Kirjoittaja Aihe: Kohteena lääkis: Kevät 2021  (Luettu 33145 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Katjusha

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 59
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #195 : 12.04.21 - klo:08:53 »
Hohhoi, joo olihan koe 4 :) Olin aluks, että joo tästähän voi jotain ehkä osatakin - mutta e-hei. Menin illalla tutkimaan malliratkaisuja ja tuli paha mieli. Noh, eilen sitten taas härkää sarvista. Pullonkaulaksi tässä kohtaa omalla kohdalla muodostuu, että vaikka voisin järjestää opiskeluaikaa viikonloppuihin, aivot toimivat tasan 6 tuntia intensiivisesti tehtävien parissa yhden päivän aikana, ja sitten tulee tiltti.
Mä en oo oikeastaan tuolle matskulle uhrannut vielä ajatustakaan, koska on koko muu paketti aivan aivan levällään vielä, siinä on murhettä riittämiin. Saapa nähdä :) Joo, ihmettä tässä itsekin rukoilen, koska aikaa on liian vähän saada kerättyä hyvää rutiinia. Usko omaan älykkyyteen ja oppimiskykyyn on kyllä ollut koetuksella, mutta eipä tässä voi muuta tehdä kuin painaa pää punaisena maaliin. Jaksaa jaksaa vielä yhden mäen yli, ja sen jälkeen vielä toisen mäen yli.

Poissa Tupu2021

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 38
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #196 : 13.04.21 - klo:21:35 »
Olipas tänne tullut monta kirjoitusta  :)

Kiva ookoomikko kun jaoit omakohtaisesta kokemuksesta. Laajensi ainakin omaa ymmärrystä siitä mikä voi mennä vikaan ja aiheuttaa mutkia matkan varrella riippumatta siitä kuinka paljon on ehtinyt valmistautua. Jotenkin naivistisesti olin ajatellut, että mafyn materiaali on kaikenkattava, että jos sen osaa niin osaa "kaiken". Liekö joku mainos jäänyt kummittelemaan menneiltä vuosilta.
Omalla kohdalla voin todeta ainakin sen, että nämä simuloidut harjoituskokeet kotona ei kyllä ihan tuo sitä autenttista tilan ja hetken tuntua, joka sitten nähtävästi tulee olemaan läsnä siellä oikeissa kokeissa. Siihen auditoriotilan fiilikseen ei mitenkään pysty, ainakaan tänä keväänä, harjoittelee harkkakokeiden merkeissä.

Mitä ennakkomatskuun tulee niin olen ymmärtänyt, että se haluttiin mukaan kuvioihin juuri siksi, ettei kokeeseen tarvitsisi valmistautua vuosia. Viime vuonna oikeusasiamiehelle esitetyissä kanteluissa oli mm. vedottu taloudellisesti merkittäviin sijoituksiin - ja menetyksiin (kun koetta, ei järjestettykään), kun oli osallistunut näille valm.yritysten kursseille. Tähän yliopistojen puolelta oli vastattu, ettei lääketieteenpääsykoe niitä valmennuskursseja vaadi, että lukion oppimäärä ja opit riittää sisäänpääsyyn. Noh, meistä jokainen tietää miten totta tai todennäköinen tuo kanta on...
 
No joka tapauksessa, koska näin oli vastattu, niin sen puitteissa en ihan saa kiinni siitä logiikasta, että mihin tai miksi tätä ennakkomateriaalia tarvitaan?

Ymmärrän, jos ajatuksena on, että kaikille, myös niille abeille/ensikertalaisille ja muille, joilla ei ole luonnontieteellistä pohjaa, halutaan antaa yhtäläinen mahdollisuus onnistua pääsykokeessa ja päästä opiskelemaan. Jos tämän vuoksi ollaan vastaavaisuudessa siirtymässä laajasta fykebi opsista pelkkään ennakkomateriaaliin, niin sen muutoksen voin vielä jotenkin ymmärtää. Se voitaisiin nähdä oikeudenmukaisena menetelmänä, että kaikki lähtevät ns. samalta viivalta kokeseen. Mutta ihan tällä mallilla, että ens pitää hanskata lukion laajat luonnontieteen kurssit ja sitten lätkästään ennakkomateriaali tähän päälle, niin tässä logiikka hieman ontuu. Eiköhän se yhdistelmä aiheuttaa enemmän päänvaivaa ja ärtymystä, kuin mielenrauhaa - ja ihan jokaiselle.

Mitä noihin sisäänpääsyihin menneiltä vuosilta tulee, niin varmaan oli vähemmän hakijoita vuonna 1993, kuin nyt. Vuonna 1994 Kuopion lääkiksen valintakokeeseen sai valita bi+ke tai bi+fy kombon. Kaikkiin aineisiin ei siis tarvinnut vastata. Riitti, että hallitsi biologian ja sitten valinnan mukaan toisen noista fy/ke. Mutta menneeseen ei ole paluuta, niin nyt ei voi ku katsoa eteenpäin. Siitä tulikin mieleen, että voi olla että lääkiskokeet siirtyvät toisen muotoisiin kokeisiin vastaavaisuudessa. Turussa Åbo Akademi käyttää jo vaihtoehtoisia pääsykokeita, joihin ei lueta lainkaan. Ne pohjautuvat samaan ideaan kuin Ruotsissa käytetty högskoleprovet, mutta ovat kumminkin muokattu ihan omanlaisiksi. Ne siis käyttää samaa koetta kaikille aineille, mutta painopisteet ja pisteytykset vaihtelevat alan mukaan.

Sain kaverini kautta nähtäväkseni viime vuoden kokeen ja vaikken ruotsia niin hyvin ymmärrä, niin kaverin avulla ymmärsin silti tarpeeksi, että pystyin kokeilla muutamia tehtäviä ja todeta ettei se koe ole mikään läpihuuto juttu. Eteenkin, kun ei siihen voi oikein harjoitellakaan. Osioita oli lähemmäs 10 ja ne käsitteli aiheita ja aineita laidasta laitaan. Siellä oli tietty ihan kielen ymmärtämistä itsessään, mutta sitten oli logiikkaa, matematiikkaa, lukujonoja, lukusarjoja, kooditehtäviä, hahmottamistehtäviä, kuviotestejä, tieteellisten väittämien totuuden/painoarvon arvioimista, teorian käsittelyä yms. Ja kaikki osiot tuli tehdä erilaisten aikapaineiden alla. Joten siihen tutustuttuani totesin, että toivon olevani koulussa (näillä luettavilla/laskettivalla ainekomboilla) ennenkuin keksivät jotain todella modernia lääkisten sisäänpääsyn mittaamiseksi. Sillä en usko, että se ainakaan helpommaksi menisi se sisäänpääsy tolla menetelmällä, ainakaan mun kohdalla.


Siitä tulikin tällainen aivan uudellainen ajatus mieleen, että mitä jos saiskin valita kummalla menetelmällä haluaa kokeilla sisäänpääsyä. Ois mielenkiintoista tietää miten valinta jakautuis perinteisen ja diagnostisen kokeen välillä. Kumpaankohan tulis enemmän osanottajia? No sitä ei tässä saada tietää, mutta miettiessä tulee kaikenlaista mieleen  ;D

Katjusha, jos saat 6 h luettuna skarppina, niin se on jo melkoinen suoritus! Ainakin ois mulle. Mä pystyn vain noin 3-4h keskittymään ihan kympillä, sen jälkeen olen todennut ettei kannata, sillä harakoille menee. Tai sitten mä oon omaksunut mafyn mietelauseen: ei se määrä, vaan se laatu, vähän liiankin hyvin  :wink:  Joten älä ole liian ankara ittees kohtaan, voi olla, että se mitä oot saanut tehtyä riittää varsin hyvin siihen mitä vaaditaan. Tsemppiä tähän jäljellä olevaan aikaan ennen ennakkomateriaalin ilmestymistä.
 
« Viimeksi muokattu: 14.04.21 - klo:11:53 kirjoittanut Tupu2021 »

Poissa Katjusha

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 59
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #197 : 14.04.21 - klo:06:53 »
Tupu2021, kiitti. Mä olen eka kertaa tehnyt vähän parempaa lukusuunnitelmaa nyt näille parille viikolle - eli fyysikassa on vielä kesken nuo harvemmin kysytyt aiheet - se maaliin. Sen ennakkomatskun rinnalla saisi sitten mennä KE ja FY kertaus ja Biologiasta menen vielä sisältöjä vielä eteenpäin - sen kanssa on olen vielä heikoimmilla, mutta sen kanssa on myös eniten sitä lyhytkestoista muistia harjoitettava.
Tuo Högskoleprovet kuulostaa juuri sellaiselta, jossa tuskin pärjäisin. Vaikuttaa aiheilta, joista ponnistetaan Mensaan tai sitten ei :) Varmaanhan tuohonkin malliin saa treenata aika huolella, ellei satu lähtökohtaisesti olemaan supervälkky.
« Viimeksi muokattu: 14.04.21 - klo:08:25 kirjoittanut Katjusha »

Poissa Elukka25

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 50
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #198 : 14.04.21 - klo:09:40 »
Hyvää pohdintaa ollu täällä taas.  :)  Tämä hakeminen on siitä ”hauskaa”, että se on aina epäreilua jollekin joltain suunnalta. Henkilö joka ei kuulu ensikertalaisiin voisi kysyä, että kuinka paljon ensikertalaisille vielä halutaan antaa ”tasa-arvoa”, sillä saavat kaikki paikat todistusjonossa ja osan vielä pääsykokeillakin. Näissä kaikissa on se kolikon toinen puoli myös aina. Ensikertalaisuudessa on se hyvä, että osa pääsee opiskelemaan sinne minne haluaa ilman montaa välivuotta ja eivät joudu menemään kouluihin mihin eivät halua. Näin koulut eivät saa näitä vaihtajia paljoa. Se huono taas sitten on, että porukka alkaa säästelemään sitä ensikertalaisuutta jolloin jos et päässyt kouluun, et mene muuallekaan ja sinulle saattaa tulla monta välivuotta. Ja voisit löytää innostusta jostain toisesta alasta jos pääsisit sitä kokeilemaan.


Ennakkomateriaaliin en ole myöskään oikein uhrannut ajatuksia sen jälkeen kun se julkaistiin, että se tulee. Tässäkin herättää kysymyksiä että niin että viime vuonna eivät siis olleet edes varmoja ottavatko sitä, niin miksi nyt lopulta tähän päädyttiin. Että otettiinko se vaan varalle kun tautitilanne näytti sillon pahalta vai onko siinä jotakin suurempaa kokeiluideaa takana mitä osa täälläkin on sille ajatellut. En väitä etteikö tämä hakeminen ole raskasta, mutta mitenkä se hakeminen muuttuisi joiltain jotka eivät pääse sisään vaikka koe perustuisi pelkästään ennakkomateriaaliin niin (kuin joihinkin yliopistoihin tälläkin hetkellä), niin yhtälailla niihin hakee ihmisiä jotka hakevat monta vuotta ja joihin on olemassa jopa valmennuskursseja (joten ei niidenkään käyttäminen loppuisi). Fakta nyt on vaan, että niin kauan ku kaikkia ei oteta sisään, niin pieni osa pääsee sisään ja iso osa jää rannalle ruikuttamaan oli valintaperusteet mitkä hyvänsä. Jollakin tavalla isoa ja taitavaa porukkaa pitää karsia ja se tietenkin tuntuu väärältä niitä kohtaa jotka eivät päässeet sisään.


Kävi tässä kokeessa miten hyvänsä niin toivoisin kyllä, että tulevaisuudessa näistä pääsykokeista saataisiin taas sellaisia kuin ”ennen vanhaa”, että hakukriteerit ovat selkeät jo alusta asti ja ne säilyvät sitten vuodesta toiseen. Tässä nyt on koronakin vaikuttanut, mutta jotenkin itselle jäänyt kuva että nyt yritetään joka vuosi tuoda jotain uutta mikä tekisi hakemisesta ”tasa-arvoisempaa”, mutta eihän se helppoa ole kun näissä menee yleensä niin että kun annat toiselle niin otat toiselta..  ;D 

Poissa Läkare01

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 17
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #199 : 14.04.21 - klo:21:32 »
Minkäköhän takia lääkikseen on niin paljon hakijoita?

Poissa Tane

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 34
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #200 : 19.04.21 - klo:12:32 »
läkare01: Syitä on monia: arvostus, raha, kunnia, maine, perheperinteet/toiveet, mielenkiinto, tv-sarjojen luomat mielikuvat, osaaminen, oma tai läheisen sairashistorian kimmoke, kiinnostus, arvot, ura mahdollisuudet, opon/luonnontieteen opettajien kehoitus, kansainvälistyminen, tutkimus ja (vanhemmilla hakijoilla) alan vaihto tai osaamisen syventäminen. Tuossa nyt muutamia mainitakseni.

Kohta se eepos sitten julkaistaan, saa nähdä millaista proosaa on tulossa :D

Poissa Betula

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 33
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #201 : 20.04.21 - klo:23:08 »
Totta tosiaan, enää muutama päivä ja sitten nähdään mitä ennakkomateriaali sisältää ja siitä pääse sitten spekuloimaan, että miten sitä tullaan käyttämään ja hyödyntämään pääsykokeessa.
Mä oon taas, tapani mukaan, lukenut tiedotteita, artikkeleita, julkaisuja sitä sun tätä, sieltä, täältä ja tuolta. Niih, en tiedä oonko muistanut kertoa, että nuoruuden höperöissäni, kun luulin, etten osaa laskea, päädyin lukemaan tiedottamista ja sieltä on jäänyt selkärankaan ja -ytimeen tiedon keruu ja ylipäätään erilaisten tiedostusvälineiden käyttäminen. Jos nyt joku miettii, että miten ihmeessä ehdin lukea niin paljon kaikkea, pääsykokeeseen pänttäämisen ohella. Mutta joo, se "muun lukeminen" tulee itsestään kaikenlaisten kanavien kautta ja käy nykyjään enemmän harrastuksesta, kuin työstä.

Eri kanavia seuranneena voin todeta, että yleisesti ottaen spekulaatiot ennakkomateriaalista ovat hyvin kirjavat; kaikkea sen pelkästä nimellisestä osuudesta aina 100% asti. Todellisuus lienee siltä väliltä. Mielenkiintoisimmat keskustelut ovat olleet niitä, joissa ollaan pohdittu ennakkomateriaalin käyttöä; materiaali korvaa perinteisen monivalintapatteriston, tieteisartikkeliden analyysiä lukio osaamisen pohjalta, soveltavia tehtäviä ja matemaattista analyysiä, yksityiskohtaista muistamista ja laajojen kokonaisuuksien hallintaa lukion oppimäärään nähden...

Myös materiaalin laajuus on herättänyt paikkapaikoin kiivastikin keskustelua. On niitä jotka ovat taipuvaisia uskomaan, että ennakkomateriaalilla testataan suurien kokonaisuuksien haltuunottoa lyhyessä ajassa, sitten taas toiset uskovat yksityiskohtien ratkaisevan tämän "kisan". On kaavojen puolestapuhujia, tilastojen ja kuvaajien, biokemian tai fysiologian, yhteiskuntaoppin, historian, psykologian, tieteen ja tutkimuksen, terveystieteiden...Jos arvaukset kirjaisi, olisi niitä nähtävästi melkein yhtä paljon kuin hakijoitakin. Olen koittanut miettiä mikä näistä on todennäköisin.

Kun pohjaan sen aiempiin pääsykokeisiin ja niiden profiiliin, niin kallistuisin suhteellisen laajaan, mahdollisesti moniosaiseen ja yksityiskohtaiseen materiaaliin, joka vie lukiotasosta asteen syvämmälle tieteen saloihin. Koe saattaa olla fykebi 50/50 ennakkomateriaali ja kummastakin on saatava vähintään joku tietty osuus, jotta koe hyväksytään. No, tätähän ei perjantaina vielä tiedetä, että miten materiaalia lopulta tullaan käyttämään, mutta tiedetään ainakin mitä se sisältää.
« Viimeksi muokattu: 20.04.21 - klo:23:15 kirjoittanut Betula »

Poissa UusiHakija

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 5
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #202 : 21.04.21 - klo:10:11 »
Täällä taas yksi, joka ei  ole juurikaan seurannut tiedotuksia ja uutisointia koskien perjantaina julkaistavaa ennakkomateriaalia koskien.  ::) Onko jossain kerrottu, koska tullaan julkaisemaan tieto siitä, kuinka ennakkomateriaalia tullaan käyttämään ja mikä sen osuus koko kokeesta on, vai nähdäänkö se vasta pääsykokeessa?
On muuten ihan mielenkiintoista, jos materiaali on joku tieteellinen julkaisu tms. Kuinka eriarvoiseen asemaan hakijat silloin laitetaan.. hakijoissa on kuitenkin paljon vanhempia ja jo muita koulutusta hankkineita, joille tieteellisten artikkeleiden yms lukeminen on todnäk paljon helpompaa ja termistö mahdollisesti ennalta tuttua jne. Mielenkiinnolla saa odotella perjantaita...

Poissa ookoomikko

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 25
 • Sukupuoli: Mies
 • LT1 -21
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #203 : 21.04.21 - klo:12:28 »
Vastauksena UusiHakija:n kysymykseen: ei ole kerrottu, että etukäteen julkaistaisiin tietoa ennakkomateriaalin painotuksesta ja osuudesta kokeessa. Todennäköisesti tämän yllätysmomentin haluavat säilyttää loppuun asti, eli tämä selviäisi vasta valintakokeessa. Ei liene poissuljettua, että ennakkomateriaalin julkaisun yhteydessä tästä jotain kerrottaisiin, mutta pidän sitä epätodennäköisenä.


Mitä taas tulee materiaalin sisältöön, niin vaikka esim. tieteellisten julkaisujen käyttö voisi tuoda tiettyä etua niille, joilla on jo kokemusta ja koulutusta niiden tulkintaan, on kuitenkin hyvä muistaa, että ensikertalaiskiintiö koskettaa myös valintakoekiintiötä, joten vaikka kuinka tämmöisestä pohjatiedosta ja koulutuksesta hyötyisi, pääsee silti aina sellaisia ensikertalaisia valintakokeessa sisään, joilla ei välttämättä ole mitään aiempaa kokemusta aiheesta.


Ennakkomateriaalin ja/tai valintakokeen sisällöstä oma veikkaus on, että ennakkomateriaali sisältäisi nimensä mukaisesti sen ennakkotiedon, jota ilman 25-75 % kokeen suorittamisesta ei tule mitään. Loppuun jäävä osa olisi esimerkiksi lukion fyke laskuja, joiden tekemisestä ei olisi materiaalissa halaistua sanaa, mutta jotka pitäisi osata niin kuin tähänkin asti. On myös mahdollista, että edelleen myös biologiasta olisi esim. anatomian rakennetehtäviä sekä monivalintaa, ennakkomateriaalin sisältämän tiedon päälle. En pidä mahdottomana sitäkään, että "teoriatehtävät" (monivalinnat, väittämät, nimeämiset jne.) olisivat 100 % aineiston pohjalta, mutta en usko että koko koe tulee olemaan täysin ennakkomateriaalista, vaan hyvä pohjatieto lukion fykebistä vaaditaan, ainakin materiaalin ymmärtämiseen, joka tuskin tulee pitämään lukijaansa kädestä.


Toisaalta on kenties mahdollista sekin, että ennakkomateriaali on eräänlainen teoriapaketti, jonka avulla ymmärretään sitten erikseen kokeessa jaettava materiaali. Tämä materiaali olisi sellainen, että ilman ennakkomateriaaliin perehtymistä se olisi täyttä hepreaa ja/tai 5 h aikana siitä ei mitenkään saisi sitä tietoa irti, joka on kokeen suorittamisen kannalta välttämätöntä. Näin saataisiin toteutettua se tavoite, että valintakokeista tehtäisiin vähemmän valmistautumisaikaa vaativia, tekemällä niistä esim. enemmän aineistopainotteisia. Tämä on ollut OKM tavoitteena vuodesta 2018 ja kun kerran onnistuivat pakottamaan lääkikset todistusvalintaan, jota lääkikset todellakaan eivät olisi halunneet, niin miksikäs sitten eivät saisi lääkiksiä myös muuttamaan valintakoetta aineistopainotteisemmaksi? Ovathan lääkikset aikanaan enemmän aineistokokeeseen perustuvaa valintakoetta käyttäneetkin, joten luulisi siihen olevan todistusvalintaa matalampi kynnys.


Tähän aiheeseen ja yleisesti korkeakouluhaku-uudistukseen liittyen OKM:n UKK:
https://minedu.fi/usein-kysyttya-korkeakouluvalinnat


Mutta kuten monta kertaa sanottu, todennäköisesti kaikki arvailu menee mahdollisesti enemmän tai vähemmän metsään ja lopullinen totuus selviää vasta sitten 25.5. klo 9. Silloin kannattaa lukea erityisen huolellisesti kokeen ensimmäinen sivu, jos siellä sanotaan vaikka "Koe on jaettu kahteen osaan, joista A-osaan vastataan ennakkomateriaalin perustuvan tiedon pohjalta ja B-osaan lukion fykebi oppimäärän pohjalta." Voi olla että koetta ei ole tällä tavoin jaettu osiin, mutta siitä huolimatta kannattaa se ensimmäinen sivu tarkkaan lukea, josko siellä sanotaan erikseen, arvioidaanko tietyt tehtävät eri perustein. Voi myös olla, että aineisto on sellainen että se ei aiheuta ristiriitoja lukion oppimäärän kanssa joten ei ole väliä rajata erikseen, mihin tehtävään minkäkin perusteella vastataan.


Joka tapauksessa perjantaista lähtien kannattaa aikaa siihen materiaalin opiskeluun käyttää, pelkkä mekaaninen lukeminen tuskin riittää vaan todennäköisesti asioiden tehokas omaksuminen tässä ajassa tulee vaatimaan tiivistelmien ja käsitekarttojen tms. tekemistä. Lisäksi kannattanee pitää nelilaskinrutiinia ja fyke laskujen ratkontataitoa yllä. Tällöin selviää, jos tuleekin enemmän aineistoa ja fyke laskuja painottava koe, mutta aika ja/tai tietomäärä ei biologiassa ja/tai niihin liittyvässä teoriatiedossa olisikaan ihan niin hyvin hanskassa. Mikäli aikaa ja intoa jää, kannattaa myös pitää mielessä ainakin ihmis- sekä solubiologiaan ja geenitekniikkaan liittyvä teoriatieto ja rakenteiden nimeämiset. Tämä siksi, koska tämän vuoden valintakoe voi hyvinkin olla vasta eräänlainen kokeilu, eli ei heti mentäisi tekemään koetta jossa materiaalin osuus on yli puolet kokeen sisällöstä, vaan ennakkomateriaali toimii vain "lisämausteena" tähän asti totutunlaisen kokeen rinnalla.


Lukuintoa ja jaksamista itse kullekin loppusuoralle!
Kolmas kerta toden sanoo.

Poissa Elukka25

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 50
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #204 : 21.04.21 - klo:13:44 »
En itsekään usko, että mitään ilmoitetaan, sillä lääkis on ollut aina aika nihkeä tässä informoinnissa ja julkaisee aina vain sen pakollisen.


En saa kyllä tästä ennakkomateriaalin hyödyistä kiinni sitten millään, sillä väitän, että vaikka koe olisi pelkästään siitä tai koe olisi jopa tuollainen mitä Tupu kertoi Ruotsissa olevan, niin siihen voi harjoitella ja valmistautua monellakin tavalla, joten edelleen säilyy se ”hyöty” jos haet useampaan kertaan. Joihinkin yliopistoihin on jo nyt pelkästään ennakkomateriaali ja ihan yhtälailla siellä on hyötyä jos olet hakenut monta kertaa, vaikka et itse tulevaa ennakkomateriaalia tiedäkään sen aiemmin kuin muut  :P  Ja nimenomaan kun tuo ensikertalaisuuskiintiö on MYÖS valintakokeessa niin eikö tässä ole jo tarpeeksi huomioitu sitä tasoitusta.. Alkaa tuntumaan, että siellä OKM:ssä ei taas ajatella ihan loppuun asti..


Mutta hyvää pohdintaa täällä on mikolla ja betulalla ollut tuosta tulevasta ennakkomateriaalista.  :) 


Ainoa mitä jäin noista Mikon ajatuksista mietityttämään oli tuo, että lääkikset eivät halunneet todistusvalintaa  :o  huvitti kun itsellä on ollut tästä täysin eri käsitys ja mitä nyt joskus luin menneiden vuosien kommentteja täällä, niin osalla oli sama käsitys, että he nimenomaan haluaisivat pelkän todistusvalinnan, koska tämä pääsykoe touhu on hyvin kallis ja työläs järjestää  ;D  Hyvä vain jos olet oikeassa, sillä itsekin liputan pääsykokeille, sillä se on todennäköisesti reiluin tapa valita taitavasta porukasta pieni osa, vaikka rankka onkin. Lukuintoa ja jaksamista myös sinne  :peukku:

Poissa UusiHakija

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 5
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #205 : 22.04.21 - klo:08:40 »
Ei voi muuta todeta, kun että mielenkiinnolla saa odotella huomista.  8) Erikoisinta mun mielestä tässä ennakkomateriaalissa on se, että juuri hetki sitten on päästy eroon Galenoksesta ja nyt sitten taas tää suunta... sitä ajatellen voisi kuvitella, että ennakkomatsku olisi jotain muuta kun lääketieteellinen teksti. Itse en usko, että ennakkomateriaaliin painottuva koeosuus on siltikään kovin suuri, se aiheuttaisi kokeeseen niin suuren muutoksen  muutamaan viime vuoteen verrattuna, että en millään halua uskoa lääkiksien menevän taas siihen suuntaa. Itse veikkaan, että ennakkomateriaalista tulee kokeessa olemaan monivalintakysymyksia, koska jostain syystä lääkikset ei koe saavansa nykyisellään monivalinnoista riittävän haastavia.

Poissa Elukka25

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 50
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #206 : 22.04.21 - klo:13:27 »
Itse olen huomannut että yhteiskunnassa aika usein tehdään tätä soutaa huopaa touhua  ;D  välillä myydään tai poistetaan jotain asioita tai keskitetään ja sitten taas vähän ajan päästä ne ostetaan tai hankitaan takas tai hajautetaan yms yms.. riippuu kai aika paljon millaiset intressit niillä on ketkä pääsevät vaikuttamaan.


Onhan tuossa todistusvalinnassakin paljon asioita mitä voisi miettiä. Esim lukioiden opetuksen tasoissa on aivan järkyttäviä eroja ja varmasti arvostelussa myös. Ja varmasti myös opettajien perustelut vaikuttavat kirjoituksissakin lopulliseen arviointiin. Sitten ammattitutkintopuolella ei edes ole mitään valtakunnallista, vaan heidän todistusarviointiin vaikuttaa suuresti myös se millaiset opettajat sinulla on sattunut olemaan (ei kosketa nyt lääkistä, mutta ammattitutkintopuolelta voi päästä todistusvalinnan kautta esim amk:hon). Ja he eivät voi edes korottaa arvosanojaan tällä hetkellä.


Joo huomennahan tuo julkaistaan. Ilmeisesti oikikseen oli ainakin yksi kirja mikä oli ollut viime vuonnakin, joten sehän se hauskaa olisikin, ku meille lyötäisiin joku galeinos tähän kylkeen  ;D  betulahan täällä kerran mietti (muistaaksen), että olisi julkaisuja useasta eri aihealueista ja joku voisi olla englanniksikin ja tämä vaihtoehto kuulostaa omaan korvaan ihan potentiaaliselta vaihtoehdolta  :)

Poissa Betula

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 33
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #207 : 23.04.21 - klo:09:38 »
Huomenta, kävin jo sivustoilla katsomassa, mutta vielä ei ollut ilmestynyt mitään. Noh, ehkä vähän aikaista. Iltapäivällä on tietty todennäköisempää.
Näinhän se oli, että kymmenen vuotta oli Galenos käytössä ja nyt kymmenen vuotta ollut poissa käytöstä (viimeinen koe 2011). Että johan tässä taas ois uudistuksen paikka  :wink: .

NYT SE ON JULKAISTU!!

Ja milläs mielellä lähdette vektoreiden maailmaan? Entä mitä fiiliksiä? Olen yllättynyt. Olin odottanut jotain vähän "enemmän", tieteellistä artikkelia tms. Mutta nyt tuntuu, ettei oikeastaan ihan mitään hirveän paljon uutta tullutkaan.

Joku arveli, että se ennakkomateriaali oli laitettu siltä varalta, että koronatilanne pahenee ja koe jouduttaisi tehdä etäilyn merkeissä. Ja nyt kun tilanne onkin aika normaali, niin sitten lisättiin vain "jotain", joka ei vaatinut sen suurempaa kokoomista ja työstämistä. Mutta mitäs te muut tuumaatte?

Sellainen kysymys herää, että mahdetaanko tehtävä pääsykokeessa antaa englanniksi, kun noita käsitteitä tuossa oli listattu...
« Viimeksi muokattu: 23.04.21 - klo:09:53 kirjoittanut Betula »

Poissa Kiihtyvyyskartio

 • Alkuvuotaja
 • Viestejä: 1
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #208 : 23.04.21 - klo:10:12 »
Onhan ennakkomateriaali tosiaan uskomattoman vähäinen. On taidettu kyhätä kasaan nopeasti jotain, kun kokeeseen liittyy korona-aikana kuitenkin paljon avoimia kysymyksiä. Uumoilisin, että fysiikan vahva osaaminen voi olla arvossa tänä vuonna ja sehän kelpaa, kun fysiikkataustalta itse haen. Toisaalta ennakkomateriaali on pettymys, kun odotin jotain uutta lähempää lääketiedettä.

Poissa Jennar

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 7
Vs: Kohteena lääkis: Kevät 2021
« Vastaus #209 : 23.04.21 - klo:10:19 »
Olen pettynyt. Odotin jotain mikä olisi voinut olla eduksi jo vähän vanhemmalle hakijalle. Tuntuu, että tämä suosii nyt ylioppilaita tai juuri lukionsa käyneitä, joilla pitkän matikan asiat hyvin muistissa.
Olisin toivonut jotain aivan uutta lääketieteellistä materiaalia.
Varsinkin kun itselläni surkeiden sattumusten kautta tämänkin vuoden valmistautuminen jäi liian lyhyeksi, toivoin niin kovasti, että tämä ennakkomateriaali olisi jotain, jossa voisin loistaa 😅 Mutta saa nyt nähdä.

 

Seuraa meitä