Älyvuoto

Hakijat => Pääsykoe 2021 => Aiheen aloitti: Tane - 03.11.20 - klo:16:13

Otsikko: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tane - 03.11.20 - klo:16:13
Talvella ja jouluksi ei suositella sen suurempien juhlien järjestämistä. Korona on nyt jyllännyt 8 kk. Pääsykokeet ovat 7 kk päästä. Miltä mahtaa korona tilanne näyttää silloin? Voidaanko kevään harjoituskokeita järjestää, entä itse pääsykoetta? Ajatuksia?
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Uc - 03.11.20 - klo:19:13
Yliopisto ilmoitti ainakin Oulussa että 31.5. asti etänä. Varautuisin siis kaikkeen.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: T-Hammas - 05.11.20 - klo:17:52
No mitään kristallipalloa ei ole ja tilanteeseen vaikuttaa moni asia, niin eipä tässä voi kuin arvailla.  ;D  Esimerkiksi tuleeko rokote.. jos rokotetta ei tule, niin missä kohdassa ollaan tätä vuoristorataa, että kun tautitapaukset vähenevät, höllennetään rajoituksia jolloin virusta tulee myös muualta Suomeen ja sitten tautitapaukset taas nousevat ja alkavat taas levitä Suomen sisälläkin. Jos käy huono tuuri ja joku piikki osuu just vähän ennen pääsykokeita niin sehän on aina huono juttu.


Jos nyt katsoo tilannetta, miten monessa asiassa toimitaan. Esimerkiksi urheilussa: erilaisissa joukkuelajeissakin on rajoituksia, mutta silti pelaaminen onnistuu. Jos on kiihtymisvaihe, niin saman SP:n alueella olevat joukkueet saavat kisata keskenään, jos on leviämisvaiheessa, niin ei saa kisata keskenään mutta silti saa harjoitella porukassa. Tähänhän varmaan liittyy tämä uudistus pääsykokeessa, että kokeen saa tehdä missä haluaa, etteivät ihmiset matkustaisi niin paljoa. Kirjoituksetkin on saatu hoidettua ja ne tullaan varmasti hoitamaan jatkossakin (ellei tämä nyt ihan räjähdä käsistä), niin sen puolesta voisi ajatella, että nyt yritetään myös pääsykokeetkin järjestää samalla tavalla (kunhan on maskit tms).


Viime kevään sekoilua tuskin kukaan haluaa. Tuskin moni edes näiden asioiden päättäjistä, vaikka se yksi sankari kehuikin, miten hienosti meni..  :D 


Rajoituksia ja suosituksia todennäköisesti on vielä ensi keväänäkin, mutta ehkä samanlaista ”hysteriaa” ei enää ole, joten sen puolesta itse liputtaisin tuolle, että kokeet järjestetään niin kuin nyt on ilmoitettu.

Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 06.11.20 - klo:00:28
Kallistun myös siihen, että kokeet järjestetään normaalisti, mutta matkustamista halutaan välttää. Nyt osataan varautua, sekä turvaväleihin että salien ja valvojien määrään.

Kokeelle se tarkoitta sitä, että se on monivalintaa ja lyhyitä yksinkertaisia laatikkovastauksia ja nimeämistehtäviä. Sellaisia, joissa ei ole tulkinnan mahdollisuutta tarkastusten yhteydessä. Vastaukset tulee olla kaikissa tiedekunnissa samat. Aiemminhan eri tiedekunnat ovat arvioineet vastauksia omalla tavalla ja vaihtelua on ollut. Ens vuonna koe pitää kaikissa tiedekunnissa arvioida samallalailla.

Jotenkin se ennakkomateriaali sopisi tällaiseen kokeeseen, johon halutaan vain yksi oikea vastaus yhtä kysymystä kohden.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Katjusha - 11.12.20 - klo:15:45
Toivotaan, että nämä nyt esilletuodut pidennykset poikkeustoimille/rajoitukset esim. Uudellamaalla 10.1. asti auttaisivat tasoittamaan tilannetta. Pinnistellään sinne tammikuun loppupuolelle, näkee sit vähän mitähän se kevät tuo tullessaan.
Minäkin toivon mahdollisimman vähän sekoilua, kun on tässä ikäänkuin ensikertalaisena pääsykokeisiin menossa. Tarpeeksi jännittämistä ilman poikkeusolojakin.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tupu2021 - 15.12.20 - klo:19:47
Oisko tänään ollut jossain uutisissa, että korona elää 6kk aaltoina. Mietin siinä, että se tarkoittaisi taas piikkiä siellä pääsykokeiden aikaan, jollei rokotetta olla siihen mennessä saatu express vauhtia kehitettyä.
Onneksi tieto pääsykokeesta ja sen järjestämisestä on luvattu maaliskuun aikana, niin eipä pitäisi viime vuoden sekoilu toistua.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 11.01.21 - klo:21:30
Mua myös arvelluttaa ensi kevät. Kun uutisia seuraa, niin alkaa epätoivo nostaa päätään; voiko rokotussavotta on niin pitkällä toukokuussa, että kokeet voitaisiin järjestää vanhan mallin mukaan? Varaudun siihen, että joku esikarsinta on taas luvassa tms. Mutta kuten Tupu2021 sanoi, niin tässä kohtaa on plussaa, että järjestelyistä on luvattu tietoa jo maaliskuun aikana, että viime vuoden härdellistä päästään.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Elukka25 - 11.01.21 - klo:23:23
Mua myös arvelluttaa ensi kevät. Kun uutisia seuraa, niin alkaa epätoivo nostaa päätään; voiko rokotussavotta on niin pitkällä toukokuussa, että kokeet voitaisiin järjestää vanhan mallin mukaan? Varaudun siihen, että joku esikarsinta on taas luvassa tms. Mutta kuten Tupu2021 sanoi, niin tässä kohtaa on plussaa, että järjestelyistä on luvattu tietoa jo maaliskuun aikana, että viime vuoden härdellistä päästään.
Niin voihan se olla, että just se ennakkomateriaali on myös tätä varten, että jos joudutaan pitämään joku esikarsinta  ;D Kyllä viime kevät osoitti sen, että mikään ei ole varmaa, mutta että mihinkään ihan ihmeellisyyksiin ei kuitenkaan lähdetty. Hieman katkera olen kuitenkin siitä, että varmasti tiesivät jo aiemmin, mitä aikovat tehdä, mutta ihan viimeiseen päivään asti kitkuttelivat. Olisivat voineet antaa vaikka ihan epävirallista tietoa, kun olivat päättäneet, että tulee edes joku koe.  ;D Saa tosiaan nähdä millainen tilanne on parin kuukauden päästä. Pikkuhiljaa taas joissain paikoissa on alettu avamaan esim harrastustoimintaa. Ja vaikka tätä koronaa edelleen pelätään niin ei sitä ehkä niin paljoa pelätä mitä viime keväänä, kun kaikki oli ihan uutta. Syksyn kirjoituksetkin hoidettiin normaalisti ja maskinkin sai ottaa pois päästä, kun oli tunnin istunut (ainakin jossain paikoissa)  ;D . Rokotteenkin kanssa Suomi hidastelee täällä byrokratian kauniissa maassa, mutta tärkeintä olisi nyt saada nuo riskiryhmät rokotettua. Eipä tässä voi kuin toivoa parasta, että siihen saadaan vauhtia. Hieman ihan yleisellä tasolla huvittaa tämä, kun esim edelleen saan tulla ja mennä maasta toiseen, mutta sitten kuitenkin minut murhataan katseella, jos en pitäisi kaupassa maskia  ::) Sekin olisi paha, jos tilanne alkaa tästä nyt laantumaan ja aletaan avamaan kaikkia ja sitten taas vähän ennen toukokuuta ollaan uudessa aallossa  ;D No ei kai maalata piruja seinille. Eipä tämä uvlevi yms näkynyt myöskään tilastoissa, vaikka jotkut maalasivat kauhukuvia. Ehkä se tästä ja toukokuussa istutaan maskit päässä vaikean kokeen äärellä! :)
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 27.01.21 - klo:13:41
Nyt alkaa kyllä epäilyttää tuo kokeen järjestäminen, kun THL ylilääkäri on arviointu, että tällä menolla kesäkuussa on vasta rokotettu 1 milj. kansalaista. Alan kyllä kallistua ja varautua siihen, että jotain erikoista on luvassa tällekin vuodelle. Odotan maaliskuun tiedotetta.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Elukka25 - 27.01.21 - klo:14:16
Jep, nyt kun itsekin on saanut vähän seurata miten taas sekoillaan niin lasken kanssa hieman omaa toivoa tuosta viime kommentistani  :D  toisaalta harmi, että se päätös tehdään jo marraskuussa, mikä tarkoittaa sitä, että päätöstä todennäköisesti jo nyt mietitään näillä luvuilla. Varmaan helmikuu määrää aika paljon myös mitä on tulossa, sillä eivät nuo valtionvirastot saa päätettyä mitään nopeasti. Aika tasaisena nuo luvut ovat pysyneet ja varsinkin hoitoa tarvitsevien määrä on tippunut joten siihen peilaten näyttäisi hyvältä. Muutenhan ei näytä, kun koko ajan otetaan virusta lisää. Ja jos tuo uusi muoto pelottaa niin se varmaan lisää sitä, että ei voida järjestää normaalisti. Onhan tässä jo sentään se mietitty että kokeen saa tehdä itseään lähimmässä kaupungissa niin matkustamista tulee väitettyä. Sehän se kaikkein ikävin skenaario olisi jos nyt taas päätetään ettei uskalleta järjestää normaalisti ja sitten toukokuussa näyttääkin ihan hyvältä. Puolueellisin silmin katsottuna tämä kannattaisi tehdä niin että pysytään suunnitelmassa ja jos toukokuu näyttääkin ihan hirveältä niin otetaan joku vaihtoehto B käyttöön.  :D  Toivotaan nyt kuitenkin että saadaan kirjoitukset ja pääsykokeet järjestettyä normaalisti. Jos se ei kerta levinnyt jouluna ja uv:na niin paljon mitä kaikki epäili niin miksi se nyt yhtäkkiä sitten leviäisi näissäkään missä olisi aika tiukat rajoitukset yms.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 28.01.21 - klo:11:55
Tehdäänkö päätös lääkiksen pääsykokeesta jo marraskuussa  :o  Sitä en tiennyt. No toisaalta, en ihmettele. Yhdyn ajatukseesi siitä, että valtionvirastoissa päätökset syntyvät hitaasti.
Luin aiemman kommenttisi Elukka25 siitä pääsykoemateriaalista, niin mä oon viime päivinä alkanut kallistuu just samalle suunnalle, että näillä meneillä olevilla koronaspekseillä, tuo ennakkomateriaali on varmaan sitä varten, että se toimii esikarsintana, samaan tapaan (mutta nyt hillitymmin ja hallitummin) kuin viime vuoden monivalinta - ötökkä kysymyksineen.

Tää vois hyvin seurata sitä AMK-tapaa valita opiskelijansa, että ens ennakkomateriaaliin perustuva karsinta kotoa käsin netissä ja sitten niistä parhaimmat pääsee paikan päälle suorittaa varsinaista koetta. Näin saadaan sitä itse pääsykoe populaa pienennettyä huomattavasti about 6000:sta kokelaasta -> 600 (jos 300 aloituspaikkaa on ei todistusvalintalaisille, eikö ne tuplamäärää ottanut viime vuonna sinne kokeeseen?).
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Elukka25 - 28.01.21 - klo:15:25
Haha en osaa näköjään enää kuukausiakaan  ;D  tarkoitin tietenkin tuolla marraskuulla maaliskuuta  ;D  juu kyllä varmasti olisivat myös onnessaan jos tulisi tuo alkukarsinta (vaikka se mahdollistaakin huijaamisen), sillä näyttihän jo viime vuosi että suhteellisen iso porukka hakee vain ”huvikseen” koska siellä moni sai miinuspisteitä yms. Niin tuollahan saadaan tehokkaasti karsittua väkeä. Ja tuplamäärät ottivat viime vuonna toiseen vaiheeseen ihan oikeassa olet.  :) 
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 28.01.21 - klo:16:59
 ;D ! Ois pitänyt osaa lukea, että maaliskuuta varmasti tarkoitit.
 
Mä vähän veikkaan, että ne on kehittänyt tuota alkukarsintaa, että se huijaaminen vaikeutuisi. Viime vuonnahan riitti, et hujari oli tosi hyvä lukion fykebi-aineissa, mutta tänä vuonna se ei taida auttaa. Se artikkeli tai artikkelit tai mikä lie etukäteispainos on varmaan itsessään jo niin kinkkinen, että siitä ei oikein ota selvää. Sitten kun kinkkisestä matskusta kysyy sitäkin kinkkisempiä kysymyksiä, niin siinä on kellä tahansa huuli mutrussa.

Mutta totta, ainahan se on mahdollista, että joku tietää, että on surkea luetun ymmärtämisessä, mutta osaa laskea tosi hyvin, niin sellaisia kyllä palvelee, että joku toinen tekee luetun ymmärtämisen puolesta ja itse menee sit laskemaan paikan päälle. Se on kyllä niin vääryys - jos taas päädytään johonkin tuollaiseen viritelmään, että huijaamista ei voida poissulkea.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Elukka25 - 28.01.21 - klo:18:03
Hyvä vaan, jos lukee oikein, vaikka kuulostaisi miten hurjalta, sillä siitä on eniten hyötyä kokeessa  ;D Juu tätähän jo viime vuonna stressattiin, että huijaamisen mahdollisuus yms ovat suuria mahdollisuuksia ja sitähän varmasti osa tekikin.  Jos kerran porukka on mennyt niin pitkälle, että murtautuvat paikkaan, missä tehtyjä kokeita säilytetään ja korjaavat niitä siellä, niin aika pikkujuttuhan nämä ovat, että kotona vaikka kymmenen ihmistä on auttamassa tai juurikin noin niin kuin sanoit.  ;D Se voi tosiaan olla, että tuo "kehitys" on nimenomaan tuo lisämatsku.. En usko, että tuolla mitään ihmeellisyyksiä osataan tehdä varsinkaan "nopeasti" (ja vuosikaan ei välttämättä ole valtionviroissa nopeasti)  ;D Mutta joo tämä helmikuu varmaan näyttää, mitä sieltä todennäköisesti tulee ja MAALISKUUSSA sitten tiedetään  :P
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: saede - 31.01.21 - klo:22:30
www.facebook.com/groups/129656472311895/ jos haaveilet/te lääkikseen pääsystä, kannattaa littyä tähän facebook-ryhmään! Ryhmään jaetaan hakuun liittyviä linkkejä videoihin, keskusteluihin ohjeisiin jne :) myös vertaistukea saatavilla!
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tane - 01.02.21 - klo:18:42
Kiitos Saede jakamisesta. Moni saattaa arkailla liittymistä, koska eivät haluan tulla tunnistetuksia hakuprosessissaan. Mutta niille, joita julkitulo ei haittaa, niin niille sivusto on varmasti tervetullut lisä, eteenkin näin korona-aikaan, kun muita kokoontumisia on niin vaikea järjestää.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tupu2021 - 03.02.21 - klo:20:18
Yo-kirjoituksista on tiedotettu, että erityisjärjestelyitä pukkaa. Mutta toisaalta nehän järjestetään jo maaliskuussa, että vielä on toivoa toukokuulle, eiks vain!?
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Elukka25 - 04.02.21 - klo:09:29
Yo-kirjoituksista on tiedotettu, että erityisjärjestelyitä pukkaa. Mutta toisaalta nehän järjestetään jo maaliskuussa, että vielä on toivoa toukokuulle, eiks vain!?


Mitäs erityisjärjestelyitä on päätetty tehdä siellä?
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tupu2021 - 04.02.21 - klo:12:17
En lukenut niin tarkkaan, mutta ainakin joissain paikoissa ohjeistetaan olemaan kahden viikon karanteenissa ennen kirjoituksia. Ja, että kokeita voidaan valvoa kameroiden avulla, jos henkilökuntaa ei riitä tai tilojen kanssa ongelmia.

https://yle.fi/uutiset/3-11771272
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tane - 04.02.21 - klo:13:30
Ei sentään pyydetä neg. covid-testitulosta tai todistusta sairastetusta taudista, niinku lennolle lähtiessä. Saa nähdä mitä kevät tuo tullessaan.

Nyt ei ainakaan täällä Turun suunnalla näytä kovin valoisalta tuo tuleva harjoituskoe, meinaan että saliin pääsis. On sen verta synkät luvut näille kulmille tänään läväytetty.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Elukka25 - 04.02.21 - klo:15:29
Okei kiitos.  :)  No meinaavat kuitenkin järjestää nuo kirjoitukset suht normaalisti joten se sinällään on positiivinen uutinen. Sillon voisi luulla, ettei ole perusteltua estettä järjestää pääsykokeitakin, jos tilanne ei tästä pahene huomattavasti.  :)  Eikä kyllä järjellä ajateltuna pitäisikään olla. Viime vuosi oli eri, kun tiedettiin taudista niin vähän ja pelättiin ”viruslinkona” olemista.


Onhan tämä sinällään vähän koomista että saan reissata maasta toiseen ja käydä esim baarissakin, mutta sitten pitää kuitenkin pelätä että järjestetäänkö jotain pääsykokeita. Ymmärrän että järjestävätaho on enemmän sidoksissa rajoituksiin, mutta toivoa luo tuo, että kirjoituksetkin järjestetään.


Toivotaan nyt, että tämä tilanne tästä vähän vielä paranisi tässä helmikuussa, niin olisi suuremmat mahikset siihen, että kokeet pidetään normaalisti. Toukokuun tilannettahan ei voi ennustaa, mutta ainakin tämä tilanne on jatkunut jo yli 3 kk samanlaisena jos tilastoja katselee, joten ihmettelisin, jos se tästä nyt vielä ainakin nousisi enää. Ja varsinkin osastolla ja teholla olevat ovat olleet hyvin laskussa.  :)


Ehkä kuitenkin henkisesti varaudun tuohon, että tulee kaksi osaa ja olen sitten mielelläni väärässä, kun tästä informoidaan.  ;D
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 07.02.21 - klo:15:04
Viimeinen arvio on että huhtikuussa ois jo 2 milj. kansalaista rokotettu, joten ehkä sitten jo yli puolet ois rokotettu toukokuun loppuun menneessä. Toivossa on hyvä elää. Onneksi n. kuukauden päästä tiedotetaan miten kokeen käy tänä vuonna, niin ei tarvii sitten kärvistellä siellä kalkkiviivoilla. Mutta kyllähän se kieltämättä takaraivossa jyskyttää, tuo kahden osion taktiikka: Ennakkomatsku ykköseen ja jos sen selätät niin pääset siihen varsinaiseen/oikeeseen kokeeseen :viha2: .
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tupu2021 - 09.02.21 - klo:22:07
Joo kyllä jännäksi taas menee, että mitä meinaavat tehdä/keksiä tälle vuodelle, ku eihän tää koronatilanne hääppönen ole vieläkään.
Mafyltä tuli tänään viesti, et mafyn kaikki salikokeet peruttu kaikilta paikkakunnilta. Piti oikeesti tägätä Tane tähän, kun sitä salikokeen toteutumista tuossa aiemmin mietti, mutta ehkä huomaa viestin näinkin.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tane - 12.02.21 - klo:17:59
Viimeinen arvio on että huhtikuussa ois jo 2 milj. kansalaista rokotettu, joten ehkä sitten jo yli puolet ois rokotettu toukokuun loppuun menneessä. Toivossa on hyvä elää. Onneksi n. kuukauden päästä tiedotetaan miten kokeen käy tänä vuonna, niin ei tarvii sitten kärvistellä siellä kalkkiviivoilla. Mutta kyllähän se kieltämättä takaraivossa jyskyttää, tuo kahden osion taktiikka: Ennakkomatsku ykköseen ja jos sen selätät niin pääset siihen varsinaiseen/oikeeseen kokeeseen :viha2: .


Maikkarin uutisissa tänään:
"Näillä näkymin menee kesään, ennen kun tervettä väestöä aletaan rokottamaan." Että kyllä sitä saa varautua johonkin erikoisuuteen myös tänä vuonna - ei voi minkään! :-[  Maaliskuun tiedotetta odotellessa.

Joo Tupu kiitti huomasin sun viestin. Niinhän ne salikokeet peruuttiin joo. Savon suunnalla on niitä kokoontumisrajoitteita jatkettu 22.3 asti, niin ainakaan siellä ei pysty vielä 3:ttakaan koetta järjestää salissa.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Galicia - 17.02.21 - klo:21:50
Oon miettinyt, että onko kaikki vielä sillä kannalla, että kaikkien alojen pääsykokeet järjestetään vielä "ihan normaalisti"?
Sanoisin, että nyt on aika herätä todellisuuteen. Korona on täällä vielä ensi kesänäkin. Puolisoni kautta seuraan pörssiä ja sitä kautta kaikken haavoittuvimpia aloja, kuten lento- matkailu- ja majoitusalaa. Ne ovat aloja, joka lähtee heti räpiköimään nousukiitoon, kun se vain on mahdollista. Surullista kyllä, niin sellaista ei ole näköpiirissä vielä touko-kesäkuussakaan. Korona on silloin vielä ihan samanlailla läsnä ja osa tätä yhteiskuntaa, niinkuin nytkin. Siksi ei voida järjestää ainuttakaan pääsykoetta "normaalisti", ei ainakaan niitä, jotka ylittää 10-20 hengen kokoontumiset. Joten alkakaa jo valmistautua siihen, että "jotain muuta" on tulossa, ettei sit tarvii tippua niin korkealta. Niin mäkin teen.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Elukka25 - 17.02.21 - klo:23:36
Niin kyllähän tuota paljon on mietitty täälläkin ja pahaltahan tilanne tällä hetkellä näyttää. Se tietty vähän luo toivoa, että ylioppilaskirjoitukset järjestetään ja lisäksi yle taisi julkaista tästä uutisen 6.2:
"Yliopistot valmistautuvat järjestämään pääsykokeet kampuksilla. Yliopistojen rehtorineuvoston mukaan tavoitteena on, että valintakokeet järjestetään korkeakoulujen tiloissa, koronatilanteen vaatimin turvajärjestelyin.
Vaikka kokeet pyritään järjestämään kampuksilla ja muissa fyysisissä tiloissa, yliopistot varautuvat myös siihen, että koronatilanne pahenisi oleellisesti ja viranomaismääräykset estäisivät fyysistä läsnäoloa vaativien koetilaisuuksien järjestämisen.
Hakijat saavat 16. maaliskuuta mennessä tiedon siitä, miten valintakokeet toteutetaan.
Yliopistot ovat myös linjanneet, että valintaperusteisiin ei tehdä muutoksia. Tämä tarkoittaa sitä, että todistuksilla ja kokeilla valittavien opiskelijoiden kiintiöt säilyvät koronatilanteen kehityksestä riippumatta ennallaan."
https://yle.fi/uutiset/3-11767025

Tuo nyt on sinänsä hyvä, että valintaperusteisiin ei tehdä muutoksia. Huonoahan tässä on tämä, että päätökset tehdään varmaan tämän hetkisten tilanteiden mukaan, sillä eihän kukaan tiedä, kuinka hyvin tai kuinka huonosti meillä menee toukokuussa. Eli, kun tilanne on nyt mitä on niin voidaan päättää, että tehdään näin ja näin ja sitten perustella toukokuussa (vaikka silloin tilanne olisi hyvä), että tilanne oli helmikuussa huono. Jos tässä nyt taas johonkin kaksiosaiseen kokeeseen päädytään, niin toivottavasti jatkoon pääsee enemmän porukkaa kuin viimeksi ;D Ja no ainakin näissä isoissa kaupungeissa on luokkia ja luentosaleja sekä valvojia kyllä paljon, että saadaan isompikin porukka levitettyä niin, että kokeita pystytään järjestämään. Onneksi on vielä kuukausia aikaa kärvistellä tämänkin asian kanssa, sillä eihän tämä muuten olisikaan tarpeeksi vaikeaa..  ;D
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tupu2021 - 18.02.21 - klo:22:43
Oon miettinyt, että onko kaikki vielä sillä kannalla, että kaikkien alojen pääsykokeet järjestetään vielä "ihan normaalisti"?
Sanoisin, että nyt on aika herätä todellisuuteen. Korona on täällä vielä ensi kesänäkin. Puolisoni kautta seuraan pörssiä ja sitä kautta kaikken haavoittuvimpia aloja, kuten lento- matkailu- ja majoitusalaa. Ne ovat aloja, joka lähtee heti räpiköimään nousukiitoon, kun se vain on mahdollista. Surullista kyllä, niin sellaista ei ole näköpiirissä vielä touko-kesäkuussakaan. Korona on silloin vielä ihan samanlailla läsnä ja osa tätä yhteiskuntaa, niinkuin nytkin. Siksi ei voida järjestää ainuttakaan pääsykoetta "normaalisti", ei ainakaan niitä, jotka ylittää 10-20 hengen kokoontumiset. Joten alkakaa jo valmistautua siihen, että "jotain muuta" on tulossa, ettei sit tarvii tippua niin korkealta. Niin mäkin teen.


Olet varmasti oikeassa siinä, että korona on yhä keskuudessamme ensi keväänä ja kesänäkin. En tiedä olitko lukenut aiemmat kommentit tällä palstalla ja että viittasitko tähän foorumiin vai puhuitko yleisellä tasolla "kaikista hakijoista". Oli miten oli, niin ainakin täällä olen kokenut, että kanssahakijat ovat kyllä valveutuneita koronatilanteesta ja tietoisia siitä, että se saattaa poiketa tänäkin vuonna. Täällä mielestäni ollaan lähinnä oltu odottavalla kannalla mitä on tulossa ja todettu, että onpa hyvä, että tieto tulee jo maaliskuussa.
Siitä uskallan olla kanssasi erimieltä, että kokeet kyllä saatetaan voida järjestää normaalisti, sillä tuo kokoontumisrajoitus johon viittasit, niin se koskee lähikontakteja. Ylen tiedotteesta yllä voitiin todeta, että yliopistot ovat varautuneet siihen, että etäisyyksiä noudatetaan (ettei tule lähikontaktia) kuten myös, maskipakkoa ja että esim. käsidesiä on käytettävissä. Ja että yliopistot ylipäätään ovat nyt paremmin valmistautuneita, kuin olivat viime vuonna. Joten sanoisin, että kaikki on vielä mahdollista.

@elukka, mä luulen, että se päätös valitettavasti joudutaan tekee maaliskuun tilanteen puitteissa, mutta toki siinä varmasti konsultoidaan asiantuntijoita ennusteista plus sen sellaisista, ennen tuota 16.3 päätöstä.

Mutta mä oon miettinyt sellaista, että voisko kokeiden porrastaminen tulla kyseeseen? Että on patteristo kysymyksiä ja joka ryhmälle ja päivälle tulee omat kysymykset. Tiedän, että sellainen käytäntö on tavallista silloin kun kokeet tehdään netissä, mutta oisko sellainen mahdollista myös pääsykokeissa? Vai onko jossain sanottu, että kaikilla pitää olla täsmälleen sama koe, jotta se on vertailukelpoinen?
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Elukka25 - 18.02.21 - klo:23:37
Juu Tupu näin varmasti on!  :)  sikäli vähän huonoon aikaan tulee nämä koronapiikit ja lockdownista puhumiset, kun ovat juuri tässä helmi-maaliskuussa  :(  toivottavasti tekevät pääsykoepäätökset myös peilaten siihen millaista voisi olla toukokuussa jos nyt ollaan hetki kiinni  ;D  veikkaan, että tuo porrastus on vaikeaa, kun voi juurikin herättää tuota ”noilla oli helpompi ku meillä” keskustelua yms.  ???  Viime vuonnahan täällä kehiteltiin vaikka mitä ratkaisuja mutta lopulta kävi se ”yksinkertaisin” vaihtoehto, niin varmaan liputan niille tänäkin vuonna. Kyllähän tuollainen porrastus voisi toimia niin että esim hammaspuoli otettaisiin kokonaan erilleen tästä, mutta en usko että lähtevät näkemään niin isoa vaivaa. Tosin itse nyt muutenkin henkilökohtaisesti suhtaudun näihin kaikkiin aina vähän kyynisesti, kun olen nähnyt millaista sekoilua ja hidastelua tuolla on monella tasolla, niin en odota mitään ihmeellisyyksiä tässäkään asiassa..  ;D
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 21.02.21 - klo:13:32
Olisi mielenkiintoista tietää millaisia ratkaisuja viime vuonna mietittiin. Mahtaako tämän vuoden versio sitten olla joku niiden jalostettu muoto? Porrastus voi olla haasteellinen toteuttaa, mutta toisaalta tänä päivänä niitä mittareita siitä, mikä on perustehtävä, mikä keskitasoa ja mikä vaikea voi mitata niin monella mittarilla, että sen puoleen ei ihan mahdoton ajatus sekään. Ja sitten niitä tuloksiakin voi vielä suhteuttaa ja laskea, vähän niinku ylppäreissäkin; että eri kertoina rajat on eri kohdilla, jotta mittaus ois mahdollisimman tasaista ja oikeudenmukaista. Mutta varmasti niinku yllä todettiin, niin halutaan päätyä ja pysyä mahdollisimman yksinkertaisessa ratkaisussa. Kolmijako yleis, hammas ja eläin ois voinut olla varteenotettava, mutta nythän tehtiin se kahtiin jako, että elt sai ympätyy hampaan tai yleisen kanssa samaan.
Mutta jännittää kyllä mitä keksivät, kun tilanne tulee varmasti olemaan aika huono taas hiihtolomien jälkeen ja silloinhan se päätöskin pitäisi tulla. Koitan nyt vain miettiä, että nyt on voitu varautua ja voidaan vieläkin pohtia sitä toteutusta. Nyt tiedetään miten järjestää koe, niin että tuo ylläkin mainittu etäisyys ja turvallisuus salikokeessa säilyy.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tane - 24.02.21 - klo:14:48
AMK tulevat jakamaan pääsykokeensa eri päiville. He sanovat: "Ammattikorkeakoulut voivat järjestää valintakoetilaisuuksia kahdeksana eri päivänä. Koulut päättävät itse valintakoetilaisuuksien määrästä. Tehtävät ovat jokaisena koepäivänä erilaisia, mutta keskenään vertailukelpoisia."
Toisaalta Unifi kirjoittaa, että maaliskuun puolivälissä kerrotaan kaikki hakuprosessin kannalta oleelliset tiedot: miten opiskelijat valitaan eri kohteisiin ja miten pandemiatilanne mahdollisesti vaikuttaa valintakokeiden järjestämiseen.
Pitääkö tästä nyt ymmärtää niin, että vaikka valintatapa (todistus/valintakoekiintiö) pysyy samana, niin valintatapa ts. KOE voi sitten olla...noh ainakin erilainen, kuin ennen pandemiaa.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 24.02.21 - klo:17:47
En voi sanoa yllättyväni, että AMK tekee tuon ratkaisun. Jotenkin niitä seuranneena, niin niiden järjestelmät ovat joustavampia ja ketterämpiä kuin yliopistojen. Ymmärtääkseni AMKt ovat tänä vuonna todella tarkkoja siitä, että mitään etäkoetta ei järjestetä, koska viime vuoden sählinkiä, vilppeineen, ei haluta toistaa. Herää kysymys, mahtaako sama ajatusmalli päteä myös yliopistomaailmassa?
Viime vuoden hässäkkä oli poikinut ennätysmäärän kanteluita oikeusasiamiehelle ja voisin kuvitella, että sieltäkin tullut ojennus, että viime vuoden tapa valita opiskelijoita ei saa toistua. Joten yliopistojen on oikeasti mietittävä sellainen järjestelmä ja tapa, mikä sitten kantaa myös touko-kesäkuussa, oli koronatilanne mikä hyvänsä. Jossain oli jo maininta, että matkustusta paikkakunnalta toiselle halutaan tämän vuoden pääsykokeiden järjestämisessä välttää. Muutoinkin alkaa tilanne näyttää samalta, kuin viime vuonna näihin aikoihin; kiihtymään päin oli tauti silloinkin menossa. Vaikea sanoa miten tilannetta tulisi tulkita. Mutta kyllä mä uskon, että viimeiseen asti koitetaan kartoittaa kaikki mahdollisuudet saada järjestettyä fyysinen koe. Näkisin, että suurempi, jos ei jopa suurin kysymys on se, että miten se tehdään.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tupu2021 - 25.02.21 - klo:10:30
Äsken tuli YLEN tiedote, jossa Marinin mukaan "hallitus tulee esittämään suunnitelman ja arvion siitä, missä vaiheessa Suomessa voidaan siirtyä kohti normaalimpaa."
Saarikko (joka siis on vastuussa mm. yliopistoista ja korkeakouluista) korostaa sivuston mukaan, että "kyseessä on loppukiri ja vetoaa jaksamaan vielä. Tapahtumiin liittyen on kulttuuriministeri Saarikon mukaan tehty suunnitelma siitä, miten tapahtumia voidaan alkaa järjestämään tautitilanteen helpottaessa."
Joten eiköhän tämä arvio sitten tule painamaan vaakakupissa, kun pääsykokeita mietitään.


Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tane - 25.02.21 - klo:10:41
No helpotusta tähän "normaalimpaan" näkymään, ei tuo ainakaan se, että Euroopan rokotussuunnitelmat meni uusiksi tiistaina, kun AstraZenecan valmisteen ongelmista saatiin uutta tietoa. Nyt alkaa meikäpoika olee pikkasen huolissaan...
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 28.02.21 - klo:12:11
Tulipa tässä mieleen, että voisikohan yliopistot näin poikkeusaikoina päättää itsenäisesti pääsykokeiden toteutuksesta? Että kaikki yliopistot eivät välttämättä toteuta koetta samalla tavalla. Meinaan kun toteutustapatiedotetta on luvattu ENNEN hakuaikaa ja se paikkakunta, jonka ilmoittaa on sit sitova.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: lilliputti_ - 01.03.21 - klo:16:29
Mitäs fiiliksiä herättää nykyinen tilanne poikkeusolojen julistuksineen  :-X ?
Näyttää vähän pahalta
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tane - 01.03.21 - klo:16:53
Mitäs fiiliksiä herättää nykyinen tilanne poikkeusolojen julistuksineen  :-X ?
Näyttää vähän pahalta


No täällä alkaa usko (tavallisesta lähikokeesta) olla koetuksella. Pää höyryssä oon lomaviikon miettinyt mitä ne vaihtoehdot sit ois, jos etäilyä ei haluta vilppimahdollisuuksien takia järjestää. Arvonta? Soveltuvuustestit? Eurooppalaistyylillä kaikki sisään ja karsinnalla vuoden päästä joko jatkoon tai ulos? Porrastetut lähikokeet? Jotain muuta vielä?
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: hakija92 - 01.03.21 - klo:17:26
Voisikohan valvottu etäkoe olla mahdollinen?(Siis ensin karsintana etäkoe valvottuna ja sitten pienelle osalle lähikoe. Eli sama kuin viime vuonna, mutta 1.vaihe olisi valvottu etäkoe) Useiden yliopistojen tentit hoidetaan sillä tavoin nyt koronan aikaan (ainakin ulkomailla, Suomesta en osaa sanoa). Tuo porrastettu lähikoe lienee seuraavaksi järkevin. Tosin itseäni siinä ahdistaa kolmen tms. eri kokeen vertailukelpoisuus keskenään. Voiko kolme koetta olla oikeasti tismalleen yhtä vaikeita/helppoja? Itselläni on ulkomailla opiskellessa ollut aina samasta tentistä kolme eri versiota. Eli esim 50 hengen ryhmällä on tentti ja siellä on ihmisillä randomisti kolme eri versiota. Niiden vertailukelpoisuus keskenään on ollut ajoittain jopa shokeeravan räikeä. On helppoja ja sitten vaikeita. Toki lääkiksen varianteista oikeasti varmasti yritettäisiin tehdä keskenään samantasoisia.
Suomen lääkiksissä ei missään nimessä ole resursseja ottaa yhtään enempää opiskelijaa kuin mitä nyt pääsee. Eli sellaista vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole olemassa, että kaikki sisään ja osa myöhemmin ulos. Ja sitä paitsi viime vuonna jäätävä prosentti sai etäkokeesta  miinuspisteet. Myöskään mihinkään soveltuvuuskokeisiin ei ole resursseja. Ja niissä ihan sama ongelma muutenkin kuin kokeessa. Koe tulee. Joko etänä tai sitten porrastettuna. Itse yritän keskittyä vain lukemiseen. Parin viikon kuluttua tiedetään.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: kelvin - 02.03.21 - klo:11:03
Mä uskoin viimeiseen asti viime vuonna, että lähikokeet tulee. Ja näköjään mulla on optimismi tallessa, koska uskon tänä vuonna ihan samoin. Ylioppilaskirjoituksetkin viedään läpi vaikka muutoin Suomi on sulkutilassa. Eiköhän kaikkia hakijoita, jopa samana päivänä saada sijoitettua ympäri Suomen maan yliopistoja, lukioita, urheiluhalleja, kerhotiloja, konserttisaleja yms. että kokeet saadaan järjestettyä ja jopa vielä samanapäivänä kaikille. Tieysti on tuo kustannuspuoli, että mitä vuokrat ja valvojat maksavat, mutta uskon myös, että siihen varataan ns. koronarahaa, niin sekin puoli asiasta on järjestyksessä.

Mitä tuohon yliopistojen resurssitilanteeseen ja aloituspaikkoihin noin muuten tulee, niin mä en ehkä näkisi sitä noin kapeasti. Viime vuonna täällä keskusteltiin paljon avoimen yliopiston tuomista mahdollisuuksista. Sehän on avoinna ihan kelle tahansa ja pitkälti kaikki menee siellä etänä ja tentit ovat automatisoituja, joten eipä siihen montaa työmiestä tarvitse niitä arvostelemaan. Eikä tiloja senkään vertaa, kun kaikki tekee tehtävät omalla ajalla kotona. Eikä niitä tutkinto-opiskelijoita tulisi yhtään sen enempää, kuin suodatin sitten päästäisi tarpeen ja suoritusten perusteella läpi. Se olisi ainakin oikeudenmukainen järjestelmä, sen puolesta, että kaikki saisivat mahdollisuudet aloittaa opinnot.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: hakija92 - 02.03.21 - klo:13:10
Lääkiksiin saadaan haluttu aines yo-kokeilla ja pääsykokeella. Miksi ihmeessä olisi kehitelty joku avoimen väylä erikseen? Lääkiksessä on paljon käytännön opetusta jo ensimmäisestä vuodesta lähtien. Eli tuo avoimen vuosi ei missään tapauksessa korvaisi ensimmäistä vuotta muutenkaan. Ja pelkkänä etänä suoritettavat opinnot mahdollistaisivat huijaamisen. Ja sitten niitä opiskelijoita olisi muutenkin tuhansia. Lääkiksillä on ollut vuosi aikaa miettiä ratkaisu tähän koronapääsykokeeseen. Ovat varmasti kehitelleet jotain ihan järkevää.
Suomessa yliopistot saavat rahoituksen valtiolta, joten resurssit ovat todellakin rajalliset.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: hakija92 - 08.03.21 - klo:21:03
Onko kenelläkään veikkausta mikä tuo ennakkomateriaali voisi olla? Joku  lääketieteellinen teksti?
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 08.03.21 - klo:21:43
Onko kenelläkään veikkausta mikä tuo ennakkomateriaali voisi olla? Joku  lääketieteellinen teksti?


ValmennusKeskus oli jo syksyllä aloittanut ennakkomateriaalin käsittelyn niiden valmennuksissa. Jos niihin oli uskominen niin erillaisia artikkeleita ja tieteellisiä tekstejä. Valmennuskeskus on myös sijoittanut tilastomatemaattisen osuuden lääkisvalmennuksen. Niiden tarkoitus on kehittää taitoa käsitellä ja tulkita tieteellisiä tutkimuksia ja niiden tuloksia. Lisäksi analyysi sanoo, että materiaali olisi sellaista, mikä kykenee mittamaan nopeaa omaksumiskykyä. Suurimmalla todennäköisyydellä ennakkomateriaalista kysytään monivalinta osiossa, mutta se saattaa toki myös saada tilaa "laajoissa" tehtävissä, esim jonkin analyysin muodossa.

Näin siis valmennuskeskus muotoilee asian. Jos ihan oman henk.koht. ajatuksen tähän heitän, niin voisin kuvitella, että kyseessä on muutama tieteellinen artikkeli, josta yksi voi mahdollisesti olla englanniksi. Artikkelit voivat sitten käsitellä kaikkea; itämeren tilanteetta (kuvaajineen/taulukkoineen), bioteknologiaa, anatomian ja fysiologian ilmiöitä, joita ei täysin voi ymmärtää tai sisäistää, jos ei ymmärrä fysiikka/kemiaa/biologiaa asian taustalla. Johonkin tällaiseen olen varautunut. Mielessäni oon kuvitellut kolmea-viittä hyvin erillaista ja eri aiheita kattavaa monistevihkosta/artikkelia, jotka pitää omaksua. Mutta tää on vain se miten itseäni valmistelen tulevaan. Jollain toisella voi olla toisenlainen mielikuva mitä ennakkomateriaali tarkoittaa. Voihan se tarkoittaa vaikka jotain nivaskaa, mikä muistuttaa enemmän kirjaa kuin monistevihkosta. Ja että artikkeleita on vain yksi.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: hakija92 - 08.03.21 - klo:21:58
Kiitos tiedosta. Minulla on käytössäni VK:n ja Mafyn itseopiskelumateriaalit. Molempiin kyllä kuuluu myös materiaalit tuosta ennakkomatskusta, kun julkaistaan. Pohdintasi kuulostaa oikein järkevältä. Hitto tuo mahdollinen tilastomatematiikka ::)  Sen kanssa joutuisin kyllä ongelmiin! Kyllä sapettaa, että meille pääsykokeella hakeville on tuollainen vielä keksitty. Itse olen hidas oppimaan, mutta toisaalta opiskellut yliopistolla ja lueskellut kirjoja paljon myös englanniksi. Melkoinen trilleri tuli tästäkin keväästä. Itselläni on onneksi mahdollisuus hakea vielä ensi vuonna ja se on auttanut madaltamaan ahdistusta ja stressiä ainakin vähän.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tupu2021 - 17.03.21 - klo:19:19
Tein kyselyn, että mitä tapahtuu, jos koronatilanne pahenee pahenemista sulkutiloista ym huolimatta. Sain siihen vastauksen, että: "Jos tilanne menee siihen pisteeseen, että lähikokeita ei voi järjestää, ovat valvomattomat etäkokeet valintakokeiden järjestämisen vaihtoehtona. Mutta niihin tulee turvautua vasta viimesijaisesti."
Joten toivotaan nyt, että tauti pysyy joten kuten aisoissa, niin että lähikokeet voidaan järjestää, sillä tuo olisi kyllä viime vuoden katastrofin toistamista!
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tane - 17.03.21 - klo:19:53
Meillä täällä Turussa on aika huolestuttava tilanne käsillä. Toivotaan, että saavat tartunnan kuriin nyt tässä parin kuukauden aikana, ettei tarvii tuohon viime vuoden etäilyyn lähteä.

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/5256776/Opiskelijajuhlista+runsaasti+koronavirustartuntoja+Turussa+Kyse+on+isosta+erittain+huolestuttavasta+epidemiasta?fbclid=IwAR2iup57tHw-G8EkjBKpzAOy3WOog9rtzk-aBXUIi50JCcMYTgpRiLTiMfY
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Elukka25 - 17.03.21 - klo:23:42
Meillä täällä Turussa on aika huolestuttava tilanne käsillä. Toivotaan, että saavat tartunnan kuriin nyt tässä parin kuukauden aikana, ettei tarvii tuohon viime vuoden etäilyyn lähteä.

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/5256776/Opiskelijajuhlista+runsaasti+koronavirustartuntoja+Turussa+Kyse+on+isosta+erittain+huolestuttavasta+epidemiasta?fbclid=IwAR2iup57tHw-G8EkjBKpzAOy3WOog9rtzk-aBXUIi50JCcMYTgpRiLTiMfY (https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/5256776/Opiskelijajuhlista+runsaasti+koronavirustartuntoja+Turussa+Kyse+on+isosta+erittain+huolestuttavasta+epidemiasta?fbclid=IwAR2iup57tHw-G8EkjBKpzAOy3WOog9rtzk-aBXUIi50JCcMYTgpRiLTiMfY)


Kyllähän tällaisten lukeminen ihan suututtaa. Joidenkin ihmisten itsekkyys ja välinpitämättömyys on kyllä rajatonta. Olen kuullut tänä korona-aikana ties mitä älytöntä, joten ei ole kyllä ihmekään, että tällaiset virukset leviävät vielä nykypäivänäkin. Harmi vain, että tuollaisten takia kärsivät sitten muutkin ja monella tavalla. Luojan kiitoksia meillä on tiede, joka todennäköisesti tulee taas pelastamaan meidät, koska valtio tai tietyt ihmiset eivät siihen pysty.  :nuija:
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tane - 18.03.21 - klo:09:58
Tällä hetkellä tää tilanne täällä on kyllä aika synkkä.
Sepäs siinä, että kun itte yrittää kaiken tavoin, ettei tartuttais itteään/muita, jos sattuis saamaan taudin (en käy missään, paitsi kaupassa ku on pakko ja koittaa ulkoillakin paikoissa, jossa helposti voi säilyttää turvavälit), niin on niin vaikea tajuta, että on sitten niitä, jotka elää kuin ei mitään tautia oiskaan. Ja ehkä järkyttävintä on se, ettei jotkut vaan välitä pätkääkään muista!
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Triadi - 18.03.21 - klo:12:54
Tässä tämän ketjun luettuani ja tuon etäkoe tiedon valossa mietin asiaa siltäkin kantilta että mikäli jollain pääsykokeet järjestävällä alueella tilanne on niin huono että viranomainen kieltää tämänkaltaisen kokoontumisen niin käytännössähän se varmaankin tarkoittaisi kaikkien kokeiden siirtymistä etänä suoritettavaan. Puhun siis saman alan kokeista tietysti jotka järjestetään samana ajankohtana eri paikkakunnilla.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tupu2021 - 18.03.21 - klo:14:00
Tuolla UNIFI sivustoilla oli kysymykset ja vastaukset osiossa sanottu, että yhdenvertaisuuden takia kaikilla pitää olla sama koe, samana päivänä, niin sen pohjalta se sitten varmaan menee niin, että jos yhdeltä tai usemmalta alueelta lähikoe on pannassa, niin sitä ei voi sitten pitää muuallakaan.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 21.03.21 - klo:21:51
Pikkasen alkaa kuumottelee tuo korona. Sulkutiloista huolimatta tilanne on huono, niin pk-seudulla, kuin nyt myös Turussa. Järempiä keinoja ja rajoituksia halutaan viranomaispuolelta, eikä rokottaminenkaan nyt ihan ole sujunut niin nousujohdanteisesti, kuin oli toivottu. Ja rajoitteita tuskin voidaan höllentää, ainakaan kovin paljoa ennenkuin valtaosa on rokotettu. Tauti kun ei ole muilla keinon osoittanut laantumisen merkkejä.

Tieto siitä, että pitääkö edes varautua etäkokeisiin auttaisi, sillä itsellä on siinä tapauksessa läppärin osto edessä. Enkä siihen haluaisi laittaa rahaa jollei ole ihan pakko. Mutta ymmärrän senkin, että ei haluta huolestuttaa turhaan ja ennen aikaisesti, ettei synny turhia yhteydenottoja, mielipahaa ja valituksia. Toivoin pitkin syksyä, että pääsykokeiden etätoteutukselle oltaisiin kehitty vaihto, mutta turhaan... vai oisko niin, että on sitä kehitelty, mutta siitä ei haluta kertoa ennen kuin on ihan pakko.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Elukka25 - 22.03.21 - klo:13:04
Noniin kyllähän korona kuumottelee, mutta onneksi tässä on vielä aikaa ja yliopistot ovat suunnitelleet esim, että kokeita pidettäisiin teltoissa yms, että kyllä siellä ilmeisen paljon halutaan järjestää ihan tavalliset kokeet ja hyvä niin.  ;D

Tilanne on huono sen takia, kun eräät ihmiset eivät välitä mistään. Esimerkiksi:

Ainoa henkilö kenellä ei ollut maskia yski ja pärski bussimatkan helsingistä savollinnaan ja kappas kummaa virus levisi.https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/31f7d561-5e16-4209-b435-d2b9b6a2ade5

Hautajaismessu varattiin pienelle määrälle porukkaa ja yllättäen paikalla oli yli sata henkilöä ympäri maata ja nyt ollaan sitten karantteenissa.https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/fc58ce1f-a5c0-467d-9caa-e806b918cc77

On päätetty järjestää tapahtumia ja juhlia tällaisena aikana, vaikka monesta suunnasta on kerrottu, että nyt ei niin pidä tehdä ja mitä kävikään.https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/5256776/Opiskelijajuhlista+runsaasti+koronavirustartuntoja+Turussa+Kyse+on+isosta+erittain+huolestuttavasta+epidemiasta

Puhumattakaan näistä koronamielenosoituksista.. Siis nämä ovat tapahtuneet tässä, kun tilanne on ollut jo paha ja tätä listaa voisi jatkaa vaikka miten pitkälle.. En oikeasti tiedä, mitä nuo lisärajoitukset yms auttavat, sillä ne ihmiset, jotka eivät nyttenkään halua noudattaa mitään, tuskin noudattavat niitä jatkossakaan. Ainoastaan niitä tulevat noudattamaan ne, ketkä jo nyt taistelevat jaksamisesta näiden vanhojen rajoitusten kanssa. Esimerkiksi tämä "maskipakko" julkisiin. Kukaan ei edelleen valvo, että niitä tarvitsee käyttää ja voit vain sanoa, että "juu en voi pitää" eli maskia pitävät ne, ketkä sitä jo muutenkin pitivät ja nämä ketkä eivät välitä eivät vain pidä. Tai nämä puhutut liikkumisrajoitukset. Kauppaan yms saa silti edelleen mennä, niin milläs valvot kuka menee kauppaan ja kuka ei eli nämä ketkä eivät välitä eivät edelleenkään joudu mihinkään ongelmiin. En oikein tiedä onko mitään millä nämä jotka tätä pahiten levittävät voidaan saada kuriin muuta kuin ajalla ja toivoa, että muut jaksavat noudattaa kaikkia rajoituksia, sillä kyllähän se syö ihmisten motivaatiota, että osa noudattaa ja sitten pienen osan takia joudutaan vaan kiristämään ja kiristämään. Tietty osa on myös näitä, ketkä "eivät tiedä", sillä minulla on ystäviä töissä esimerkiksi kahviloissa niin Helsingissä ja Turussakin ja he sanovat, että heille tulee edelleen päivittäin asiakkaita, jotka ihmettelevät, että "miksi täällä on istumatilat kiinni?".

No joo pääsinpä avautumaan, mutta kyllä suututtaa tämä joidenkin itsekkyys ja typeryys, minkä takia me muut sitten joudummen kärsimään myös. Ei tämä koske vain meidän pääsykokeita, vaan ihan kaikkea muutakin.  :) Paha sanoo betula, mitä kantsii tehdä, mutta kyllähän sinä tarvitset kouluunkin koneen, niin eihän sen ostaminen varmaan turhaa ole  :wink:
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 24.03.21 - klo:21:17
Jooh mä kyllä vielä elän täysin toivossa, että kokeet järjestetään lähi-kokeina. Nyt nää sulkutoimet antaa lisä-uskoa siihen, että tauti voidaan saada sen verran aisoihin, että ei ole hälyttävässä tilassa enää toukokuussa.
Ikävä on kyllä tuo joidenkin välinpitämättömyys, kuten juuri tuo mielenosoitus, joka oli viime viikolla tai nuo muut tapaukset jotka elukka mainitsit tuossa yllä. No toivottavasti nämä rajoitukset nyt auttavat ja päästään kohti valoisampaa kesää.

Ja mitä siihen läppärin ostoon tulee, niin olet oikeassa; tarviihan sitä sitten siellä opinnoissakin, mutta olin ajatellut, että kesätöistä ehtisi saada vähän ekstraa kirstun pohjalle, niin ois ollut mukavampi shoppailla :) Ongelma on, että kone sammuu itsestään, kertoo vain, että nyt pitää heti-tässä-ja-nyt tehdä päivitys ja kone sulkeutuu. Ja ihan sama mikä tai mitä on auki, niin kone ei paljoo kysele, että sopiiko. Toistaiseksi se on kyllä avannut sivut uudestaan, mutta siihen menee aikaa ja sit joskus se ei mee/pääse enää samalle sivulle vaan pitää kirjautua uudestaan. Eikä sitä nyt ihan hirveän usein oo tapahdunut, mutta onpahan tullut mieleen, että jos kokeessa kävisi näin, niin se ois aika karua. Eihän se haittaa, jos surffailee netissä noin niinku muuten vaan, mutta kesken kokeen sellainen ois aika...miten sen sanois...katastrof!!! No kattelen vielä kuukausi eteenpäin ja mietin sillä aikaa, että minkäs laitteen sitä sitten hankkis.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tane - 25.03.21 - klo:11:09
Ja saa kyllä todellakin toivoa, että sulkutoimet tekee tehtävänsä. Tällä hetkellä täällä Turussa tunnelma on odottava. Mulla on pari kaveria, jotka hakee kans (muille aloille), niin niiden kanssa seuraillaan tilannetta ja tuuletellaan ajatuksia. Kaikki ollaan kyllä odottavaisella kannalla, niin huonoksi on ainakin tässä maankolkassa tilanne mennyt. Nyt on tultu siihen, että nykyiset rajoitukset ei oo riittäviä. Tulee kolme viikkoa lisää rajoitusta. Kun ne loppuu niin silloin eletään huhtikuun puolta väliä. Itse pidän lähi-kokeita vielä mahdollisina, mutta mun kaverit ei. Kun perustelen sen sillä, että yo-kokeetkin järjestettiin, niin kaverit kumoaa mun väitteen mm. sillä, että on ihan eri järjestää yo-kokeet 30 000, kuin pääsykokeita nelinkertaiselle määrälle. Mulla loppu vastaväitteet, niin elän nyt vaan sen lupauksen varassa, mikä on annettu, että kokeet yritetään järjestää normaalisti.
Aini ps. Betula. Sen mitä koneista ymmärrän, niin vaikuttaa siltä, että sun kone alkaa olla joko ylikuormittunut tai sitten kärsiä vanhuuttaan. Ootko kokeillu koneen siivousta? Se saattaa auttaa, mutta takuuseen en mene :) Jos se on tullut tiensä päähän, niin silloin ei kyllä mitkään vippaskonstit taida enää auttaa. Valitan :-/
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: T-Hammas - 25.03.21 - klo:12:02
No Tane voit sanoa heille, että eihän kaikkien alojen pääsykokeitakaan järjestetä samana päivänä, joten en nyt ihan ymmärtänyt tuota "nelinkertaista määrää"  ??? Itselläni on toivo tässä, että kokeet järjestetään normaalisti heijastaen ihan juurikin näihin meneillään oleviin kirjoituksiin. Tiedän ainakin yhden lukion varsinais-suomessa, jossa tiloissa on ollut jopa 80 lukiolaista tekemässä koetta samaan aikaan. Maskit ja turvavälit ovat olleet ja homma on sujunut ongelmitta. Olisi kiva kuulla, millaista meno on ollut muissa lukioissa, niin saisi vähän perspektiiviä. Jos tilanne ei tästä nyt aivan hirveästi repeä toukokuussa, niin liputan kyllä normaalille pääsykokeelle, vaikka en näistä asioista olekaan päättämässä.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tane - 25.03.21 - klo:21:02
Niin ne meinas, että kaikkia hakijoita kaikille aloille on se 120 000 (viime vuoden luku kun oli reilu 150 000, mutta siinä on amk:t mukana). Näin ne jotenkin sitä mietti. Mutta joo, jaan kyllä tuon ajatuksen, että kokeet eivät ole samana päivänä, niin eihän kaikki ole liikenteessä yhtä aikaa. Mä pistän kyllä kans toivoni  - ja lanttini  :wink:  tuohon normikokeiden järjestämiseen.
Jos nyt noi liikkumisrajoitteet vain menee läpi, niinku nyt näyttää, niin koronalukemat pitäisi olla aika maltillisella mallilla toukokuun lopussa.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Elukka25 - 01.04.21 - klo:16:57
Tuli tässä mieleen (nyt kun näitä hakijamääriä on julkaistu), että miksei haettaessa kysytä aikooko osallistua kokeeseen (tai kehitetä jotain, että voi ilmoittaa, vaikka viikkoa ennen onko tulossa ja se on sitten sitova näihin isoimpiin hakukohteisiin). Kun nyt katselin esim vanhoja lääkikseen hakijamääriä ja sitten kokeeseen osallistuneita, niin niissä saattoi olla monien satojen heittojakin joinakin vuosina (ennen todistusvalintaakin). Niin luulisi, että tällei korona-aikana olisi hyvä tietää mahdollisimman tarkkaan kuinka moni on tulossa kokeeseen. Nyt varsinkin, kun todistusvalinta on tullut, niin jotkuthan saattavat hakea pelkästään sillä.

Hakijamäärät tosiaan nousi taas vähän, mutta en tiedä, onko sillä vaikutusta pisterajoihin  :eusa_think:
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Tane - 03.04.21 - klo:11:00
Mielenkiintoinen tuo pointti noista osallistujamääristä, joo ois mielenkiintoista tietää, millainen määrä ilmoittautuu kokeeseen ja mikä on sitten lopullinen osallistujamäärä. Ja totta, jännä ettei sellaista sitovaa ilmoittautumista sitten olla huomioitu. Vai mennäänkö tässä jonkun standardin mukaan, jonka mukaan esim noin 7% jättää tulematta tms. ja siksi ei olla koettu tarpeelliseksi täsmentää sitä?

Tästä ajatus vieri muihin mietteisiin, kun oon joskus miettinyt sitä, että kuinkakohan moni sitten niistä osallistujista on ns. renkaan potkijoita, jotka siis vaan tulee kattoo koetta, mutta ei varsinaisesti hae kuin puolitosissaan, jos sitäkään. Olisi mielenkiintoista tietää, että kuinka suuri osallistujaprosentti on niitä, jotka oikeasti ovat tehneet töitä sisäänpääsyn eteen ja joilla on sellainen tietotaito, että sisäänpääsy ylipäätä on mahdollista.

Tiedän esim. itsestäni, että kun ensimmäistä kertaa kävin kokeessa, niin vaikka lukio oli takana niin ihan tiedon puute (biologiassa eteenkin) itsevarmuus ja luovuus tekemisen suhteen oli vielä niin lastenkengissä, että eipä niillä tiedoilla pitkälle pötkitty. Tästä oon miettinyt, että kuinkakohan moni esim. nyt näistä Turun hakijoista 4467 on sitten lopulta niitä jotka oikeasti kilpailevat noista 149 aloituspaikasta?

Tiedän, että tätä voi mitata eri tavalla: sekä niin, että tarkastelisi kokonaisosaamista tai sitten niin, kuten yks sanoi, että satsasi vain tiettyihin aiheisiin ja luki ne hyvin. Hän päätti, että jos ei se riittä sille kierrokselle, niin lukee sitten lisää seuraavalle kierrokselle. Mutta ei tarvinnu. Muun muassa sähköoppia ei sinä vuonna kun hän haki kysytty siinä määrin, että se ois ollut ratkaisevassa asemassa ja pääsi sitten muiden tiedon turvin koulunpenkille.

Joten varmasti vaikea tehdä tällaista tilastointia, mutta ois silti mielenkiintoista, jos sellainen mahdollisuus olisi. Sitten siihen tulee varmasti lisäksi paljon sellaista mitä on vaikea mitata, kuten esim. ajanhallinta tai paineensietokyky. Muuan valmennusyritys kerran sanoi, että kokeessa on sitten vielä havaittu sellaista luovuttamista, niiden kesken joilla on tietotaito, mutta jotka syystä tai toisesta eivät jaksa uskoa omaan osaamiseen. Että tämä voidaan jakaa 3 kategoriaan; ne jotka luovuttaa jo alussa, keskivaiheilla ja tuntia ennen kokeen loppua. (En tiedä miten tämä on havaittu tai mitattu, jäi vain mieleen kun kuulin tämän.)

Olisi siis mielenkiintoista tietää, että kuinka monella nämä kaikki työkalut on ns. korissa noista 4500 hakijasta, joilla siis on todellista potentiaalia onnistua. Ja mikä kaikkein mielenkiintoisinta on, että en pysty edes itsestäni sanomaan mihin porukkaan kuulun, jos sitä jotenkin objektiivisesti voisi mitata.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Keimo - 03.04.21 - klo:12:43
Pahan heitit, mutta spekuloida ja arvata varmaan saa, niin heitän hatusta että noin 1490 on niitä (aloituspaikkoja on 10% tästä), joilla jokin yllämainituista vahvuuksista täyttyy.
Sitten ne hakijat, joilla on "koko paketti" johon kuuluu muun muassa että:
- laajat oppimäärät + vähän ekstraa on hallussa ja joilla on
- analyyttinen mieli ja jotka omaa luontaista
- loogista päättelykykyä, ne jotka näkee
- yksityiskohdat kokonaisuudessa, ne joilla on
- kekseliäisyyttä ja luovuutta, ne jotka
- hahmottaa ja oivaltaa, jotka
- harjoittelulla vahvistanut näitä ja joilla sen lisäksi on
- luja luotto itseensä, omaan
- osaamiseen ja onnistumiseen ja vieläpä niin että
- hermot kestää aikapaineen alla,
niin niitä on noin kourallinen.
Siksi on helppo sanoa, että kaikilla, jotka tosissaan osallistuu ja antaa kaikensa on yhtälainen mahdollisuus onnistua. Siksi myös tuurilla on osansa tässä haussa.
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Elukka25 - 03.04.21 - klo:13:13
Hyvää pohdintaa täällä taas jälleen kerran :) olisiko niin, että viime vuonna pääsykokeen ekasta osasta 1/4 kaikista sen kokeen tekijöistä jäi miinuspisteille ja täytyy kyllä sanoa, että ei siitä mielestäni miinuksille jäänyt muuta kuin veikkaamalla tai teknisen vian takia. Nähtävästi melkein kaikilla aloilla nuo hakijamäärät kasvavat. Voisiko ainakin osaksi johtua tästä todistusvalinnasta?
Otsikko: Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
Kirjoitti: Betula - 10.04.21 - klo:18:48
Mielenkiintoista lukea tuota hakijamateriaalianalyysiä. Onhan sitä kerran jos toisenkin miettinyt juuri noita, mutta enpä ois ihan äkkiseltään osannut kiteyttää sitä noin hyvin. Tässä joukossa on varmasti niitä jotka ovat kovasti tehneet töitä ja sitten niitä, jotka vain tulevat katsomaan koetta. Olisi mielenkiintoista, jos olisi mahdollista tehdä ennakkokartoistus osaamistasosta, että miten tämä jakautuu kaikkien hakijoiden kesken. Esim. niin, että kuinka monella kaikista hakijoista on edes alkeelliset osaamisest ks. aineissa. Nythän tällaista alkukarsintaa ei ole, niin tuossa valtavassa joukossa on myös niitä, joilla ei alkeellisimpiakaan taitoja vaadituissa ainessa. Siksi tuntuu tuo määrä niin käsittämättömän suurelta.

Mä oon taas kahlannut läpi kaikki mahdolliset korona-tiedotteet ja aikakausilehdet + chatit ja keskustelufoorumit ja yhdessä osui silmään, että Turussa varaudutaan telttajärjestelyihin pääsykokeiden toteuttamisessa. Helsingin Messukeskus on korona-aikana toiminut testaus/rokotus pisteenä ja se toiminta puretaan toukokuun alussa. Joten kysymys herää, että tuleeko Messukeskus tarjoamaan pääsykokeisiin tarvittavat puitteet pääkaupunkiseudulla?