lukiossa. Arvioisin, ettei koulun oppitunneilla se oma aktiivisuus ja oppimisen metodit välttämättä kaikilla ole yks yhteen siihen verrattuna, että tosissaan motivoituneena opiskelee ja samalla tekee aktiivisesti itse tehtäviä, ei vain "kopioi taululta", no onhan siihen päälle sitten kotitehtävätkin, mutta niissäkin on se, että tekeekö läksyt kunnolla vai sinne päin. Laatuhan tässä ratkaisee lopputuloksen kuitenkin.

Mulla on ikää 40+ ja sain siis vanhana lapsen, eli siltä osin ei oo enää mitään uutisia tulossa, joten voin nyt "rauhassa" keskittyä tähän hommaan, ei tuu perhevapaita meille. Oman "uran" rakentaminen ja muukin haaveilu jäi lapsettomuusvuosien jalkoihin niin sanotusti. On vapauttavaa mennä eteenpäin!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 11.09.20 - klo:10:35
mulla on kanssa lapset tehty, eli tästä eteenpäin ei enää ole odotettavissa hoitovapaita yms joten senkin puolesta toivoisin että työ, jota seuraavat 25-30vuotta teen olisi sitä mitä haluan tehdä. Tässä on kuitenkin potkä tovi vielä edessä ennenkuin eläkkeelle pääsee joten jotakin on keksittävä kun en hoitovapaalta haluaisi enää vanhaan työhön palata.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: IkuinenOpiskelija - 11.09.20 - klo:12:42
Heippa!
Täälläkin on yksi reilusti 30+ hakija, jolla myös kolme lasta kotona  :) Onpa kiva, kun on muitakin samassa tilanteessa olevia! Itse olen myös hakenut useamman kerran ja ensimmäisen kerran aloitin pääsykokeisiin valmistautuimsen jo Galenoksen aikaan, eli 2009  ;D Silloin tosin en edes hakenut, vaan sain vakituisen työpäaikan ja sen perään perhe alkoi kasvaa. Tosissani hain ensimmäisen kerran 2016 ja nyt 2020 jäin kahden raakapisteen päähän sisäänpääsystä.
Oliko tähän ketjuun liittyen tehty jonkinlainen Whatsup ryhmä?  :)
Oikein paljon tsemppiä kaikille ja ihanan syksyn alkua!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: ~Heidi~ - 11.09.20 - klo:15:26
"Ryhmä" (tällä hetkellä kaksinpuhelu :D ) on, laittakaa numeroita niin lisäilen  :wink:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: ~Heidi~ - 11.09.20 - klo:17:11

Hei, tajusin että ryhmään voi myös liittyä linkillä, tässäpä!
https://chat.whatsapp.com/HHxpWeRHItBDtZTrcXc8t7
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 14.09.20 - klo:10:58
Mä taisin jäädä tänne puolelle keskenäni. Olen huono whatsappissa.
Joo, tässähän tämä menee virittyneessä tilassa, ihan hirvee draivi päällä, pelottaa, millon "romahtaa" ja on vielä pitkä tie edessä. Onneksi puoliso tulee kotiin, ja pääsen illalla ehkä kurssille. Mä toivon, että tässä matkan varrella saan jonkinlaista rauhaa tähän tekemiseen, ettei puristaa liikaa sitä mailaa loppumetreille ja sitten menee kaikki höpsis.
Opiskelusta: oma motivaatio biologian kanssa on liki nollaa, kun alkukurssien evoluutio/maailmankaudet jne. ei vois vähempää kiinnostaa. Sinnikkäästi vain rämmitään nämäkin yli, ja jossain kohtaa koittaa sitten kiinnostavammat aiheet.
Tsemppiä kaikille, jos täällä enää kukaan käy :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: ~Heidi~ - 14.09.20 - klo:18:25
Katjusha: Minä ainakin sompailen myös täällä! Tsemppiä alkukurssien kanssa, se kyllä melkoisia.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 16.09.20 - klo:21:35
En mäkään tätä ole hylännyt vaikka wa tykkäänkin, jotenkin helpompaa siellä kirjoitella 😃


Itse en ole vielä biologiaa aloittanut, todennäköisesti en aloita vielä tämän vuoden puolella. Suurimman osan ajasta aion silloinkin käyttää kuitenkin muuhun kuin siihen evoluutio yms kurssiin ja keskityn olennaiseen ja kiinnostavaan.


Mullakin olisi toisaalta hinku lukea nyt enemmän kuin luen, mutta toisaalta tämä tahti ei vaadi multa suurempaa panostusta ja muulle elämälle jää aikaa niin ihan tässä vaiheessa en viitsi ehkä alkaa panostamaan enempää, ennemmin pari tuntia nyt laadukasta oppimista ja sit vuoden vaihteen jälkeen laittaa uuden vaihteen päälle hommaan ja karsii elämästä sit enemmän 😃 onneksi tässä on kerrankin hyvissä ajoin liikkeellä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 17.09.20 - klo:10:00
Eilen juttelin opon kanssa, ja kuulosti siltä, että tämä mun painotus on tosi jees: fokus heikoimpaan kohtaan ja pitää sitten niitä vahvempia rinnalla. Biologialle riittää se 3-4 h/vko, kun on se kolmen tunnin yhteinen ilta ja joku pieni kertaus päälle. Varmaan tosi jee jättää se vaikka ihan keväällekin, niinku Medi2021 suunnitteli.
Huojentavaa, mulla sattuu noiden laskuaineiden kanssa päähän ihan tarpeeksi :) jo näinkin!
Päätin myös omalla kohdalla suitsia innokkuuttani, ja täytyy koittaa saada vähän vähennettyä opiskelutunteja, ja saada aikaa lapsen kanssa ja vähän liikuntaakin tähän. Muutapa ihmeellistä sitä ei "eristyksissä" haaveilekaan tekevänsä..!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 17.09.20 - klo:16:02
Paljon sulla siis nyt lukutunnit?


Mulla oli kanssa se valmentajan puhelu viime viikolla. Kuulemma tämä 10-15h/viikko on nyt sopiva tahti. Lisätään sit jossakin vaiheessa. Tällä hetkellä kertaan niitä asioita joita olen tähän mennessä opiskellut koska koen, että ne ei mulla vielä kuitenkaan kovinkaan vahvalla pohjalla ole. Ei siis viitsi nyt enempää uutta tietoa yrittää sisäistää ennenkuin nuo ”oppimäärän tärkeimmät asiat” on mulla oikeasti kunnolla hanskassa.


Urheilla mäkin yritän aina säännöllisesti, siitä saa kuitenkin energiaa ja tekee päälle hyvää 😃
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 18.09.20 - klo:12:04
Kaksi edellistä viikkoa 25-26 tuntia.. Nyt jos saisin nipistettyä 20 tehokkaaseen tuntiin :) ja samalla pyhästi vannon, että teen hitaammin ja huolellisemmin!
Biologiassa on nyt ohitettu se hitsin ykköskurssi, palaan siihen jossain kohtaa. Mietin siihen jonkun muun materiaalian / eri vaihtoehtoja, kun se oli niin takkuista. Mutta innolla uusiin aiheisiin :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 20.09.20 - klo:13:47
Kyllähän monet vissiin tuon verran tunteja saa kasaan ja keväällä vielä paljon enemmänkin, mutta itse en vielä pysty noin paljon arjesta tunteja nipistämään. Kevään suhteen olen varoittanut perhettä jo nyt että olen vähemmän läsnä ja enemmän nenä kiinni koneessa, mutta 4,5kk saavat yrittää vaan kestää, täytyy sit vaan huolehtia että yhdessä vietetty aika on sit ehkä vähäisempää mutta ehkä sit myös olen sen aikaa 100% perheeni käytettävissä. Saa nähdä paljon sitä ehtii treenaamaan ja liikkumaan silloin, vähän olisi kuitenkin sitäkin ehdittävä jotta mieli pystyy virkeänä 🙂 mä olen onnellinen jos keväällä saan viikossa tuon 25h :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 21.09.20 - klo:08:08
Näinhän se on, että ihan maksimit on nämä. Jos keväällä saa edelleen olla töissä, niin ei niitä tunteja irtoa tämän enempää. 
Liikuntapuoli on kyllä kamalan huonolla hoidolla, tullut kaikkia kipuja polviin, ja olkapääkin on jäätynyt (tosin ei liity liikkumattomuuteen), mutta nyt pitää skarpata. Etätyöpäivinä on ihan ok viedä roskapussi 500 m päähän roskikselle jne. Pakko nousta penkistä, kun on pelkkää istumista 40h+25h...
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: amppu_ - 22.09.20 - klo:10:17
Moikka! Mulla lukiosta vuosia takana kahdeksan ja ensi keväänä neljäs lääkishaku, ns. vika yritys alkaa olla. Viime kevät jäi tosissaa **** suoraan sanottuna kun koe oli mitä oli, tuntui ettei siinä päässyt aikarajojen takia edes näyttää osaamista. Varsinkin kun oma osaaminen tuntu olevan parhaassa tikissä mitä ikinä aiemmin. Tästä sisuuntuneena ilmottauduin syksyn kirjotuksiin kirjottaa fy ja ke, jotai iloa ees lukutunneista. Täytyy sanoa, että hyvä päätös kun tulee molemmat oppimäärät kokonaa kerrattua. Tarkotus alottaa ens kuussa sitte pääsykoe mielessä lukemaan, töistä jään kokonaan pois tai puolikkaalle tammikuun lopussa. Oulun yleinen ois tavotteena, haen toki muuallekin. ;D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 22.09.20 - klo:11:50
terve amppu_ tervetuloa joukkoon!
Kyllä mua jännittää tuo "kellon käyminen", oon todella huono tähän mennessä ollut esim. työhaastatteluissa, joissa on aikarajoitettua ongelmanratkaisua.. meen ihan lukkoon, kun tikittää aivoissa.
Miten teillä muilla, millä keinoin sitä paniikin tunentta voi lievittää, onko hyviä psyykkausvinkkejä?
amppu_ millainen tunne sulla jäi, milloin saat tulokset? Kemia taisi olla viime viikolla..
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 25.09.20 - klo:12:46
check this out:

https://opetus.tv/2014/01/mika-on-pernan-tehtava-ihmiskehossa/

Päivän parhaat naurut ;D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Swanbay - 06.10.20 - klo:16:14
Hienoa löytää "kohtalotovereita" yllättäen näin paljon. Mä myös kertaan lukion oppimäärää täällä omin päin tavoitteena lääkis. En myöskään ole niitä nuorimpia hakijoita enkä ole tajunnut aikanaan kirjoittaa sellaisia aineita, että olisi mitään jakoa päästä todistushaulla sisään. Nyt siis opiskelua opiskelun päälle, ehkä sitkeys palkitaan. Valmennuskurssia voin harkita vasta, kun saan asuntoni kaupaksi ja rahoitusongelmat poistuvat. Mutta tsemppiä jokaiselle pääsykokeet tähtäimessään puurtavalle!  :) Mikään ei ole mahdotonta, kunhan tekee unelmansa eteen just niin paljon duunia kuin se vaatii.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Birge - 07.10.20 - klo:21:04
Moikka! Täällä kans ilmoittautuu 30+ hakija mukaan leikkiin. Poika täytti kesällä 1v ja aloitti hiljattain päiväkodin niin itse olen päässyt kiinni taas opintoihin ihan uudella sykkeellä  ;D ensi kevät on 3.hakukerta ja panostus luokkaa "vika kerta", eli kaikki peliin. Tsemppiä kaikille!!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 12.10.20 - klo:11:19
Tervehdys uusille!
Täällä on valmennuskurssista "syyslomaviikko" menossa. Taitaa silti tulla jonkin verran päntättyä, vaikka ymmärrän kyllä pienen tauon tekevän hyvää, jotta jaksaa kevääseen asti painaa :)
Fysiikka junnaa mulla omasta mielestä ihan paikoillaan. Keskivaikeista tehtävistä vielä suoriutuu melko ok, mutta sitten tavoitetehtävät menee puoliksi joo, ja puoliksi, että samaan tehtävään MONTA TUNTIA... hohhoi. Periksi ei anneta siltikään!
Tsempit kaikille!!!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: mariae - 25.10.20 - klo:09:06
Heippa, onpa kiva huomata että täällä on paljon vähän vanhempaa (ja monta kertaa hakenutta) porukkaa. Itse hain aikanaan 2012 ekan kerran lääkikseen, ja vuosien aikana tuli aika monta erilaista valmennuskurssia käytyä. Jäin parhaimmillani muutaman pisteen päähän rajasta, ja välillä taas muutaman kymmenen pisteen päähän.
Nyt oon opiskellut DI-tutkintoa muutaman vuoden, ja pari vuotta sitten luovutin lääkiksen suhteen kokonaan. Oon tässä opiskelun aikana kuitenkin huomannut sen, että olen väärällä alalla ja lääkis on vaan edelleen se mikä kiinnostaa kaikista eniten. Nyt oon alkanut miettimään ihan tosissaan, että jaksanko (tai pystynkö) vielä tähän hakemiseen. Aion kuitenkin opiskella omaa tutkintoa samalla, ja onneksi sentään se liittyy edes jollain tavalla lääkiksen pääsykokeeseen. Sen tiedän jo, että kovin isoa tuntimäärää en pysty pääsykoelukemiseen panostamaan. Enkä haluaisi enää tuhlata yhtään rahaa yhteenkään valmennuskurssiin.
Tosin itseltäni löytyy joitakin vanhoja kurssimateriaaleja, mutta muutamaan simuloituun kokeeseen voisi ainakin olla fiksua laittaa rahaa.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 26.10.20 - klo:10:34
Mariae, DI-luvuista ainakin saat hyvää tukea siihen fysiikkaan, missä "me muut" ollaan monesti todella kuutamolla :) We have only one life to live, joten anna palaa vaan, jos tunne ohjaa lääkikseen ;)!
Täällä ei ihmeempää, tasaista opiskelua, tasaista nuhailua... eteenpäin syystuulissa!
Mitä aina välillä kaipaisi: tunnetta, että hei tän detskun mä jo vähän osaan. Mutta ei... tiukassa on.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: sallas - 29.10.20 - klo:18:39
Olisiko kellään heittää hyviä vinkkejä valmennuskurssimateriaaleista? Mafy kahlattu muutamia kertoja lävitse ja tuntuu, että monet tehtävät muistaa jo ulkoa eli ei itselle enää ehkä fiksu sijoitus..
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 30.10.20 - klo:14:05
Sallas, mulla on Turun Lääkisvalmennuksen kirjat, löytäisitköhän ne netistä edullisesti.
Huomaan näissä on joitain otsikoita, jotka ei kuulu viimeisimpään OPS:iin (linssit, hitausmomentti?). Tehtävissä vaikeustaso kasvaa kappaleessa eteenpäin mentäessä. Oletko tätä vielä käyttänyt?
Mulla on Mafy menossa nyt ekaa (ja toivottavasti vikaa) kertaa. Luultavasti opiskeluun käytettävissä olevat tunnit ei riitä noiden kirjojen maaliin viemiseen, mutta pidän niitä vielä tuossa "lisämateriaalina" kuitenkin.
.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: sallas - 30.10.20 - klo:16:22
Sallas, mulla on Turun Lääkisvalmennuksen kirjat, löytäisitköhän ne netistä edullisesti.
Huomaan näissä on joitain otsikoita, jotka ei kuulu viimeisimpään OPS:iin (linssit, hitausmomentti?). Tehtävissä vaikeustaso kasvaa kappaleessa eteenpäin mentäessä. Oletko tätä vielä käyttänyt?
Mulla on Mafy menossa nyt ekaa (ja toivottavasti vikaa) kertaa. Luultavasti opiskeluun käytettävissä olevat tunnit ei riitä noiden kirjojen maaliin viemiseen, mutta pidän niitä vielä tuossa "lisämateriaalina" kuitenkin.
.


Itseasiassa multa löytyy jotkut vanhat valmennuskeskuksen materiaalit, mitä ei hirveesti oo tullu tehtyä, kun mafy ollut pääasiallisesti käytössä. Vielä vähän harkinnassa, tekisikö niillä vai mikä olisi tässä tilanteessa hyvä ratkaisu..
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 13.11.20 - klo:21:16
En nyt tiedä liittyykö tämä aivan aiheeseen. Jokatapauksessa... Olen 28-vuotias ja opiskellut aikaisemmin yliopistossa ulkomailla. Viime vuosina olen ollut töissä ja 2019 syksyllä aloin tosissani miettimään lääkikseen hakua. Otin mafyn ja opiskelin sen avulla tammikuusta lähtien. Olen ensikertalainen mutta keväällä en käynyt korottelemassa, sillä ei ollut aikaa opetella fyssaa ja kemmaa varten uusia sähköisiä systeemejä tai aikaa ylipäänsä. Pääsin tekemään kokeen paikan päälle ja jäin noin 10 pisteen päähän sisäänpääsystä. Ilmoittaudun ennen pääsykoetta syksyn kirjoituksiin ja tänään sain tulokset. Laudaturit fy, ke ja bi. Kaikista reilusti yli rajan. Kesällä olin myös töissä ja pystyin lähinnä vain kertailemaan noita kaikkia. Siis pääsykokeessa samoilla tiedoilla ei ollut mitään saumaa ja kuitenkin kirjoituksissa parhaat arvosanat. Tämä minua ärsyttää. Kirjoituksissa pystyy pärjäämään hyvällä osaamisella ja pääsykoe on niin paljon vaikeampi. Itse siis en välttämättä pysty kuitenkaan pääsemään todistuskiintiössä, kun en ole käynyt pitkää matikkaa, enkä sitä pysty itsenäisesti lyhyen M:n pohjalta käymään ainakaan ensi kevääseen mennessä. Lisäksi pitäisi yrittää korottaa äikkä ja enkku, mutta aika epätodennäköiseltä vaikuttaa, että niistä voisin laudaturit saada. Tiedostan olevani onnekas, kun pystyn todistuskiintiössä hakemaan. Pointti oli lähinnä siinä, että vaikka pidin tätä uutta systeemiä epäreiluna jo aiemmin, niin tulosten myötä tuo konkretisoitui. Toivottavasti pääsykoetta myös muokattaisiin tasavertaisemmaksi yo-kokeiden kanssa.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: sallas - 25.11.20 - klo:10:29
En nyt tiedä liittyykö tämä aivan aiheeseen. Jokatapauksessa... Olen 28-vuotias ja opiskellut aikaisemmin yliopistossa ulkomailla. Viime vuosina olen ollut töissä ja 2019 syksyllä aloin tosissani miettimään lääkikseen hakua. Otin mafyn ja opiskelin sen avulla tammikuusta lähtien. Olen ensikertalainen mutta keväällä en käynyt korottelemassa, sillä ei ollut aikaa opetella fyssaa ja kemmaa varten uusia sähköisiä systeemejä tai aikaa ylipäänsä. Pääsin tekemään kokeen paikan päälle ja jäin noin 10 pisteen päähän sisäänpääsystä. Ilmoittaudun ennen pääsykoetta syksyn kirjoituksiin ja tänään sain tulokset. Laudaturit fy, ke ja bi. Kaikista reilusti yli rajan. Kesällä olin myös töissä ja pystyin lähinnä vain kertailemaan noita kaikkia. Siis pääsykokeessa samoilla tiedoilla ei ollut mitään saumaa ja kuitenkin kirjoituksissa parhaat arvosanat. Tämä minua ärsyttää. Kirjoituksissa pystyy pärjäämään hyvällä osaamisella ja pääsykoe on niin paljon vaikeampi. Itse siis en välttämättä pysty kuitenkaan pääsemään todistuskiintiössä, kun en ole käynyt pitkää matikkaa, enkä sitä pysty itsenäisesti lyhyen M:n pohjalta käymään ainakaan ensi kevääseen mennessä. Lisäksi pitäisi yrittää korottaa äikkä ja enkku, mutta aika epätodennäköiseltä vaikuttaa, että niistä voisin laudaturit saada. Tiedostan olevani onnekas, kun pystyn todistuskiintiössä hakemaan. Pointti oli lähinnä siinä, että vaikka pidin tätä uutta systeemiä epäreiluna jo aiemmin, niin tulosten myötä tuo konkretisoitui. Toivottavasti pääsykoetta myös muokattaisiin tasavertaisemmaksi yo-kokeiden kanssa.
Oon huomannut saman, lääkisaineista on helpompi saada L, kun menestyä kokeessa ;D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 11.12.20 - klo:13:21
Mitäs tänne?
On ollut aikamoinen syksy itsellä, elää tässä "uudessa normaalissa" ja painaa työtä, perhettä ja opiskelua. Vielä siihen päälle toinen vanhempani nukkui pois, joten on tässä oltu aika kovilla. Viime viikko meni ihan pipariksi opiskelun kanssa, mutta peiton alla vietetty muutama päivä onneksi toi lisää voimia ja pikkuhiljaa uuteen nousuun! Joulun tienoilla yritän pitää minulle vahvasti suositellun loman opiskelusta.

Siellähän ne siintää jo ensimmäiset harjoituskokeet edessä. Biologian osalta aloitan vasta nyt ihmisbiologiaa tarkemmin, eli hohhoi, onpa urakkaa tuleville kuukausille! Joinain hetkinä tuntuu kuin olisi jotain jo oppinutkin, mutta seuraavassa hetkessä (erit. fyssassa) tulee täydellinen seinä ja osaamattomuus vastaan.

Joo en osaa sanoa mitään tuohon todistusvalintaan, sillä lukiossa ei liene mitään yhtäläisyyttä omiin aikoihini. Koitan pääsykokeisiin suhtautua kaikesta huolimatta niin, että kukaan ei osaa kaikkea, sieltä on tarkoitus vain noukkia se muutama % hakijoista opiskelemaan, parhaimmisto - ja siinä se.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 15.12.20 - klo:20:42
Otan osaa suruusi ja menetykseesi Katjusha. Suru vie paljon energiaa, joten toivon, että olet armollinen itseäsi kohtaan ja annat surulle ja itsellesi aikaa orientoitua uuteen elämäntilanteeseen. Viikko, vaikka toinenkin, on lyhyt aika tässä kokonaiskuvassa (luku-urakassa), joten se ei kaada eikä määrää miten lopulta onnistuu. Vielä on kaikki mahdollisuudet jäljellä! Niitä heikkoja hetkiä tulee kyllä itse kullekin, silloin on vain pakko uskoa, että täältä vielä noustaan :)

Mä oon syksyn käynyt Kuopion avoimen yliopiston ihmisen biologian oppikokonaisuuteen kuuluvia kursseja (tuki- ja liikuntaelimistö, solun rakenne ja toiminta & sydän ja keuhkot). Ja vaikka aikuislukiossa olen käynyt kertaamassa vanhoja lukion oppeja, niin kyllä tuossa ihmisbiologissa on ollut tekemistä ja on edelleen. Suorituminen kursseista (välikokeet ja loppukoe) on ollut noin 60-70%-luokkaa, mutta olen lohduttautunut sillä, että jos kyse ois lääkispääsykokeesta, niin se tieto saattais riittää :D Mutta kuten sanoit, niin urakkaa on ja riittää edelleen.

Kyllä se seinä tulee aina välillä vastaan, niin fysiikassa kuin kemiassakin. Mä koitan miettiä aina jumittaessa ensinnäkin sitä, että koska tehtävä ratkaistaan perusasioiden kautta, niin tiedänkö tarpeeksi perusasioita tehtävän ratkaisemiseksi. Koitan aina ajatella sitä, että jos en osaa, johtuuko se siitä, etten vielä ole oppinut (perus)asiaa riittävän hyvin tai sitten mietin onko kyseessä ilmiö jota en ymmärrä. Mutta sanoisin silti, että se oma heikoin lenkki löytyy kertaamisessa. Mulla on aina ollut liian kiire mennä seuraavaan asiaan - ajatuksella, ettei aika vain lopu kesken ja joku aihe-alue jää sitten kokonaan käymättä läpi.

Olen tämän syksyn aikana koittanut alkaa uskoa siihen, että kertaaminen on se oppimisen avain. Vaikka se ois kuinka hidasta. Mutta en mä vieläkään ole hirveen hyvä siinä. Koitan myös taivuttaa mieltäni juuri tuohon, että kaikkea ei tarvii osata - juuri tuolta pohjalta, että kukaan ei osaa kaikkea. Parempi ois, että ne asiat mitkä osaa, osaa oikeasti hyvin ja osaa soveltaa niitä. Ja sitä mitä ei osaa, niin voi sitten kokeessakin jättää suosiolla tuonnemmaksi tai tekemättä, ettei turhaan käytä aikaa tehtäviin, jotka eivät kuulu omiin vahvuuksiin.

Pelon sekaisin tuntein odotan harjoituskokeita: viime vuonna ne vei maton ja uskon kokonaan mun jalkoen alta. Niiden pohjalta tuntui ja näytti siltä etten ollut oppinut ja etten osannut mitään. Paras tulos kevään harjoituskokeessa oli 37p, kun taas edeltävänä vuonna (2019) 2 tuntia pääsykokeessa vietetty aika (jätin siis kokeen kesken) toi jo 60p. Senkin olen siis oppinut, että ei kannata luovuttaa, vaikka tuntuu, että seinä vastassa. :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 16.12.20 - klo:11:32
Tupu2021, sulla on kyllä viisaita ajatuksia :)
Nyt kun ollut täällä etänä pääsääntöisesti ja valmennuskin on etänä, niin ei oo tullut Biologiaa kuunneltua Opetus.tv:stä automatkoilla jne. Siitä voisi toden totta olla tässä kohtaa hyötyä, kun ihmisbiologiassa on niin valtavasti opeteltavaa ja miljoona avainsanaa.
Biologia taitaa mulla olla nyt heikoin lenkki tällä hetkellä, kun olen Mafyssa vasta hiljan siirtynyt ihmisbiologian osuuteen. Harkkakokeissa tosiaan sit voi testata löytyykö muistietopankista yhtään mitään vielä. Onneksi toukokuuhun on vielä aikaa.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Helen_ - 21.12.20 - klo:13:04
Moikka!Täällä myös senioriluokkaan kuuluva hakija, ilokseni olen huomannut täällä olevan useita kaltaisiani. Lapset on tehty ja nyt on aika tehdä omia asioita, mitä minä haluan.
Lukion jälkeen hain lääkikseen, jäin muutamaa pistettä vaille ja pääsin hoitoalan koulutukseen. Tällä hetkellä ajattelen, että tuon opiskelupaikan vastaanottaminen oli suuri virhe, en sitten hakenutkaan uudelleen lääkikseen ja jotenkin kuvittelin, et tyydyn sitten hoitoalalle. Missään vaiheessa en ole hoitoalaa omakseni kokenut, mutta sitten tuli lapset ja se muu elämä, rahaakin piti jostain saada... Kunnes suomut putosivat silmiltäni ja tajusin, et kerranhan täällä vaan eletään.Nyt sitten fy, ke ja bi ovat kiinteä osa jokapäiväistä elämääni, työpäivän jälkeen alkaa lukuaika, vapaa-ajanvietto-ongelmia ei ole. Perhe joustaa hienosti, toivottavasti tämä kaiken ajan nielevä touhu loppuu kevääseen.

Oletteko kertoneet lähipiirille, esim työpaikalla, hakevanne lääkikseen? Minä olen kertonut vain muutamalle, en halua ihmisten tietävän. Toisaalta meillä moni on aivan kypsä vallitsevaan hoitoalan tilanteeseen, oli jo ennen koronaa, joten useita kollegoitani on lähtenyt opiskelemaan (ja osa irtisanoutuneet muuten).
Olisi paljon asiaa, mut lisää ensi kerralla. Onkohan Whatsapissa keskustelut voimissaan...?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 21.12.20 - klo:14:48
Helen_, kiva saada lisää porukkaa mukaan :) Just näin, yksi elämä, antaa palaa!
Valitsin "salassapidon", toki kun haaveilen täydellisestä alanvaihdosta, ja mistään ei ole takeita, pitää "luoda" motivaatiota elää entistäkin työelämää, jos ovet ei aukene, pakoonkaan ei pääse sit nykyistä työuraa. Pidän todella matalaa profiilia yksityiselämästäni tässä suhteessa. En ole kertonut kenellekään perhepiirissä, miestäni ja 4 v. lukuunottamatta. Me asutaan niin erillään kaikista, eli kukaan ei yhtäkkiä piipahda kahville jne. kun ruokapöytä on yksi pino kirjoja ja täysiä vihkoja! Pari kaveria tietää, ja siinä on tarpeeksi :)
Välillä on kyllä raskasta salailla, mutta näillä mennään maaliin. Tähänkin tottuu ;)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Korpuskeli - 22.12.20 - klo:23:04
Mukavaa, että saadaan lisää senioreja joukkoon!  :) Olen muuten tässä miettinyt, että näinköhän tässä hiljalleen käy niin, että lääkisläisten keski-ikä lähtee lähivuosina nousuun? Musta kun tuntuu, että nyt on meneillään kolme-nelikymppisten hakijoiden "buumi". Hyvä niin, niin eipähän tartte olla ainoa mummo, jos joskus sisään pääsen.  8)


Itse olen kertonut ihmisille tästä hankkeesta ihan avoimesti. Toki aina täytyy lisätä ne "jos koskaan edes pääsen sisälle" tai "jos en pääse sisälle, haen opiskelemaan jotain muuta" -selittelyt, heh.


En koe siinä mitään menettäväni, vaikka olen avoin. Fakta on se, että sisäänpääsy on armottoman hankalaa, eikä sinne niin vaan mennä opiskelemaan. Jos joku mun mahdollisista epäonnistumisista tai asian suhteen periksi antamisesta jotain kiksejä saa, niin kertoo se pikemminkin niiden ihmisten omista ongelmista enemmän kuin mistään muhun liittyvästä.  :)


Kitkeriä ja katkeria ihmisiä on, niiden kanssa täytyy vaan koittaa selvitä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Uc - 23.12.20 - klo:00:31
Pakko vastata. Itse olen luokkaa seniori. Ikä lähempänä 40 kuin 30. Tänä vuonna pääsin opiskelemaan ja on ollut tästä etäilystä huolimatta kaiken vaivan arvoista. Pari vuotta sitten kun urakkaan lähdin lukiosta oli tosiaan "tovi". Itseopiskeluna luin lukion oppimäärän ja valmennuskeskuksen kurssin kävin kylkeen. Eka haussa jäi 5 pistettä vaille. Toinen vuosi meni hioessa taitoja ja syventäessä laskurutiinia huomattavasti. Fysiikan ja kemia kaavat putkahtelivat kummasti päähän ja ongelmanratkaisukyky kehittyi huomattavasti kun perusteet menivät lihasmuistista. Töissä joutui kulkemaan myös ja pieni burn out oli havaittavissa kun menivät vielä pienentämään pääsykokeella otettavien määrää koronan takia.


Toisessa haussa kuitenkin skaalattuja pisteitä  tuli 69 ja paikka aukesi aivan heittämällä. Suosittelen siis menemään täysillä tulta päin ja vaikka todennäköisesti haku vaatii pari/kolme vuotta, antaa palaa! Lopussa palkitaan.  :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Helen_ - 25.12.20 - klo:09:32
Hyvää joulua kaikille!
Uc, kiitos kannustuksesta, nostan sulle hattua! Itsekin ajattelen, että vaikka nyt on elämä niin tätä, se kaikki on vaivan arvoista!

Kuullostaa tosiaan siltä, että hakijoiden keski-ikä on nousussa ja se varmaan kannustaa vanhempiakin hakemaan. Toisaalta ihan kevyin perustein ei ehkä lähdetä kokeilemaan, on sen verran kovaa puuhaa tämä lukeminen muun elämän ohella. Tällä hetkellä työtä ja opiskelua kertyy noin 55 tuntia viikkoon ja tarkoitus on nostaa keväällä lukutunteja, yhteensä mennään sitten noin 65h /vko. Sillä mentiin viime keväänäkin, joten tiedän, mitä on tulossa.
Mulla on Mafyn materiaalit käytössä, etäopetus loppuikin nyt joululle. Valmentaja käski lomailla, joten tässä nyt yritän joulu"lomaa" viettää, tosin työpaikalla tälläkin hetkellä  :-\ Onpa hankalaa myös olla lukematta!

Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 30.12.20 - klo:11:49
Helen_ oikeesti, 55-65 tuntia viikossa?
Mun valmentaja on ollut suitsimassa minun 25 tunnin viikkoja, jota teen täyden työviikon päälle.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 31.12.20 - klo:04:07
Tuo Helen_ tuntimäärä tais olla yhdistetty työ+lukeminen eli sellaiset 15-25h/viikko jos täyttä työaikaa tekee :)


Täällä kovasti jo odotetaan valmennuskurssin alkamista. Harmillisesti se on nyt sit etänä. Lukeminen sujunut omalla painollaan, paljon olen varmasti oppinut vaikka tuntuu etten mitää ole oppinut. Mutta paljon on vielä opittavaa. Alkuvuodesta pääsen vihdoin lukemaan myös biologiaa, odotan sitä innolla.


Kovasti jo jännittää ensimmäinen harjoutuskoe. Pelottaa että olenkin tosi huono ja ihan tosi kaukana sisäänpääsystä. Vaikka tiedän että ekalla sisäänpääsy kun nollasta lähtee on harvinaista, niin toki sitä kovasti toivoo että pääsisi ja että oikeasti on sisäistänyt lukemansa.


Oletteko jo katselleet vanhoja pääsykokeita. Tein sen virheen että katsoin yhtä ja masennuin.


Joku kyseli onko wa ryhmä vielä pystyssä. On se, vähän hiljasta keskustelu ollut mutta mukaan vaan niin ehkä keväällä keskustelut vilkastuu. :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 31.12.20 - klo:07:07
Joo niinhän siinä taitaa lukea :)
Kyllä tulisi tarpeeseen ihan lähikurssiakin vaikka vähäsen, vaikka nyt kyllä näyttää tosi huonolta sen suhteen. Sulkutoimet näyttää jatkuvan ties minne asti. Eniten pelkään, että pitäisi suoriutua jostain sähköisestä koetyypistä, kun huomaan, että on tuon nelilaskintekniikankin kanssa melko hukassa. Ei ole kiva, jos aika ja energia menee tekniikasta stressaamiseen elämän tärkeimmässä kokeessa. No, lääkiskoe on "hönösuodatin" eli jos näistä ei selviä niin sehän on sitte siinä.
Joo, kyllä jännittää eka harjoituskoe. Ei mitään hajua, miten voisi pärjätä. Hohhoi...
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 31.12.20 - klo:11:06
Onks nyt niin, että kaikki valmennusyritysten opetukset on etänä? Lähi-opetuksia ei siis missään? Tietäänkö joku onko tämä nyt vain tammikuun näin vai koko kevään? Sehän tarkoittaa sitten sitä, että harjoituskokeetkin tehdään kotona?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 01.01.21 - klo:06:44
Helsingissä on etänä varmuudella eka viikko. Käsitin, että kaikki 2. asteeseen rinnastettavat ovat etänä täällä päin, kuten Valmennuskeskus ja Mafy 10.1.2021 asti tällä tietoa. Ensi viikolla suosituksista tuleville viikoille päätetään. Arvelen, että etäilyä jatketaan. Senhän voi päätellä päivittäisistä tartuntaluvuista tulevan viikon sisään. Veikkaan, että ainakin ensimmäinen harjoituskoe menee kotona.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 01.01.21 - klo:17:28
Kiitos valaisemisesta. Itellä on itseopiskelumatsku. Liekö siitä syystä noi lähiopetuksen tiedotteet menneet ihan ohi. Olin ajatellu ostaa joltakin yritykseltä harkkakoepaketin ja mennä paikan päälle tekee sen, mutta ehkä sekin sitten tehdään etänä. Kattellaan mihin suuntaan koronakelkka lähtee menee.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Jennar - 01.01.21 - klo:22:50
Heippa kaikille!
Minun olisi tarkoitus ostaa Mafyn itseopiskelumateriaali nyt tammikuussa. En oikein löytänyt Mafyn sivuilta tietoa, että sisältyykö tulevan ennakkomateriaalin valmennus myös itseopiskelupakettiin. Onko täällä ihmisillä tietoa?
Tsemppiä kaikille lukemiseen!
Itse kamppailen taas aloituksen kanssa ja toivon saavani Mafystä tukea ja buustia tulevaan urakkaan.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Helen_ - 03.01.21 - klo:13:00
Katjusha, juurikin näin, eli töitä about 40 tuntia ja lukuja 15-25 tuntia. Ihan niinkuin sinäkin  :wink:


Mafyn itseopiskelun valmennuspakettiin sisältyy myös ennakkomateriaalin valmennus.


Joo, kyllähän tuo tuleva harjoituskoe jo jänskättää. Sehän tarkoittaa myös sitä, että ollaan jo kevätpuolella ja oikeakin koe on askeleen lähempänä.
Tsemppiä lukuihin!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 08.01.21 - klo:16:40
Kiva, että täälläkin on vielä edes vähän porukkaa pitämässä sivua hengissä!  :)  Saa nähdä millainen kevät tulee, mutta toivon, ettei ainakaan niin sekainen kuin viime kevät  ;D  Jotenkin en ole vieläkään ymmärtänyt tämän ennakkomateriaalin ideaa, sillä keitä sen on tarkoitus palvella? Asiaa on muutenkin niin paljon, että kysymyksiä voisi tehdä loputtomasti niistä. Jos sen tarkoitus on auttaa ensikertalaisia, niin heillehän tulee vain enemmän luettavaa ja heille on jo kiintiöt ja todistusvalinnat, joten ei se syy voi olla oikein sekään (tai voi olla mutta ei siinä olisi oikein järkeä  ;D ). Onko tässä taas perinteinen ongelma, että jotain uutta pitää aina keksiä, että voi sitten perustella, että on täällä töitä tehty.  ;D  No se siitä ihmettelystä! Tsemppiä täältä myös kaikille muille ja eiköhän tänä vuonna koe ole ainakin normaalisti!  :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 09.01.21 - klo:22:26
Hei!


Olen lukenut Mafyn  ja Valmennuskeskuksen itseopiskelumateriaalien avulla marraskuusta lähtien. Sellaista mietin, että onko teillä käytössä lukion kirjoja näistä aineista ja jos näin, niin oletteko kokeneet ne hyödyllisiksi? Oma tilanteeni on suht hyvä, enkä tarvitse apua ihan perusjuttuihin vaan enemmän soveltamiseen jne. Muuten ostaisin toki kirjat, mutta kyseessä on kuitenkin jonkinlainen taloudellinen panostus, niin siksi pohdin.  Bilsasta kyllä ostan pari kirjaa, mutta enimmäkseen noita kemman ja fyssan kirjoja pohdiskelen. Eli onko teoriasta ollut hyötyä? Tiivistelmät löytyy mafysta ja vkeskuksen matskuista valmiiksi.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 09.01.21 - klo:23:34
Kiva, että täälläkin on vielä edes vähän porukkaa pitämässä sivua hengissä!  :)  Saa nähdä millainen kevät tulee, mutta toivon, ettei ainakaan niin sekainen kuin viime kevät  ;D  Jotenkin en ole vieläkään ymmärtänyt tämän ennakkomateriaalin ideaa, sillä keitä sen on tarkoitus palvella? Asiaa on muutenkin niin paljon, että kysymyksiä voisi tehdä loputtomasti niistä. Jos sen tarkoitus on auttaa ensikertalaisia, niin heillehän tulee vain enemmän luettavaa ja heille on jo kiintiöt ja todistusvalinnat, joten ei se syy voi olla oikein sekään (tai voi olla mutta ei siinä olisi oikein järkeä  ;D ). Onko tässä taas perinteinen ongelma, että jotain uutta pitää aina keksiä, että voi sitten perustella, että on täällä töitä tehty.  ;D  No se siitä ihmettelystä! Tsemppiä täältä myös kaikille muille ja eiköhän tänä vuonna koe ole ainakin normaalisti!  :)


Valmennuskeskuksen sivuilla taisi olla analyysi tästä, että ketä tämä ennakkomatsku palvelee...jos en ihan väärin muista, niin siinä arveltiin että sillä halutaan erottaa ne hakijat, jolla on nopea hahmottamiskyky vrt. valmentautuminen samalla materiaalilla, (lukion oppimäärät fy, ke, bi), joskus jopa useamman vuoden. Nyt halutaan saada samaa "ilmiötä" aikaiseksi, kuin oikiksen ja psykan pääsykokeissa, jossa joka vuosi on eri matsku pääsykokeessa ja ne joilla on nopea kyky omaksua tietoa, on tällä menetelmällä vahvoilla. Lisäksi on esitetty arvioita, että materiaalista tulee vain monivalintaan kysymyksiä. Tätä menetelmää on käytetty AMK-pääsykokeissa, eteenkin SOTE-aloilla. Siis, että on ennakkomatsku, joista esitetään sitten hyvinkin moniselkoisia monivalintakysymyksiä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Emleyyy - 10.01.21 - klo:02:37
Kiva, että täälläkin on vielä edes vähän porukkaa pitämässä sivua hengissä!  :)  Saa nähdä millainen kevät tulee, mutta toivon, ettei ainakaan niin sekainen kuin viime kevät  ;D  Jotenkin en ole vieläkään ymmärtänyt tämän ennakkomateriaalin ideaa, sillä keitä sen on tarkoitus palvella? Asiaa on muutenkin niin paljon, että kysymyksiä voisi tehdä loputtomasti niistä. Jos sen tarkoitus on auttaa ensikertalaisia, niin heillehän tulee vain enemmän luettavaa ja heille on jo kiintiöt ja todistusvalinnat, joten ei se syy voi olla oikein sekään (tai voi olla mutta ei siinä olisi oikein järkeä  ;D ). Onko tässä taas perinteinen ongelma, että jotain uutta pitää aina keksiä, että voi sitten perustella, että on täällä töitä tehty.  ;D  No se siitä ihmettelystä! Tsemppiä täältä myös kaikille muille ja eiköhän tänä vuonna koe ole ainakin normaalisti!  :)


Valmennuskeskuksen sivuilla taisi olla analyysi tästä, että ketä tämä ennakkomatsku palvelee...jos en ihan väärin muista, niin siinä arveltiin että sillä halutaan erottaa ne hakijat, jolla on nopea hahmottamiskyky vrt. valmentautuminen samalla materiaalilla, (lukion oppimäärät fy, ke, bi), joskus jopa useamman vuoden. Nyt halutaan saada samaa "ilmiötä" aikaiseksi, kuin oikiksen ja psykan pääsykokeissa, jossa joka vuosi on eri matsku pääsykokeessa ja ne joilla on nopea kyky omaksua tietoa, on tällä menetelmällä vahvoilla. Lisäksi on esitetty arvioita, että materiaalista tulee vain monivalintaan kysymyksiä. Tätä menetelmää on käytetty AMK-pääsykokeissa, eteenkin SOTE-aloilla. Siis, että on ennakkomatsku, joista esitetään sitten hyvinkin moniselkoisia monivalintakysymyksiä.


Mitä tolla hyvin moniselkoisella monivallintakysymyksillä käytönnössä tarkoitetaan?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 10.01.21 - klo:22:27
Kiva, että täälläkin on vielä edes vähän porukkaa pitämässä sivua hengissä!  :)  Saa nähdä millainen kevät tulee, mutta toivon, ettei ainakaan niin sekainen kuin viime kevät  ;D  Jotenkin en ole vieläkään ymmärtänyt tämän ennakkomateriaalin ideaa, sillä keitä sen on tarkoitus palvella? Asiaa on muutenkin niin paljon, että kysymyksiä voisi tehdä loputtomasti niistä. Jos sen tarkoitus on auttaa ensikertalaisia, niin heillehän tulee vain enemmän luettavaa ja heille on jo kiintiöt ja todistusvalinnat, joten ei se syy voi olla oikein sekään (tai voi olla mutta ei siinä olisi oikein järkeä  ;D ). Onko tässä taas perinteinen ongelma, että jotain uutta pitää aina keksiä, että voi sitten perustella, että on täällä töitä tehty.  ;D  No se siitä ihmettelystä! Tsemppiä täältä myös kaikille muille ja eiköhän tänä vuonna koe ole ainakin normaalisti!  :)


Valmennuskeskuksen sivuilla taisi olla analyysi tästä, että ketä tämä ennakkomatsku palvelee...jos en ihan väärin muista, niin siinä arveltiin että sillä halutaan erottaa ne hakijat, jolla on nopea hahmottamiskyky vrt. valmentautuminen samalla materiaalilla, (lukion oppimäärät fy, ke, bi), joskus jopa useamman vuoden. Nyt halutaan saada samaa "ilmiötä" aikaiseksi, kuin oikiksen ja psykan pääsykokeissa, jossa joka vuosi on eri matsku pääsykokeessa ja ne joilla on nopea kyky omaksua tietoa, on tällä menetelmällä vahvoilla. Lisäksi on esitetty arvioita, että materiaalista tulee vain monivalintaan kysymyksiä. Tätä menetelmää on käytetty AMK-pääsykokeissa, eteenkin SOTE-aloilla. Siis, että on ennakkomatsku, joista esitetään sitten hyvinkin moniselkoisia monivalintakysymyksiä.


Mitä tolla hyvin moniselkoisella monivallintakysymyksillä käytönnössä tarkoitetaan?


Jos nyt ymmärsin oikein, niin moniselkoinen tarkoitti tässä yhteydessä ettei selkeästi käy ilmi mitä haetaan tai että esim. tutkimustulos on tulkinnan varainen (tietyiin pisteeseen asti). Vivahde-eroja saatetaan käyttää, epätarkkaa ilmaisua ja vastausvaihtoehdot ovat tod.näk. lähellä toisiaan.
Ymmärsin, että tämä arvio pohjautuu vain siihen millaisia ne pääsykokeet ovat olleet, joissa on ollut ennakkomateriaali. Varmempaa tietoa tulee vasta sitten kun materiaali on julkaistu.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Emleyyy - 11.01.21 - klo:09:57
Ok kiitos, sain ajatuksesta kiinni.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 11.01.21 - klo:17:51
Kiva, että täälläkin on vielä edes vähän porukkaa pitämässä sivua hengissä!  :)  Saa nähdä millainen kevät tulee, mutta toivon, ettei ainakaan niin sekainen kuin viime kevät  ;D  Jotenkin en ole vieläkään ymmärtänyt tämän ennakkomateriaalin ideaa, sillä keitä sen on tarkoitus palvella? Asiaa on muutenkin niin paljon, että kysymyksiä voisi tehdä loputtomasti niistä. Jos sen tarkoitus on auttaa ensikertalaisia, niin heillehän tulee vain enemmän luettavaa ja heille on jo kiintiöt ja todistusvalinnat, joten ei se syy voi olla oikein sekään (tai voi olla mutta ei siinä olisi oikein järkeä  ;D ). Onko tässä taas perinteinen ongelma, että jotain uutta pitää aina keksiä, että voi sitten perustella, että on täällä töitä tehty.  ;D  No se siitä ihmettelystä! Tsemppiä täältä myös kaikille muille ja eiköhän tänä vuonna koe ole ainakin normaalisti!  :)


Valmennuskeskuksen sivuilla taisi olla analyysi tästä, että ketä tämä ennakkomatsku palvelee...jos en ihan väärin muista, niin siinä arveltiin että sillä halutaan erottaa ne hakijat, jolla on nopea hahmottamiskyky vrt. valmentautuminen samalla materiaalilla, (lukion oppimäärät fy, ke, bi), joskus jopa useamman vuoden. Nyt halutaan saada samaa "ilmiötä" aikaiseksi, kuin oikiksen ja psykan pääsykokeissa, jossa joka vuosi on eri matsku pääsykokeessa ja ne joilla on nopea kyky omaksua tietoa, on tällä menetelmällä vahvoilla. Lisäksi on esitetty arvioita, että materiaalista tulee vain monivalintaan kysymyksiä. Tätä menetelmää on käytetty AMK-pääsykokeissa, eteenkin SOTE-aloilla. Siis, että on ennakkomatsku, joista esitetään sitten hyvinkin moniselkoisia monivalintakysymyksiä.
Kiitos hyvää pohditaan  :idea: Silti vähän mietityttää, kun yli puolet valitaan kuitenkin pelkällä todistutuksella, niin miksi halutaan sitten kuitenkin porukkaa, joilla on nopeaa hahmottamiskykyä (enkä tietenkään tarkoita, etteikö sitä heillä voisi olla, mutta pointti tuli varmaan selväks  :D ). Tai miksi siitä pitäisi rankaista, jos on joutunut monta vuotta hakemaan. Kokeet ovat myös joskus hieman tuuristakin kiinni ja tuskin sinne koskaan huonoja pääsee sisään. Tämähän nyt periaatteessa tarkoittaisi sitä, että sinne on päässyt porukkaa, joilla ei ole nopeaa hahmottamiskykyä. :eusa_think: No mene ja tiedä. Varmaan voi hyvinkin liittyä paljon monivalintoihin.. eikös silloinkin, kun kokeeseen jaettiin materiaalia, niin se materiaali liittynyt niihin suurimmaksi osaksi  :eusa_eh:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 11.01.21 - klo:18:01
Hei!


Olen lukenut Mafyn  ja Valmennuskeskuksen itseopiskelumateriaalien avulla marraskuusta lähtien. Sellaista mietin, että onko teillä käytössä lukion kirjoja näistä aineista ja jos näin, niin oletteko kokeneet ne hyödyllisiksi? Oma tilanteeni on suht hyvä, enkä tarvitse apua ihan perusjuttuihin vaan enemmän soveltamiseen jne. Muuten ostaisin toki kirjat, mutta kyseessä on kuitenkin jonkinlainen taloudellinen panostus, niin siksi pohdin.  Bilsasta kyllä ostan pari kirjaa, mutta enimmäkseen noita kemman ja fyssan kirjoja pohdiskelen. Eli onko teoriasta ollut hyötyä? Tiivistelmät löytyy mafysta ja vkeskuksen matskuista valmiiksi.
En tiedä onko noista kirjoista niin suurta hyötyä, että kannattaa kaikki ostaa, jos asiat tajuaa hyvin muutenkin. Aika kattavasti noissa itseopiskelumateriaaleissa on käyty asiat läpi. Tosin itsellä tuntui, ettei se materiaali riittänyt avaamaan viime vuoden tehtävää numero 10. Tosin luin kyllä siitä kurssista kirjankin ja silti tehtävä ei auennut, joten ehkä vika oli vain tekijässä.  ;D Itse en ostaisi, mutta ei se välttämättä tarkoita sitä etteikö niitä kannattaisi ostaa  :confused2:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 11.01.21 - klo:21:02
Tosi hyvät pointit heitit Elukka25. Kuljeskelin mielessäni vähän samoja ratoja, silloin kun eka kuulin tuon Valmennuskeskuksen analyysin. Kysyin myös sitä, että miksi sille puoliskolle, joka ei pääse todistuksilla ois sit niin tärkeä se nopea omaksuminen? Nyt tässä kirjoittaessa tuli mieleen, että siinä videoanalyysissä taidettiin vastata, että sillä (nopea omaksuminen) halutaan jotenkin saada laajempi opiskelijakirjo valittua. Sitä vois verrata siihen, että joku on hyvä laskemisessa, toinen kirjoittamisessa - toinen siis ei ole toista heikompi. Vahvuudet löytyvät vain eri osioissa/alueilla. Jotenkin näin mä käsitin sen siitä analyysistä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 11.01.21 - klo:22:58
Tosi hyvät pointit heitit Elukka25. Kuljeskelin mielessäni vähän samoja ratoja, silloin kun eka kuulin tuon Valmennuskeskuksen analyysin. Kysyin myös sitä, että miksi sille puoliskolle, joka ei pääse todistuksilla ois sit niin tärkeä se nopea omaksuminen? Nyt tässä kirjoittaessa tuli mieleen, että siinä videoanalyysissä taidettiin vastata, että sillä (nopea omaksuminen) halutaan jotenkin saada laajempi opiskelijakirjo valittua. Sitä vois verrata siihen, että joku on hyvä laskemisessa, toinen kirjoittamisessa - toinen siis ei ole toista heikompi. Vahvuudet löytyvät vain eri osioissa/alueilla. Jotenkin näin mä käsitin sen siitä analyysistä.
Okei kiitos!  :) Ja varmaan joku tuollainen idea tässä on. Ei silti oikein sovi omaan ajatteluun tämä, että tällä nykyiselläkö sinne on sitten saatu vain samanlaista porukkaa  ;D ja kuitenkin reilu puolet pääsee todistuksella, niin en nyt ihan hirveästi usko, että se opiskelijakirjo enää tästä hirveästi laajenee  :eusa_eh: mutta eipä tämä ole minun uskosta kiinni tai omissa päätettävissä, kunhan mietin asiaa ja mukavaa, että sain vastausta!  :peukku:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 12.01.21 - klo:10:17
Joo-o, saapa nähdä, mikä se matsku sitten toden totta on!
Lukiokirjoista, hankin ne viime toukokuussa, koska lukiosta on mulla 100 vuotta, eikä mafy ollut vielä auennut, olinkohan vielä ilmoittautunutkaan. Tein lukiotehtäviä sen 3,5 kuukautta pohjiksi. Noista kirjoista on aika vähän hyötyä enää tässä kohtaa, enemmän kertaukseen käytän Mafyn tekemiäni tehtäviä vaikkapa tuossa Fysiikan II-osion kimuranteissa tehtävissä, missä aiheet hyppii laidasta laitaan. Ei silti, useinkaan en pääse lähtötietojen kirjauksesta eteenpäin ja epätoivo iskee. Mutta eteenpäin sano mummo lumessa, eikaitässäautakuyrittää!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 12.01.21 - klo:12:55
Mielenkiintoista kuulla miten ammattivalmentajat Valmennuskeskuksella on tuota ennakkomateriaalia perustelleet ja analysoineet, joten kiitos Betula jakamisesta.
Katjushalle vai oliko se hakija92, joka niistä lukion kirjoista kirjoitteli, niin noista yo-materiaaleista sanoisin omasta puolesta, että kun kävin aikuislukion käytin lukion oppikirjoja, mutta kun viime vuonna siirryin Mafyn oppiin ja sen jälkeen en ole kirjoja enää tarvinnut/avannut. Olen myös pähkäillyt sitä, että pitäisikö päivittää ja ostaa uudet kirjat, sillä mun lukiokirjat ovat jo 10 v vanhat. Mutta sitten olen tullut tulokseen, että Mafyn materiaaliahan päivitetään sen uuden oppimissuunnitelman mukaan, niin siellä on varmaan uusimmat tiedot, kuvat ja muu materiaali. Eli en ole ostanut uusia kirjoja. Ihmisen biologiaa oon miettinyt kuvien takia (kun kokeessa aina on joku tunnista kuvasta tehtävä), mutta toisaalta nekin kuvat voi olla otettu muualta kuin lukion kirjoista, niin oon kyllä miettinyt paljonkin, että kannattaako uusia kirjoja enää hankkia. Joten toistaiseksi kirjat ovat vielä kaupan hyllyllä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 12.01.21 - klo:14:20
Tane, se on just näin, että mafylla ja muilla valmennuksilla on päivitetyn OPSin mukaiset matskut. Ja mitä kovasti arvostan, esim. fysiikassa kun on ihan hiton laaja alue (8 kurssia), niin se on hyvä, että joku on pohtinut painotukset vastaamaan lääkiksen pääsykoetilannetta.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 13.01.21 - klo:22:05
Mielenkiintoista kuulla miten ammattivalmentajat Valmennuskeskuksella on tuota ennakkomateriaalia perustelleet ja analysoineet, joten kiitos Betula jakamisesta.
Katjushalle vai oliko se hakija92, joka niistä lukion kirjoista kirjoitteli, niin noista yo-materiaaleista sanoisin omasta puolesta, että kun kävin aikuislukion käytin lukion oppikirjoja, mutta kun viime vuonna siirryin Mafyn oppiin ja sen jälkeen en ole kirjoja enää tarvinnut/avannut. Olen myös pähkäillyt sitä, että pitäisikö päivittää ja ostaa uudet kirjat, sillä mun lukiokirjat ovat jo 10 v vanhat. Mutta sitten olen tullut tulokseen, että Mafyn materiaaliahan päivitetään sen uuden oppimissuunnitelman mukaan, niin siellä on varmaan uusimmat tiedot, kuvat ja muu materiaali. Eli en ole ostanut uusia kirjoja. Ihmisen biologiaa oon miettinyt kuvien takia (kun kokeessa aina on joku tunnista kuvasta tehtävä), mutta toisaalta nekin kuvat voi olla otettu muualta kuin lukion kirjoista, niin oon kyllä miettinyt paljonkin, että kannattaako uusia kirjoja enää hankkia. Joten toistaiseksi kirjat ovat vielä kaupan hyllyllä.
Kiitos tiedosta. Näin vähän ajattelinkin, että kirjat jäisivät ehkä ilman sen kummempaa käyttöä. Välillä vain tuntuu, että noissa itseopiskelumateriaaleissa on niin suppeat teoriat, että haastavimpien laskujen kanssa tulee melkein aina jonkinlaista ongelmaa. Mutta onneksi vielä tässä vaiheessa on aikaa jäljellä opiskeluun. Ihmettelen myös miksi hemmetissä piti tunkea tuo lisämatsku kokeeseen. Yo-todistuksella on jo nyt mielestäni helpompi päästä sisään, niin miksi ihmeessä mahdollisesti vaikeutetaan pääsykoekiintiössä pyrkien urakkaa/tuoda lisästressiä? Itselläni ahdistaa tuo todella paljon. Mutta eipäs auta kuin yrittää saada kertailutkin valmiiksi jo huhtikuun loppuun mennessä, niin voi sitten käyttää kaiken ajan siihen lisämatskuun, mikäli tarve vaatii.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 18.01.21 - klo:12:09
hakija92, olen samaa mieltä, että teoriat saattaa olla liian suppeat valmennusmatskuissa. Olen todella pulassa fysiikan kanssa, ja vaikka olen käyttänyt siihen yli 50% opiskeluajasta, ei varmuutta tekemiseen vaan löydy. Alkaa epäillä omia opiskelijankykyjään...! Kun iso kuva on kahlattu, niin sitten vaan niihin kiperimpiin kyssäreihin kiinni tiukemmin. Jotkin aihealueet on vaan itselle niin vaikeita, että ei puhuta siitä kuuluisasta "rutiinista" vielä :)!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 18.01.21 - klo:23:13
Ajattelitteko sitä teoriaa, mikä antaisi pohjaa monivalintaan esim. seuraavanlaiselle kysymykselle:

Kondensaattorien levyt kytketään virtamittariin. Toiseen levyistä kohdistetaan monokromaattista valoa ja valosähköisen ilmiön takia havaitaan virta. Mitkä seuraavista väitteistä pitävät paikkansa:

a) ilmiö voidaan selittää valon hiukkasluonteen avulla
b) Klassinen fysiikka selittää ilmiön
c) Irronneiden elektronien saama liike-energia on sama valon kaikille aallon pituuksille
d) Irronneiden elektronien saama liike-energia ei riipu valon intensiteetistä

...Vai sitä teoriaa mikä selittää piirrettyn kuvion ja laskua mikä siitä seuraa?

Jälkimmäisen on mielestäni usein selitetty aika hyvin, eteenkin mallivastauksissa, mutta nuo täysin teoreettiset fysiikan ilmiöt, niin ne on kyllä vielä työn alla (pitkälti ulkoa opettelua erilaisista monivalintalähteistä). Niiden kohdalla olen kokenut, että teoria on suppeaa, ehkä joskus jopa puutteellista noissa valmennusmatskuissa, (mulla ollut käytössä VK, Mafy ja Eximian matskut).

Ps. Oikeat vastaukset kysymykseen on a ja d - ja juuri tällainen on niin abstrakti-ilmiö, ainakin minulle, että se ei tällaisella tavallisella arkifysiikapohjalla sano mulle yhtään mitään.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 19.01.21 - klo:14:45
Tupu2021, joudun tuon monivalinnan nähtyäni sanomaan, että ei lähde mullakaan. Tulee kylmä hiki, jostain mieleni syövereistä ehkä etäisesti hahmotellen olisin noita veikannut. Omalla kohdalla meinasin, että en saa moniin soveltavampiin tehtäviin tarpeeksi esimerkkejä oikein mistään, mikä tarve tietysti osoittaa, että en osaa peruslähtökohtia (eli asian teoriaa ja kaavoja) riittävän hyvin, jotta voisin tuosta noin vain mitä tahansa ongelmaa lähestyä laskemalla.
Nyt ei ole kyllä aika riittänyt mihinkään laveampaan, kun vain tuota mafya ja omia vanhoja vihkoja selata. Kunpa olisi aikaa, mutta näyttää siltä, että ansiotöissä sitä vaan saa pääasiassa olla.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 19.01.21 - klo:19:34
Joo noi monivalinnat (ja teoria) ei kyllä oo auennut. Laskuista sen sijaan fysiikan opettaja sanoi mulle, että ne vaikeammatkin laskut, niin ne perustuu niihin perusasioihin ja -laskuihin. Että ne ei itse asiassa muutu vaikeammiksi, vaan ennemminkin se perusjuttu muuttaa (niissä vaikeammissa tehtävissä) vain muotoaan. Se kai on sit sitä soveltamista.
Sen oon koittanut pitää mielessä niiden haastavien tehtävien kohdalla, niin että en turhaan alkaisi panikoimaan. Mutta edelleen tuntuu kyllä välillä siltä, että sitä mukaan kun asioita oppii, niin kuorman toisesta päästä tippuu aina osa unohduksen tielle. Se kai johtuu siitä, että ei ole sitä kuuluisaa kertaamista tehnyt tarpeeksi. Ehkä sen teoreettisen fysiikan heikkouskin on siinä. :) Tsemppiä lukemiseen ja laskuihin.

Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: kikki - 21.01.21 - klo:18:58
Heipsis vaan kaikille ja hyvää vuotta 2021!  :)


Aloitin tässä tammikuun alussa pääsykoeluvut ja laskeminen todella tökkii  :-\  onhan se ymmärrettävää, kun ei puoleen vuoteen ole laskenut muuta kuin lääkelaskuja, jotka eivät tätä tilannetta helpota..turhauttaa hieman  :o


Itsellänihän ei siis ole mafya, joten ihan oikeilla kirjoilla mennään ja olenkin itselleni kokenut sen kaikista parhaimmaksi tavaksi oppia, 34v kun jo olen  ;D 
Toivottavasti tämä tästä helpottuu, kun vain tarpeeksi kuluttaa istumalihaksia. Teoriatkin ovat päässeet hieman unohtumaan, joten niiden kertaaminen vie aikaa laskemiselta ja olenkin siinä tällä hetkellä todella hidas  :-\  eipä siis auta muu kuin sukeltaa suoraan syvään päähän ja tahkoa eteenpäin suht reippaalla tahdilla, jotta ehtii kaiken käydä ennen toukokuuta, jotta ehtisi kurkata sen ennakkomateriaalinkin  ::)


Kaikille tsemppiä lukuihin ja jaksamista arjen pyöritykseen!!  :peukku:

Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Kissankello - 24.01.21 - klo:12:13
Moikka! Tekikö joku eilen Mafyn ekan harkkakokeen? Miten teillä meni, jotka teitte? Mä tein ja meni huonosti kyllä. Miten meinaatte kevään harjoitella kokeeseen asti?


Itsellä on kokopäivätyö, mutta koitan opiskella, mitä jaksan.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Jesdar - 25.01.21 - klo:00:36
Onko whatsapp-ryhmää 2021 hakijoille?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 25.01.21 - klo:09:44
Moikka! Tekikö joku eilen Mafyn ekan harkkakokeen? Miten teillä meni, jotka teitte? Mä tein ja meni huonosti kyllä. Miten meinaatte kevään harjoitella kokeeseen asti?


Itsellä on kokopäivätyö, mutta koitan opiskella, mitä jaksan.


Just ajattelin kysellä samaa! :) Omalla kohdalla koe oli vähän pettymys sen osalta, että siellä oli niin monta samaa tehtävää viime vuodelta, että siinä ei ihan täysillä päässyt kokeilemaan mitä asioita on oivaltanut, siis miten on kehittynyt. Toki on kai se jonkinlaista oppimista ja kehittymistä sekin, että oppii edeltävän vuoden harkkakokeista ja muistaa niistä sen tehtävän "avaimen", mutta on se silti eri asia tehdä  tehtävää joka ei ole entuudestaan tuttu.
Mutta niistä tehtävistä, jotka eivät olleet tuttuja, niin kyllähän ne kinkkisiä olivat! Ei omasta mielestä ainakaan mitään ihan perusjuttua.


Jos jotain koostetta, mitä näitä keskustelufoorumeita oon seurannut, niin yleinen mielipide on kyllä ollut, että oli vaikea koe. Muistan, että viime vuonna myös eka harkkakoetta pidettiin vaikeana. Muistan siitä perintöainestehtävästä sen, että biologian opettaja sanoi viime vuonna kun olin jättänyt sen tekemättä, että tein viisaan päätöksen, kun siinä säästin aikaa (kun valitsin etten tee koko tehtävää). Tänä vuonna se sitten meni jo paremmin, koska muistin ko. tehtävän.


Ehkä koe harmittaa vähän senkin puolesta, että tällä tavoin, kun tehtävät tunnistaa, niin oma tulos ei tule olemaan täysin vertailukelpoinen. Toisekseen harmittaa vähän myös se, että kokeen yleinen (korkein) pisteraja voi muodostua myös tästä syystä, että niin monta tehtävää oli tuttuja entuudestaan. Joten niille, joille koe ei ollut tuttu, niin niille sanoisin, että ei kannata panikoida. Sitten vasta pääsee oikeat mittarit käyntiin, kun koe on kaikille ihan vieras ja uusi. Toivotaan, että seuraavissa kokeissa on enemmän uusia tehtäviä. :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 25.01.21 - klo:20:40
Moikka! Tekikö joku eilen Mafyn ekan harkkakokeen? Miten teillä meni, jotka teitte? Mä tein ja meni huonosti kyllä. Miten meinaatte kevään harjoitella kokeeseen asti?


Itsellä on kokopäivätyö, mutta koitan opiskella, mitä jaksan.


Just ajattelin kysellä samaa! :) Omalla kohdalla koe oli vähän pettymys sen osalta, että siellä oli niin monta samaa tehtävää viime vuodelta, että siinä ei ihan täysillä päässyt kokeilemaan mitä asioita on oivaltanut, siis miten on kehittynyt. Toki on kai se jonkinlaista oppimista ja kehittymistä sekin, että oppii edeltävän vuoden harkkakokeista ja muistaa niistä sen tehtävän "avaimen", mutta on se silti eri asia tehdä  tehtävää joka ei ole entuudestaan tuttu.
Mutta niistä tehtävistä, jotka eivät olleet tuttuja, niin kyllähän ne kinkkisiä olivat! Ei omasta mielestä ainakaan mitään ihan perusjuttua.


Jos jotain koostetta, mitä näitä keskustelufoorumeita oon seurannut, niin yleinen mielipide on kyllä ollut, että oli vaikea koe. Muistan, että viime vuonna myös eka harkkakoetta pidettiin vaikeana. Muistan siitä perintöainestehtävästä sen, että biologian opettaja sanoi viime vuonna kun olin jättänyt sen tekemättä, että tein viisaan päätöksen, kun siinä säästin aikaa (kun valitsin etten tee koko tehtävää). Tänä vuonna se sitten meni jo paremmin, koska muistin ko. tehtävän.


Ehkä koe harmittaa vähän senkin puolesta, että tällä tavoin, kun tehtävät tunnistaa, niin oma tulos ei tule olemaan täysin vertailukelpoinen. Toisekseen harmittaa vähän myös se, että kokeen yleinen (korkein) pisteraja voi muodostua myös tästä syystä, että niin monta tehtävää oli tuttuja entuudestaan. Joten niille, joille koe ei ollut tuttu, niin niille sanoisin, että ei kannata panikoida. Sitten vasta pääsee oikeat mittarit käyntiin, kun koe on kaikille ihan vieras ja uusi. Toivotaan, että seuraavissa kokeissa on enemmän uusia tehtäviä. :)


Eikös tuo koe ollut tismalleen sama, mikä oli viime vuoden harjoituskoe numero 2?  ???  Itse olin meinaan myös pettynyt, että oli sama, sillä vaikka ei tehtävien ratkaisuja muista, niin kyllä siihen alitajuntaisesti tulee tietty rentous, kun on joskus nähnyt jo kyseisen tehtävän. Ja tällaistahan ei tietty ole oikeassa kokeessa..  ::) 
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 25.01.21 - klo:21:16
Joo sieltä viime vuoden alkupäästä tunnistin näitä tehtäviä. En muista oliko ensimmäinen vai toinen, mutta se DNA-tehtävä tais olla siinä ensimmäisessä. Juuri niin mäkin vähän koen, että tehtävä ei ole ihan yhtä haastava silloin kun sen on aiemmin tehnyt ja/tai käynyt ajatuksella läpi - ei vaikka aikaa olisi jo mennyt. Sitä alkaa sit muistaa siinä samalla kun sitä tekee. No mutta, katsotaan mitä tuleva tuo tullessaan. Oikeassa kokeessa ei taatusti ole tehtäviä menneiltä vuosilta. :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 25.01.21 - klo:21:32
Joo no niin kuin sanoit niin pitää toivoa, että tulevissa kokeissa olisi uusiakin tehtäviä. Viime vuoden juttujen takiahan taisi kaksi koetta jäädä kokonaan käyttämättä niin nythän niitä olisi hyvä käyttää  :P  toisaalta oli ihan hauska verrata mitä virheitä teki tänä vuonna vs mitä teki viime vuonna. Jossain oli sentään tapahtunut kehitystä ja jotkut oli pysynyt ihan samassa  :D


Jesdarille piti sanoa, että olisiko tämän viestiketjun alkupuolella puhuttu wa-ryhmästä? En muista tarkkaan. Ja kikkille zemppiä kanssa  :peukku:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 26.01.21 - klo:11:03
Olit oikeassa Elukka25. Kävin arkistosta kaivaa viime vuoden kokeet, kun ajattelin kattoo mitä olin silloin vastannut, niin silloin huomasin, että näinhän se oli: ihan tismalleen sama koe kuin viime vuoden harkkakoe 2! :o
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 26.01.21 - klo:13:23
No toivotaan, että jää viimeiseksi tismalleen samaksi.  :D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 27.01.21 - klo:11:41
Meikä on vieläkin ihan järkyttynyt, miten huonosti olin oppinut edellisen 9 kuukauden aikana, mitä tälle oon antanu.. Suunta ei VOI olla kuin ylöspäin. Sain nimittäin äsken 1. harkkakokeen tuloksen ja aika tarkalleen arvasin, mitä pisteitä saisin. Ei positiivista yllätystä!
Hohhoi, nyt on mieli ollu aika maassa koko jutun suhteen. Mullahan on ollut kemian kanssa ihan kivaa tähän asti, mutta nyt on suoritus tän vuoden puolella huonontunut huolestuttavalla tahdilla. Mun opiskelutunnit ei riitä mihinkään, kun yhtä tehtävää tekee "päiväkausia". Voi kun sais uskonsa tähän asiaan taas nostatettua!!!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hemuls - 27.01.21 - klo:17:18
Jep kyllä se tästä taas lähtee. Oli kyllä kohtuu haastava tuo ensimmäinen mafyn harkkakoe! Kertoo kuitenkin onneksi siitä, mihin aineisiin kannattaa panostaa tulevina kuukausina..

Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 27.01.21 - klo:19:11
Juu ei kannata Katjusha tuosta masentua!  :)  Tässä jo tupun kanssa puhuttiin että sama koe oli viime vuonna joten pisterajoja yms ei kannata liikaa tuijotella. Muistan, kun jo viime vuonna tästä puhuttiin että tämä koe oli haastava. Vielä on aikaa lukea ja eihän se ole kevät eikä mikään jos ei ”vähän” alkaisi stressaamaan  ;D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Medi2021 - 28.01.21 - klo:11:42
Millaiset pisteet sä kokeesta sait? Onko ne oikeasti huonot vai vaan sinun mielestä huonot? Oliko selvää eroa aineiden välillä osaamisessa. Itsekin olin pettynyt tasooni. Toki en tiedä mihin tulokseen olisin edes ollut tyytyväinen.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 28.01.21 - klo:12:06
Medi2021, 42,5 pistettä on niin huono, ettei siitä kyllä edes kohtalaista tulosta saa vaikka kuinka positiivisesti ajattelisi.
Ei sillä, olen kemiassa ollut kasin oppilas ja fysiikassa 6-7, joten ei ole ollut synnynnäisiä lahjoja näihin aineisiin :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 28.01.21 - klo:12:12
Älä Katjusha hätäänny, äläkä masennu! Sähän pääsit kumminkin jumbosarjasta seuraavalle tasolle  :)  Mä sain viime vuonna siitä samasta kokeesta 32,5 pistettä, olin siis siellä jumbosarjassa alle 20 % luokassa. Se ahdisti ja masensi silloin ihan vietävästi. Ja tänä vuonna tosissaan, niin en lähettänyt arvioitavaksi, kun se ei ois sit kumminkaan ihan palvellu minua, eikä ketään muutakaan.

Sen muistan viime vuodesta, että niissä kemian tehtävissä oli mulla suurimmat haasteet. Yhdessä tehtävässä, en edes ymmärtänyt tehtävänantoa, että mitä pitäisi tehdä! Se on se mun kauhuskenaario siellä kokeessakin, että mitä jos tulee tehtävä, jota mä en ymmärrä, että miten se pitää tulkita tai miten kaavio täyttää, vaikka substanssin osaisinkin. Vähän sama ongelma mulla oli sen kalsitoniini/PTH tehtävän kanssa; haastavaa oli tulkita niitä A,B,C ja 1,2,3 ja I, II, III, IV.. laatikoita, että mitä laittaa mihinkin. Siinä meni ihan hirveästi aikaa, eikä lopputulos viime vuonna ollut kuin pari pistettä, mikä harmitti. Kaikki tarvittava oli mukana, mutta auttamattomasti väärissä paikoissa. Mä muistan myös, ihan niinku Elukka, että viime vuonna tätä pidettiin ihan yhtä haastavana, kuin nyt tänä vuonna.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 28.01.21 - klo:13:24
Lohdullista, että tämä on voinut olla muillekin vaikea koe.
Biologian osalta minulla jäi kyllä ptkälti vastaamatta. Siinä kalsitoniini-tehtävässä en myöskään tajunnut minne ja mitä piti vastata (kirjoitin tehtävämonisteeseen aluksi), toki kaksi arvaustani menivät pieleen, ettei sillä...
Noh, seuraavaan kokeeseen pitää käydä lisää läpi niitä nelilaskinjuttuja ja miten selvitä tehtävistä pitkästi ilman sitä surkeata laskinta. Mulla on Mafyssa KE 5 ihan kesken, ja sujuu tuskaisen hitaasti, mutta koitan nyt erityisesti sitä viedä eteenpäin ennen seuraavaa harkkakoetta. Saisi mahdollisuuden valita useammasta tehtävästä, jos aihepiiri olisi edes etäisesti tuttu.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 28.01.21 - klo:17:27
Se MAFYn harjoituskoe veti kyllä hiljaiseksi.  :-[  Pääsin tutustumaan siihen vasta tällä viikolla ja hetkellisesti tuntui, ettei mikään määrä opiskelua taida riittää, että vaikka kuinka paljon opiskelee ja laskee, niin jotenkin kokeenlaatijat onnistuu aina vääntämään ne kysymykset sellaiselle mallille, että niistä ei ota selvää. Aikaa menee pelkästään siihen, että miettii mistä alan tehtävää purkaa.

Tein koetta kolme tuntia ja siinä ajassa olin aloittanut viittä eri laskutehtävää. Yksikään ei valmistunut. Alkuun saatoin päästä, mutta a-kohdan jälkeen tössäs lähes joka kysymyksen kohdalla. Kolmen tunnin jälkeen luovutin. Aikas tuskaselta vaikutti tuo tekele, mutta ei ne oikeat kokeet liene sen helpommat. :-\ Pisteistä en osaa sanoa, mutta eiköhän sitä vielä olla aika kaukana sisäänpääsyrajoista.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: saede - 31.01.21 - klo:22:21
Ite aattelin mennä kokeeseen kevällä vähän "vilkuilemaan", et ens vuonna haen vasta oikeesti ':D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: saede - 31.01.21 - klo:22:24
www.facebook.com/groups/129656472311895/ jos haaveilet/te lääkikseen pääsystä, kannattaa littyä tähän facebook-ryhmään! Ryhmään jaetaan hakuun liittyviä linkkejä videoihin, keskusteluihin ohjeisiin jne :) myös vertaistukea saatavilla!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hemuls - 03.02.21 - klo:10:33
Kiinnostaisi kuulla teidän kokemuksianne siitä, että millaisia tekniikoita olette käyttäneet mafyn biologian materiaalissa etenemisessä/etenemisen nopeuttamisessa :eusa_wall:


Tuntuu, että bilsan matskuissa eteneminen on todella aikaanvievää ja hieman kuumottelee tuo hitaasti kiristyvä aikataulu. Omalla kohdallani tietyt kertaustehtävät toistuvat toistumistaan, mikä hidastaa seuraavaan uuteen asiaan etenemistä merkittävästi. Toki positiivisena asiana on se, että yli 5 kertaa "hinkatut" asiat lopulta jäävät hyvin muistiin. Haen tosiaan yhteishaussa yleiselle ja eläimelle!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 03.02.21 - klo:11:14
Mä tein viime vuonna juur tuollai, et pistin kaikki kertaukseen, jos en osannut. Mutta tänä vuonna oon laittanu vaan harvat ja valitut jutut kertaukseen. Mä huomasin kans sen, et jos laittaa paljo kertaukseen, niin sit ei pääs etenee. Otin siitäkin vähän oppia, kun opettaja alussa sanoi, että biologiasta pitäisi saada sellanen kokonaisuuskäsitys ens ja sitten vasta syventää sitä. Ni mä oon ny sit koittanut sill mennä eteenpäin.
Sit oon koittanut kattoo niit sellassii mitä pall kysytään niinku esim. hormoonit, niistä on tainnut joka vuos tulla jonkulainen kyssäri.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 03.02.21 - klo:14:37
Mulla oli samat haasteet bilsan kanssa aluksi, ensimmäiset kurssit ennen ihmisbiologiaa oli liian pitkiä...! No, minä samoin kuin Tane olen ottanut nyt kannan, että tämä eka kierros on eka kierros, en voi vielä osata täydellisesti, koska asiat eivät vielä nivoudu kokonaisuuksiksi. Nyt on kemian ja bilsan kanssa osunut kivasti joitain detskuja rinta rinnan, vaikka puskuriliuokset tmv, elimistön "nesteet" ja aineiden kuljetukset, vähän niinku laajempia kiinnekohtia. Hormonit on yksi asia, jonka varmasti koitan ottaa haltuun tässä pikkuhiljaa, ja on siellä niitä muitakin melko yleisiä aihealueita, mitkä sitten jollain konstein pitää saada kaaliin maalis-huhtikuussa.
Onneksi biologiassakin jotkin kokonaisuudet menee helposti ja nopeasti läpi, ei kaikki ole superrakettitiedettä onneksi, jokaisella tietysti pohjatiedot vaihtelee ja mistä on ollut kiinnostunut.
Mä en ole vielä silmäillyt 1. harkkakoetta tarkemmin, oon vaan paahtanut eteenpäin - jos siihen 2. harkkakokeeseen saisi jotain takataskuun ja ens viikolla sitten taas kokeilla sillä nelilaskimella ja mitenkä niitä logaritmejä sitten pysty pyörittämään ...!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hemuls - 03.02.21 - klo:19:44
Jees kiitoksia vastauksista  8) 


Nii on varmasti totta et pitäisi sitä kokonaiskuvaa rakentaa ykkösprioriteettina bilsassa ja toisaalta myös syventää joitain asioita, mitä tyypillisesti kysytään!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 03.02.21 - klo:20:48
Mä sanoisin kyllä samaa mitä yllä jo on tullut ilmi. Niihin kursseihin 1 ja 3 ei kannata ihan hirveästi jäädä kiinni, kun niistä usein on pisteet ollut niin vähäiset = monivalinta kysymyksiä. Joku vuos on tehny poikkeuksen, kun on kysytty jotain havupuiden ja ilmastomuutoksen vaikutuksia, mutta sitä kai ei pidetä todennäköisenä että sellainen uusiutuisi.

Enemmän kysymyksiä on tullut 2, 4 ja 5 kurssista. Ja 5:stakin vissiin aika harvoin mitään suurempaan, lähinnä monivalintaa. Joskus on ollut joku isyystestin tunnistustehtävä ja joku toinen vuosi oli joku marsu-injektio/crisp-tehtävä, mutta muuten ei kai ole ollut laajempaa tehtävää, en ainakaan muista. Periytymistä on aina kysytty jossain muodossa. Se johtunee siitä, että sitä pidetään noin yleisestikin kinkkisenä alueena. Proteiinisynteesi, solun jakautuminen (mitoosi&meioosi), soluhengitys ja fotosynteesi on varmaan ne kakkoskurssin kipakat. Niissä on ollut vuosien mittaan täydennä kuvio-tyylisiä tehtäviä.

Nelosesta varmaan just noi hormoonit (hypofyysi ja muiden endokriinisten rauhasten hormoonituotanto, eteenkin takaisinotto ja mikä niihin vaikuttaa nostaa/laskee). Erillaiset kuvat joita pitää tunnistaa ja nimetä, on tosi yleinen kysymystyyppi tästä kurssista. Mä oon miettinyt, että seuraavat asiat ois hyvä olla hanskassa:

- Keuhkotuuletuksen ja verenkierron pääpiireet.
- Lihasten ja luuston toiminta ja rakenne + eri kudokset.
- Hermosto; periferinen ja autonominen.
- Aivojen eri osat ja mikä säätelee mitäkin (usein tullut enemmän monivalinnassa).
- Munuaisista kysytään usein jotain. Siltä pohjalta ajattelen, että muut sisäelimet ja niiden toiminta, voi milloin tahansa olla vuorossa.
- Ruuansulatusjärjestelmä.
- Joskus, mutta enemmän monivalinnoissa on kysytty aisteista; mistä äänet korvassa syntyy ja mitkä solut näkee värejä(tapit)/mustavalkoista(sauvat).
- Immuunipuolustusjärjestelmä ja veriryhmät

Sitten siellä on ollut niitä soveltavia tehtäviä esim. verensokerista tai että miten kuukautiskiertoa muokataan. Vielä ei ole ollut sydän- ja verisuonitaudeista mitään soveltavaa, niin sekin voisi olla seuraavana vuorossa. Nää nyt päällimäisenä tuli mieleen, mutta varmaan on paljon muutakin mistä voi tehdä kinkkistä kinkkisempiä (soveltavia) kysymyksiä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hemuls - 04.02.21 - klo:10:45
Kiitos, hyvä aihealueiden erittely ja lista! Tulikin viime harkkakokeessa tehtyä se aloittelijalle tyypillinen virhe, että käytin monivalintatehtäviin suhteessa liian paljon aikaa, kun todellisuudessa niistä ei sitä suurinta pistepottia saa kasattua.Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 09.02.21 - klo:22:33
Harkkakokeet on siitä hyvät, että niissä "saa" tehdä niitä virheitä. Sillä tavalla oppii myös sitä ajan käyttöä. Kohtahan sitä saa taas jo kokeilla uudestaan ja kokeilla ehkä jotain toista taktiikkaa. :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 13.02.21 - klo:16:38
Jaaha, sitten on taas yks harkkakoe lusittu. No, tällä kertaa feilasin fysiikassa ja osasin ehkä biologiassa enemmän kun viimeksi. Vire vaikuttaa kyllä paljon, ekan kokeen alla valvoin yön ja tällä kertaa pystyin nukkumaan edellisen yön. Aika ei varsinaisesti loppunu vaan taito ;P On tää uskomaton prosessi!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 13.02.21 - klo:16:48
Noni eli kehitystä on tapahtunut  :wink:  itsehän astuin suoraan tuohon yhden tehtävän pyöritys ”ansaan”  ;D  siitä meni sitten kuus pistettä hukkaan.. en tosin tiedä laittaisivatko oikeaan kokeeseen tommosta, sillä voisi poikia aika monta oikkaria.. mutta näillä mennään.  :)  Onhan tämä ja tietty vähän takaraivossa jyskyttää tuo mitä maaliskuu tuo tullessaan, vaikka sitä yrittääkin olla ajattelematta. Mutta tässä oli positiivista ettei ollut sama koe ku viime vuonna. Tai en ainakaan muista  ;D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Kissankello - 13.02.21 - klo:19:02
Mulla meni toinen harkkakoe ihan surkeasti  :-X


Kiitos noista vinkeistä bilsan opiskeluun ja kertaustehtäviin muuten! Entä onko teillä vinkkejä kemiaan ja fysiikkaan, mulla ne kertaantuu ja oon jo luovuttanut osan kanssa...
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hemuls - 13.02.21 - klo:20:31
Nojuu tuli kyllä alisuoriuduttua tällä kertaa, mutta ei se mitään :o . Itselläni jäi tuo vastauslomake epäselväksi (en löytänyt linkkiä tms.) ja siitä tuli osittain pistemenetykset, esimerkiksi fysiikan vikassa tehtävässä en nähnyt kysymyksiä ollenkaan.
 
Mulla ei oo mitään tajunnanräjäyttävää vinkkiä kemian ja fysiikan opiskeluun, mutta ne mafynetissä olevat yleiset ohjeet esimerkiksi fysiikassa/kemiassa on aika hyvät tehtävien ratkomiseen (toki oletkin ne jo varmaan lukenut). Oman kokemuksen mukaan fysiikassa etenkin se tehtävien todellinen oivaltaminen ja varsinaisen tilanteen hahmottaminen on joskus kiven takana ja vaatii epämukavuuden sietämistä (itsellä ainakin kun väsyneenä tekee tai motivaatio joskus hukassa niin ajatus ei ole riittävästi mukana, mikä hidastaa kehittymistä). Lisäksi jos kertaustehtäviä on tyyliin 120 odottamassa niin ei kyllä juurikaan houkuttele palata sorvin ääreen :( [size=78%]. [/size][font=verdana, arial, ****, sans-serif][/size]Mites muut[size=78%][/font][/size]?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Dimitri - 14.02.21 - klo:00:07
Miten teillä meni 2. harjoituskoe? Paljonko laskitte pisteitä?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 14.02.21 - klo:12:36
@elukka, mietin sitä pyöritysansaa, että tarkoititko sitä, että jäit tekee yhtä tehtävää vai koitko, että siellä oli tehtävä joka oli "loputon" ja se ois pitänyt hoksata, ettei jää tekee sitä tai kuluta aikaa turhaa siihen?

@katjusha, uni on niiiiin tärkee tekijä! Hyvä, että sait nukutta ja että suoritus sitä mukaan parani.

@kissankello. Eipä mittään niistä bilsan aihealueista. Mä oon miettinyt kans, niitä kemian ja fysiikan, mutta mitään yhtä kattavaa listaa en ole vielä omassa päässä saanut kasaan. Varmaan siksi, että ne aihealueina ei ole yhtä tuttuja kuin bilsa. Mä sanoisin samaa ku hemuls, että se mafyn lista on aika hyvä ja kattava sekä fy & ke. Tosin kemian opettaja sanoi mulle, kun kysyin, että ylivoimaisesti eniten kysymyksiä on nyt nelilaskimen aikakaudella tullut kursseista 1, 2 ja 5.

@hemuls, sulle ei sit mafy oo lähettänyt kotiin niitä koepapereita, että printtaat/katot jostain netistä vai?
Jaan sun tuntemukset, just tollaselta minustakin tuntuu; että tehtävien perimmäinen ymmärtäminen, hahmottaminen ja lopuksi vielä kaavojen muistaminen ja niiden vääntämisen ja kieputtamisen oivaltaminen on ollut ja on edelleen erityisen haastavaa. Tämän mun luku-urakan aikana oon oivaltanut, että väsyneenä en edes koita tehdä niitä, sillä sitten kun en osaa, niin se masentaa ihan valtavasti. Ja vieläpä turhaan. Sama on tehtävien määrässä. Mä pidän tehtävät kpl/päivä ihan minimissä, niin, että kun teen tehtävän/tehtäviä teen niitä ajatuksen kanssa ja saan niistä mahdollisimman paljon irti. Se vie aikaa, mutta olen hyväksynyt sen.

Niistä kertaustehtävistä olen luopunut, siis sen järjestelmän kautta. Mä en tiedä miksi se kertaustehtäväsysteemi, tuntui joka kerta masentavalta. Ihan kuin ei pääsisi eteenpäin. Ratkasin sen sillä, että pidän itse kirjaa siitä mitä haluan kerrata, minkä koen tarpeelliseksi. Ja sitten olen kokenut myös mielekkäämpänä sen, että se kertaaminen tapahtuu uusien tehtävien kautta, eikä niin, että poljen paikallani ja muistan ulkoa jonkin muutama päivä sitten tekemän tehtävän. Minua auttaa enemmän se, että lähestyn samankaltaista ongelmaa, uuden tehtävän kautta. Se auttaa oivaltamaan.

Sen lisäksi, kun hain avoimen yliopiston kautta sopivaa fysiikan kurssia ja kerroin tilanteestani yliopiston fysiikan lehtorille, niin hän sanoi, että lukion oppimäärä on niin perusfysiikka, että väistämättä tehtävät kertaantuvat, niitä on mahdotonta keksiä loputtomiin uusia. Että kun vain jaksaa ratkaista riittävän määrän, niin alkaa huomaamaan, että ne toistaa toinen toisiaan. Siksikään en pelkää, että vaikka jokin tehtävä ei ratkea, etteikö se vois ratketa ja oivallus tapahtua seuraavan samankaltaisen tehtävän yhteydessä, kun se on mielessä saanut hieman kyspsyä.

Mä uskon, että jokaisen on kuulosteltava itseltään, että millaisella tavalla ja mikä tyyli sopii itselleen parhaiten. Ajattelen, että mafyn ohjeistus on suuntaa antava, mutta lopullinen tapa työskennellä on yksilöllinen ja tulee valita niin, että itselle tämä urakka tuntuu ja pysyy mahdollisimman mielekkäänä. Toki epämukavuutta on siedettävä, mutta tekeminen ei saa olla pelkästään epämukavuutta päivästä toiseen.

@dimitri, en tiedä miten paljon ihmiset laskeskelee omia pisteitä. mä luovuin siitä jo viime vuonna, koska ne meni aina niin mäkeen, että oon ajatellut, että parempi jättää se suosiolla mafyn tehtäväksi.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 14.02.21 - klo:21:39
Eikun Tupu meinasin sitä tehtävää 13, jossa kysyttiin ”vähintään” tai ”enintään” ja piti pyöristää kahden numeron tarkkuudella niin yleensähän näissä, missä kysytään ”vähintään” tai ”enintään” niin pitää pyöristää sen mukaan vaikka se muuten pyöristyisi eri suuntaan..mutta tässä olisi nyt pitänyt päätellä että niin ei saakaan tehdä, vaan piti pyöristää normaalisti..  ;D 


Ja hyvää asiaa tuli tuossa viestissäsi  :peukku:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 14.02.21 - klo:22:41
Aaa, ok, joo se tehtävä. Tässä tehtävässä oli kyllä onnea mulla matkassa kun en hoksannut analysoida sitä noin hyvin. Mä oisin varmasti mennyt just tohon vähintään/enintään pyöristyslankaan. Nyt kun en huomannu ajatella asiaa, niin menin normisäännöillä! Voi näitä tehtäviä. Tässä huomaa hyvin, että joskus tuurillakin on osuutta tässä pelissä  ;D

Mä ku oon pitänyt niin matalaa profiilia mun hakuprosessista, niin jää niin paljon ajatuksia jaettavaksi. Niitä vuotaa sitten tänne missä tietää satavarmasti, että on joku muukin miettimässä samoja juttuja.  :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 14.02.21 - klo:23:23
Minäkin olen nyt alkanut kunnolla noita miettimään kun niin monessa mafyn tehtävässä tästä on huomautettu.. niin tietenkin ajattelin että tässä nyt pitää ajatella noin mutta eipä sitten tietenkään  ;D  ja nyt vasta pulassa olisinkin jos oikeassa kokeessa tulisi tuommoinen mut toivottavasti ei tule  ;D 


Ja juu tänne on hyvä jakaa ajatuksia kun samojen asioiden kanssa täällä painitaan  :hiki:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Airi - 15.02.21 - klo:17:57
Osaisiko joku viisaampi selittää, miksi mafyn kokeessa oli partenogeneesi määritelty suvulliseksi lisääntymiseksi?


Ja viitaten aiempiin, oli kyllä haastava koe. Mielenkiinnolla odotan analyysiä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 15.02.21 - klo:18:05
Osaisiko joku viisaampi selittää, miksi mafyn kokeessa oli partenogeneesi määritelty suvulliseksi lisääntymiseksi?


Ja viitaten aiempiin, oli kyllä haastava koe. Mielenkiinnolla odotan analyysiä.
Muistelisin lukeneeni, että se on siksi, että se kuitenkin saa alkunsa sukusolusta (eli munasolusta), vaikkakin hedelmöitystä ei tapahdu. Ja tämän takia lasketaan suvulliseksi.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 15.02.21 - klo:19:08
Komppaan edellisiä: Oli kyllä taas saatu kerättyä tukku kunnon haasteita tähän kokeeseen. Monivalinnat olivat mielestäni kiperiä ja sinne palautukseen tuli taas ihan blankkoja sivuja. Odotukset omasta sijoittumisesta rankingissä eivät ole kovin korkealla. Mutta saa nähdä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hemuls - 16.02.21 - klo:11:53
Voisi kyllä spekuloida, että pisterajat tippuvat tässä kokeessa verrattuna ensimmäiseen (taisi olla osittain ainakin tuttu koe 2020 kurssilaisille). Varmaan se analyysikin julkaistaan ihan lähipäivinä :o
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Airi - 16.02.21 - klo:16:36
Muistelisin lukeneeni, että se on siksi, että se kuitenkin saa alkunsa sukusolusta (eli munasolusta), vaikkakin hedelmöitystä ei tapahdu. Ja tämän takia lasketaan suvulliseksi.


Kiitos :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 16.02.21 - klo:22:55
Hei kiitos @elukka ymmärryksestä tuolla ylempänä  :icon_syda:

Tuli tässä mieleen, että onko tiedesampo teille tuttu? Mä käyn siellä aina välillä iltasin testailemassa omia monivalintataitoja ja ajattelin, että siitä voisi olla iloa muillekin.


Tiedesampo on siis:


"Tiedesampo on ylioppilaskirjoituksiin ja pääsykokeisiin valmentava monivalintapeli, joka sisältää lähes tuhat kysymystä lukion fysiikasta, kemiasta ja biologiasta. Peli arpoo pelaajalle kymmenen kysymyksen sarjan esivalintojen mukaan ja kierroksella väärin menneitä kysymyksiä on mahdollista yrittää uudelleen.Tämän pelin on kehittänyt joukko luonnontieteitä opiskelevia ystävyksiä, jotka halusivat tarjota vaihtoehtoisen opiskelumenetelmän kaikille luonnontieteistä kiinnostuneille. Ylläpidämme ja kehitämme peliä aktiivisesti omien ideoidemme sekä käyttäjiltä saadun palautteen perusteella."

Käykäähän testailemassa osoitteessa: www.tiedesampo.fi
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hemuls - 17.02.21 - klo:10:18
Toi tiedesampo on kyllä mielenkiintoinen, kiitos hyvästä vinkistä!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 18.02.21 - klo:11:21
No niin, mitens ne kokeet sitten menikään? Mä olin sen ekan kokeen jälkeen, että nytpä tuplataan pisteet seuraavaan. No, kokeen aikana, kun en osannut pallon heitto - tai titrauslaskua, jouduin muuttamaan tulostavoitetta, että jos +20 pistettä saisin. No, senhän sitten sain. Pitää nuo muutamat laskut käydä läpi, että miten ne olisi ratkaistu. Ensi viikolla en meinannut "lomaa" pitää taaskaan, vaikka opetuksessa onkin tauko.
Kunpa jaksaisi pitää tahtia vaan yllä ja toivoa, vaikka tuntuu aika toivottomalta päästä 75% tasolle enää tällä aikataululla tältä tasolta.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hemuls - 18.02.21 - klo:13:45
20 pisteen parannus on tosi hyvin! Itellä tuli alaspäin tyyliin 10 pistettä verrattuna ekaan kokeeseen. En ole tosiaan satavarma, että kuuluuko heittoliikkeet enää edes uusimpaan opsiin (mafynetissä siitä on kuitenkin fysiikan puolella teoriaa ja tehtäviä - muistaakseni aika loppupäässä). Itellä oli mieli hetkellisesti aika maassa tokan kokeen jälkeen, mutta onneksi on kuitenkin vielä viisi harkkakoetta edessä. Kannattaa omasta mielestäni breikkailla välillä, jos aikataulu antaa myöten.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 20.02.21 - klo:13:42
@katjusha, tosi hienosti, että pisteet nousivat! Onneksi olkoon siitä. Tiesithän, että se titrauslasku (se viimeinen), niin sehän oli ihan älyn vaikea. Opettaja sanoi, että sellaista tuskin kokeeseen tulee. Vaikka titrauksesta noin muuten kyllä on kysytty paljon, eteenkin monivalinnoissa, niin tällainen tehtävä ei kuulemma ole kovinkaan todennäköinen oikeassa kokeessa.

@hemuls, mielenkiintoista kuulla tuosta heittoliikkeestä. Mä en ole edes tullut ajatelleeksi, että se ei enää ois opsin mukainen tehtävä. Mä oon lukenut vanhan opsin lukiofysiikat, niin en ole aina ihan selvillä vesillä siitä mikä kuuluu uuteen mikä vanhaan. Ainut minkä muistan, on että vaihtovirtapiiri ei enää kuulu opeteltaviin asioihin, eikä linssit ja optiikka.

Mitä taukoon ja lomaan tulee, niin itse olen tämän lukemisen ohella selvittänyt psykologisia taustavaikuttajia oppimiseen ja sen kehitykseen ja tehokkuuteen. Yksin tärkein tekijä niistä on riittävä lepo, että antaa aivojen levätä ja työstää oppimaansa omalla painolla ja ajalla (esim. nukkuessa tai urheillessa tai muuta tekemällä). Mä en alussa uskonut siihen, vaan paahdoin ihan täysillä, ajatuksella, että mikään ei riitä. Mutta nykyjään pidän taukoja aina kun se on mahdollista, ettei ole opetusta. Se valmennuspsykologinen materiaali jota luin, niin se pohjautu amerikkalaiseen tutkimukseen, jossa oli tutkittu oppilaiden oppimista matemaattisluonnontiet. aineissa. Ne oppilaat, joilla oli lukemisen/laskemisen lisäksi 1-2 muuta mielenkiinnon kohdetta (työ, harrastus, hyväntekeväisyystyö ym.) menesty paremmin, kuin ne jotka vain opiskeli. Tässä samassa materiaalissa oli painotettu myös sitä lepoa ja liikunnan merkistystä.

Sitten toinen asia, noista harjoituskokeista, niin mähän en tee niitä lainkaan tänä vuonna. Viime vuonna ne tosissaan veti mielen niin matalalle ja itseensä uskominen ja kokoominen uuteen nousuun vei ihan käsittämättömiä voimavaroja, johon tänä vuonna päätin, että en lähde.
Kun lisäksi on todistetusti niin, että ihminen joka uskoo omiin suorituksiin ja kykyihin, niin ne pärjää paremmin, kun epäilijä. Jopa kuulemma siinä määrin, että epäiljiä joka oikeasti osaa, epäonnistuu todennäköisemmin, kuin henkilö jonka osaaminen on heikompaa, mutta joka elää ns. onnistumiskuplassa ja uskoo itseensä.

Viime vuoden pieleen menneiden harjoituskokeiden jälkeen ei kyllä ollut enää paljoakaan uskon rippeitä omaa osaamista kohtaan. Joten tänä vuonna kokeilen sellaista strategiaa ja taktiikkaa, että kerään tietoa ja taitoa - ja toki harjoittelen aikapaineen alla tekemistä, jota harjoittelen mm. kokeen avulla, mutta en lähetä sitä arvioitavaksi. Aion kerätä kaikki tunteet siitä, että osaan, enkä lannistaa itseäni pieleen menneillä tehtävillä ja alhaisilla ranking pisteillä. Viime vuonna ei kyllä paljoa lohduttanut se, että sanottiin, että sieltä alle 20%:laisista aina joku pääsee. Mä olin ihan maani myynyt viime vuonna ja räpiköin toukokuussa siellä itsetuntoni pohjamudissa. Kuten aiemmin olen kertonut, niin pääsykoe 2019 meni paremmin, kuin yksikään harjoituskoe viime vuonna, mikä oli niin ihme, sillä olinhan oppinut paljon, mutta se ei vain näkynyt harkkakokeissa.

Valmentajani mukaan tämä voi johtua myös muista tekijöistä. On kuulemma olemassa henkilöitä, jotka alisuorittaa joka kerta, kun ei ole tosi kyseessä. He kykenevät rehelliseen suoritukseen vasta siinä tilanteessa, kun tietävät, että tilanne on tosi. Siihen kuulemma vaikuttaa niin moni asia, ei pelkästää halu, vaan myös fysiologia; tilanteen täytyy olla tarpeeksi jännittävä että esim. adrenaliini ryöpsähtää ja lähtee (adrenergisten) reseptoreittensa vietäväksi. Tällaisiin mekanismeihin ei itse pysty vaikuttamaan, vaikka kuinka haluaisi. Jos itsestään tunnistaa tämän, niin on turha polkea itseään näillä alisuorituksilla maan rakoon ja vääristää omaakuvaa osaamisestaan ja osaamistasoa turhilla epäonnistumisilla. On osattava suojella itseään ja ylläpitää positiivista "minä osaan"-asennetta, koko harjoittelukauden ajan. Vain se johtaa haluttuun lopputulokseen. Se on vain se, että jokaisen pitää tunnistaa itsestään sen, miten ja millä tavoin työskentelee parhaiten ja millainen suorittaja itse on. Monelle muulle harjoituskoe toimii ikään kuin "sparrauslaitteena" ja tsemppaa suorituksissa ja jalostaa suoritusta suorittamaan aina vain paremmin. Silloin harjoituskoe on omiaan auttamaan kehityksessä.

Kerro millainen suorittaja sinä olet?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 21.02.21 - klo:13:11
Sä oot Tupu selkeesti miettinyt omia suorituksia. Itellä on enemmän sellainen, että rakennan sitä koemenestystä ja parannan tasoa tasaisesti. Tai en tiedä miten tasaisesti, sillä onhan niissä heilahteluitakin ollut, silloin kun eteen on tullut aihealueita jotka ei ole tuttuja. Kyllähän mönkään mennyt koe harmittaa, se on selvä se, mutta siitä voi aina oppia ja ajattelen, että se toimii peilinä sille mitä osaan ja mitä en.
Mietin tuossa, ootko koskaan miettinyt, yhteyttä siihen, että mahdatkohan olla huono häviäjä myös noin muuten (tai oletko ollut lapsena), jos siis kyse, lauta-, kortti- tai puutarhapelit? Meinaan, jos huono tulos vie sulta noin paljon pohjaa ja kärsit siitä ns. suuria tappioita. Mulla on sisko, joka siis ei aikuisikään mennessä ole kunnolla oppinut häviämään peleissä ja se on kokenut myös muut epäonnistumiset suurina katastrooffeina, joista sitten rämpinyt ylös vasta kun aikansa niissä on märehtinyt. Toisaalta yleensä hän pärjää lajissa kuin lajissa ja on ollut koulussakin keskivertoa parempi, toisin kun minä, niin ehkä se suhtautuminen omiin suorituksiin on jo lähtökohtaisesti erilainen.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 21.02.21 - klo:19:39
Olipa hauska kuulla siskostasi Betula ja pohdintojasi.  ;D  Mä en koe olleeni tai olevani kovinkaan kilpailuhenkinen, eikä mulla ole ollut sellaista intohimoa pelejä tai kilpailuja kohtaan. Koulussa olin keskiverto oppilas ja olin ihan tyytyväinen siihen. Silloin en muista murehtineeni epäonnistumisia niinkuin nyt. Mutta se voi johtua siitä, että panokset tässä lääkiskokeessa on niin paljon kovemmat ja sit se, että tää koe kun järjestetään vain kerran vuoteen, eikä sitä voi kuukauden tai edes puolen vuoden päästä uusia, niin sekin lisää sitä panosta tässä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 22.02.21 - klo:09:35
haha, minä olen kyllä huono häviäjä. Minulle tulee hetken lamaannus ja sitten v*tu uutta päin ja tästä suon yli mennään että heilahtaa, eli onhan se melkoinen draiveri parhaimmillaan myöskin. Ennen lasta ehdin vetää 10 vuotta maratonia ja siinä itseäni vastaan kilpailin tietysti, vaikka osallistuin myös juoksutapahtumiin (ostettu motivaatio, paras motivaatio).
Joo, lepoa pitää ihmisen saada myöskin, ehdoton juttu. Väsyneenä ja uupuneena ei opi kyllä yhtään mitään. Mulla on viikon paras päivä opiskella lauantaiaamu klo 6 ja sunnuntaina klo 20 voi lapsensa viereen nukahtaa. Mafyyn kertyi reilu 20 h viikossa, se on voimille se maksimi työn ja perheen päälle.
Panokset on kyllä kovat tässä eli nyt ei keskiverto riitä.
Tällä viikolla toivottavasti saisin pidettyä rennon otteen, ehkä katson sitä koetta läpi vähän, että mikä meni pieleen, ja mitä olis voinut tarkemmalla työllä osata.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Pomppu - 22.02.21 - klo:20:30
Yleensä käyn vain näillä sivuilla lukemassa kanssahakijoiden ajatuksia, mutta nyt "mielenkiinnonkynnys" ylittyi siinä määrin, että päätin kirjautua ja liittyä tähän suorituskeskusteluun. :)
Lukion psykologian kurssilta muistan tämän aiheen. Ehkä se johtuu siitä, että ennen ylppäreitä mietin, kun ei sitä kaasua ja energiaa tuntunut löytyvän mistään, että mitenköhän itse kirjoituksissa sitten käy. Kun h-hetki koitti oli kaikki fokus siinä päivässä ja siinä hetkessä. Tunsin, että annan kaikkeni. Jälkeenpäin en ymmärrä mistä se tunne tuli, koska niin tahmeeta oli ollut kenraaleissa. Joten itse en olisi kovinkaan huolestunut, jos harjoituskokeet eivät mee ihan nappiin tai vaikka menisivät penkin alle. Voi olla, että sinun hetkesi loistaa on vasta siellä päänäyttämöllä :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 04.03.21 - klo:16:02
Taas kerran tuli ilmoitus, että kaikki harjoituskokeet on etänä. En tiedä katsoiko kukaan valt.neuvoston opiskelijoille suunnattua kyselytuntia? Jäin sen pohjalta käsitykseen, että jos tää tautitilanne jatkuu, niin käsillä on sama tilanne ku viime vuonna.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 05.03.21 - klo:13:08
joo-o, eihän tämä hyvältä näytä. Tämä kolmen viikon "sulku" toivottavasti vaikuttaa tilanteisiin suotuisasti. Kyllä minä kaipaisin saliharkkakokeeseen ennen pääsykoetta, jos/kun salissa se varsinainen tehdään. Olen jonkin verran suoritellut avoimen yliopiston kursseja muulta alalta, etten niinku täydellisesti neitsytmatkalle ole lähdössä. Mutta muuta ei voi, jälleen kerran, kun paahtaa opinnoissa eteenpäin ja toivoa, ettei kaikki vuoden työ valu hukkaan jostain itsestä riippumattomasta syystä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 05.03.21 - klo:19:37
Mielenkiintoista Katjusha, siis nuo sun avoimen kurssit. Mäkin olen tehnyt niitä Itä-Suomen yliopistossa; lukenut ihmisen biologian oppikokonaisuudesta osia. En tiedä mitä kursseja tai missä oot lukenut, mutta mä oon kokenut nuo avoimen kurssit hyvinä siinä, että ne pitää aina tehdä aikapaineessa, niin siinä on vähän oppinut sitä ajankäyttöä. Vaikka eihän ne salikokeita korvaa.
 
Mä koitan pitää mielen korkealla sillä, että jos ei nyt sit tänäkään vuonna pääsis tekee sitä "oikeaa" koetta, siis jos ei karsinnasta pääsis eteenpäin, niin kaikki mitä tähän mennessä on tehnyt ja oppinut on sit taas plussaa sinne 2022 kokeeseen. Ettei siis sinäällänsä mee hukkaan opiskelut. Mutta minkäs teet sille, että se silti vähän tuntuu siltä, ku vuoden työt valuis kankkulan kaivoon. Tai ainakin tuntu viime vuonna siltä, vaikka kuin yritin ajatella positiivisesti.

@Tane en seurannu opiskelijoiden kyselytuntia, mutta kuulin tai siis luin siitä myöhemmin. Sen lukemani chatin perusteella ymmärsin, että aika tyytymättömiä olivat kuulijat olleet valtiovallan toimintaan. Ja närää oli herättänyt myös se, että näillä näkymin viime vuosi saisi toistaa itseään, vaikka vuosi on ollut aikaa miettiä erillaisia ratkaisuja. Toisaalta keskusteluissa nousi esiin myös se, että yliopistot saavat itse päättää miten järjestävät pääsykokeensa, eikä ministeritasolla olla niitä järjestelyitä suunnittelemassa tai toteuttamassa.

Niin ja Pomppu, jos nyt vielä näitä sivuja seurailet ja lueskelet, niin kiitos rohkaisusta. Koitan pitää tuon sun viimeisen lauseen mielessä. :D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 07.03.21 - klo:15:06
joo-o, eihän tämä hyvältä näytä. Tämä kolmen viikon "sulku" toivottavasti vaikuttaa tilanteisiin suotuisasti. Kyllä minä kaipaisin saliharkkakokeeseen ennen pääsykoetta, jos/kun salissa se varsinainen tehdään. Olen jonkin verran suoritellut avoimen yliopiston kursseja muulta alalta, etten niinku täydellisesti neitsytmatkalle ole lähdössä. Mutta muuta ei voi, jälleen kerran, kun paahtaa opinnoissa eteenpäin ja toivoa, ettei kaikki vuoden työ valu hukkaan jostain itsestä riippumattomasta syystä.


Just nyt ei tilanne harjoituskokeiden osalta näytä hirveän hyvältä, eikä varmaan vielä huhtikuunkaan osalta, mutta sen jälkeen pitäisi alkaa kirkastua  :)  Ja toukokuussa tilanne pitäisi kaiken järjen mukaan olla hallinnassa, ainakin sen verran että pääsykokeet voidaan järjestää sali- ja lähikokeina. Harmillista tässä on tietysti se, ettei pääse niitä harjoituskokeita harjoittelee autenttisessa ympäristössä. Mutta eiköhän parilla viimeisellä harkkakokeella ole ihan realistisia mahdollisuuksia jo. Tai ainakin sillä viimesellä. Kuten sanottu, niin itse koe järjestetään näillä näkymillä normaalin tapaan, ihmettelisin, jos reilu viikon päästä ilmoittaisivat jotain muuta.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 07.03.21 - klo:20:28
Joo ihmettelisin myös, jos nyt tässä ilmoittaisivat jotain todella mullistavaa. Se olisi jo suoranaista kettuilua, että ensin pitkitetään viimeiseen päivään asti ja sitten vielä ilmoittaisivat, että koe muuttuu jotenkin radikaalisti. Tosin kyllähän viime vuonnakin näin tehtiin, vaikka en todellakaan usko, että viimeisenä päivänä päättivät, että koe on kaksiosainen. Tuollainen toiminta kyllä vähän syö sitä ”me ymmärrämme miltä hakijoista tuntuu” jauhamisen uskomista. Tässä ovat jotkut ihmiset laittaneet monta vuotta ja tuhansia euroja kiinni tähän, joten luulisi, että siellä ymmärrettäisiin paremmin, millaista tämä hakeminen on ja se, että joutuu odottamaan jotain ilmoituksia (jos siis olisi tulossa jotain mullistavaa) on jo vähän liikaa  :eusa_hand:  viime vuonnakin olisivat hyvin voineet kertoa heti (epävirallisesti), kun tiesivät että mitä on todennäköisesti tulossa käymään ja että siitä ilmoitetaan sitten virallisesti sinä ja sinä päivänä.


Noh itsehän tähän ei voi oikein vaikuttaa mitenkään, mutta luulisi kyllä, että järki tässä voittaa niin kuin se on voittanut kirjoituksissakin ja amk pääsykokeissa. Uskon myös, että toukokuussa alkaa muutenkin näyttämään tilastot taas paremmilta, vaikka ne nyt on pahalta näyttänytkin. :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 08.03.21 - klo:20:51
Pidin myös täysin mahdottomuutena etäkoetta viime vuonna. Se kyllä sai sen verran paljon kritiikkiä ja huomiota osakseen, joten eivät varmaan halua samaa showta tänä vuonna. Ja mikäli nuo amk:t ovat siitä myös luopuneet, niin luulisi, että lääkiksillä olisi sama meininki. Lääkiksen hakijamäärät ovat niin suuret että sen vuoksi mietin onko mahdollista toteuttaa salikoe kaikille hakijoille turvavälit huomioiden. Toisaalta aikaa on ollut vuosi hommata tilat ja valvojat. Itse toivoisin valvottua etäkoetta alkuun, jos kokeeseen osallistuvia tarvitsee karsia. Olen samaa mieltä, että pääsykokeella hakijat laitetaan todella ikävään tilanteeseen. Yritän kovasti pitää positiivista virettä ja keskittyä opiskeluun, mutta onhan se välillä aika haastavaa. Itse haen toista kertaa ja osittain tämän epätietoisuuden ja ennakkomatskun takia olen asennoitunut kolmanteen hakukertaan seuraavana vuonna. Olen jatkanut töissä käyntiä kevennetyin tunnein ja käytän itseopiskelumateriaaleja. Mutta jos olisin jäänyt töistä koskaan pois ja ottanut jonkun tonnien kurssin, niin olisin jo varmasti saanut hermoromahduksen. Toivon kovasti, että onnistuisin tänä vuonna, mutta mikäli niin ei tapahdu, niin on ensi vuoden luku-urakka kuitenkin paljon mielekkäämpi. Voi keskittyä sitten taitojen hiomiseen ja kaiken maailman nippeleihin. Toki hommaa on vielä ihan laskurutiinissakin , mutta onhan se melkoinen juttu taas viettää vuosi lisää pääsykoerumbassa.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 08.03.21 - klo:21:11
Joudun muokkaamaan aiempaa käsitystäni hieman, sillä kaverini oli tänään saanut omalta valmennusyrittäjältä viestin, että kokeen voi tänä vuonna tehdä myös Joensuussa. Se kertoo siitä, että lähi-koetta suunnitellaan, ainakin jossain muodossa. Kuten hakija92 sanoi, niin volyymit ovat lääkiskokeessa niin suuret, että pakostakin pistää miettii, että vaikka Joensuu on nyt koepaikkana mukana, niin tarkoittaako se siltikään vain yhden vaiheen koetta. Vai onko ajateltu niin, että ensin on karsinta ja sitten lähikokeen tekijöitä voidaan hajaannuttaa laajemmin. Ja Joensuu on otettu kartalle mukaan nähtävästi alhaisten koronalukujen johdosta.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 08.03.21 - klo:21:44
Mielenkiintoista. Omaan korvaani valvottu etäkoe alkuun voisi olla ihan ok vaihtoehto. Mutta vaikka siinä olisi valvontaohjelma, niin se ilmeisesti vaatii myös ihmisen valvomaan ja heitä pitäisi olla todella paljon. Mutta luulisi senkin olevan järjestettävissä vuodessa. Tuon AMK:n porrastetun pääsykokeen vuoksi voisi tietty olla mahdollista sen olevan vaihtoehto myös lääkiksessä. Se taas vaikuttaa todella erikoiselta. AMK:n on niin paljon helpompi päästä, että heidän tapauksessa tuon ymmärrän, vaikka se voi olla epäreilu. Mitä jos olisit juuri osannut lähes kaikki 1. kokeen tehtävät, mutta teit kokeen 2. ja siihen sattui monta juuri sinulle vaikeaa ja jäät rannalle? Toivottavasti on ollut mahdollista järjestää tilat kaikille hakijoille. Ajattelisin, että on myös lääkiksille parempi vaihtoehto, että kaikki pääsykoehakijat valitaan salikokeella, jolloin vilppi on mahdoton. Voi tietenkin olla, ettei tiloja ole ollut mahdollista järjestää kaikille. Viime vuoden etäkoe oli katastrofi. Tuntuisi ihan seinähullulta, jos se uusitaan.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 08.03.21 - klo:21:50
Ja jos tulee hajautetut koepäivät, niin luulisi senkin poikivan suuren määrän valituksia ja muuta vastaavaa.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 08.03.21 - klo:22:13
Näinpä hakija92, samaa tuskaa täällä jaetaan  :viha:  ja tosiaan jo pelkät kurssit maksaa, mutta tuo että on joko lopettanut työt tai vähentänyt tunteja tämän takia, niin kyllä tämä aika kalliiksi tulee ja siksi sitä varsinkin toivoo, ettei mitään suuria muutoksia tule tai jos tulisi niin niistä olisi jo ilmoitettu. Betulalla kanssa hyvää pohdintaa, jota puoltaisi myös se, että jo alunperin ilmoitettiin että kokeen saa tehdä siellä kaupungissa, minkä valitsee hakiessaan. Nyt jos vielä tähän kerran tulee se että on ylimääräisiäkin kaupunkeja niin porukkaa saataisiin hajautettua entisestään. Ja joissain kaupungeissa voi todennäköisesti saleihinkin päästä enemmän porukkaa kuin toisissa. En sitten tiedä mikä idea siinä oli, kun sanoivat, että hakuaikaa on pidennetty  ???  Joo o ei voi kuin arvailla.. ”Mielelläni” stressaisin pelkästä kokeesta mutta kyllähän tätä pakolla välillä miettii ja hyvä kun pääse edes tänne pureksimaan asiaa.  ;D  Ja sitten tähän päälle piti vielä lyödä se ennakkomateriaalikin.  ::) 
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 08.03.21 - klo:22:35
Onhan siinä pääsykokeessa jo sellainen tiedon määrä valmiiksi, etten myöskään ymmärrä tätä tarvetta testailla pääsykokeella hakijoita lisää. Muutoin tuo olisi oikein ok, mutta kun puolet pääsee niillä viidesti tai ties kuinka monta kertaa korotelluilla yo-todistuksilla. Ei ihan ole vertailukelpoista.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 08.03.21 - klo:22:52
Katjushalle: Ei kannatta lannistua. Teet varmasti parhaasi mitä käytettävissä olevalla ajalla pystyt. Itse ajattelin viime kesänä, että tänä keväänä pääsen ihan varmasti. No sitten en voinutkaan jäädä töistä pois tai keventää kevättä niin paljon duunien osalta kuin halusin. Opiskeluun on mennyt syksystä lähtien kaikki liikenevä vapaa-aika ja on ollut kyllä tosi rankkaa. Helpotti kuitenkin ihan älyttömän paljon, kun päätin, että vaikka nyt haen tosissani, niin ei se ole maailmanloppu, jos en pääsekään. Mielestäni luku-urakka kuitenkin helpottuu koko ajan. Kauheinta on se, kun tutustuu ensi kertaa tai tauon jälkeen vaikkapas fysiikan hienouksiin. Yritän ajatella, että samalla teen pohjaa ensi vuodelle, jos niin käy. Ainakin omalla kohdallani olen vasta nyt toisella kerralla tajunnut, mitä tuo sisäänpääsy ihan oikeasti vaatii. Sen vuoksi mietinkin, etten välttämättä tänä keväänä saa taitojani hiottua sille tasolle. Ensi vuonna menen kyllä myös jollekin syksyllä alkavalle kurssille, niin ei ole näin yksinäistä puurtamista.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 08.03.21 - klo:22:56
Niin onhan tämä vähän tällaista seilaamista. Seuraavaksi varmaan keksivät, että mitä jos otettaisiin ihan kunnon pääsykoekirja tähän ja annetaan sille nimeksi, vaikka galeinos  ;D 
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 09.03.21 - klo:08:56
Haha, mullahan on toki Galenos, mutta ei siihen ole ehtinyt koskea :)! Miten olis se klassinen "Ihmisen anatomian ja fysiologian perusteet" sehän on mukavaa *latinankielistä* iltalukemista ..!
Näinhän se on, ei kannata lannistua. Selvähän se, että tässä kestää oppia ja omaksua. Meillä kullakin on omat rajoitteensa, ja omalla kohdalla en voi vuosikausia siirtää eteenpäin 6 vuoden opintoja. 
Perhe tukee toisenkin talven, itse vain en tiedä, miten omat voimat riittää - mutta onhan sitten vaan pakko saada riittämään, kun jotain tahtoo. Kyllähän tämä tosiaa aika yksinäistä puurtamista on, ei taida enää lähiopetusta olla, mutta on onneksi edes ope, joka soittaa etäopiskelutunti-iltoina.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 10.03.21 - klo:13:05
(...) Nyt jos vielä tähän kerran tulee se että on ylimääräisiäkin kaupunkeja niin porukkaa saataisiin hajautettua entisestään. Ja joissain kaupungeissa voi todennäköisesti saleihinkin päästä enemmän porukkaa kuin toisissa. En sitten tiedä mikä idea siinä oli, kun sanoivat, että hakuaikaa on pidennetty  ???  Joo o ei voi kuin arvailla.. ”Mielelläni” stressaisin pelkästä kokeesta mutta kyllähän tätä pakolla välillä miettii ja hyvä kun pääse edes tänne pureksimaan asiaa.  ;D  Ja sitten tähän päälle piti vielä lyödä se ennakkomateriaalikin.  ::)


Onkohan tässä Joensuu ajatuksessa kyse siitä, että pohjoisen Helsinki, Turku, Tampere hakijat kävisivät Joensuussa sen sijaan, että tulisivat käymään etelässä? Näin saadaan myös hakijamääriä näillä alueilla laskettua hieman sekä tartuntariskiä ja tartunnan levittämisenriskiä pienennettyä.
Sitä miksi itse hakuaikaa on pidennetty, niin sitä en tiedä. Mietin, että liittyisikö sitten jotenkin siihen, että esim jos hakee Tampereelle, mutta on Kajaanista kotoisin, niin täytyy kumminkin matkustaa ja tehdä yöpymisjärjestelyitä ym. Ehkä hakijoilla on taipumusta hakeutua sellaiseen kaupunkiin, jossa jo entuudestaan on tuttuja, kavereita tai sukulaisia. Ja näiden luonna on sitten pääsykokeen yhteydessä helppo majoittautua. Vieraalle paikkakunnalle meneminen vaati ehkä enemmän/pidempiä järjestelyitä, niin onkohan sitten näihin järjestelyihin haluttu antaa enemmän aikaa. Ei voi kuin arvailla.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hemuls - 10.03.21 - klo:15:41
Hei mites muuten mahtaakohan keneltäkään löytyä vuoden 2020 1. vaiheen valintakoetehtäviä? Tuo vanha valintakoe löytyy kyllä yhteisvalinnan sivuilta, tosin siinä on kaikki oikeat vastaukset tummennettuina.. ::)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hemuls - 10.03.21 - klo:15:42
Mafyn sivuilla vanhoissa valintakokeissa sama ongelma, eli sama tiedosto kuin yhteisvalinnan sivuilla.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 10.03.21 - klo:22:37
Juu katjusha ei kannata hävittää sitä kirjaa, siitä voi olla joskus hyötyä   ;D 


Se siinä varmaan on Betula. Voisivat tehdä saman muihinkin kaupunkeihin kuten vaikka Jyväskylään. En tiedä miksi ovat pidentäneet mutta tosiaan pidän kyllä ihan naurettavana jos tulisi pääsykokeisiin jotain suurta muutosta ja se on sitten täytynyt pitää ihan viimeiseen päivään asti salassa.  >:(


Ja hemlus mä en ainakaan tiedä missä noi olis ilman.. joutuu ehkä itse muokkaa  ::)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: rainbowie - 11.03.21 - klo:12:36
Eikös hakuaikaa pidennetty vain toisen asteen yhteishaulle? Korkeakoulujen yhteishakuaika näyttäisi olevan ennallaan.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 11.03.21 - klo:15:40
Eikös hakuaikaa pidennetty vain toisen asteen yhteishaulle? Korkeakoulujen yhteishakuaika näyttäisi olevan ennallaan.
Aijaa  :o Luin tuon eräästä ryhmästä, mutta ehkä siellä oltiin sitten sekoitettu tämä. No eipä tuo tosiaan muutenkaan herättänytkään kuin ihmetystä. Mun moka ja hyvä korjaus.  :peukku:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hemuls - 11.03.21 - klo:18:22
Mielenkiintoisia aikoja kyllä. Saa nähdä, mitä linjataan tämän vuoden pääsykokeista (taidetaan lyödä lukkoon jo 16.3.). Ootteko päättäneet jo, minkä laitatte ylimmäksi hakukohteeksi? Itse palloilen Tampereen ja Turun yleisen välillä :D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 11.03.21 - klo:20:08
Helsinkiin olin ainakin ajatellut mennä tekemään koetta. Mutta muuten oon vielä kahden vaiheella Tampere tai Hki. Välillä kyllä mietin Turkuakin. Mutta yhteydet Tampere-Hki välillä taitaa olla paremmat...mut en oo varma.
Mä uskon kyllä, että kokeet järjestetään lähikokeina (siis mahd. kaikille osallistua). Perustan sen seuraaviin asioihin:
- ylioppilaskirjoitukset järjestetään normaalisti
- ennusteet arvioivat yhteiskuntasulun purevan ja rokotteiden auttavan ja näin ollen tilanne on jo parempi toukukuussa
- viime vuoden tilanteelta, palautevyöryltä ja kanteluilta halutaan välttyä

Eilen mietin vielä näin, tänään luettunani viimeisimmät uutiset, en taas ole täysin varma...oisko enemmän toiveajattelua ja mutua minun puolelta, kuin faktaa, että tulis normi lähikokeet.
Aamu-uutisissa virologi Vapalahti arvioi, että vasta kesän JÄLKEEN ois pahin ohitettu. Joten silloin herää kyllä kysymys, että painaako pääsykokeet yhteiskunnan vaakakupissa niin paljon, että ne toteutetaan tartuntatautia uhmaten? Eteenkin, kun suurimmat tartuntaluvut ovat juuri 20-29 vuotiaiden keskuudessa, johon myös suurin osa meistä hakijoista kuuluu. Onneksi ei ole enää montaa päivää, kun tätä tarvitsee arpoa. Mutta tuskastun kyllä, jos ma-ti ilmoitetaan, että tilannetta katsotaan vielä lähempänä!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Zuhou - 12.03.21 - klo:19:34
Itse palloilen Tampereen ja Turun yleisen välillä :D


Helppo päätös. Tre tietenkin ;)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 12.03.21 - klo:21:14
Noniin huomenna ois sit koitos vol 3.  ;D  Pistäkääs kokeen jälkee sitten taas fiiliksiä tulemaan.  :)  Onnea ja hyviä oivalluksia koitokseen.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 12.03.21 - klo:23:11
Helsinkiin olin ainakin ajatellut mennä tekemään koetta. Mutta muuten oon vielä kahden vaiheella Tampere tai Hki. Välillä kyllä mietin Turkuakin. Mutta yhteydet Tampere-Hki välillä taitaa olla paremmat...mut en oo varma.
Mä uskon kyllä, että kokeet järjestetään lähikokeina (siis mahd. kaikille osallistua). Perustan sen seuraaviin asioihin:
- ylioppilaskirjoitukset järjestetään normaalisti
- ennusteet arvioivat yhteiskuntasulun purevan ja rokotteiden auttavan ja näin ollen tilanne on jo parempi toukukuussa
- viime vuoden tilanteelta, palautevyöryltä ja kanteluilta halutaan välttyä

Eilen mietin vielä näin, tänään luettunani viimeisimmät uutiset, en taas ole täysin varma...oisko enemmän toiveajattelua ja mutua minun puolelta, kuin faktaa, että tulis normi lähikokeet.
Aamu-uutisissa virologi Vapalahti arvioi, että vasta kesän JÄLKEEN ois pahin ohitettu. Joten silloin herää kyllä kysymys, että painaako pääsykokeet yhteiskunnan vaakakupissa niin paljon, että ne toteutetaan tartuntatautia uhmaten? Eteenkin, kun suurimmat tartuntaluvut ovat juuri 20-29 vuotiaiden keskuudessa, johon myös suurin osa meistä hakijoista kuuluu. Onneksi ei ole enää montaa päivää, kun tätä tarvitsee arpoa. Mutta tuskastun kyllä, jos ma-ti ilmoitetaan, että tilannetta katsotaan vielä lähempänä!


Heh ”kiva” nähdä, että on muitakin kenellä menee tää fiilis vuoristorataa pääsykokeiden suhteen :eusa_wall:

Mä itse oon aika paljon vähentänyt kaikkien uutisten lukemista ja asiantuntijoiden veikkauksia, kun niitä on niin laidasta laitaan ja lehdet kirjoittaa heti kun jotain tapahtuu tai joku sanoo jotain. Viimeisin oli se missä thl oli arvioinut miten korona VOISI kasvaa tässä huhtikuuhun mennessä ja sanoivat että tautimäärä VOISI olla jopa 2600-11200 huhtikuun puolessa välissä. Niin ylehän julkaisi tämän otsikolla ”THL: huhtikuussa jopa 11000 tartuntaa” ;D  tätä sitten seuraavana vai sitä seuraavana päivänä salminen joutu selittelee että se oli vain ”laskuharjoitus” tai vastaavaa. Ja näitä jokapäiväisiä asiantuntijoiden arvauksia alkaa olla jo niin paljon, että varmasti joku osuu nappiin, mutta en vain tiedä mikä ;D 

Voihan se olla että ilmoittavat että tarkoitus pitää normaalit kokeet mutta jos tilanne tästä huononee todella pahasti niin sitten on pakko muuttaa mikä voisi olla ihan järkevä ratkaisu nyt. Sillä niin kuin jo itsekin totesit niin kirjoitukset yms on tarkoitus järjestää ja kokeet ovat vasta toukokuun lopulla niin voisi kuvitella että sillon näyttää jo paremmalta. Siirrettiinhän kuntavaalitkin kesäkuulle kun silloin on arvioitu että näyttää paremmalta. Mutta joo kohta on tuo 16 päivä niin sillon tiedetään paremmin ja toivon todella että ei tule mitään mullistavaa koska sen olisi voinut sitten jo aikaisemminkin ilmoittaa. Ihan turha venyttää viimeiseen päivään asti.  :)


Ja Tane kiitos tsemppiä sinullekin! Saa nähdä onko nyt uusi vai vanha koe sillä kuulemma kolme on vanhoja, kaksi muokattuja ja kaksi uusia ;D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 13.03.21 - klo:16:07
Kiitosta vain Elukka ja olipas mielenkiintoista kuulla, että että nuo kokeet toistavat itseään. Oliko tuo kerrottu ihan mafyn puolelta vai kuulitko jostain muualta? Meinaan mulla toi on menny ihan ohi, tosin itseopiskelumatsku ku on käytössä, niin voihan se olla, et silloin menee paljon muutakin ohi  ;D .
Monivalinnat oli kyll vaikeet, niissä usko loppui kemian kohdalla jossain keskivaiheilla. Niinku loppu kyllä bilsassakin. Laajemmat tehtävät oisin arvioini kategoriaan keskitasoa, paitsi bilsan soveltavat ovat kyllä mulle ihan myrkkyä, niistä en tajua koskaan oikein mitään! Ne on taatusti mun heikoin lenkki.
Mites teillä muilla meni?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 13.03.21 - klo:16:36
Joo siis tuolla webbinaarissahan (mikä pidettiin ennakkomateriaalista) se mainittiin.. kuuntelin sen tuossa yks päivä uudelleen ja nyt vasta huomasin sen.  ;D  Ja kyllähän siellä oli tutunnäköisiä tehtäviä mm tuo koiratehtävä ja muutama muukin. En nyt ihan varma ole oliko kaikki tehtävät viime vuonnakin, mutta osa ainakin. Olen aika samoilla linjoilla, että monivalinnat oli tällä kertaa haastavia. Ne varmaan meni kaikista huonoiten. Aika helpohkoja tehtäviä muuten varsinkin fysiikka joka itselle on se vaikein. Paljon oli pisteitä jaossa ja se ehkä vähän hämäsi, kun helpostakin tehtävästä sai paljon pisteitä. Eipä oikein jättänyt mitään erikoisia fiiliksiä  ;D tuntu ettei menny hyvin mutta ettei mennyt ihan huonostikaan.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 13.03.21 - klo:17:34
Aa, ok no ilmankos en oo kuullut. Multa on noi webinaarit jäänyt välistä.
Pisteitä oli ihan hirveästi jaossa. Totaalipisteitä laskiessa iski epävarmuus, voisko noin paljon olla jaossa oikeissa kokeissa?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 13.03.21 - klo:17:47
Totta, olihan niissä niitä samoja tehtäviä kun viime vuonna. Koitin tässä päivän päätteeksi etsiä viime vuoden koetta, mutta mikäköhän koe se oli silloin? Nyt kun pläräsin, niin ei osunut silmään, vaikka satavarmasti tiedän, että fysiikan monivalinnat oli ainakin osaksi samoja. Ja niin oli biologiassakin moni sama tehtävä.
Mä en viime vuodesta kyllä muistanut niitä tehtäviä mitenkään erityisen hyvin. Sen koiratehtävän muistin ja sydänkäyrän. Niin ja sen evoluutiotehtävän. Kemia oli mulla viime vuonna niin alkutekijöissä, että jos nää oli samoja tehtäviä, niin en muistanut kyllä ainuttakaan. Biologia meni muutoin mukavasti, kemia samoin, mutta fysiikasta en osannut sit oikein mitään, paitsi sen mitä olin oppinut noista tehtävistä viime vuodelta.

Eiks ne oikeissa kokeissa huitele siellä 220-250 pisteen tienoilla ne maksimit? Ja joskus aiempina vuosina oli vieläkin alhaisemmat.

Joku kyseli minne ajatteli hakea, niin Kuopioon yritän, mutta katotaan nyt mikä toi Joensuun vaihtoehto on kunhan tiistaina viimeistään ilmoittavat kokeen toteutusmuodon.


 
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 13.03.21 - klo:18:59
Niin ikinähän ei voi olla varma, mutta kyllähän noi pisteet oikeassa kokeessa on ollut aika pitkälti tuolla missä Tupu sanoikin. Ainakin nämä viime vuodet.  :)  Ja en minäkään löytänyt kun katsoin, mutta johtuu todennäköisesti siitä että ne kysymykset tais olla niissä nettikokeissa jotka oli kaks vikaa koetta viime vuonna  :eusa_think:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 13.03.21 - klo:20:00
Hyvin sä muistat Elukka!  ;D  Näin se varmasti oli. Mä en muistanut, että nettikokeissa oli muuta ku ne monivalinnat silloin. Mutta joo, varmaan siellä oli, koska yksikään koe ei täsmännyt paperisiin, jotka oon säästänyt. Mietin, että olikohan ne monivalinnat myös muiden aineiden osalta samat ku ennen, ku niin moni vaikutti tutulta ja meni oikein "ihanko tämän oisin kuullut"-meiningillä.

Nää vanhat kokeet tuntuvat ehkä vähän petollisilta, koska siinä alkaa kuvitella osaavansa, ehkä enemmän kuin mitä oikeasti osaa. Tai ainakin mä mietin, että osaanko nämä sen takia, että olen niitä joskus aiemmin jo pureskellut. Ehkä sitä vain pitäisi mennä rinta rottingilla ja uskoa, että osaa tai että ainakin oppinut, mutta ei siitä pääse, että pieni epäilyksen siemen osaamisen suhteen on tuolla takaraivossa. :eusa_think:

Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 13.03.21 - klo:20:52
Heh joo muistaispa kaikki yhtä hyvin niin ei varmaan tarvisi enää hakea  ;D  mä muistan kun joihin pysty ihan lukuja kirjoittaa vaikka useimmat olikin ihan monivalintaa.  :) 


Mä uskon, että niistä on pieni hyöty kun ei tule sitä ”uutuudenshokkia” mutta en usko, että niitä osaisi vieläkään jos ei olisi kehittynyt sillä en osaa aina kaikkia mafyn kertaustehtäviäkään vaikka oon nähny miten se tehdään ja siitä on vielä paljon lyhyempi aikakin  ;D  että usko vaan että olet myös oppinut vaikka epäillyttäiskin  :peukku:

Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 13.03.21 - klo:21:26
Onko kukaan muu hakemassa sekä yleiselle että eläinlääkikseen? Minä olin jo muutenkin vähän pohtinut noiden välillä, joten nyt kun tuo haku on mahdollista, niin annan mennä. Yleinen toki olisi mieluisin, mutta olisin kyllä onneissani myös eläinlääkärinä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 13.03.21 - klo:22:44
Outoa, ettei tässä näy lainaus, sillä tää on vastaus Elukka25 kirjoitukseen, jonka kopsasin tuolta aiemmalta seinältä.

"Heh ”kiva” nähdä, että on muitakin kenellä menee tää fiilis vuoristorataa pääsykokeiden suhteen :eusa_wall:"

Jooh todellakin. Mun heikkous on se, että luen nähtävästi liikaa uutisia ja kaikkea mahdollista tiedotetta mitä on saatavilla. Sen lisäksi olen kova analysoimaan kaikenlaista, niin kyllä siinä sitten on aineksia tuohon vuoristorata ilmiöön ;D

Tänään tosin olen kyllä ihan vain odottavalla kannalla. Ehkä siksikin, että kohta tuo jännitys laukeaa, kun pistävät faktat pöytään ;D  Ajatuksella; ei enää montaa yötä jouluun...  :aplodit:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 14.03.21 - klo:00:00
Tuosta Betulan kirjoituksesta tuli mieleen, että olen kuullut, että tällä älyvuodolla ois kans oma serveri discordissa ja että siellä keskustelu kävisi vähän vilkkaammin kuin täällä - siis ajattelin, jos sinua Betula kiinnostaa tällaiset kaikenlaiset tiedotuskanavat, epävirallisetkin. Vai sekottaako ne pakkaa vain entisestään?
Siellä kai keskustellaan kaikista mahdollisista skenaarioista ym. Mutta sen nurja puoli on kuulemma siinä, että sinne mahtuu myös paljon joutavaa keskustelua sekaan, meinaan ettei ole mikään valtakunnan tietokanaviin perustuva keskusteluyhteisö, jos olen ymmärtänyt asian oikein. Sen lisäksi keski-ikä taitaa siellä olla alhaisempi, kuin täällä, joten mielenkiinto ja keskustelu kohdistuu myös paljon todistusvalintaan ja korotteluun. Ei ehkä niin puhtaasti pääskykokeeseen, kuin mitä se näissä ketjuissa on ollut. No ajattelin vihjasta, jos kiinnostaa.  :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 14.03.21 - klo:12:30
Heh! ;D  Juu sielläkin (Discordissa) olen ollut, mutta lähinnä sivustaseuraajana. Viime vuonna osallistuin keskusteluihinkin, mutta joskus, ainakin silloin kun se valintakoerumba oli pahimmillaan, niin silloin se keskustelu ei aina ollut kaikilta osin niin mieltä ylentävää, niin sitten jätin sen.

Tämän vuoden aikana olen vain harvakseltaan käynyt seuraamassa keskustelua siellä, mutta en ole varsinaisesti ottanut osaa mihinkään. On totta, että keskustelu siellä kulkee paljon ylppäreissä, mutta kyllä siellä pääsykoettakin mietitään. Viimeeksi kun siellä kävin, niin silloin keskusteltiin siitä, että joku oli kuullut jostain, että valintakriteereihin (ei kiintiöihin) voisi vielä huomisen aikana tulla muutoksia. Mutta kukaan ei vaikuttanut tietävän sen enempää mitä se tarkoitti tai että millaisista muutoksista olisi kyse.

Lanka, jonka sitten taas koen ihan arvottomaksi on Lääkislankaa. Sitä en lue ollenkaan. Se menee mielestäni ihan asiattomuuksiin ja sen totuudenarvo taitaa jopa olla miinuksen puolella.
Mieluiten pysyttelen sellaisissa kanavissa ja lähteissä, joista voin olla varma, että ne pohjautuu jonkinlaiseen tutkittuun tietoon.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 14.03.21 - klo:14:58
Heh joo muistaispa kaikki yhtä hyvin niin ei varmaan tarvisi enää hakea  ;D  mä muistan kun joihin pysty ihan lukuja kirjoittaa vaikka useimmat olikin ihan monivalintaa.  :) 

Mä uskon, että niistä on pieni hyöty kun ei tule sitä ”uutuudenshokkia” mutta en usko, että niitä osaisi vieläkään jos ei olisi kehittynyt sillä en osaa aina kaikkia mafyn kertaustehtäviäkään vaikka oon nähny miten se tehdään ja siitä on vielä paljon lyhyempi aikakin  ;D  että usko vaan että olet myös oppinut vaikka epäillyttäiskin  :peukku:

Kiitos tsempistä Elukka :) . Onhan se varmaan niinkin, että jotain enemmän on oivaltanut sitten viime vuoden. Hei btw mä löysin tämän kolmoskokeen viime vuodelta. Se oli koe nro 7. Eli just niitä mitkä oli netissä ja ainakin toi mikä mulla oli täällä kotona, niin mä olin jättänyt sen ihan blankoksi. En ollut tehnyt ensimmäistäkään muistiinpanoa siihen. Tämä 3. koe tais kyllä olla suora kopsu sieltä viime vuodelta. Toisaalta ei mikään ihme, että käyttävät niitä viime vuoden loppupuolen kokeita, koska nehän jäi varmaan monella muullakin vähän niinku käyttämättä, sen tilanteen vuoksi mikä silloin oli.

Mua vähän harmittaa, että en viime vuonna sitten jaksanut haravoida noita kokeita läpi. Osaksi se johtuu siitä, että Mafyltä silloin, niinku nytkin sanottiin, että ei kannata niitä kokeita jäädä miettimään, että jatkaa vain mihin ennen koetta jäi. Viime vuonna tein niin, mutta tänä vuonna olen kyllä aika tarkkaan käynyt kokeet analyysimielessä läpi. Koen, että opin sitäkin kautta.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 14.03.21 - klo:15:18
Heh! ;D  Juu sielläkin (Discordissa) olen ollut, mutta lähinnä sivustaseuraajana. Viime vuonna osallistuin keskusteluihinkin, mutta joskus, ainakin silloin kun se valintakoerumba oli pahimmillaan, niin silloin se keskustelu ei aina ollut kaikilta osin niin mieltä ylentävää, niin sitten jätin sen.


Oma kokemus tuolta kanavalta on vähän saman suuntainen. Pidän tästä seinäistä enemmän, sillä koen että täällä keskustelut ovat valoisampia, vaikka keskustelu ei ole niin vilkasta kuin siellä.

Kävin kanavalla viikkoja sitten kuulostelemassa vähän fiiliksiä kun koronatilanne taas alko olla pahenemaan päin. Siellä ei oikein jaksattu uskoa lähi-kokeisiin vaan oltiin taipuvaisempia uskomaan, että viime vuosi toistaa itseään karsintakokeen muodossa. Jotenkin täältä sinne hypänneenä, se tuntui surulliselta, jopa vähän masentavalta. Joten päätin, että en mene sinne enää lukemaan mielipiteitä. Sillä tavalla pystyn paremmin keskittymään omaan tekemiseen, kun en kuuntele niin paljoo mitä muut ovat mieltä. Vähän niinku laput silmillä toimii mulle. 8) 
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: ookoomikko - 14.03.21 - klo:19:23
Mitä itse käytän lähes päivittäin sitä edellä mainittua discord-kanavaa niin olen tykännyt, kun siellä tosiaan saa aika luotettavasti ja nopeasti vastauksia tehtäväkohtaisiin kysymyksiin, kun tulee jotain kinkkistä vastaan. Lisäksi pääsee päästämään höyryjä kun voi keskustella reaaliajassa, ellei peräti ryhmäpuhelussa, omia tuntojaan purkaen.


Viime keväänä meni vähäsen maku tähän Älyvuotoon kun silloin oli niitä muutamia vissiin Ylilaudan puolelta tulleita suun soittajia ja kun siitä keskustelusta tullut hullua hurskaammaksi niin totesin että tulee paljon parempi mieli kun en täällä käy vaan jos halusi jotain järkevää keskustella niin se onnistui siellä discordin puolella paljon paremmin. Nyt kuitenkin täällä Älyvuodossa keskustelun taso jälleen paremmalla tasolla viime vuoteen verrattuna ja on tullut myös tätä aktiivisemmin seurattua.


Mitä tulee taas discordissa käytyyn keskusteluun kokeen järjestämisestä, niin eipä meillä ole mitään "sisäpiirin miestä" sen suuremmin kuin täälläkään, että ihan yhtä lailla mutuilua siellä käydään, kun varsinaisia faktoja ei vielä hirveästi ole tuotu julkiseen tietoon. Eipä viime keväästä oppineena voi juuri muuta varmana ottaakaan kuin epävarman...


Itsekin kyllä kallistun siihen näkemykseen, että kun eletään hyvin vaikeasti ennakoitavaa koronatilannetta jossa toisaalta on toivoa paremmasta mutta toisaalta tällä hetkellä mennään kovaa vauhtia kohti peruskalliota niin lääkisten on mahdotonta sanoa mitään täysin satavarmaa toimintatapaa ensi viikolla, joka toimii aivan varmasti kahden kuukauden päästäkin. Eli joko nyt ensi viikolla sanotaan, että "Koronatilanteesta johtuen valintakokeen lopullinen ilmoitustapa ilmoitetaan vasta (joku päivämäärä tähän)". Tuo päivämäärä voisi olla esimerkiksi ennakkomateriaalin julkaisupäivä, silloin taas tiedetään vähän enemmän.


Toinen vaihtoehto on se, että ensi viikolla ilmoitetaan "best case scenario" ja "worst case scenario" joista ensinnä mainittu olisi kokeen toteutus juuri niin kuin alunperin suunniteltiin ja jälkimmäinen olisi sitten mahdollisesti etäkarsintaa/hajautusta/kiintiöiden muuttamista tai mitä ikinä ovat keksineet siihen. Kiintiöiden muuttaminen olisi aika äärimmäinen keino, kun niistä jo annettu ymmärtää että niihin ei kajota. Kuitenkin viime keväänä tilanteen pahentuessa tarpeeksi kyllä pyörrettiin sujuvasti varmoina sanottuja maaliskuun puheita huhtikuussa... Toivottavasti saataisiin ensi viikolla kuitenkin mahdollisimman tarkkaa kuvaa että ei tarvitsisi taas kahta kuukautta arpoa. Henkilökohtaisesti panostan todistusvalintaan ensisijaisesti kun sen verran paha maku jäi viime vuonna tuosta valintakoeväännöstä ja hirveästi ei tarvittaisi hyvää tuuria että se oma paperi riittäisi mutta eipä ole vara sulkea pois valintakokeen mahdollisuutta oikeastaan ennen toukokuuta  ::)


Ei ole alun alkaenkaan mitenkään lystiä touhua tämä lääketieteellisten alojen hakuprosessi hakijalle, eikä asiaa ole auttanut kuluneen vuoden aikana tapahtuneet uudistukset ja kruununa sontavuoren päällä vallitseva koronapandemia. Neljän seinän sisällä kun tulee tahkottua samaa asiaa ties kuinka monennen kerran alkaa ainakin allekirjoittaneella korvien välissä kiehua ja seinät kaatua pikkuhiljaa päälle...  :tiili:


Niinpä ainakin omasta mielestä on ollut kätevää, että on päässyt tähän prosessiin liittyviä paineita purkamaan niin täällä kuin myös discordin puolella. Jos haluat vielä tässä pikkuhiljaa hakukevään loppusuoralle tullessa keskustella samojen asioiden painivien kanssa ja/tai apua ma/fy/ke/bi tehtäviin sekä (mafy) harkkakokeisiin liittyen, niin tässä discord liittymislinkki: https://discord.gg/whtPvKugur (https://discord.gg/whtPvKugur)


Keski-ikä lienee alta kolmenkymmenen, mutta löytyy kyllä aika monen kirjavaa väkeä. Myös ensimmäisen ja useammankin vuoden opiskelijoita pääsee jututtamaan. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan  :D
Myös kaikille täällä lukuintoa ja jaksamista tämän kevään koitokseen! Kunhan pitää päänsä kasassa ja asiat on tarpeeksi hyvin opiskellut niin kyllä se osaaminen silloin läpi paistaa, oli kuinka kummalliset koekuviot hyvänsä :idea:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 15.03.21 - klo:12:23
Jeppistä jee, olihan taas koe :) (3) Minusta siinä oli ihan valtavasti tehtäviä ja älytön määrä pisteitä tarjolla...! jännä juttu, että miten sitä voikin unohtaa asioita, joita on edellisessä harkkakokeessa osannut (beeta-hajoaminen jne). Jäi tehtävä kesken kemiassa, kun ei ensin sujunut, ja toisella yrityskierroksella olisikin voinut ehkä mennä, mutta herätyskello hälytti, ja paperit kiinni!
Ei pysty tietämään, miten meni. Jotenkin tuntui, että oli paljon biologian puolelta aiheita, joista en ollut koskaan kuullutkaan.. Noh, siinä onkin sitten kiinni kirimistä parin kuukauden aikana.
Hakemisesta: tärkeintähän on siis saada se opiskelupaikka, ja jotta perheen ei tarvitsisi tässä kohti muuttaa haen ensisijaisesti Helsinkiin. Tampere ja Kuopio ovat sitten sekundääriset vaihtoehdot mulle. Mullahan on takana yks täysin valmistautumaton hakukertayritys abikeväältä Kuopiossa, vuonna 100 eKr. Päädyin sitten AMK:hon muulle alalle Kuopiossa.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: rainbowie - 15.03.21 - klo:13:12
Kiinnostavaa nähdä, mihin kolmoskokeen sisäänpääsyraja asettuu :) 
Vaikka maksimipistemäärä oli isompi, aikaa ei ollut kuitenkaan enempää käytettävissä. Rankingia odotellessa!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 15.03.21 - klo:18:08
Mitä itse käytän lähes päivittäin sitä edellä mainittua discord-kanavaa niin olen tykännyt, kun siellä tosiaan saa aika luotettavasti ja nopeasti vastauksia tehtäväkohtaisiin kysymyksiin, kun tulee jotain kinkkistä vastaan. Lisäksi pääsee päästämään höyryjä kun voi keskustella reaaliajassa, ellei peräti ryhmäpuhelussa, omia tuntojaan purkaen.

Viime keväänä meni vähäsen maku tähän Älyvuotoon kun silloin oli niitä muutamia vissiin Ylilaudan puolelta tulleita suun soittajia ja kun siitä keskustelusta tullut hullua hurskaammaksi niin totesin että tulee paljon parempi mieli kun en täällä käy vaan jos halusi jotain järkevää keskustella niin se onnistui siellä discordin puolella paljon paremmin. Nyt kuitenkin täällä Älyvuodossa keskustelun taso jälleen paremmalla tasolla viime vuoteen verrattuna ja on tullut myös tätä aktiivisemmin seurattua.

Mitä tulee taas discordissa käytyyn keskusteluun kokeen järjestämisestä, niin eipä meillä ole mitään "sisäpiirin miestä" sen suuremmin kuin täälläkään, että ihan yhtä lailla mutuilua siellä käydään, kun varsinaisia faktoja ei vielä hirveästi ole tuotu julkiseen tietoon. Eipä viime keväästä oppineena voi juuri muuta varmana ottaakaan kuin epävarman...

Keski-ikä lienee alta kolmenkymmenen, mutta löytyy kyllä aika monen kirjavaa väkeä. Myös ensimmäisen ja useammankin vuoden opiskelijoita pääsee jututtamaan. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan  :D


Lyhensin vähän sun tekstiä ookoomikko, toivottavasti ei haittaa.
Olipas hyvin kirjoitettu, noin niinkuin kokonaisuudessaan ja mukava saada ns. "sisäpiirin tietoa" ks. kanavasta. Oma kokemus kun on lähinnä perustunut vain kuulopuheisiin. Varmaan viime kevät laitto ytyä pyttyyn vähän siellä sun täällä. Se oli aika painajaismainen tilanne, kun sitä epävarmuutta kesti niin pitkään. Sellainen on aina omiaan lisämään pahoinvointia, mikä sitten saattaa näkyä monenmoisina ulostuloina. Anonyymit tai nimimerkkikanavat ovat usein sellaisia foorumeita, missä tätä sitten tapahtuu. Joten ehkäpä meno on maltillistunut, sekä siellä (discord) että täällä. Saatan kurvata kanavalle jossain kohtaa ja muodostan oman käsityksen siitä.

Mitä pääsykokeisiin tulee, niin täällä hetkellä näyttää hyvältä. Nyt saa vain toivoa, että sitä viime vuoden vekslaamista ei tule loppusuoralle. Pidetään lippu korkealla ja toivotaan, että ne sun paperit riittää!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 16.03.21 - klo:10:30
Hyvä, että tieto tuli. Sitä mitä en vain ihan ymmärrä on, että jos ei niitä muutoksia tullut, niin miksi piti tietoa pantata niin pitkään? Miksi ei ois jo aiemmin voitu sanoa, että pääsykokeet koitetaan järjestää normaalisti. Tilanne on nyt pahempi koronan osalta, kuin aiemmin sykyllä/talvella, niin sen puitteissa ois voinut kuvitella, että jos tämä oli tiedossa, että normikokeet järjestetään oli tilanne mikä vaan tyyppisesti, niin oishan se voitu sanoa jo vähän aiemmin. Noh, näillä mennään nyt ja toivotaan todellakin, että ei sitten tule mitään viime metrien kaaosta, niinku viimeeksi. Voimia kaikille loppurutistukseen!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 16.03.21 - klo:10:57
Katjusha, joo pistesaldo oli kyllä ennennäkemätön. En ihan ymmärrä sitä sen funktioo, että miksi nyt tällä kertaa näin, että mitä se palvelee...varmaan jonkun näköistä koetaktiikkaa olis varmaan ollut tarkoitus hioa. Päättelin niin lukiessani, muiden vastauksia ja mietteitä. Multa kyllä puuttuu joku sen tyyppinen osaamissensori, että pystyisin maksimaalisesti hyödyntämään näitä taktiikoita. Mun mielestä tehtävät ovat olleet aika virtaviivaisesti niin, että mitä enemmän pisteitä jaossa per tehtävä, sen vaikeampi tehtävä.

Se sitten taas, että unohtaa jo oppimansa, niin se kai liittyy siihen, että sitä ei sitten ole ankkuroinut tarpeeksi hyvin pitkä-aikaismuistiin. Se taitaa siinä ja silloin olla aktiivisessa työmuistissa, mutta sellainen syvällinen kokonaisvaltainen ymmärrys ei ole täysimääräisenä vielä tapahtunut. Mulle käy usein noin. On tehtäviä, jotka aiemmin olen osannut ja nyt mietin niitä uudestaan.

Biologiassa (harkkakoe) oli paljon sellaista yksityiskohtaista tietoa, sitä mitä biologian osalta paljon harrastetaan. Juuri tuota, että yksi sana voi kaataa koko lauseen, kuten siinä simpanssi-oranki-mikälie tehtävä olikin. Ja oli se rasvahappojen hapettuminenkin vähän yli-kurssia niin sanotusti, ei ihan peruslukiotasoa. Peruslukiotaso on soluhengitys ja että tietää, että on olemassa maitohappokäyminen. Nää tällaiset kikkailut rasvahappojen synteesistä menee bio-orgaanisen kemian/ravintoopin/biolääketieteen puolelle, että ei ihan perushuttua lukiolaiselle.

Ymmärrän tunteesi Tupu ja varmaan moni miettii samaa. Johtuisko vastauksen venyttäminen siitä, että asiaa ois kumminkin koitettu puntaroida eri vaihtoehtojen kautta ja sitten ollaan annettu aikaa tähän asti pallotella ideoita. Kaiken pallottelun jälkeen (mikä ois kyllä todella mielenkiintoista tietää, mitkä kaikki vaihtoehdot ovat olleet pöydällä), päädyttiin sitten, joko yhdessä tuumin tai äänestämällä tähän vaihtoehtoon. Voisin kuvitella, että jotenkin noin se on mennyt. Niihän se usein menee noissa päättävissä elimissä, että joko äänestetään tai sitten enemmistön valinnan mukaan tehdään päätökset.

Se mikä tällä hetkellä itseä mietityttää on tuo ennakkomateriaali ja monivalinnat; oon miettinyt, että pitäisikö/uskaltaisiko ihan suosiolla jättää se nippelitiedon tankkaaminen ja monivalintojen teko ja keskittyä vain suuriin tehtäväkokonaisuuksiin ja luottaa siihen, että monivalinta koostuu tulevasta ennakkomateriaalista? Mitä oottee tästä mieltä?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 17.03.21 - klo:12:04
No niin, 3. kokeen tuloksia on varmaan tippunut itse kullekin ja jälleen hämmennyksen vallassa tuijotan tulosta. Onneksi pääsin tuoreeltaan juttelemaan opiskeluvalmentajan kanssa. Usko on jälleen hyvinkin koetuksella. Siis tuo kokonaispistemäärä 411 p on kyllä ihan älytön, no omalle kohdalle saldona liki kolmannes, vaatimattomasti. Eihän tässä ole kirittävänä kuin 40 prosenttiyksikköä kahdessa kuukaudessa, että mihinkään olisi asiaa. No, ei siinä auta kuin vain härkää jälleen sarvista.
Mun täytyy omaa tekemistä korjata nyt siihen suuntaan, että jos jokin ei-olennaisin aihe-alue ei mene kaaliin, on vain jätettävä omaan arvoonsa, ja keskityttävä varmistamaan niitä, mitä varmimmin edellytetään. Mulla on opiskelun etenemistahti ihan järkyttävän hidas, kun yritän liian kauan itse. Lisäksi perhetilanne ei tue tätä hommaa, kun omaa rauhallista opiskelua saan ehkä kaksi tuntia viikon aikana. Muu on aika lailla rikkonaista tekemistä häiriötekijöineen.
Mä jotenkin luotan vaan siihen, että KE/FY -osastolla tehtävien monipuolinen tekeminen tukee sitten sen teorian tai nippelin jäämistä mieleen monivalintoja varten. Biologian kanssa olen vielä melko kuutamolla koska olen 80% keskittynyt laskuaineisiin vuoden aikana. Nythän mulla jäi 3. kokeessa biologian osuus äärimmäisen pieneksi, että jos tuli parannusta edellisen harkkakokeen tulokseen, niin se meni ihan laskemispohjalta.
Ehkäpä Betula on oikeassa, että aineisto on sitten monivalinnassa vahvasti mukana. Jännä nähdä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hemuls - 17.03.21 - klo:13:54
Jep, kyllä pistesaldossa olisi itsellänikin aika paljon parannettavaa tuohon mafyn määrittelemään yleisten sisäänpääsyrajaan :panttaysta: . Ranking tippunut ekasta harkkakokeesta lähemmäs 20%. Nojoo eipä auta jäädä jossittelemaan kun kerran tähän leikkiin on lähdetty tosissaan mukaan. Joka tapauksessa nuo kokeet ovat olleet melko arvokas lisä tähän opiskeluun, pitäisi vaan asettaa polttopiste niihin omiin virheisiin ja varmistaa, ettei niitä enää jatkossa tapahdu.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 17.03.21 - klo:17:39
Mä hieman mietin noita pisterajoja, että perustuuko ne todellisiin koesuorituksiin? Meinaan, että seuraako ne opiskelijoiden suorituksia, vai onko se vain matemaattinen laskusuoritus mafyn puolelta tuo max.pistemäärä? Oikeissa kokeissa se max.pisteet saattaa vuodesta toiseen heitellä kumminkin jonkin verran ja Mafyllä ne on aina tasaisesti siellä 75% hujakoilla. On ollut vuosia, kun hippasen yli puolet on riittänyt sisäänpääsyyn ja Mafyllä se on aina siellä yli 60%. Ymmärrän, että sen on varmaan tarkoitus kannustaa tsemppaamaan, mutta samalla mietin, että onko se vain naulattu se max sinne 75% vai voiko suoritus olla niin tasaista, että joka kokeessa se on suunnilleen sen saman?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: älyhoivuoto - 18.03.21 - klo:16:01
Mä hieman mietin noita pisterajoja, että perustuuko ne todellisiin koesuorituksiin? Meinaan, että seuraako ne opiskelijoiden suorituksia, vai onko se vain matemaattinen laskusuoritus mafyn puolelta tuo max.pistemäärä? Oikeissa kokeissa se max.pisteet saattaa vuodesta toiseen heitellä kumminkin jonkin verran ja Mafyllä ne on aina tasaisesti siellä 75% hujakoilla. On ollut vuosia, kun hippasen yli puolet on riittänyt sisäänpääsyyn ja Mafyllä se on aina siellä yli 60%. Ymmärrän, että sen on varmaan tarkoitus kannustaa tsemppaamaan, mutta samalla mietin, että onko se vain naulattu se max sinne 75% vai voiko suoritus olla niin tasaista, että joka kokeessa se on suunnilleen sen saman?


Mafylla pari vuotta kokeita tehneenä ja sisään päässeenä voin kertoa että siellä tulee olemaan se yksi vaikea koe josta puolet pisteistä riittää sisälle. Keskimäärin ne kokeet vaatii sisällepääsyyn vaan sen 55-75% joten saattaa kyllästyä siihen.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 07.04.21 - klo:13:24
Mitäs tänne, hiljaseks vetää - vai?! Ainakin itseni, välillä mennään niin pohjamudissa että ei mitään rajaa. Jännän äärellä jälleen. Harkkakoe tulossa. Kaipaan niitä aikoja tässä opiskelussa, kun koin vielä toivoa :) Nyt on oikeeastaan ajatus vaan siinä, että miten jaksaa pinnistellä toukokuun loppupuolelle, kun puolet puuttuu taidoista (vain, eihän se ole paljon :)?!)
Kertokaas te muut jotain positiivista, niin saa hännän huiputkin vielä sinniä jatkaa!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 08.04.21 - klo:11:46
Hiljaista on ollut, itse en ole käynyt vähän aikaa täällä kirjoittelemassa, enkä tiedä edes miksi, kun kumminkin niitä ajatuksiahan on.  ;D

Mutta ehkä se johtuu eniten siitä, että olen kokenut jonkinlaista kisaväsymystä. Aloitin luku-urakan jo syyskuussa ja mietin jo silloin, että mahtaako jaksaminen riittää sitten toukokuulle asti. Teen kyllä säännöllisesti edelleen hommia, mutta vähän toisella sykkeellä, kun silloin syksyllä.
Hommat sujuu vaihtelevasti - joskus paremmin ja joskus tuntuu, että kaikki mitä eteensä saa on yhtä hepreaa. Mä oon ymmärtänyt, niinku joku tuolla toisessa ketjussa totesi, että tää koe on oikeasti kiinni myös tuurista, että sattuuko tulemaan just niitä mitä itse osaa. Mitä enemmän osaa sen paremmat mahdollisuudet tietty, mutta on se niinkin nähtävä, että kaikkea ei vain voi osata/hallita.

Mulla Katjusha puuttuu kans taidoista vielä vähän sieltä sun täältä, mutta jos sulla käy hyvä tuuri, niin siellä kysytään sellaista mitä just sä osaat  :) Ja mitä niihin harkkakokeisiin tulee, niin koita miettiä sitä niin, että se toimii peilinä sun omalle osaamiselle; mitä osaat mitä et. Ja kaikki se mitä et osaa, niin sulla on vielä mahdollisuus oppia tai kerrata sellaista minkä tiedät joskus osaanneesi. Sellainen jää hyvin muistiin kun sen kertaa.

Äläkä unohda ennakkomatskun tuomaa mahdollisuutta! Jos tiedät, että oot hyvä luetun ymmärtämisessä, niin sehän voi suorastaan sitten olla sun mahdollisuus. Mulle tuo lisämateriaali tuo kyllä harmaita hiuksia. Mietin paljon mitä se on, mitä pitää sisällään ja miten se pitää hallita. Lukeminen ei ole mulle koskaan ollut se helpoin ja paras tapa oppia, niin sekään ei erityisemmin tuo valoa täällä päässä. Jotkut ovat veikanneet, että pääsykokeessa jopa puolet pisteistä voisi tulla ennakkomateriaalista. Radikaalimmat ovat ehdottaneet koko kokeen perustuvan ennakkomateriaalin ja lukion oppimäärän hyvän hallinnan sekoitukseen. Että eihän tässä loppuakohden jännityselementtejä puutu.

En tiedä miten muut, mutta itse oon aatellu, että viimeisen kuukauden koittaisin antaa aikaa vain sille lisämateriaalille ja katsotaan mihin tähän astiset laskuopit tältä erää riittää.

Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Keimo - 08.04.21 - klo:12:39
Luovuttaa ei kannata missään vaiheessa. Jos vain jaksaa edes jollain liekillä, niin sillä sit täysillä. Eihän kukaan jaksa tällaista maratonia vetää ihan satasella alusta loppuun, niin inhimillistä on että suvantovaiheita tulee ja menee. Tärkeintä on ettei missään vaiheessa luovuta (ei edes siellä kokeessa sitten viimeisen tunnin aikana, viittaan aiempaan keskusteluun toisessa ketjussa) ja että pitää päämäärän selkeänä.
Ite alan olee aika kärsimätön ja on sellainen tunne, että ois valmis menee kokeeseen jo näillä näppäimillä. Oon vähän niinku Tupu huono oppii lukemalla ja laskeminen on ehdottomasti oma vahvuuteni. Siksi jännitää se tuleva materiaali. Biologian kanssa oon saanut kamppailla ihan riittämiin, niin tietysti omalle kohdalle toivon, että siellä ennakkomatskussa on tilastoja, käyriä ja muita kaavoja yms. Mutta nähtäväksi jää.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 08.04.21 - klo:14:06
Ootte te kyllä viisaita sanoissanne :) Onhan tämä tosiaan itsellenikin ollut jo aikamoinen urakka 15-25 tuntia viikossa VUODEN verran, että jos on turnausväsymystä - eipä ihme. Samaan aikaan ollut tätä korona-p*skaa, ja vielä aikansa sitäkin jatkuu.
Onneksi se on päivästä kiinni, että miten se lähtee. Välillä onneksi saa vielä hirveen draivin päälle, ettei sitten pysty saamaan unen päästä kiinnikään... toki öisin en missään nimessä opiskele, kun päivisin pitää suoriutua normaalista työajasta ja perheestä ja opiskelusta illalla - pakko yrittää kuitenkin vaikka maata silmät kiinni, vaikka uni ei tule.
Saapa nähdä... lukemisen ymmärtämisestä, kai se ihan normaalia on, välillä nuokkuu biologian "päällä" kun siinä ei ole sellaista tekemisen meininkiä. Toki teen koko ajan omia muistiinpanoja tehtäviä läpikäydessä, kun tietopohjani on biologiassa vielä aika hutera ja että pysyisin valveilla :). Se on sitten herrassaan, ehtiikö siihen mitä pohjustusta sitten vielä viime viikkoina tehdä. Kaikkea ei kukaan osaa tai ehdi, joten parhaanseensa vaan yritettävä. Jännä nähdä, mikä se matsku sitten mahtaa ollakaan.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Läkare01 - 08.04.21 - klo:17:57
Jaa-a, saa nähä mitä ennakkomatsku pitää sisällään. Vois olettaa, että liittyy jotenkin biokemiaan. Lääkkeet + lääkkeiden vaikutus yms.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 10.04.21 - klo:18:24
Miten meni 4. harkkakoe? Erit. kemiassa oli mielestäni aika suolaista settiä! Tai sit mä en vaan osaa vielä tarpeeksi.

Mitä siihen ennakkomatksuun tulee, niin siellä voi aivan hyvin olla jotain mikä liittyy biokemiaan, lääkkeisiin ja niiden vaikutuksiin. Mutta se voi myös olla moni-osainen, niin että siellä on artikkeleita laidasta laitaan; itämeren tilanteesta, pimeän ainee merkityksestä tai rokkotteiden kehittämisestä. Tai sitten liittyy vaikka lääkärin etiikkaan tai lääketiede yhteiskunnassa tai psykologian merkitys tälle. Se voi siis olla mitä tahansa taivaan ja maan väliltä ja olen asennoitunut niin, että varaudun siihenkin, ettei se ole mikään ns. perinteistä aiheesta vain jotain ihan muuta ja yllätävää, mikä kautta aikojen on ollut lääketieteen pääsykokeen kantava elementti; yllätyksellisyys. Sitä odotan ennakkomateriaalilta, että se ennalta arvaamaton ja täysin yllättävä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 10.04.21 - klo:22:03
Mitäs tänne, hiljaseks vetää - vai?! Ainakin itseni, välillä mennään niin pohjamudissa että ei mitään rajaa. Jännän äärellä jälleen. Harkkakoe tulossa. Kaipaan niitä aikoja tässä opiskelussa, kun koin vielä toivoa :) Nyt on oikeeastaan ajatus vaan siinä, että miten jaksaa pinnistellä toukokuun loppupuolelle, kun puolet puuttuu taidoista (vain, eihän se ole paljon :) ?!)
Kertokaas te muut jotain positiivista, niin saa hännän huiputkin vielä sinniä jatkaa!


Heh saisi olla aika yli-ihminen, jos ei kertaakaan tässä lukiessa kokisi epätoivoa  ;D  eli ei hätää se kuuluu asiaan!


Betulalle: joo oli kyllä omalle kohdalle vaikein koe tähän asti tai ainakin tuntu siltä. Pari fysiikan tehtävää oli varsinkin sellaisia, mitkä ei oikein lähtenyt, mut ehkä se tästä vielä  ::)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 11.04.21 - klo:13:13
Mä tässä sunnuntaipäivän kuluksi ajattelin jakaa pari asiaa jota oon miettinyt jo aika pitkään.

Aina välillä lueskelen kommentteja siitä miten Mafyn materiaali on kahlattu useita kertoja läpi, niin että laskut, jopa ne vaikeimmat on tullut tutuksi. Tässä kohtaa alan aina miettiä, että mitä tapahtuu sitten kokeessa, jos ei tältä pohjalta koulun ovet siltikään aukea? Eikö koko mafyn oppimäärän osaaminen pitäisi taata jo ihan varmaa koulupaikkaa? Eikö silloin pitäisi olla jo niin armoton tietotaito ja osaaminen, että tuli mitä vain niin siinä ei häkelly, eikä sormi mene suuhun.

Mistä sitten johtuu ettei sekään aina riitä? Mistä johtuu, että joku keskinkertaisella osaamisella saattaa kokeessa onnistua L+ osaajaa paremmin? Sillä joka vuosi joku, jolla on vain perustiedot hallussa mafyn oppimäärästä saa myös paikan. Silloin on pakko uskoa siihen, että pelkkä laskeminen ei ole aivanasemassa kokeessa. Olen koittanut miettiä, että jos se ei ole se ratkaiseva tekijä, niin mikä sitten on?

Oon tullut siihen, että se on monien muuttujien summa.
Ehkä sellainen, joka ei hallitse kaikkea tietää sen ja menee siksi rauhassa kokeeseen. Hän kääntää ajatuksen niin, että en osaa kaikkea, mutta osaan paljon. Ehkä silloin luovuus pääsee valloilleen soveltavissa tehtävissä. Hän saattaa ajattella, että teen parhaani ja katsotaan mihin se riittää. Hän asennoituu armollisesti itseään ja omaa suoritusta kohtaan. Hän ei ehkä ole suorittaja siinä mielessä, että osaa vastata kaikkeen heti. Eikä hän lamaannu tästä, eikä edes siitä, että puolet tehtävistä vaikuttaa olen tähtitiedettä! Sisäinen rauha pysyy silti.

Siksi olen ajatellut, että olisiko tällaisillä sisäisillä tekijöillä osuutta, lasku- ja tietotaidon ohella? Että koko homman ratkaisee asenne ja mielentila? Mutta vain harva meistä muistaa, että myös tätä puolta tulee harjoitella. Se ei tule itsetään, sillä mielellä on taipumusta koittaa suojata meitä pettymyksiltä ja sen seurauksena se tuottaa helpommin epäilyksiä, kuin rohkaisua. Mutta niinkuin kaikkea, myös sitä voi harjoitella pois. Aivot voi opettaa ja harjoittaa ajattelemaan positiivisesti ja rohkaisevasti. Sen kun lisää tietotaidon lisäksi työkalupakkiin, niin siinä luulis olevan jo aika hyvät onnistumisen eväät kasassa.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: ookoomikko - 11.04.21 - klo:16:46
Pakko tuosta Tupu2021 kirjoituksesta todeta, että nyt ollaan aikalailla asian ytimessä. Yleisesti ottaen voi sanoa, että lääkishakuun liittyy aina tuuria, siitä ei pääse mihinkään. Omalla valmistautumisella voi tätä tuurin osuutta pyrkiä minimoimaan tiedolla ja taidolla, mutta tuuria ei voi ikinä eliminoida. Koska joka vuosi hakee enemmän vähintäänkin riittäviä hakijoita kuin mitä on vara sisään ottaa, jää aina joka vuosi ulos sellaisia jotka olisivat taas joku toinen vuosi sisään päästäkin.


Tuuria voi esiintyä niin koepäivänä, sattuuko olemaan sairaana, ehtiikö paikalle, kysytäänkö enimmäkseen niitä asioita jotka sai hyvin opeteltua ja siinä kokeen paineessa onnistuu vastaamaan oikein. Vai käykö niin, että kysytään ikävästi juuri sellaisia asioita joita ei ikinä kunnolla saanut sisäistettyä tai vaikka olisikin niin kellon raksuttaessa tekee hätiköiden sellaisen virheen, mitä ei ikinä harjoitteluvaiheessa tehnyt. Myös koetilanteen hallinnalla on siis merkitystä ja nyt myös todistusvalinta tuo omat oikkunsa.


Itse olen ensikertalaisena keväästä 2020 asti käynyt uusimassa mafyke yo jotta saisi vähän lisää älliä taakseen ja olen siinä mafyn materiaaleja käyttänyt. Toistaiseksi on yritetty kolmesti ja onnistuttu vain kerran, fysiikan L siunaantui S20 vaikka sillä koekerralla tuntui turhaan vaivautuneensa fysiikankoepäivänä paikalle.


Etenkin kemia on osoittautunut varsinaiseksi murheenkryyniksi, kun siinä on tosiaan jo kaikki mahdollinen tehty mitä mafyllä on tarjota, mutta siitä huolimatta paras suoritus oli K20, jolloin oli huomattavasti vähemmän treeniä takana kuin sen jälkeisillä kerroilla. Harkkakokeista on toistuvasti saanut reilusti yli oletetun rajan pisteitä kokoon ja koko ajan kuulee abien suunnalta että kaikki motivaatio on menetetty eikä jaksa eikä pysty mutta siitä huolimatta tähän asti (K21 tuloksia kun ei vielä tiedä) tuntuu kuitenkin vähintään riittävän hyvin ne abitkin osaavan kun hehän sen rajan määrittää mutta silti hankkivat muutaman pisteen enemmän, vaikka onhan tässä herran jesta lukenut lukion kemman n. 5 kertaa läpi mutta silti ei tunnu ottavan onnistuakseen vaikka abeilla pitäisi olla se eka kerta vasta meneillään.


Sen kummemmin yksityiskohtiin menemättä niin yleisesti ottaen sekä K20 että S20 kaatuivat sellaisiin huolimattomuusvirheisiin, jotka johtuivat joko koetilanteen paineesta, mikä ei ikinä harjoituskokeessa välity, tai sitten oli sellainen tehtävätyyppi jota ei jostain syystä ollut tullut mafyn materiaaleissa vastaan eikä sitten ihan 100% tiennyt miten sitä kannattaisi lähestyä. Yhdellä kertaa vastaus meni pilalle siksi, koska muistelin mafyn harjoituskokeessa vastaavan tehtävän menneen eri tavalla ja menin korjaamaan sitten oikein aloittamani tehtävän vääräksi.


Huomasin myös etenkin nyt kevään korotuksiin lukiessa sen, että alkaa puhumaan itselleen yhä kasvavan kriittiseen sävyyn tehtäviä tehdessään: "Kyllähän tämä helppo tehtävä on, mutta etköhän sinä jonkun tavan viimeistään kokeessa keksi tehdä tämän päin honkia". Siinä missä intin jälkeen K20 korotuksiin lukiessa koki onnistumista ja uuden oppimista kun kertasi jo kenties unohtuneitakin asioita niin nyt kertaus tuntuu vain olevan muistutus omasta huonoudesta "Olisit vähän käyttänyt järkeä vuotta aiemmin niin tätä sinun ei tarvitsisi nyt tehdä vaan voisit keskittyä lukemaan valintakokeeseen varotoimena mutta tyhmästä päästä kärsii koko keho".


Pikkuhiljaa koittanut opetella olemaan armollisempi itselleen, mutta toisaalta liikaakaan ei voi tuudittautua koska karu totuus on että asiaa on paljon ja kaiken kukkuraksi rätkäistään materiaalikin jo vajaan 2 vkon päästä eteen eikä todellakaan se alkuperäinen suunnitelma, että hommaisi semmoiset alustavat pisteet että olisi jonkin tason turvaverkko olemassa, toteutunut. Otin tietoisen riskin keskittämällä voimavaroja matikan ja kemian uusintaan, vaikka biologiaa ei ole tullut sitten viime kevään luettua, koska näistä riittäisi toinen siihen että voisi jokseenkin rauhassa nukkua yönsä. Alustavien pisteiden pohjalta ollaan lähellä tätä, mutta ei niin lähellä kuin oli tarkoitus, joten nyt siis alkaa armoton loppukiri, kunnes opintopolussa lukee jotain mikä antaa syyn toimia toisin.


Tässä kohtaa ei kuitenkaan auta myöskään totaaliluovuttaminen, koska tosiaan ei ole varmaa tietoa siitä itse valintakokeestakaan. Semmoisia ajatuksia herännyt, osittain toiveajatteluna ehkä, että mitäs jos ennakkomateriaali toimiikin siten, että "nippelitietotehtävät" (monivalinnat, oikein/väärin väittämät, avoimet, lauseen täydennykset jne.) perustuvatkin 100 % siihen materiaaliin ja tämän lisäksi olisi sitten "tavalliseen tapaan" fyke laskuja?


Tämä olisi kaikin puolin tasa-arvoisin tapa valintakokeen järjestämisessä, koska tällä hetkellä yksi suurimpia kritiikkejä on ollut se, että nyt mm. abit ovat epätasa-arvoisessa asemassa koska joutuvat kilpailemaan sellaisten hakijoiden kanssa, jotka ovat voineet jo useita vuosia lukea fykebi materiaaleja, kenties valmennuskurssien voimalla. Lisäksi suurta närää, myös allekirjoittaneessa, on aiheuttanut myös se, että toisinaan asiat on ilmaistu eri tavalla riippuen kirjasarjasta, tai pahimmillaan jokin asia löytyykin vain toisesta. Voi voi jos luit väärän kirjasarjan mukaan eikä sinulla ollut vara ostaa toisen sarjan kirjoja (t. 2019 ylioppilas, joka LOPS 16 takia oli pakotettu ostamaan uutena joka ikisen kirjan, koska vanhaa painosta ei ollut olemassakaan). Jos kuitenkin kaikki asetettaisiin samalle viivalle jakamalla 1 kk ennen koetta ilmainen materiaali, ei olisi kumpikaan näistä enää ongelma. LOPS 21 myötähän lukiokirjoista tulee ilmaisia lukiolaisille, eikö olisi reilua, että sen sijaan että muualta hakeville riittäisi tämän materiaalin lataaminen, eikä heidän liiemmin tarvitsisi ostaa tai edes lainata lukiokirjoja? Lisäksi valmennuskursseja järkkäävillä firmoilla olisi aika hankala saada aikaan mitään tähdellistä siinä yhden kuukauden aikana, vaikka varmasti jotain opiskelutekniikka yms. kursseja alkaisivat sitten järjestää.


Ehkä suurin ongelma tässä olisi se, että mitenkäs sitten jos materiaali on yliopistomateriaalia, eikös silloin yliopistossa jo opiskelleilla olisi etua siitä että heillä on kokemusta sellaisen materiaalin tulkinnasta? Tässä kohtaa kuitenkin on muistettava, että 1) ensikertalaisuuskiintiö pätee myös valintakokeen puolella, joten joka tapauksessa myös sellaisia tulee pääsemään kokeella sisään, jotka eivät ole aiemmin elämässään yliopistomateriaalin pohjalta opiskelleet. 2) Valintakokeen sisällöksi edelleen ilmoitetaan lukion oppimäärän mukaiset fykebi-kokonaisuudet, joten ei voi olla mahdotonta, etteikö materiaali voisi olla lukiotasoista, koska missään ei myöskään ole sanottu sitä, että materiaali tulisi nimenomaan olemaan yliopistomateriaalia.


Kävi niin tai näin, tässä vaiheessa kuitenkin lienee fiksuinta lukea lukion fykebi materiaaleja kuten ennenkin ja materiaalin tullessa miettiä sitten omalla kohdallaan, käyttääkö siinä vaiheessa kaiken jäljellä olevan ajan materiaaliin vai miltä osin. Sentään näyttää tuo pandemia sen verran laantuvan että samanlaiseen sähläykseen kuin viime keväänä ei pitäisi olla niin suurta pelkoa. Ja vaikka sähläystä tulisikin lopulta kuitenkin, pärjää silloinkin parhaiten kun on asiat opetellut niin hyvin kuin taitaa. Samalla kannattaa muistaa olla myös armollinen itselleen ja pitää aina välillä taukoa sekä kenties ihan lomaa, loppuun palaminen ennen koetta on aika varma tapa tehdä elämästään tarpeettoman hankalaa.


Lukuintoa ja jaksamista itse kullekin pian alkavalle loppusuoralle, vielä ehtii ja jaksaa!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 11.04.21 - klo:23:38
Olen samaa mieltä, että tuurista on myös homma hieman kiinni, koska kukaan ei voi muistaa ja osata ihan kaikkea. Mutta jos osaa suurimman osan ja todella hyvin, niin uskon sen riittävän. Tuo positiivinen hyvä fiilis pitäisi saada pidettyä yllä, mutta on kyllä ihan hemmetin hankalaa tässä vaiheessa kevättä. Suurimmaksi osaksi sen ennakkomatskun takia, kun menee kertaaminen tiukille ja jännittää kohtuuttomasti mitäs ovat keksineet.
Kannattaa ookoomikko ottaa itseopiskelumateriaali vaikka Valmennuskeskukselta(mikäli et pääsisi tänä vuonna kouluun), jos tuo Mafy alkaa tympimään. Itselläni on molemmat. VK:n kurssi oli jotain 600€ ja siihen sisältyy ma,bi,ke ja fy videot. Jokaisesta varmaan noin 30 videota tehtävien lisäksi. Kemma ja bilsa olivat mielestäni erityisen hyviä. Videot ja tehtävät molemmat. Fyssa on itselleni se vaikein ja siinä olisin ehkä sitten kaivannut enemmän teoriaa/selitystä. Itse ainakin kyllästyn, jos pitää koko ajan käyttää samaa matskua. Kemiasta kannattaa myös hankkia jokin englannin kielinen laajassa käytössä oleva perusteos. Ne ovat niin paljon parempia kuin mitkään suomenkieliset. Toki vaatii aikaa, mutta itselleni tuo oli todella toimiva. Ja sitten Khan Academy. Mä olen myös tehnyt vanhoja yo-kokeita, bilsan ja biokemian pääsykokeita.


Itse oletan ja toivon, että ennakkomatskusta tulee monivalinnat/suht.pieni osa koetta. Muutoinhan ihmisten vuosien valmistautuminen menisi "hukkaan" ja ensikertalaiskiintiössä olevat voivat kuitenkin samaan aikaan kaksi kertaa vuodessa valmistautua korotuksiin. Ymmärrän, että on haastavaa valmistautua sekä kirjoituksiin ja kokeeseen. Varsinkin jos pitää korottaa maa, äi tai en, jotka eivät kuuluu pääsykokeeseen. Mielestäni tilanne on silti todella paljon helpompi ensikertalaisille. Helpompi on saada laudaturit kuin riittävät pisteet pääsykokeesta. Abit ovat varmasti haastavassa tilanteessa, mutta heillä on mahdollisuus hakea siinä iisimmässä kiintiössä. Ja jos se tuntuu liian raskaalta vaihtoehdolta, niin sitten kannattaa lähteä ulkomaille. Tuo yo-todistuskiintiö oli jo niin älytön myönnytys, etten mitenkään ymmärrä , että pitäisi vielä helpottaa tilannetta.
Ja tällä en tarkoita ookoomikkoa, vaan niitä, jotka ovat asiaa kritisoineet. 
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Läkare01 - 11.04.21 - klo:23:44
Vuonna 1993 hammaslääkikseen pääsi joka kolmas hakija.


Vuonna 2020 joka 20.


Ajat ovat muuttuneet hieman...
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 12.04.21 - klo:08:53
Hohhoi, joo olihan koe 4 :) Olin aluks, että joo tästähän voi jotain ehkä osatakin - mutta e-hei. Menin illalla tutkimaan malliratkaisuja ja tuli paha mieli. Noh, eilen sitten taas härkää sarvista. Pullonkaulaksi tässä kohtaa omalla kohdalla muodostuu, että vaikka voisin järjestää opiskeluaikaa viikonloppuihin, aivot toimivat tasan 6 tuntia intensiivisesti tehtävien parissa yhden päivän aikana, ja sitten tulee tiltti.
Mä en oo oikeastaan tuolle matskulle uhrannut vielä ajatustakaan, koska on koko muu paketti aivan aivan levällään vielä, siinä on murhettä riittämiin. Saapa nähdä :) Joo, ihmettä tässä itsekin rukoilen, koska aikaa on liian vähän saada kerättyä hyvää rutiinia. Usko omaan älykkyyteen ja oppimiskykyyn on kyllä ollut koetuksella, mutta eipä tässä voi muuta tehdä kuin painaa pää punaisena maaliin. Jaksaa jaksaa vielä yhden mäen yli, ja sen jälkeen vielä toisen mäen yli.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 13.04.21 - klo:21:35
Olipas tänne tullut monta kirjoitusta  :)

Kiva ookoomikko kun jaoit omakohtaisesta kokemuksesta. Laajensi ainakin omaa ymmärrystä siitä mikä voi mennä vikaan ja aiheuttaa mutkia matkan varrella riippumatta siitä kuinka paljon on ehtinyt valmistautua. Jotenkin naivistisesti olin ajatellut, että mafyn materiaali on kaikenkattava, että jos sen osaa niin osaa "kaiken". Liekö joku mainos jäänyt kummittelemaan menneiltä vuosilta.
Omalla kohdalla voin todeta ainakin sen, että nämä simuloidut harjoituskokeet kotona ei kyllä ihan tuo sitä autenttista tilan ja hetken tuntua, joka sitten nähtävästi tulee olemaan läsnä siellä oikeissa kokeissa. Siihen auditoriotilan fiilikseen ei mitenkään pysty, ainakaan tänä keväänä, harjoittelee harkkakokeiden merkeissä.

Mitä ennakkomatskuun tulee niin olen ymmärtänyt, että se haluttiin mukaan kuvioihin juuri siksi, ettei kokeeseen tarvitsisi valmistautua vuosia. Viime vuonna oikeusasiamiehelle esitetyissä kanteluissa oli mm. vedottu taloudellisesti merkittäviin sijoituksiin - ja menetyksiin (kun koetta, ei järjestettykään), kun oli osallistunut näille valm.yritysten kursseille. Tähän yliopistojen puolelta oli vastattu, ettei lääketieteenpääsykoe niitä valmennuskursseja vaadi, että lukion oppimäärä ja opit riittää sisäänpääsyyn. Noh, meistä jokainen tietää miten totta tai todennäköinen tuo kanta on...
 
No joka tapauksessa, koska näin oli vastattu, niin sen puitteissa en ihan saa kiinni siitä logiikasta, että mihin tai miksi tätä ennakkomateriaalia tarvitaan?

Ymmärrän, jos ajatuksena on, että kaikille, myös niille abeille/ensikertalaisille ja muille, joilla ei ole luonnontieteellistä pohjaa, halutaan antaa yhtäläinen mahdollisuus onnistua pääsykokeessa ja päästä opiskelemaan. Jos tämän vuoksi ollaan vastaavaisuudessa siirtymässä laajasta fykebi opsista pelkkään ennakkomateriaaliin, niin sen muutoksen voin vielä jotenkin ymmärtää. Se voitaisiin nähdä oikeudenmukaisena menetelmänä, että kaikki lähtevät ns. samalta viivalta kokeseen. Mutta ihan tällä mallilla, että ens pitää hanskata lukion laajat luonnontieteen kurssit ja sitten lätkästään ennakkomateriaali tähän päälle, niin tässä logiikka hieman ontuu. Eiköhän se yhdistelmä aiheuttaa enemmän päänvaivaa ja ärtymystä, kuin mielenrauhaa - ja ihan jokaiselle.

Mitä noihin sisäänpääsyihin menneiltä vuosilta tulee, niin varmaan oli vähemmän hakijoita vuonna 1993, kuin nyt. Vuonna 1994 Kuopion lääkiksen valintakokeeseen sai valita bi+ke tai bi+fy kombon. Kaikkiin aineisiin ei siis tarvinnut vastata. Riitti, että hallitsi biologian ja sitten valinnan mukaan toisen noista fy/ke. Mutta menneeseen ei ole paluuta, niin nyt ei voi ku katsoa eteenpäin. Siitä tulikin mieleen, että voi olla että lääkiskokeet siirtyvät toisen muotoisiin kokeisiin vastaavaisuudessa. Turussa Åbo Akademi käyttää jo vaihtoehtoisia pääsykokeita, joihin ei lueta lainkaan. Ne pohjautuvat samaan ideaan kuin Ruotsissa käytetty högskoleprovet, mutta ovat kumminkin muokattu ihan omanlaisiksi. Ne siis käyttää samaa koetta kaikille aineille, mutta painopisteet ja pisteytykset vaihtelevat alan mukaan.

Sain kaverini kautta nähtäväkseni viime vuoden kokeen ja vaikken ruotsia niin hyvin ymmärrä, niin kaverin avulla ymmärsin silti tarpeeksi, että pystyin kokeilla muutamia tehtäviä ja todeta ettei se koe ole mikään läpihuuto juttu. Eteenkin, kun ei siihen voi oikein harjoitellakaan. Osioita oli lähemmäs 10 ja ne käsitteli aiheita ja aineita laidasta laitaan. Siellä oli tietty ihan kielen ymmärtämistä itsessään, mutta sitten oli logiikkaa, matematiikkaa, lukujonoja, lukusarjoja, kooditehtäviä, hahmottamistehtäviä, kuviotestejä, tieteellisten väittämien totuuden/painoarvon arvioimista, teorian käsittelyä yms. Ja kaikki osiot tuli tehdä erilaisten aikapaineiden alla. Joten siihen tutustuttuani totesin, että toivon olevani koulussa (näillä luettavilla/laskettivalla ainekomboilla) ennenkuin keksivät jotain todella modernia lääkisten sisäänpääsyn mittaamiseksi. Sillä en usko, että se ainakaan helpommaksi menisi se sisäänpääsy tolla menetelmällä, ainakaan mun kohdalla.


Siitä tulikin tällainen aivan uudellainen ajatus mieleen, että mitä jos saiskin valita kummalla menetelmällä haluaa kokeilla sisäänpääsyä. Ois mielenkiintoista tietää miten valinta jakautuis perinteisen ja diagnostisen kokeen välillä. Kumpaankohan tulis enemmän osanottajia? No sitä ei tässä saada tietää, mutta miettiessä tulee kaikenlaista mieleen  ;D

Katjusha, jos saat 6 h luettuna skarppina, niin se on jo melkoinen suoritus! Ainakin ois mulle. Mä pystyn vain noin 3-4h keskittymään ihan kympillä, sen jälkeen olen todennut ettei kannata, sillä harakoille menee. Tai sitten mä oon omaksunut mafyn mietelauseen: ei se määrä, vaan se laatu, vähän liiankin hyvin  :wink:  Joten älä ole liian ankara ittees kohtaan, voi olla, että se mitä oot saanut tehtyä riittää varsin hyvin siihen mitä vaaditaan. Tsemppiä tähän jäljellä olevaan aikaan ennen ennakkomateriaalin ilmestymistä.
 
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 14.04.21 - klo:06:53
Tupu2021, kiitti. Mä olen eka kertaa tehnyt vähän parempaa lukusuunnitelmaa nyt näille parille viikolle - eli fyysikassa on vielä kesken nuo harvemmin kysytyt aiheet - se maaliin. Sen ennakkomatskun rinnalla saisi sitten mennä KE ja FY kertaus ja Biologiasta menen vielä sisältöjä vielä eteenpäin - sen kanssa on olen vielä heikoimmilla, mutta sen kanssa on myös eniten sitä lyhytkestoista muistia harjoitettava.
Tuo Högskoleprovet kuulostaa juuri sellaiselta, jossa tuskin pärjäisin. Vaikuttaa aiheilta, joista ponnistetaan Mensaan tai sitten ei :) Varmaanhan tuohonkin malliin saa treenata aika huolella, ellei satu lähtökohtaisesti olemaan supervälkky.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 14.04.21 - klo:09:40
Hyvää pohdintaa ollu täällä taas.  :)  Tämä hakeminen on siitä ”hauskaa”, että se on aina epäreilua jollekin joltain suunnalta. Henkilö joka ei kuulu ensikertalaisiin voisi kysyä, että kuinka paljon ensikertalaisille vielä halutaan antaa ”tasa-arvoa”, sillä saavat kaikki paikat todistusjonossa ja osan vielä pääsykokeillakin. Näissä kaikissa on se kolikon toinen puoli myös aina. Ensikertalaisuudessa on se hyvä, että osa pääsee opiskelemaan sinne minne haluaa ilman montaa välivuotta ja eivät joudu menemään kouluihin mihin eivät halua. Näin koulut eivät saa näitä vaihtajia paljoa. Se huono taas sitten on, että porukka alkaa säästelemään sitä ensikertalaisuutta jolloin jos et päässyt kouluun, et mene muuallekaan ja sinulle saattaa tulla monta välivuotta. Ja voisit löytää innostusta jostain toisesta alasta jos pääsisit sitä kokeilemaan.


Ennakkomateriaaliin en ole myöskään oikein uhrannut ajatuksia sen jälkeen kun se julkaistiin, että se tulee. Tässäkin herättää kysymyksiä että niin että viime vuonna eivät siis olleet edes varmoja ottavatko sitä, niin miksi nyt lopulta tähän päädyttiin. Että otettiinko se vaan varalle kun tautitilanne näytti sillon pahalta vai onko siinä jotakin suurempaa kokeiluideaa takana mitä osa täälläkin on sille ajatellut. En väitä etteikö tämä hakeminen ole raskasta, mutta mitenkä se hakeminen muuttuisi joiltain jotka eivät pääse sisään vaikka koe perustuisi pelkästään ennakkomateriaaliin niin (kuin joihinkin yliopistoihin tälläkin hetkellä), niin yhtälailla niihin hakee ihmisiä jotka hakevat monta vuotta ja joihin on olemassa jopa valmennuskursseja (joten ei niidenkään käyttäminen loppuisi). Fakta nyt on vaan, että niin kauan ku kaikkia ei oteta sisään, niin pieni osa pääsee sisään ja iso osa jää rannalle ruikuttamaan oli valintaperusteet mitkä hyvänsä. Jollakin tavalla isoa ja taitavaa porukkaa pitää karsia ja se tietenkin tuntuu väärältä niitä kohtaa jotka eivät päässeet sisään.


Kävi tässä kokeessa miten hyvänsä niin toivoisin kyllä, että tulevaisuudessa näistä pääsykokeista saataisiin taas sellaisia kuin ”ennen vanhaa”, että hakukriteerit ovat selkeät jo alusta asti ja ne säilyvät sitten vuodesta toiseen. Tässä nyt on koronakin vaikuttanut, mutta jotenkin itselle jäänyt kuva että nyt yritetään joka vuosi tuoda jotain uutta mikä tekisi hakemisesta ”tasa-arvoisempaa”, mutta eihän se helppoa ole kun näissä menee yleensä niin että kun annat toiselle niin otat toiselta..  ;D 
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Läkare01 - 14.04.21 - klo:21:32
Minkäköhän takia lääkikseen on niin paljon hakijoita?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 19.04.21 - klo:12:32
läkare01: Syitä on monia: arvostus, raha, kunnia, maine, perheperinteet/toiveet, mielenkiinto, tv-sarjojen luomat mielikuvat, osaaminen, oma tai läheisen sairashistorian kimmoke, kiinnostus, arvot, ura mahdollisuudet, opon/luonnontieteen opettajien kehoitus, kansainvälistyminen, tutkimus ja (vanhemmilla hakijoilla) alan vaihto tai osaamisen syventäminen. Tuossa nyt muutamia mainitakseni.

Kohta se eepos sitten julkaistaan, saa nähdä millaista proosaa on tulossa :D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 20.04.21 - klo:23:08
Totta tosiaan, enää muutama päivä ja sitten nähdään mitä ennakkomateriaali sisältää ja siitä pääse sitten spekuloimaan, että miten sitä tullaan käyttämään ja hyödyntämään pääsykokeessa.
Mä oon taas, tapani mukaan, lukenut tiedotteita, artikkeleita, julkaisuja sitä sun tätä, sieltä, täältä ja tuolta. Niih, en tiedä oonko muistanut kertoa, että nuoruuden höperöissäni, kun luulin, etten osaa laskea, päädyin lukemaan tiedottamista ja sieltä on jäänyt selkärankaan ja -ytimeen tiedon keruu ja ylipäätään erilaisten tiedostusvälineiden käyttäminen. Jos nyt joku miettii, että miten ihmeessä ehdin lukea niin paljon kaikkea, pääsykokeeseen pänttäämisen ohella. Mutta joo, se "muun lukeminen" tulee itsestään kaikenlaisten kanavien kautta ja käy nykyjään enemmän harrastuksesta, kuin työstä.

Eri kanavia seuranneena voin todeta, että yleisesti ottaen spekulaatiot ennakkomateriaalista ovat hyvin kirjavat; kaikkea sen pelkästä nimellisestä osuudesta aina 100% asti. Todellisuus lienee siltä väliltä. Mielenkiintoisimmat keskustelut ovat olleet niitä, joissa ollaan pohdittu ennakkomateriaalin käyttöä; materiaali korvaa perinteisen monivalintapatteriston, tieteisartikkeliden analyysiä lukio osaamisen pohjalta, soveltavia tehtäviä ja matemaattista analyysiä, yksityiskohtaista muistamista ja laajojen kokonaisuuksien hallintaa lukion oppimäärään nähden...

Myös materiaalin laajuus on herättänyt paikkapaikoin kiivastikin keskustelua. On niitä jotka ovat taipuvaisia uskomaan, että ennakkomateriaalilla testataan suurien kokonaisuuksien haltuunottoa lyhyessä ajassa, sitten taas toiset uskovat yksityiskohtien ratkaisevan tämän "kisan". On kaavojen puolestapuhujia, tilastojen ja kuvaajien, biokemian tai fysiologian, yhteiskuntaoppin, historian, psykologian, tieteen ja tutkimuksen, terveystieteiden...Jos arvaukset kirjaisi, olisi niitä nähtävästi melkein yhtä paljon kuin hakijoitakin. Olen koittanut miettiä mikä näistä on todennäköisin.

Kun pohjaan sen aiempiin pääsykokeisiin ja niiden profiiliin, niin kallistuisin suhteellisen laajaan, mahdollisesti moniosaiseen ja yksityiskohtaiseen materiaaliin, joka vie lukiotasosta asteen syvämmälle tieteen saloihin. Koe saattaa olla fykebi 50/50 ennakkomateriaali ja kummastakin on saatava vähintään joku tietty osuus, jotta koe hyväksytään. No, tätähän ei perjantaina vielä tiedetä, että miten materiaalia lopulta tullaan käyttämään, mutta tiedetään ainakin mitä se sisältää.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: UusiHakija - 21.04.21 - klo:10:11
Täällä taas yksi, joka ei  ole juurikaan seurannut tiedotuksia ja uutisointia koskien perjantaina julkaistavaa ennakkomateriaalia koskien.  ::) Onko jossain kerrottu, koska tullaan julkaisemaan tieto siitä, kuinka ennakkomateriaalia tullaan käyttämään ja mikä sen osuus koko kokeesta on, vai nähdäänkö se vasta pääsykokeessa?
On muuten ihan mielenkiintoista, jos materiaali on joku tieteellinen julkaisu tms. Kuinka eriarvoiseen asemaan hakijat silloin laitetaan.. hakijoissa on kuitenkin paljon vanhempia ja jo muita koulutusta hankkineita, joille tieteellisten artikkeleiden yms lukeminen on todnäk paljon helpompaa ja termistö mahdollisesti ennalta tuttua jne. Mielenkiinnolla saa odotella perjantaita...
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: ookoomikko - 21.04.21 - klo:12:28
Vastauksena UusiHakija:n kysymykseen: ei ole kerrottu, että etukäteen julkaistaisiin tietoa ennakkomateriaalin painotuksesta ja osuudesta kokeessa. Todennäköisesti tämän yllätysmomentin haluavat säilyttää loppuun asti, eli tämä selviäisi vasta valintakokeessa. Ei liene poissuljettua, että ennakkomateriaalin julkaisun yhteydessä tästä jotain kerrottaisiin, mutta pidän sitä epätodennäköisenä.


Mitä taas tulee materiaalin sisältöön, niin vaikka esim. tieteellisten julkaisujen käyttö voisi tuoda tiettyä etua niille, joilla on jo kokemusta ja koulutusta niiden tulkintaan, on kuitenkin hyvä muistaa, että ensikertalaiskiintiö koskettaa myös valintakoekiintiötä, joten vaikka kuinka tämmöisestä pohjatiedosta ja koulutuksesta hyötyisi, pääsee silti aina sellaisia ensikertalaisia valintakokeessa sisään, joilla ei välttämättä ole mitään aiempaa kokemusta aiheesta.


Ennakkomateriaalin ja/tai valintakokeen sisällöstä oma veikkaus on, että ennakkomateriaali sisältäisi nimensä mukaisesti sen ennakkotiedon, jota ilman 25-75 % kokeen suorittamisesta ei tule mitään. Loppuun jäävä osa olisi esimerkiksi lukion fyke laskuja, joiden tekemisestä ei olisi materiaalissa halaistua sanaa, mutta jotka pitäisi osata niin kuin tähänkin asti. On myös mahdollista, että edelleen myös biologiasta olisi esim. anatomian rakennetehtäviä sekä monivalintaa, ennakkomateriaalin sisältämän tiedon päälle. En pidä mahdottomana sitäkään, että "teoriatehtävät" (monivalinnat, väittämät, nimeämiset jne.) olisivat 100 % aineiston pohjalta, mutta en usko että koko koe tulee olemaan täysin ennakkomateriaalista, vaan hyvä pohjatieto lukion fykebistä vaaditaan, ainakin materiaalin ymmärtämiseen, joka tuskin tulee pitämään lukijaansa kädestä.


Toisaalta on kenties mahdollista sekin, että ennakkomateriaali on eräänlainen teoriapaketti, jonka avulla ymmärretään sitten erikseen kokeessa jaettava materiaali. Tämä materiaali olisi sellainen, että ilman ennakkomateriaaliin perehtymistä se olisi täyttä hepreaa ja/tai 5 h aikana siitä ei mitenkään saisi sitä tietoa irti, joka on kokeen suorittamisen kannalta välttämätöntä. Näin saataisiin toteutettua se tavoite, että valintakokeista tehtäisiin vähemmän valmistautumisaikaa vaativia, tekemällä niistä esim. enemmän aineistopainotteisia. Tämä on ollut OKM tavoitteena vuodesta 2018 ja kun kerran onnistuivat pakottamaan lääkikset todistusvalintaan, jota lääkikset todellakaan eivät olisi halunneet, niin miksikäs sitten eivät saisi lääkiksiä myös muuttamaan valintakoetta aineistopainotteisemmaksi? Ovathan lääkikset aikanaan enemmän aineistokokeeseen perustuvaa valintakoetta käyttäneetkin, joten luulisi siihen olevan todistusvalintaa matalampi kynnys.


Tähän aiheeseen ja yleisesti korkeakouluhaku-uudistukseen liittyen OKM:n UKK:
https://minedu.fi/usein-kysyttya-korkeakouluvalinnat


Mutta kuten monta kertaa sanottu, todennäköisesti kaikki arvailu menee mahdollisesti enemmän tai vähemmän metsään ja lopullinen totuus selviää vasta sitten 25.5. klo 9. Silloin kannattaa lukea erityisen huolellisesti kokeen ensimmäinen sivu, jos siellä sanotaan vaikka "Koe on jaettu kahteen osaan, joista A-osaan vastataan ennakkomateriaalin perustuvan tiedon pohjalta ja B-osaan lukion fykebi oppimäärän pohjalta." Voi olla että koetta ei ole tällä tavoin jaettu osiin, mutta siitä huolimatta kannattaa se ensimmäinen sivu tarkkaan lukea, josko siellä sanotaan erikseen, arvioidaanko tietyt tehtävät eri perustein. Voi myös olla, että aineisto on sellainen että se ei aiheuta ristiriitoja lukion oppimäärän kanssa joten ei ole väliä rajata erikseen, mihin tehtävään minkäkin perusteella vastataan.


Joka tapauksessa perjantaista lähtien kannattaa aikaa siihen materiaalin opiskeluun käyttää, pelkkä mekaaninen lukeminen tuskin riittää vaan todennäköisesti asioiden tehokas omaksuminen tässä ajassa tulee vaatimaan tiivistelmien ja käsitekarttojen tms. tekemistä. Lisäksi kannattanee pitää nelilaskinrutiinia ja fyke laskujen ratkontataitoa yllä. Tällöin selviää, jos tuleekin enemmän aineistoa ja fyke laskuja painottava koe, mutta aika ja/tai tietomäärä ei biologiassa ja/tai niihin liittyvässä teoriatiedossa olisikaan ihan niin hyvin hanskassa. Mikäli aikaa ja intoa jää, kannattaa myös pitää mielessä ainakin ihmis- sekä solubiologiaan ja geenitekniikkaan liittyvä teoriatieto ja rakenteiden nimeämiset. Tämä siksi, koska tämän vuoden valintakoe voi hyvinkin olla vasta eräänlainen kokeilu, eli ei heti mentäisi tekemään koetta jossa materiaalin osuus on yli puolet kokeen sisällöstä, vaan ennakkomateriaali toimii vain "lisämausteena" tähän asti totutunlaisen kokeen rinnalla.


Lukuintoa ja jaksamista itse kullekin loppusuoralle!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 21.04.21 - klo:13:44
En itsekään usko, että mitään ilmoitetaan, sillä lääkis on ollut aina aika nihkeä tässä informoinnissa ja julkaisee aina vain sen pakollisen.


En saa kyllä tästä ennakkomateriaalin hyödyistä kiinni sitten millään, sillä väitän, että vaikka koe olisi pelkästään siitä tai koe olisi jopa tuollainen mitä Tupu kertoi Ruotsissa olevan, niin siihen voi harjoitella ja valmistautua monellakin tavalla, joten edelleen säilyy se ”hyöty” jos haet useampaan kertaan. Joihinkin yliopistoihin on jo nyt pelkästään ennakkomateriaali ja ihan yhtälailla siellä on hyötyä jos olet hakenut monta kertaa, vaikka et itse tulevaa ennakkomateriaalia tiedäkään sen aiemmin kuin muut  :P  Ja nimenomaan kun tuo ensikertalaisuuskiintiö on MYÖS valintakokeessa niin eikö tässä ole jo tarpeeksi huomioitu sitä tasoitusta.. Alkaa tuntumaan, että siellä OKM:ssä ei taas ajatella ihan loppuun asti..


Mutta hyvää pohdintaa täällä on mikolla ja betulalla ollut tuosta tulevasta ennakkomateriaalista.  :) 


Ainoa mitä jäin noista Mikon ajatuksista mietityttämään oli tuo, että lääkikset eivät halunneet todistusvalintaa  :o  huvitti kun itsellä on ollut tästä täysin eri käsitys ja mitä nyt joskus luin menneiden vuosien kommentteja täällä, niin osalla oli sama käsitys, että he nimenomaan haluaisivat pelkän todistusvalinnan, koska tämä pääsykoe touhu on hyvin kallis ja työläs järjestää  ;D  Hyvä vain jos olet oikeassa, sillä itsekin liputan pääsykokeille, sillä se on todennäköisesti reiluin tapa valita taitavasta porukasta pieni osa, vaikka rankka onkin. Lukuintoa ja jaksamista myös sinne  :peukku:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: UusiHakija - 22.04.21 - klo:08:40
Ei voi muuta todeta, kun että mielenkiinnolla saa odotella huomista.  8) Erikoisinta mun mielestä tässä ennakkomateriaalissa on se, että juuri hetki sitten on päästy eroon Galenoksesta ja nyt sitten taas tää suunta... sitä ajatellen voisi kuvitella, että ennakkomatsku olisi jotain muuta kun lääketieteellinen teksti. Itse en usko, että ennakkomateriaaliin painottuva koeosuus on siltikään kovin suuri, se aiheuttaisi kokeeseen niin suuren muutoksen  muutamaan viime vuoteen verrattuna, että en millään halua uskoa lääkiksien menevän taas siihen suuntaa. Itse veikkaan, että ennakkomateriaalista tulee kokeessa olemaan monivalintakysymyksia, koska jostain syystä lääkikset ei koe saavansa nykyisellään monivalinnoista riittävän haastavia.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 22.04.21 - klo:13:27
Itse olen huomannut että yhteiskunnassa aika usein tehdään tätä soutaa huopaa touhua  ;D  välillä myydään tai poistetaan jotain asioita tai keskitetään ja sitten taas vähän ajan päästä ne ostetaan tai hankitaan takas tai hajautetaan yms yms.. riippuu kai aika paljon millaiset intressit niillä on ketkä pääsevät vaikuttamaan.


Onhan tuossa todistusvalinnassakin paljon asioita mitä voisi miettiä. Esim lukioiden opetuksen tasoissa on aivan järkyttäviä eroja ja varmasti arvostelussa myös. Ja varmasti myös opettajien perustelut vaikuttavat kirjoituksissakin lopulliseen arviointiin. Sitten ammattitutkintopuolella ei edes ole mitään valtakunnallista, vaan heidän todistusarviointiin vaikuttaa suuresti myös se millaiset opettajat sinulla on sattunut olemaan (ei kosketa nyt lääkistä, mutta ammattitutkintopuolelta voi päästä todistusvalinnan kautta esim amk:hon). Ja he eivät voi edes korottaa arvosanojaan tällä hetkellä.


Joo huomennahan tuo julkaistaan. Ilmeisesti oikikseen oli ainakin yksi kirja mikä oli ollut viime vuonnakin, joten sehän se hauskaa olisikin, ku meille lyötäisiin joku galeinos tähän kylkeen  ;D  betulahan täällä kerran mietti (muistaaksen), että olisi julkaisuja useasta eri aihealueista ja joku voisi olla englanniksikin ja tämä vaihtoehto kuulostaa omaan korvaan ihan potentiaaliselta vaihtoehdolta  :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 23.04.21 - klo:09:38
Huomenta, kävin jo sivustoilla katsomassa, mutta vielä ei ollut ilmestynyt mitään. Noh, ehkä vähän aikaista. Iltapäivällä on tietty todennäköisempää.
Näinhän se oli, että kymmenen vuotta oli Galenos käytössä ja nyt kymmenen vuotta ollut poissa käytöstä (viimeinen koe 2011). Että johan tässä taas ois uudistuksen paikka  :wink: .

NYT SE ON JULKAISTU!!

Ja milläs mielellä lähdette vektoreiden maailmaan? Entä mitä fiiliksiä? Olen yllättynyt. Olin odottanut jotain vähän "enemmän", tieteellistä artikkelia tms. Mutta nyt tuntuu, ettei oikeastaan ihan mitään hirveän paljon uutta tullutkaan.

Joku arveli, että se ennakkomateriaali oli laitettu siltä varalta, että koronatilanne pahenee ja koe jouduttaisi tehdä etäilyn merkeissä. Ja nyt kun tilanne onkin aika normaali, niin sitten lisättiin vain "jotain", joka ei vaatinut sen suurempaa kokoomista ja työstämistä. Mutta mitäs te muut tuumaatte?

Sellainen kysymys herää, että mahdetaanko tehtävä pääsykokeessa antaa englanniksi, kun noita käsitteitä tuossa oli listattu...
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Kiihtyvyyskartio - 23.04.21 - klo:10:12
Onhan ennakkomateriaali tosiaan uskomattoman vähäinen. On taidettu kyhätä kasaan nopeasti jotain, kun kokeeseen liittyy korona-aikana kuitenkin paljon avoimia kysymyksiä. Uumoilisin, että fysiikan vahva osaaminen voi olla arvossa tänä vuonna ja sehän kelpaa, kun fysiikkataustalta itse haen. Toisaalta ennakkomateriaali on pettymys, kun odotin jotain uutta lähempää lääketiedettä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Jennar - 23.04.21 - klo:10:19
Olen pettynyt. Odotin jotain mikä olisi voinut olla eduksi jo vähän vanhemmalle hakijalle. Tuntuu, että tämä suosii nyt ylioppilaita tai juuri lukionsa käyneitä, joilla pitkän matikan asiat hyvin muistissa.
Olisin toivonut jotain aivan uutta lääketieteellistä materiaalia.
Varsinkin kun itselläni surkeiden sattumusten kautta tämänkin vuoden valmistautuminen jäi liian lyhyeksi, toivoin niin kovasti, että tämä ennakkomateriaali olisi jotain, jossa voisin loistaa 😅 Mutta saa nyt nähdä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: UusiHakija - 23.04.21 - klo:10:32
Sama tunne tuli myös itselle, että hieman tekemällä tehty juttu  ;D toki sitten kokeessa näkee, mitä ihmeellisyyksiä ne keksii näistä vääntää. Mä epäilen myös, että vallitseva tilanne piti tuon matskunkin option pidempään avonaisena. Mutta suosii tuoreita yo:ta todellakin. Tällä kuitenkin nyt mennään. Mun onneksi matsku ei ollut tän pahempi, niin ehtii hyvin vielä keskittyä noihin muihinkin.

Tsemppiä loppurutistukseen kaikille!  :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: ookoomikko - 23.04.21 - klo:12:12
No juu, kävihän siinä taas klassinen "kaikki spekulaatio kankkulan kaivoon" niin kuin tuppaa käymään  ::)  ei kyllä mitään 100% tai edes 25% materiaaliin nojaavaa koetta selvästikään ole tiedossa...


Toteutuipa kuitenkin ainakin se veikkaus, että materiaali ei automaattisesti ole yliopistokamaa, vaan voi olla hyvinkin lukiosettiä, ellei sitten ihan suoraan lukiokirjoista kuten nyt tässä kävi.


Yksi teoria mitä tästä ratkaisusta on kuullut, oli että tämä ennakkomateriaali oli tosiaan "placeholder" sille, että jos ja kun korona pistää kaiken solmuun kuten vuosi sitten niin tarvittaessa voitaisiin tehdä ennakkomateriaalilla esikarsintaa. Kuitenkin nyt kun riski on häviävän pieni saatettiin ottaa minimateriaali joka vaatii mahdollisimman vähän välppäämistä kokeen muuttamisen suhteen.


Samalla kun tuo materiaali julkaistiin niin sain biolääkisten hakuun liittyen tietoa että siellä ennakkomateriaalia ei ole. Tästä viimeistään voi päätellä että tätä materiaalia aiotaan käyttää nimenomaan fysiikassa, koska biolääketieteen valintakoe on muuten täysin sama mutta fysiikan tehtävät puuttuvat. Eli mitään yksittäisiä matikan vektoritehtäviä tuskin tulee.


Tässä varmaan tarkoituksena onkin, että nyt sitten voidaan ottaa joku soveltavampikin fysiikan tehtävä jossa pitää vektorien kanssa pelata, kun tähän asti lukion fysiikka on nojannut siihen että vektoriasiat on hallussa. Lienee kenties reilumpaa että nyt sanotaan suoraan että vektoreihin liittyvät perusteet on oltava hallussa. Tähän annetaan oma ennakkomateriaalinsa, koska nämä asiat eivät sisälly lukion fykebi oppimäärään.


Pienen ristiriidan tosin huomasin, kun toisaalta sanotaan että ennakkomateriaali perustuu LOPS 16 mukaiseen matematiikan kurssiin 4, mutta samalla mainittiin erikseen että ristitulo kuuluisi tähän. Kuitenkin omassa MAA 4 kirjassa ei ristitulosta ole halaistua sanaa ja pienen kuukeloinnin jälkeen kävi selväksi että ei olekaan, koska se ei kuulunut LOPS 16 MAA valtakunnallisiin kursseihin vaan ainoastaan koulukohtaisesti oli saatettu kyseistä asiaa käydä. Tämä on sinänsä mielenkiintoista, kun muuten valintakoe perustuu lukion fykebi LOPS 16 valtakunnallisiin kursseihin, mutta tässä mennään nyt selvästi sen ulkopuolelle. Lukivatko LOPS 16 huolimattomasti, eivätkä tajunneet tätä vai aikovatko tahallaan sekoittaa pakkaa, kun ei automaattisesti ole tuttu asia tuoreille ylioppilaille, joille tämän pelätään nyt antavan epäreilua etua?


Se nyt on kuitenkin tässä kohtaa selvää että materiaaliin ei ihan tuhottomasti kannata aikaansa käyttää, etenkin mikäli aihe on jo ennestään tuttu (mutta tuohon ristituloasiaan pitää kyllä itsekin perehtyä kunnolla vielä). Eli käytännössä perinteiseen tyyliin lukio fykebiä seuraava kuukausi vielä tahkottava, kaikkine nippeleineen...


Olihan tämä lievästi yllättävä veto, mutta sentään ei tarvitse mitään 300 sivuista jättimöhkälettä ottaa lukiomateriaalien kylkeen, joten eiköhän tämä tästä. Lukuintoa viimeiseen kuukauteen, vielä jaksaa!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 23.04.21 - klo:20:33
Mä oon miettinyt loppupäivän, että miten pystyikään omat (ja muidenkin) arvaukset menee niin metsään!  :D
No onhan se myönnettävä, että aika yllättävä ennakkomateriaali. Että ei ihan heti tullut mieleen, että otetaas tähän joku maa kurssi. Kaiken kaikkiaan alustalla kuin alustalla tunnelma on ollut eniten yllättynyt, mutta myös pettynyt. Hyvin vähän hakijat vaikuttaa olevan helpottuneita tai riemuissaan tästä. Ennakkomateriaalilta oli kaiken kaikkiaan odotettu enemmän. Moni oli ehtinyt toivoa siitä sellaista "oman" näköistä, niin että se mahdollisesti vahvistaisi niitä omia mahdollisuuksia ja vaikkei ehkä ihan suoraan niinkään, niin ainakin niin, että se ois selkeästi tasapäistänyt kaikki hakijat. Odotukset ovat, palautteen mukaan, olleet sellaiset, että vaikka paljon spekuloitiin sitä, että sisältö suosisi eri hakijaryhmiä, niin loppujen lopuksi siltä toivottiin materaalia, joka olisi mahdollisuuksien mukaan ollut mahdollisimman oikeudenmukainen ja tasoittanut mahdollisuuksja kaikkien hakijoiden kesken.
Tältä pohjalta en ehkä ihan heti usko, että seuraaviinkaan kokeisiin keksitään mitään suurta ja uutta, vaikka kovasti sen lyhyemmän valmistautumisajan puolesta ollaankin puhuttu. Jos laaja matematiikka lisääntyy, niin sitten lisääntyy myös kysyntä entistäkin laajemmille palveluille ja tuotteille siellä valmennusyritysten puolella. Ja siihen suuntaanhan tämän haun ei pitänyt mennä...
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 23.04.21 - klo:20:43
"Kohta se eepos sitten julkaistaan, saa nähdä millaista proosaa on tulossa :D "

Täytyy tässä todeta ja vastata itselleen, että aika onnetonta proosaa tuli ;D eikä eeppoksesta ole tietoakaan! ;D ;D
No ei auta kun kaivaa vanhat kurssikirjat ja muistiinpanot naftaliinista ja koittaa verestellä niitä vektorin koukeroita.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 24.04.21 - klo:14:23
Heh olin varmaan viimeinen hakija joka perehtyi tähän ennakkomateriaaliin, sillä vasta nyt katsoin tämän  ;D  Itse olen tyytyväinen, että ei tullut mitään erityistä, vaikka tosiaan itse en ole näitä vektoreita opiskellut muuta kuin sen mitä fysiikassa ollut. Heillä ketkä ovat juuri valmistuneet lukiosta ja käyneet tuon kurssin alkaa olemaan hyvin polku tallattuna, kun kuuluvat vielä kaikkiin kiintiöihinkin  ;D  Toisaalta mietin että jos tämä nyt vähän ”pakosta” tänne laitettiin niin miksei voitu vaan ilmoittaa silloin ku ilmoitettiin että kokeet järjestetään normaalisti että ei sittenkään oteta ennakkomateriaalia. Ei sen informoinnin pitäisi näin haasteellista olla vuonna 2021  ;D  Varmasti kaikki haluavat koemateriaalista sellaisen mikä itselleen sopii parhaiten (ja nyt varmaan taas jonkun äiti soittaa tuonne että miksi se oli tällainen ei sovi meidän lapselle tämä), mutta itse olen koko ajan toivonut eniten ettei näihin kokeisiin tulisi mitään ennakkomateriaalia. Se sopii ehkä joihinkin kokeisiin, mutta ei tuo mielestäni lääkiksen pääsykokeeseen muuta kuin etua jollekin pienelle porukalle, (koska hakijaporukka on niin iso ja laaja).


Ja siis tietenkin kaikki arvaukset meni pieleen kuinkas muuten  ;D  ihan sama juttu se oli viime vuonna kun yritettiin arvata mitä tulee normikokeiden tilalle. Taidan kokeilla lottoa tänää, jos se kaikki ”arvaustuuri” olisi jätetty sinne.  ;D 


Millaiset fiilikset porukalle jäi tuosta mafyn 5. Kokeesta? Yllättävän lyhyt koe oli ja toisaalta ihan hyvä, että oli tällainenkin koe testattavana.  :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 24.04.21 - klo:18:28
Yllättyin myös, en elämässäni odottanut ”matemaattinen esitieto” -tyyppistä matskua. No eipä siinä kun bull by the horn. MAA4 -kirjaa en omista, mulla on matikan kertauskirja, mutta en ymmärrä sen vektorit-osuudesta vielä mitään - mutta Mafy ja opetus.tv kehiin niin eiköhän tästäkin selvitä.
Harkkakoe 5 oli kyllä raaka. Ei mitään osapistemahkuja, aikamoinen giljotiini jälleen kerran. Edellinen koe (4)  ei ollut ihan huonoin tulokseltaan, ehkä tämä on sitten kuoppa siinä lievän positiivisessa kehityskäyrässä. Jälleen, jos olisin ehtinyt siihen kondensaattoriin matskuissa, niin olis siitäkin 5 säälipistettä ehkä saanut :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 26.04.21 - klo:16:09

Pienen ristiriidan tosin huomasin, kun toisaalta sanotaan että ennakkomateriaali perustuu LOPS 16 mukaiseen matematiikan kurssiin 4, mutta samalla mainittiin erikseen että ristitulo kuuluisi tähän. Kuitenkin omassa MAA 4 kirjassa ei ristitulosta ole halaistua sanaa ja pienen kuukeloinnin jälkeen kävi selväksi että ei olekaan, koska se ei kuulunut LOPS 16 MAA valtakunnallisiin kursseihin vaan ainoastaan koulukohtaisesti oli saatettu kyseistä asiaa käydä. Tämä on sinänsä mielenkiintoista, kun muuten valintakoe perustuu lukion fykebi LOPS 16 valtakunnallisiin kursseihin, mutta tässä mennään nyt selvästi sen ulkopuolelle. Lukivatko LOPS 16 huolimattomasti, eivätkä tajunneet tätä vai aikovatko tahallaan sekoittaa pakkaa, kun ei automaattisesti ole tuttu asia tuoreille ylioppilaille, joille tämän pelätään nyt antavan epäreilua etua?

Näköjään poistivat sen sitten tuolta  ;D Yllättävän paljon tuollakin tehdään virheitä, kun miettii, että viime vuonna ensimmäisessä vaiheessa oli kysymyksiä, jotka olivat väärin, vaikka niiden tarkistaminen ei (luulisi) olevan iso juttu.  ;D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 27.04.21 - klo:00:42
Mä oon koittanut palautua ennakkomateriaalin tuomista tuntemuksista ja viime harkkakokeesta.

Ensinnäkin se ennakkomateriaali, niin aluksi se oli pettymys; että eikö muuta tullut. Sitten iski paniikki, että kuuluiko vektorit siihen kokonaisuuteen, jonka pari kesä sitten tein kesälukiossa. Kun tästä selvisin säikähdyksellä ja totesin, että kertaamiseksi menee, niin sitten tuli tasapaksu tunne siitä, että jatkan niinkuin tähänkin asti. Omassa mielessä se muokkautui lopulta sille mallille, ettei tunnu, että varsinaista ennakkomateriaalia oikeastaan sitten on edes tullut.

Ja mitä tulee tuohon harkkakoe 5, niin tuollaisessa kokeessa itsellä loppuu näköjään jaksaminen kesken. Ensiksi selasin sen alusta loppuun ja koitin löytää jonkun tehtävän, joka ois erottunut ja ponnahtanut silmille muista helpompana. Kun tällaista ei tullut, eikä ollut, aloitin ensimmäisestä tehtävästä ja jatkoin systemaattisesti eteenpäin, kunnes noin neljänneksi viimeisen tehtävän kohdalla iski totaalinen uupumus; ajatus ei kulkenut eikä pysynyt enää kasassa. Mieli ei erottanut sanoja, numeroita tai lauseita toisistaan, vivahteista nyt puhumattakaan. Tuli vain kertakaikkiaan tunne, että kaikki oli yhtä puuroa ja jätin kokeen sitten siihen. Joten sopia toivoo, että pääsykoe ei kokonaisuudessa ole monivalintaa ja että se tasoltaan olisi vaihteleva, niin että ois tunne, että edes jostain kohtaa voi alkaa purkaa sitä.
Nyt sitten vain 6 harkkakoetta odotellessa. Toivottavasti kusti polkee ja posti kulkee, ettei käy niinkuin monille muille, ettei kokeet löydä perille ensinnäkään.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 27.04.21 - klo:19:49
Harkkakoe 5 oli kyllä raaka. Ei mitään osapistemahkuja, aikamoinen giljotiini jälleen kerran. Edellinen koe (4)  ei ollut ihan huonoin tulokseltaan, ehkä tämä on sitten kuoppa siinä lievän positiivisessa kehityskäyrässä. Jälleen, jos olisin ehtinyt siihen kondensaattoriin matskuissa, niin olis siitäkin 5 säälipistettä ehkä saanut :)


Mä koin kyllä kans, et toi vitos koe oli paha. Enkä tiedä edes oikein että miksi, koska se kuulemma oli monilta osin ihan perusasioita. Ei kyllä vain tuntunut siltä. Tai oli siis tietty osa, mutta sitten osa tuntui ihan vierasperäiseltä. Mutta nyt alan myös hahmottaa sitä mitä täällä on puhuttu, että todella moni asia vaikuttaa siihen pääsykokeessa onnistumiseen.


Arvioisin itse, että mulla on sellaiset semi-hyvät taidot, mutta sitten jos huono päivä osuu kohdalle, niinku nyt tuon harkkakoe 5 kanssa, niin se voi viedä ihan kummasti energiaa.
Olin nukkunut huonosti pari edeltävää yötä ja se tuntui lauantaiaamuna. Sen lisäksi monivalinnat ei oikein koskaan ole ollu mun juttu, niin näiden kahden yhdistelmä teki kyllä sen, että ei ollut paras suoritus itseltä. Se on jännä miten niin moni asia voi vaikuttaa ja että nää koesuoritukset voi heittää niin laidasta toiseen, vaikka sama osaaminenhan mulla on olemassa.  Mutta jännä ettei se sitten aina pääse oikeuksiinsa.


Ja se mikä tässä ehkä eniten hämmästyttää ja ehkä vähän hirvittää on se, että kun tasaiseen tahtiin oon keikkunut siellä 140 pisteen tietämillä, niin nyt arvoisin, että pisteet on lähempänä 50 ku 100. Siis todella suuri heitto aiempaan osaamiseen nähden. Joten alan todellakin hahmottaa miten pieleen moni asia voi koepäivänä mennä. Täytyy oikein miettiä, että miten tällaista voi ennaltaehkäistä, sillä kokeeseenhan ei kukaan pysty vaikuttaa, sieltä tulee mitä on tullakseen.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 28.04.21 - klo:12:58
En tiedä olisiko teillä (tane ja tupu), vaikuttanut tuo ennakomateriaalin julkaisu myös, sillä sehän varmasti myös sekoitti ajatuksia, kun sitä oltiin jo aika kauan pyöritelty?  :) Itse luin siitä vasta tuon harkkakokeen jälkeen juurikin sen takia, että ajatukset eivät menisi sekaisin. Mutta itsekin olen kyllä huomannut, että tietyt kokeet sopii itselle paremmin kuin toiset, vaikka tyyliin saman verran osaamista niissä tarvittaisiin.  En edes oikein tiedä, mikä se ero niissä kokeissa on..  :eusa_eh:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 01.05.21 - klo:17:46
Hmm... voihan se olla, että sekin vaikutti, vaikken tietosesti sitä niin paljoa ajatellut. Mutta onhan se mahdollista, että mieli enemmän miettiä, että mitä niistä vektoreista muistaa ja ois halunnu olla enemmin niitä kertaamassa, kuin monivalintamaratonissa.
Mutta noin yleisesti ottaen niin en ole oikein noiden monivalintojen ystävä. Jännitän niitä jotenkin ja sit keskityn niissä enemmän yksityiskohtiin, kuin kokonaisuuksiin. Ylianalysoin ja sekoan omissa ajatuksissani. Sitä kun tekee hetken, niin sitten onkin jo niin sekaisin, ettei tiedä mihin suuntaan pitäisi lähteä.
Monivalinnat on ihan ok, kun ne tulee pienissä ryppäissä, mutta muutoin mulla on kyllä vaikee ylläpitää fokusta niissä monta tuntia putkeen. Mitä siihen harkkakokeeseen (5) tulee, niin pisteet tais olla matalammat kuin normisti, vai muistanko/katsoinko väärin?
Oon miettinyt, että oiskohan mahdollista (tai siis no joo... kaikkihan on), että monivalinnat fysiikan osalta ois pelkkää vektoritietoo ja laskuu. No turha näitä on miettiä, senhän näkee sitten, että millä tyylillä niitä sitten on kokeessa hyödynnetty.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Elukka25 - 02.05.21 - klo:13:02
Joo en tiedä kannattaako meidän lähteä veikkaamaan miten paljon vektoreita on kokeessa, kun itsellä kaikki veikkaukset tähän asti (niin kokeesta kuin ennakkomateriaalista) meni aivan pieleen..tosin se voisi olla ihan hauskaakin..  ;D  vähän alkaa näin jälkikäteen huvittaa miten pitkälle sitä sit itsekin veikään noita ajatuksia (esim ennakkomateriaalista) ihan vaan sen perusteella mitä itse mietti ja sitten miten jotkut muutkin ajatteli ja sitten vielä jotkut trollit heitti.. Siinä ottaa skenaarioita mikä on itselleen pahin ja mikä ois se paras ja kaikkia muita.. On se ihmismieli hauska.. ;D 
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 03.05.21 - klo:08:42
Vektoreissa on kyllä allekirjoittaneella kertaamista, koska tuskinpa kuitenkaan on kyse mistään tavallisesta "koordinaatistosta" - jos uskaltaa veikata, niin se on joku 3D-hässäkkä, mikä kannattaisi hallita. Katsoo, miten mummon käy, meneekö kaaliin. Kukaanhan ei kokeessa tietenkään kaikkea osaa tai ehdi, mutta tämäkin voi olla rikkana rokassa auttamassa pisteiden keräämisessä. En myöskään kiirehtinyt asiaan paneutumisen kanssa, 5. koe meni **** ihan vain huonon taitotason ja siihen päälle huonon vireen takia: aineistotehtävät oli yhtä puuroa mulle ja jälleen  - en ollut ehtinyt kahteen näistä aiheista paneutua, että olisi ollut annettavaa lukiotietopohjalta - ja kolmas kuulosti jo lähtökohtaisesti mahdottomalta tehtävältä. Menen äärirajoilla, vuosi on ollut sikaraskas. Nyt on vaan koko ajan muistutettava "palaudu, palaudu, palaudu" vaikka järki toisaalta huutaa "kertaa, opiskele, pänttää, loppukiri"...
 
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 07.05.21 - klo:15:27
On kyllä ollut ihan älyn hiljasta kanavilla sen jälkeen kun ennakkomateriaali julkaistiin. Vaikuttaa siltä, että vektorit on monella niin hyvällä mallilla, ettei se lisännyt päänvaivaa tai sitten sitä ei koettu varsinaiseksi lisämateriaaliksi, eikä siksi aiheuta keskustelua. Joten tämän myötä ei myöskään spekulaatiota materiaalin käytöstä kokeessa, juurikaan esiinny. Valmennusyritykset koittavat avata mahdollisia käyttömahdollisuuksia ja ovat esittäneet erilaisia skenaarioita miten koe osaksi tai pääpainotteisesti rakentuu vektoreiden ympärille. Myös puhdasta matematiikka on esitetty osaksi koetta, nyt kun sen kysyminen mahdollistuu ennakkomateriaalin myötä.
Itse oon koittanut sisäistää vektoreita nämä pari viikkoa. Onhan siinäkin riskinsä, eteenkin jos kokeessa sitten ei tule kuin yksi kysymys ja sekin niin mutkalle väännetty 3D, ettei tällaisella pika-kertauksella sitä ihan heti avatakkaan.
Huomenna on sitten toiseksi viimeinen harjoituskoe. Vähiin se harjoitus käy. Ja sit pitäisi näyttää mitä kaikkea on vuodessa ehtinyt sisäistää. Jaksamista kaikille loppurutistukseen.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Keimo - 08.05.21 - klo:17:59
Mafyn koe 6 tuntui, että oli paljon helpohkoja tehtäviä, mutta aika ei suosi tekijää. Ei auta vaikka tehtäviä osaa, kun aika ei vain kerta kaikkiaan riitä. Se mikä sapettaa on, että vaikka tehtävän osaa, niin se vie niin paljon aikaa väkertää kassaan, (ettei tulis huolimattomuusvirheitä) ja siinä sitten menee sitä peli-aikaa. Mulla on ainakin vaikea pidemmissä tehtävissä arvioida sitä, että mikä on sekä helppo, että nopea, eteenkin silloin kun liikenteeseen pääse lähes kaikissa, mutta loppuun saattamisesta en sitten ole niinkään varma.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 08.05.21 - klo:19:39
Niin on, kertausta ja nopeusvarmuusharjoittelua laskuihin. kyllähän siellä tuli jokunen turha black-out myös, ihmeellistä ettei muista mitä on aiemmissa kokeissa muistanut. Kertaamista ja kertaamista. Ei ollut hirmu vaikea kokeeksi, sellaiselle jolla on hyvä taitotaso varmaan tuo onnistumisen tunnetta. Oma taso on varmaan siellä 40-50% niinku toissa kerralla. Hohhoi.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 16.05.21 - klo:18:09
Miten meni viimeinen harkkakoe?
Omasta mielestä kohtalaisesti, mutta noin yleisesti ottaen, niin ei ehkä ollut helpoimmasta päästä. Mitäs mieltä muut ootte?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Toveri - 16.05.21 - klo:19:35
Ei oikein lähteny viimesin harjoituskoe. Taaskaan. Viimeisimmissä kolmessa ei mainittavaa kehitystä nähtävissä, ja tuntuu että edelleen on hirveitä aukkoja osaamisessa. Kai se pitää vaan tsempata vielä vikat päivät ja lähtee luottavaisin mielin koittamaan.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 16.05.21 - klo:20:34
Joo ei lähtenyt ei. Mietin, että millä tää viimeinen viikko vielä taklataan, vaikka seinä siellä on vastassa. Mä sain vuosi sitten aloittaa pitkälti nollasta lukion pitkät oppimäärät ja saavutin sellaisen seiskan oppilaan tason vuodessa, ei oo 9 tai 10. Lienee hyvin tavallista, että ekalla kerralla  ei tärppää vaan esim tokalla tai kolmannella sitten. Kovin vain on kärsimätön luonne. Ja voimat tyystin loppu.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Betula - 16.05.21 - klo:21:29
Juu ei oikein lähtenyt täälläkään. Aikamoinen setti tuo 7 harj.koe. Se ei suoranaisesti mieltä ylennä. Noh, niinku joku täällä sanoi jossain kohtaa, niin näillä mennään.
En yltänyt edes 20% joukkoon, pisteitä yht n 50 oman tarkastuksen mukaan. Meni kyllä ihan penkin alle tää koe. Noi tehtävät on pahoja, joista pitää kaikki olla oikein, että sais pisteitä. Ja sit vaan nyt jotenkin ei vain leikannut noissa laskutehtävissä.

Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Keimo - 16.05.21 - klo:22:32
Tuolla feedissä oli joku kysellyt valmennuskeskuksen kokeen vaikeusasteesta, johon vastaus kuului, ettei ole ihmeellisempi verrattuna mafyn kokeisiin. No sitä sopii toivoa. ;D
Vektoreissa oli ainakin sellaista mikä ei pitkän matikan E:llä kyllä taipunut, mutta ehkä ne olikin sit sitä L+ tasoa  ;D ;D . Ei sen puoleen, mietin kyllä, että miten bilsassakaan olen koskaan voinut sanoa pärjääväni hyvin, kun en näissä tehtävissä osannut sanoa juuta enkä jaata kasvien lisääntymistavoista tai muistanut tuon taivaallista ympäristömyrkkyjen vaikutuksista, monivalinnoista nyt puhumattakaan. Tuntuu välillä, että tää on ihan omanlainen sirkus tää pääsykokeisiin lukeminen. Jotenkin lukiossa se oppiminen meni niin putkeen, ihan omalla painolla. Enää en sano samaa. Ehkä ne mafyn kokeet sit on astetta haasteellisempia, koska rankingissa olen aina siellä keskitasolla. Tasasesti n 20 p sisäänpääsyrajasta (Ouluun).
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tane - 17.05.21 - klo:22:50
Yhdyn aiempiin kommentteihin 7. harj.kokeen vaativuudesta. Ei ihan ollut omannäköisiä tehtäviä tässä harjoituksessa, mutta tulipahan kokeiltua ja hiottua koetaktiikkaa. Mitään varsinaista helmeä tai valoilmiömäistä oivallusta en tähän pysty heittää, mutta toivon, että ajatus on paremmin mukana tiistaina, kuin viime lauantaina. No kohtahan se nähdään miten opit on mennyt perille. Tsemppiä kaikille kokeeseen.
Viikon päästä tähän aikaa tiedetään mitä tuli ja koettelemus on sitä myöten sitten takanapäin :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 18.05.21 - klo:10:46
Vaikka en käynytkään itse nyt pisteyttämään omaa bilsan osaamista, niin koetaktiikassa onnistuin mielestäni siinä, että lähdin rohkeasti sen bilsan kimppuun kumminkin heti kärkeen. Olen aiemmin hiukan ylimalkaisesti suhtautunut siihen (en kuitenkaan osaa) ja sitten neljän tunnin kohdalla on ymmärryksessä lähtötilannetta paljon huonompi tilanne. Laskuja olen tehnyt niin hitosti, että se menee - jos on mennäkseen - vaikka tunteja puurtaneenakin.
Opiksi ja ojennukseksi itselle sanoisin, että tee huolellisesti minkä teet, vaikka epäilys taidoista painaa rintaa.
Toivotaan pystyisi siinä pari päivää alle ottamaan vähän iisimmin, vaikka töissä joutuu myös maanantainakin vielä olemaan, ei oo lomaa elämä.
Tsemppiä kaikille!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Asidoosi83 - 18.05.21 - klo:15:09
Hei kaikille!


Olen myös osallistumassa lääkikseen pääsykokeisiin 2021.
Ikää hieman alle 40, olen perheellinen ja anestesiahoitaja aiemmalta ammatiltani.


Lukiossa kemiasta ja fysiikasta vain pakolliset kurssit, biologiasta kaikki.


[size=78%] Rankkaa opiskelua työn ohella on siis koko kevät ollut, sillä vasta joulun aikoihin uskaltauduin tunnustaa itselleni lääkärin työn olevan sitä, mitä todella haluaisin tehdä. [/size]


Henkisesti valmistaudun jatkamaan pääsykokeisiin opiskelua vuoden 2022 kokeeseen, harjoituskokeet ja valmennuskeskuksen soveltavat tehtävät ovat tuntuneet vaikeilta.


Harkinnassa on iltalukion fy + ke opiskelun tukena, mutta en tiedä onko se ajankäytöllisesti järkevin vaihtoehto.


 Lisäksi ne vaikeimmat kurssit joists eniten hyötyisin sijoittuvat vasta keväälle


Tsemppiä kaikille tiistain koitokseen!  :)

Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Katjusha - 19.05.21 - klo:13:45
Kiva kun liityit joukkoon, Asidoosi :)
Jes, mä pääsin takasi ranking-listalle, ja kaikki yrittäminen ei tällä kertaa nollautunut.
Huh, tsemppiä viime päivien kertaukseen tosiaan ihan jokaiselle.
Senpä näkee sitten heinäkuussa, moniko vielä jatkaa ens talven pänttäämistä. Vähän on jo suunnitelmaa sen varalle mietittynä.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Jennar - 24.05.21 - klo:13:24
Hei! Onko joku tekemässä koetta huomenna Turussa? Yritin etsiä yliopiston sivuilta jotain mainintaa eväistä, mutta en löytänyt kuin sen, että yksi korkillinen juomapullo ja eväät sallittu.
Lähinnä mietin, että miten eväät tulee pakata? Ja saako pullossa olla tekstiä?


Millaisilla fiiliksillä muut?
Itsellä kauhea ahdistus ja epätoivo oman osaamisen kanssa ja on vaikea olla tänään pänttäämättä.. Pakko kyllä jotain selailla ja huomenna se olis sitten siinä.
Elämä saa alkaa ja kaikki voitava on tehty.


Tsemppiä kaikille huomiseen! :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Hippocrates - 24.05.21 - klo:18:54
Tekstitön juomapuollo ja eväät esim. muoviseen eväsrasiaan. Noilla on ainakin aiempina vuosina pärjännyt. Tsemppiä kaikille kokeeseen!
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Toveri - 03.06.21 - klo:16:17
Millaisia fiiliksiä nyt kun kokeesta kulunut jo reilu viikko? Ainakin itsellä päässyt jo koetta edeltänyt stressi karisemaan eikä kokeessa tapahtuneet mokatkaan ole enää pyörineet mielessä. Sen sijaan tulosten saapuminen pyörii kyllä mielessä, kuten varmasti monella muullakin. Omaan sisäänpääsyyn ei juuri ole luottoa, mutta olisi silti kiva päästä kurkkaamaan miten kävi, ja jatkaa sitten eteenpäin. Varmaan tällä tai seuraavalla viikolla jo jatkuu omat lukemiset ensi vuoden koetta varten... :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: T-Hammas - 07.06.21 - klo:11:03
Millaisia fiiliksiä nyt kun kokeesta kulunut jo reilu viikko? Ainakin itsellä päässyt jo koetta edeltänyt stressi karisemaan eikä kokeessa tapahtuneet mokatkaan ole enää pyörineet mielessä. Sen sijaan tulosten saapuminen pyörii kyllä mielessä, kuten varmasti monella muullakin. Omaan sisäänpääsyyn ei juuri ole luottoa, mutta olisi silti kiva päästä kurkkaamaan miten kävi, ja jatkaa sitten eteenpäin. Varmaan tällä tai seuraavalla viikolla jo jatkuu omat lukemiset ensi vuoden koetta varten... :)


Tainnut tämä paikka vähän hiljentyä. Sinänsä hyvä, jos porukka on pystynyt vähän päästämään irti ja nauttimaan kesästä. Itsellä on ollut jotenkin erityisen vaikeaa olla ajattelematta koetta tai tulevia rajoja. Pelkään että rajat tulevat nousemaan aika paljon ja homma kaatuu muutamaan huolimattomuusvirheeseen jotka olivat vielä jotain ala-astetasoisia. Näihinhän ei voi enää vaikuttaa mutta silti hyvin vaikeaa olla edelleen ajattelematta, miten paljon pisteitä olisikaan voinut vielä repiä jos jos jos.. No joo se siitä.. saa nähdä jaksaako tässä itse enää lähteä yrittämään. Takki on aivan tyhjä  ;D 
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 07.06.21 - klo:12:00
Millaisia fiiliksiä nyt kun kokeesta kulunut jo reilu viikko? Ainakin itsellä päässyt jo koetta edeltänyt stressi karisemaan eikä kokeessa tapahtuneet mokatkaan ole enää pyörineet mielessä. Sen sijaan tulosten saapuminen pyörii kyllä mielessä, kuten varmasti monella muullakin. Omaan sisäänpääsyyn ei juuri ole luottoa, mutta olisi silti kiva päästä kurkkaamaan miten kävi, ja jatkaa sitten eteenpäin. Varmaan tällä tai seuraavalla viikolla jo jatkuu omat lukemiset ensi vuoden koetta varten... :)


Tainnut tämä paikka vähän hiljentyä. Sinänsä hyvä, jos porukka on pystynyt vähän päästämään irti ja nauttimaan kesästä. Itsellä on ollut jotenkin erityisen vaikeaa olla ajattelematta koetta tai tulevia rajoja. Pelkään että rajat tulevat nousemaan aika paljon ja homma kaatuu muutamaan huolimattomuusvirheeseen jotka olivat vielä jotain ala-astetasoisia. Näihinhän ei voi enää vaikuttaa mutta silti hyvin vaikeaa olla edelleen ajattelematta, miten paljon pisteitä olisikaan voinut vielä repiä jos jos jos.. No joo se siitä.. saa nähdä jaksaako tässä itse enää lähteä yrittämään. Takki on aivan tyhjä  ;D


Olin samoissa tunnelmissa vielä viime viikon alussa. Shokki omasta sekoilusta kokeessa oli melkein sietämätön. Merkkasin koepaperiin laskujen tulokset ja muissa suunnilleen tiedän mitä vastasin. Kävin mallivastaukset läpi ja kyllähän se auttamatta tarkoitti, etten opiskelupaikkaa saa tänä vuonna. Tuon jälkeen oli helpompi olla, sillä nyt se on 90%:n varmaa, etten pääse. Ei siis tarvitse jännittää kuten niiden, joilla koe meni hyvin pienistä mokista huolimatta.
Onhan se ihan käsittämätöntä, miten pääsykokeissa voi tosiaan tulla jotain mokia jo ala-asteella opittujen asioiden suhteen. Näin kävi myös minulle ja sen lisäksi pari tehtävää kaatui siihen, etten lukenut kunnolla tehtävänantoa.
Viime vuonna oma kakkosvaiheen koe kaatui rehelliseen osaamattomuuteen. Fysiikka meni täysin penkin alle. Tänä vuonna mokasin henkisen valmistautumisen ja paniikin kanssa. Syytän siitä kyllä osittain sitä ennakkomateriaali hommaa... Mutta toisaalta, jos osaa tarpeeksi hyvin, niin osaa kyllä jäätävässä paineessakin. Oma osaaminen olisi ollut juuri ja juuri riittävä. Mikäli pää olisi pystynyt kasassa, niin nyt jännittäisin tuloksia.
Itse haen vielä ensi vuonna. Minua lohduttaa ajatus, että tällä kertaa voin keskittyä kunnolla myös kaiken maailman nippeliin, henkiseen valmistautumiseen, huolellisuuteen ja laskurutiinin sekä nopeuden hiomiseen. Raskasta se silti tietty on.
Jos ihan varmasti haluat lääkikseen, niin sitten vain kohti uutta yritystä! Mutta toivottavasti pääset jo tänä vuonna.
Tärkeää on pohtia mikä onnistui/meni pieleen, niin opiskelussa kuin kokeessakin. Itse hommaan uusia matskuja ja otan jonkun kurssin. Lukemisen aloitan tällä viikolla.
Ilmeisesti aika monella on se ensimmäinen hakukerta enemmän tai vähemmän turistina ja sitten se toinen tai kolmas ihan oikea haku, jolloin homma kaatuu hermoiluun ja pisteraja jää lähelle. Ja sitten se kerta, kun pääsee sisälle.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Ouhluun92 - 07.06.21 - klo:14:39
Millaisia fiiliksiä nyt kun kokeesta kulunut jo reilu viikko? Ainakin itsellä päässyt jo koetta edeltänyt stressi karisemaan eikä kokeessa tapahtuneet mokatkaan ole enää pyörineet mielessä. Sen sijaan tulosten saapuminen pyörii kyllä mielessä, kuten varmasti monella muullakin. Omaan sisäänpääsyyn ei juuri ole luottoa, mutta olisi silti kiva päästä kurkkaamaan miten kävi, ja jatkaa sitten eteenpäin. Varmaan tällä tai seuraavalla viikolla jo jatkuu omat lukemiset ensi vuoden koetta varten... :)


Tainnut tämä paikka vähän hiljentyä. Sinänsä hyvä, jos porukka on pystynyt vähän päästämään irti ja nauttimaan kesästä. Itsellä on ollut jotenkin erityisen vaikeaa olla ajattelematta koetta tai tulevia rajoja. Pelkään että rajat tulevat nousemaan aika paljon ja homma kaatuu muutamaan huolimattomuusvirheeseen jotka olivat vielä jotain ala-astetasoisia. Näihinhän ei voi enää vaikuttaa mutta silti hyvin vaikeaa olla edelleen ajattelematta, miten paljon pisteitä olisikaan voinut vielä repiä jos jos jos.. No joo se siitä.. saa nähdä jaksaako tässä itse enää lähteä yrittämään. Takki on aivan tyhjä  ;D


Olin samoissa tunnelmissa vielä viime viikon alussa. Shokki omasta sekoilusta kokeessa oli melkein sietämätön. Merkkasin koepaperiin laskujen tulokset ja muissa suunnilleen tiedän mitä vastasin. Kävin mallivastaukset läpi ja kyllähän se auttamatta tarkoitti, etten opiskelupaikkaa saa tänä vuonna. Tuon jälkeen oli helpompi olla, sillä nyt se on 90%:n varmaa, etten pääse. Ei siis tarvitse jännittää kuten niiden, joilla koe meni hyvin pienistä mokista huolimatta.
Onhan se ihan käsittämätöntä, miten pääsykokeissa voi tosiaan tulla jotain mokia jo ala-asteella opittujen asioiden suhteen. Näin kävi myös minulle ja sen lisäksi pari tehtävää kaatui siihen, etten lukenut kunnolla tehtävänantoa.
Viime vuonna oma kakkosvaiheen koe kaatui rehelliseen osaamattomuuteen. Fysiikka meni täysin penkin alle. Tänä vuonna mokasin henkisen valmistautumisen ja paniikin kanssa. Syytän siitä kyllä osittain sitä ennakkomateriaali hommaa... Mutta toisaalta, jos osaa tarpeeksi hyvin, niin osaa kyllä jäätävässä paineessakin. Oma osaaminen olisi ollut juuri ja juuri riittävä. Mikäli pää olisi pystynyt kasassa, niin nyt jännittäisin tuloksia.
Itse haen vielä ensi vuonna. Minua lohduttaa ajatus, että tällä kertaa voin keskittyä kunnolla myös kaiken maailman nippeliin, henkiseen valmistautumiseen, huolellisuuteen ja laskurutiinin sekä nopeuden hiomiseen. Raskasta se silti tietty on.
Jos ihan varmasti haluat lääkikseen, niin sitten vain kohti uutta yritystä! Mutta toivottavasti pääset jo tänä vuonna.
Tärkeää on pohtia mikä onnistui/meni pieleen, niin opiskelussa kuin kokeessakin. Itse hommaan uusia matskuja ja otan jonkun kurssin. Lukemisen aloitan tällä viikolla.
Ilmeisesti aika monella on se ensimmäinen hakukerta enemmän tai vähemmän turistina ja sitten se toinen tai kolmas ihan oikea haku, jolloin homma kaatuu hermoiluun ja pisteraja jää lähelle. Ja sitten se kerta, kun pääsee sisälle.


Tähän suosittelen vahvasti, että pidät lukemisesta kunnon loman. Lukuprosessia ei kannata mielestäni aloittaa ennen kuin kokeen tuloksia on edes tullut. Kokeen tulosta analysoidessasi voit muodostaa ensinnäkin selkeämmän kuvan siitä missä on kehitettävää, ja toisekseen oppimisen kannalta on oleellista myös antaa itselle lupa rentoutua.


Tämän lisäksi itsellä esimerkiksi käy niin, että bilsan tapauksessa ehdin unohtaa ulkoa muistettavat teoriat jo ennen koetilannetta, jos aloitan liian aikaisin. Itse aloittaisin sinun lukupohjillasi vasta elokuussa.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 07.06.21 - klo:17:16
Sen verran hyvin osaan arvioida oman suoritukseni, etten kyllä oikeastaan voi olla väärässä. En usko, että muut hakijat ovat haksahtaneet yhtä alkeellisiin ja runsaisiin virheisiin kuin minä. Jäädyn aivan totaalisesti. Käyn kokopäiväisesti töissä todennäköisesti koko tulevan vuoden, joten nyt kesälomalla on pakko aloittaa lukemiset vanhoilla matskuilla. Ja mikäli ihme tapahtuisi ja pääsisinkin opiskelemaan jo tänä vuonna, niin ei pahemmin kuukauden extra lukemiset siinä harmittaisi. Itse suosittelisin kaikille mahdollisimman aikaista aloittamista urakan kanssa. Tällä en toki tarkoita super pitkiä lukupäiviä, vaan esim paria tuntia päivässä tms, jos vain on aikaa.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Ouhluun92 - 07.06.21 - klo:22:06
Sen verran hyvin osaan arvioida oman suoritukseni, etten kyllä oikeastaan voi olla väärässä. En usko, että muut hakijat ovat haksahtaneet yhtä alkeellisiin ja runsaisiin virheisiin kuin minä. Jäädyn aivan totaalisesti. Käyn kokopäiväisesti töissä todennäköisesti koko tulevan vuoden, joten nyt kesälomalla on pakko aloittaa lukemiset vanhoilla matskuilla. Ja mikäli ihme tapahtuisi ja pääsisinkin opiskelemaan jo tänä vuonna, niin ei pahemmin kuukauden extra lukemiset siinä harmittaisi. Itse suosittelisin kaikille mahdollisimman aikaista aloittamista urakan kanssa. Tällä en toki tarkoita super pitkiä lukupäiviä, vaan esim paria tuntia päivässä tms, jos vain on aikaa.
Jos olet niin varma :) Ihan mielenkiinnosta kysyn, että millaisen pistesaaliin laskit itsellesi, kun olet niin varma ettet pääse sisälle?
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: T-Hammas - 08.06.21 - klo:01:16
Millaisia fiiliksiä nyt kun kokeesta kulunut jo reilu viikko? Ainakin itsellä päässyt jo koetta edeltänyt stressi karisemaan eikä kokeessa tapahtuneet mokatkaan ole enää pyörineet mielessä. Sen sijaan tulosten saapuminen pyörii kyllä mielessä, kuten varmasti monella muullakin. Omaan sisäänpääsyyn ei juuri ole luottoa, mutta olisi silti kiva päästä kurkkaamaan miten kävi, ja jatkaa sitten eteenpäin. Varmaan tällä tai seuraavalla viikolla jo jatkuu omat lukemiset ensi vuoden koetta varten... :)


Tainnut tämä paikka vähän hiljentyä. Sinänsä hyvä, jos porukka on pystynyt vähän päästämään irti ja nauttimaan kesästä. Itsellä on ollut jotenkin erityisen vaikeaa olla ajattelematta koetta tai tulevia rajoja. Pelkään että rajat tulevat nousemaan aika paljon ja homma kaatuu muutamaan huolimattomuusvirheeseen jotka olivat vielä jotain ala-astetasoisia. Näihinhän ei voi enää vaikuttaa mutta silti hyvin vaikeaa olla edelleen ajattelematta, miten paljon pisteitä olisikaan voinut vielä repiä jos jos jos.. No joo se siitä.. saa nähdä jaksaako tässä itse enää lähteä yrittämään. Takki on aivan tyhjä  ;D


Olin samoissa tunnelmissa vielä viime viikon alussa. Shokki omasta sekoilusta kokeessa oli melkein sietämätön. Merkkasin koepaperiin laskujen tulokset ja muissa suunnilleen tiedän mitä vastasin. Kävin mallivastaukset läpi ja kyllähän se auttamatta tarkoitti, etten opiskelupaikkaa saa tänä vuonna. Tuon jälkeen oli helpompi olla, sillä nyt se on 90%:n varmaa, etten pääse. Ei siis tarvitse jännittää kuten niiden, joilla koe meni hyvin pienistä mokista huolimatta.
Onhan se ihan käsittämätöntä, miten pääsykokeissa voi tosiaan tulla jotain mokia jo ala-asteella opittujen asioiden suhteen. Näin kävi myös minulle ja sen lisäksi pari tehtävää kaatui siihen, etten lukenut kunnolla tehtävänantoa.
Viime vuonna oma kakkosvaiheen koe kaatui rehelliseen osaamattomuuteen. Fysiikka meni täysin penkin alle. Tänä vuonna mokasin henkisen valmistautumisen ja paniikin kanssa. Syytän siitä kyllä osittain sitä ennakkomateriaali hommaa... Mutta toisaalta, jos osaa tarpeeksi hyvin, niin osaa kyllä jäätävässä paineessakin. Oma osaaminen olisi ollut juuri ja juuri riittävä. Mikäli pää olisi pystynyt kasassa, niin nyt jännittäisin tuloksia.
Itse haen vielä ensi vuonna. Minua lohduttaa ajatus, että tällä kertaa voin keskittyä kunnolla myös kaiken maailman nippeliin, henkiseen valmistautumiseen, huolellisuuteen ja laskurutiinin sekä nopeuden hiomiseen. Raskasta se silti tietty on.
Jos ihan varmasti haluat lääkikseen, niin sitten vain kohti uutta yritystä! Mutta toivottavasti pääset jo tänä vuonna.
Tärkeää on pohtia mikä onnistui/meni pieleen, niin opiskelussa kuin kokeessakin. Itse hommaan uusia matskuja ja otan jonkun kurssin. Lukemisen aloitan tällä viikolla.
Ilmeisesti aika monella on se ensimmäinen hakukerta enemmän tai vähemmän turistina ja sitten se toinen tai kolmas ihan oikea haku, jolloin homma kaatuu hermoiluun ja pisteraja jää lähelle. Ja sitten se kerta, kun pääsee sisälle.


Juu jos tämä ei olisi niin tärkeä juttu niin varmaan vähän nauraisin noille virheille mitä itsekin tein, sillä en ikinä uskoisi, että tällaisella valmistautumisella sortuisi moisiin. Tosin pitää muistaa että eihän esimerkiksi Messikään ammu joka rankkaria sisään tai taitoluistelija onnistu kilpailussa vaikka on treeneissä onnistunut satoja kertoja. Itsellä vielä kaikki virheet tulivat tyyliin peräkkäin että siinä on ilmeisesti ollut joku keskittymisen herpaantuminen vaikka en sellaista edes muista. Tänä vuonna, kun monivalinnat puuttuivat ja tehtävistäkään suurin osa eivät olleet mitään kamalan mahdottomia, niin mielestäni juurikin tuo henkinen puoli oikein korostui. Itse olin opiskellut aivan liikaa kaikkia pieniäkin yksityiskohtia juurikin monivalintoja varten ja pumpannut aivot täyteen niitä. Jos joku tänä vuonna jätti sellaiset lukematta ja keskitty olennaiseen ja piti itsensä muutenkin freshinä kokeeseen niin iso peukku täältä heille, sillä niillä pääsi varmasti pitkälle. Tosin kyllä tuota opeteltavaa on silti paljon. Kerran huvitti työpaikalla kun yksi työkaverini selasi lääkiksen pääsykoetta ja totesi että ”eihän nämä nyt niin hullun vaikeita olekaan”. Totesin että ei niin, jos kysymykset olisivat ainoastaan näistä asioista, mutta kun niitä asioita on varmaan satoja ellei tuhansia mitä pitää osata, niin se tekee tästä vaikeaa vaikka kysymykset eivät hullun vaikeita olisikaan.  ;D  Uskon että moni tekee ainakin jonkinlaisia virheitä tuossakin kokeessa, mutta koska sisäänotettavien määrä on niin pieni niin ei monenkaan hakijan tarvitse onnistua, kun paikat on jo täytetty.


Mitä tuohon ennakkomateriaaliin tulee niin itse toivon, että oli viimeinen kerta, kun sellaista lyödään tähän. Muistelen lukeneeni aika paljon kommentteja eri paikoista missä mietittiin, että tämä ennakkomateriaali on nyt tulossa pysyväksi tai jopa ainoaksi. Siksi on jotenkin hauska nähdä kun sitten toinen porukka on taas alkamassa lukemaan jo nytten luottaen siihen ettei tämä lukion fykebi tästä häviä. En tiedä oliko se tänä vuonna laitettu varoiksi vai oliko ihan tarkoituksella laitettu vaan lisää luettavaa vai mikä oli syy. Mutta olisihan sen voinut ottaa pois, varsinkin kun varmasti näkivät miten hakijat ja valmennuskurssit siitä möyhöttivät. Eipä tosin oma hakeminen siihen kaatunut. Kyllä se syyllinen löytyy tuolta peilistä ja siksi juurikin pidänkin tästä pääsykoealueesta ja hakemisesta. Täysin itsestä kiinni pääseekö sisään vai ei. Jokainen voi järjestellä elämässään sen verran aikaa kun arvioi tarpeelliseksi valmistautua tähän. Itse olen ainakin joutunut tekemään isojakin uhrauksia hakemiseen, mutta eihän siihen kukaan minua pakota. Ihan omia valintoja ne ovat olleet. Ja nämä ensikertalaiset ovat myös erikseen ihan huomioitu joten eipä heilläkään pitäisi tässä olla valittamista vaikka sitäkin on saanut lukea. Voin ihan kokemuksesta sanoa, ettei sekään olisi mikään helppo juttu jos olisi pelkkä ennakkomateriaali. Sitten sitä valitusta vasta tulisikin kun aina se jotakin suosisi  ;D  tämä on mielestäni toiminut tosi hyvin kun on jo aikaisin ilmoitettu että koealue on tämä ja hommiin vain, jos kiinnostaa yrittää, ei tänne ole tarkoitus päästäkään helposti.  ;D


Ja kiitos tsempistä! Täytyy tuossa myöhemmin syksymmällä katsoa sitten muuttuuko se mieli hakemisesta  ;D  nyt en voisi edes kuvitella aloittavani lukemaan joten hatun nosto sinulle jos olet jo aloittamassa. Itse tässä lähinnä toivon että rajoitukset loppuisivat ja pääsisin nauttimaan kunnolla kesästä  ;D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Toveri - 08.06.21 - klo:07:34
Itselläni ei niin pahaa tuskailua kokeessa tapahtuneiden virheiden suhteen ole, kun päätin olla katsomatta mallivastauksia. En usko, että läheskään kaikki fysiikan osiot meni oikein, ja bilsassakin oli ongelmia, niin arvioisin niistä karisevan pisteitä ihan riittävästi jottei sisäänpääsystä ole syytä haaveilla. Mutta tarkasti en tiedä niitä kohtia ja tapoja joilla mokasin, joten saan autuaan tietämättömänä odotella tuloksia. :) Minullakin oli suunnitelmissa alkaa lukea melko pian kokeen jälkeen uudelleen, mutta taidan vielä ainakin viikon huilia lukemisesta. On niin paljon muutakin tehtävää nyt, niin on mukava kun voi tässä vaiheessa vuotta hyvillä mielin joustaa lukemisesta.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 08.06.21 - klo:09:31
T-Hampaalle: Kukaan ei tosiaan ole parhaimmillaan aina. Sen takiahan tuo pääsykoe on niin stressaava. Silloin on pakko onnistua ja mahdollisuus annetaan vain kerran vuodessa. Olen samaa mieltä, että henkinen puoli ja huolellisuus korostuivat erityisesti tänä vuonna. Jos lueskelee pääsykokeiden tehtäviä läpi, niin voi tuntua, että helppoa on. Asia ei välttämättä ole enää sama, kun tekee koetta. Tai jos on oikeasti siellä pääsykokeessa. Tiukka aikataulu ja paniikki kyllä vaikuttavat varmasti kaikkiin.
Itse uskon, että pääsyvaatimukset pysyvät suunnilleen samoina. Ihan jo senkin vuoksi, että yo-kiintiössä pääseviltä käytännössä vaaditaan bi, ke ja fy. Ja niiden perusteiden vakaata osaamista ihan oikeasti tarvitaan myös lääkiksessä. Jos koe muuttuisi pelkäksi ennakkomatskuksi, niin oletan sen silti vaativan noiden aineiden erittäin hyvää hallintaa. En koe katuvani, jos aloitan lukemisen liian aikaisin. En ole kiinnostunut muusta kuin lääkiksestä, joten plan b:tä ei oikeastaan ole.
Kannattaa miettiä oikeasti tarkkaan onko lääkis juuri se mitä haluat. Jos on muitakin vaihtoehtoja, joihin voisit aidosti olla tyytyväinen, niin sitten ehkä tavoittelet niitä. Mutta jos olet varma lääkiksestä, niin sitten ei kannata luovuttaa. Loppupeleissä hakuun käytetyt vuodet eivät paljoa paina, jos saat ammatin mistä ihan oikeasti tykkäät. Riskinä on, että katuu myöhemmin, mikäli jättää leikin nyt kesken. Tai löytää itsensä hakurumbasta taas vuosien päästä. Suosittelisin myös harkitsemaan ulkomailla opiskelua, jos se on taloudellisesti ja muutoin elämäntilanteen kannalta mahdollista. Itse en voi tuota harkita, kun opintotuki on käytettynä ja töissä pitää käydä sitten koulun ohessakin, kun joskus pääsen sisään.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: T-Hammas - 08.06.21 - klo:12:47
Juu kyllähän se näin on että sitä alaa kannattaa tavoitella mistä on eniten kiinnostunut ja pitää siitä kiinni. Näitä joutuu hyvin paljon itse miettimään ja tutkimaan mikä olisi itsestä mielenkiintoista yms. Täysin hukassa olin kouluaikoina, että mitä haluan tehdä isona ja sillon muutenkin kiinnosti kaikki muut paitsi opiskelu. Heittäisin kyllä vähän palloa myös meidän opinto-ohjaukseen. En tiedä millaista muissa kouluissa on tai onko tuollakin asiat muuttuneet, mutta meidän peruskoulussa ja lukiossa opot eivät oikeastaan tehneet mitään. Paljon kyllä sanottiin, että kannattaa opiskella hyvin ja miettiä miksi haluaa isona, mutta paljon enemmän olisi saanut olla esimerkkejä, että millaista eri ammateissa on ja mitä se vaatii sinne pääsemiseen yms. Muistan että opotunnit oli parhaita, koska niissä ei tarvinnut tehdä mitään ja oli vaan rentoa.  :D  Myös kaikki tet-jaksot olivat mielestäni yhtä tyhjän kanssa, kun menit sellaiseen paikkaan missä vanhempasi olivat töissä tai johonkin missä pääsit olemaan sen työpaikan pikkuorjana etkä oikeastaan nähnyt millaista se työ oikeasti on. Olisi ollut paljon parempi mennä vaikka pienellä porukalla seuraamaan päiväksi, että millainen on sairaanhoitajan päivä tai koodarin tai kokin tmv. Ja mennä sitten seuraavana päivänä näkemään toista ammattia. Tästä olisi jo nuorena saanut osviittaa että mikä voisi eniten kiinnostaa. Tämähän on tietty myös resurssikysymys, mutta tiedän paljon kaltaisiani jotka ovat juuri valmistautuneet vaikka lukiosta (myös muualta) ja ovat ihan ymmällään mitä haluavat tehdä.


Tuo ulkomaille lähtö on kyllä varmasti ihan potentiaalinen vaihtoehto monille. Katsotaan nyt miten ajatukset tästä lähtee. Viime vuonna olin ensimmäisellä varasijalla, niin odotukset tälle vuodelle olivat aika kovat niin kestää hetken palautua.  ;D
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 08.06.21 - klo:15:18
En myöskään osannut yhtään järkevästi miettiä lukiossa, mikä olisi kiinnostava, työllistävä ja palkkaukseltaan asiallinen ala. Opinto-ohjaus oli käytössä yhtä tyhjän kanssa, mutta toki asiaan vaikutti se, että olin aika hukassa noiden asioiden kanssa. Kirjoitin hyvin (en kirjoittanut lääkisaineita) ja pääsin suoraan yliopistoon. Takaraivossa oli kuitenkin koko ajan ajatus lääkiksestä ja nyt vuosien mittaan päädyin vihdoin sitten hakemaan. Uskon, että muuten olisi jäänyt harmittamaan. Siitäkin huolimatta miten älytön show tämä on ollut.
Nykyään kun on tuo todistusväylä, niin lukiolaisten pitää varmaan miettiä entistä aikaisemmin jatko-opiskelua. Loppujen lopuksi aika harva tietää heti mitä haluaa opiskella ja moni vaihtaa alaa tai pitää turhankin monta välivuotta. Minua ainakin lohduttaa ajatus, etten ole ainoa myöhäisherännäinen. Toisaalta välillä turhauttaa super paljon, miksen tehnyt tätä jo aikaisemmin ja miksi en toiminut järkevämmin lukiossa tai heti lukion jälkeen. No onneksi voi hakea myös näin jo melkein kolmekymppisenä. Mutta olisihan se ollut sata kertaa helpompaa kaikin puolin tajuta nämäkin asiat jo aikaisemmin.
Pääsykokeen kauheus on mielestäni siinä, että vaikka vuodessakin oppii paljon ja saa hiottua asioita, niin silti saattaa hengata siinä ihan sisäänpääsyn pisteiden rajoissa parikin kertaa. Esim itse todennäköisesti saan miltein saman pistesaaliin kuin viimeksi tai sitten muutamia pisteitä paremman. Ja vuoden työllä! Aikamoista tämä on.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: T-Hammas - 09.06.21 - klo:00:41
Jep. Jos tässä vielä päätyy hakemaan niin täytyy kyllä miettiä strategiaa uusiksi. Positiivista sinulla, ettei mennyt ainakaan huonommin. Toivotaan että se riittäisikin tänä vuonna.  :peukku:
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Tupu2021 - 13.06.21 - klo:09:26
Mä oon vasta nyt "toipunu" rutistuksesta, tai ainakin päättelen niin, sillä vasta eilen sain siivottua työpisteen, arkistoitua harkkakokeet ja järjesteltyä materiaalit, niin että syksyllä on helppo jatkaa siihen mihin jäi. Niinkuin moni muu on sanonut täällä, niin kyllä - aivan jääviä virheitä sattui. Kun jännitän, mun aivoilla on tapana kääntää sanoja tai käsitteitä muuksi kuin mitä paperilla kysytään.

Ja vaikka jo harkkakokeissa tiedostin tämän, niin tällä kertaa koejännitys oli sen verran suuri, etten voinut kokonaan eliminoida tätä. Esim. jossain harkkakokeessa on lukenut lihaskudos ja siitä huolimatta vastannut sidekudoksen pohjalta. Sama virhe toistui nyt pääsykokeessa. Onneksi oli vain 2 p menetys, mutta silti!

Olen aseenoitunut jatkamaan syksyllä. Mulla on motto, että periksi ei anneta vaikka veis vielä seuraavat 10v! Kurssia en vielä ole päättänyt, että missä kohtaa sellaisen aloittaisin. Aion ens pitää kunnon tauon ja ehkä sitten nähtävästi syyskuussa aloitella taas tai mahd. vähän myöhemmin marraskuun kurssilla tms.

Hyvää kesää kaikille ja kiitos mukavasta seurasta tällä matkalla.  :)
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: Toveri - 13.06.21 - klo:10:02
Hyvä idea Tupulta, että nyt ois ehkä aika siivota työpöytä ja arkistoida harkkakokeet. Sais sitten puhtaalta pöydältä ruveta seuraavaan vuoteen. Itse olen lykkäillyt lukujen aloittamista jo suunnitellusta parilla viikolla, mutta lienee pakko viimeistään juhannusviikolla aloittaa. Jos (kuten epäilen) jää opiskelupaikka saamatta, niin ajattelen, että itselle olisi helppo lohduttautua ajattelemalla, että onneksi olen jo seuraavan vuoden kokeen luvut aloittanut. En tiedä, onko tuossa muiden korvaan järkeä, mutta ajattelen tuon ehkä juurikin apukeinona sitten sen pettymyksen käsittelyyn.
Otsikko: Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
Kirjoitti: hakija92 - 14.06.21 - klo:11:29
Tunnistan kyllä tuon Tupun kuvaaman aivojen jäätymisen oikeassa kokeessa. Tein myös samanlaisia virheitä harkkakokeissa ja ihan jo siksi oletin, etten tee niitä enää oikeassa kokeessa. No toisin kävi. Uskon kuitenkin, että tuosta ongelmasta pääsee treenillä ja henkisellä valmistautumisella eroon. Ja nimenomaan, ettei periksi kannata antaa. Sama asenne myös täällä, vaikka kyllähän tässä koetellaan ihan huolella itseluottamusta.
Ilmeisesti monet pitävät kesän lomaa ja sehän on tosi yksilöllistä, mikä tyyli sopii kenellekin. Itse aloitin urakan kevyesti jo tässä kuussa, sillä minulle paras tapa opiskella on suhteellisen rauhallisessa tahdissa. Kesän aion käyttää pelkästään fysiikkaan ja sitten syksyllä otan mukaan kemman ja bilsan. Tämän vuoden hakukerralla tuli kuitenkin kiire ja tuntui, että aika loppui kesken. Sen vuoksi ajattelen, etten oikeastaan menetä mitään, vaikka aloitan lukemisen "liian aikaisin".