Kirjoittaja Aihe: Pääsykoe 2021 ja korona  (Luettu 9210 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Tane

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 33
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #45 : 18.03.21 - klo:09:58 »
Tällä hetkellä tää tilanne täällä on kyllä aika synkkä.
Sepäs siinä, että kun itte yrittää kaiken tavoin, ettei tartuttais itteään/muita, jos sattuis saamaan taudin (en käy missään, paitsi kaupassa ku on pakko ja koittaa ulkoillakin paikoissa, jossa helposti voi säilyttää turvavälit), niin on niin vaikea tajuta, että on sitten niitä, jotka elää kuin ei mitään tautia oiskaan. Ja ehkä järkyttävintä on se, ettei jotkut vaan välitä pätkääkään muista!

Poissa Triadi

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 31
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #46 : 18.03.21 - klo:12:54 »
Tässä tämän ketjun luettuani ja tuon etäkoe tiedon valossa mietin asiaa siltäkin kantilta että mikäli jollain pääsykokeet järjestävällä alueella tilanne on niin huono että viranomainen kieltää tämänkaltaisen kokoontumisen niin käytännössähän se varmaankin tarkoittaisi kaikkien kokeiden siirtymistä etänä suoritettavaan. Puhun siis saman alan kokeista tietysti jotka järjestetään samana ajankohtana eri paikkakunnilla.

Poissa Tupu2021

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 37
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #47 : 18.03.21 - klo:14:00 »
Tuolla UNIFI sivustoilla oli kysymykset ja vastaukset osiossa sanottu, että yhdenvertaisuuden takia kaikilla pitää olla sama koe, samana päivänä, niin sen pohjalta se sitten varmaan menee niin, että jos yhdeltä tai usemmalta alueelta lähikoe on pannassa, niin sitä ei voi sitten pitää muuallakaan.

Poissa Betula

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 33
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #48 : 21.03.21 - klo:21:51 »
Pikkasen alkaa kuumottelee tuo korona. Sulkutiloista huolimatta tilanne on huono, niin pk-seudulla, kuin nyt myös Turussa. Järempiä keinoja ja rajoituksia halutaan viranomaispuolelta, eikä rokottaminenkaan nyt ihan ole sujunut niin nousujohdanteisesti, kuin oli toivottu. Ja rajoitteita tuskin voidaan höllentää, ainakaan kovin paljoa ennenkuin valtaosa on rokotettu. Tauti kun ei ole muilla keinon osoittanut laantumisen merkkejä.

Tieto siitä, että pitääkö edes varautua etäkokeisiin auttaisi, sillä itsellä on siinä tapauksessa läppärin osto edessä. Enkä siihen haluaisi laittaa rahaa jollei ole ihan pakko. Mutta ymmärrän senkin, että ei haluta huolestuttaa turhaan ja ennen aikaisesti, ettei synny turhia yhteydenottoja, mielipahaa ja valituksia. Toivoin pitkin syksyä, että pääsykokeiden etätoteutukselle oltaisiin kehitty vaihto, mutta turhaan... vai oisko niin, että on sitä kehitelty, mutta siitä ei haluta kertoa ennen kuin on ihan pakko.

Poissa Elukka25

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 44
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #49 : 22.03.21 - klo:13:04 »
Noniin kyllähän korona kuumottelee, mutta onneksi tässä on vielä aikaa ja yliopistot ovat suunnitelleet esim, että kokeita pidettäisiin teltoissa yms, että kyllä siellä ilmeisen paljon halutaan järjestää ihan tavalliset kokeet ja hyvä niin.  ;D

Tilanne on huono sen takia, kun eräät ihmiset eivät välitä mistään. Esimerkiksi:

Ainoa henkilö kenellä ei ollut maskia yski ja pärski bussimatkan helsingistä savollinnaan ja kappas kummaa virus levisi.https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/31f7d561-5e16-4209-b435-d2b9b6a2ade5

Hautajaismessu varattiin pienelle määrälle porukkaa ja yllättäen paikalla oli yli sata henkilöä ympäri maata ja nyt ollaan sitten karantteenissa.https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/fc58ce1f-a5c0-467d-9caa-e806b918cc77

On päätetty järjestää tapahtumia ja juhlia tällaisena aikana, vaikka monesta suunnasta on kerrottu, että nyt ei niin pidä tehdä ja mitä kävikään.https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/5256776/Opiskelijajuhlista+runsaasti+koronavirustartuntoja+Turussa+Kyse+on+isosta+erittain+huolestuttavasta+epidemiasta

Puhumattakaan näistä koronamielenosoituksista.. Siis nämä ovat tapahtuneet tässä, kun tilanne on ollut jo paha ja tätä listaa voisi jatkaa vaikka miten pitkälle.. En oikeasti tiedä, mitä nuo lisärajoitukset yms auttavat, sillä ne ihmiset, jotka eivät nyttenkään halua noudattaa mitään, tuskin noudattavat niitä jatkossakaan. Ainoastaan niitä tulevat noudattamaan ne, ketkä jo nyt taistelevat jaksamisesta näiden vanhojen rajoitusten kanssa. Esimerkiksi tämä "maskipakko" julkisiin. Kukaan ei edelleen valvo, että niitä tarvitsee käyttää ja voit vain sanoa, että "juu en voi pitää" eli maskia pitävät ne, ketkä sitä jo muutenkin pitivät ja nämä ketkä eivät välitä eivät vain pidä. Tai nämä puhutut liikkumisrajoitukset. Kauppaan yms saa silti edelleen mennä, niin milläs valvot kuka menee kauppaan ja kuka ei eli nämä ketkä eivät välitä eivät edelleenkään joudu mihinkään ongelmiin. En oikein tiedä onko mitään millä nämä jotka tätä pahiten levittävät voidaan saada kuriin muuta kuin ajalla ja toivoa, että muut jaksavat noudattaa kaikkia rajoituksia, sillä kyllähän se syö ihmisten motivaatiota, että osa noudattaa ja sitten pienen osan takia joudutaan vaan kiristämään ja kiristämään. Tietty osa on myös näitä, ketkä "eivät tiedä", sillä minulla on ystäviä töissä esimerkiksi kahviloissa niin Helsingissä ja Turussakin ja he sanovat, että heille tulee edelleen päivittäin asiakkaita, jotka ihmettelevät, että "miksi täällä on istumatilat kiinni?".

No joo pääsinpä avautumaan, mutta kyllä suututtaa tämä joidenkin itsekkyys ja typeryys, minkä takia me muut sitten joudummen kärsimään myös. Ei tämä koske vain meidän pääsykokeita, vaan ihan kaikkea muutakin.  :) Paha sanoo betula, mitä kantsii tehdä, mutta kyllähän sinä tarvitset kouluunkin koneen, niin eihän sen ostaminen varmaan turhaa ole  :wink:
« Viimeksi muokattu: 22.03.21 - klo:16:12 kirjoittanut Elukka25 »

Poissa Betula

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 33
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #50 : 24.03.21 - klo:21:17 »
Jooh mä kyllä vielä elän täysin toivossa, että kokeet järjestetään lähi-kokeina. Nyt nää sulkutoimet antaa lisä-uskoa siihen, että tauti voidaan saada sen verran aisoihin, että ei ole hälyttävässä tilassa enää toukokuussa.
Ikävä on kyllä tuo joidenkin välinpitämättömyys, kuten juuri tuo mielenosoitus, joka oli viime viikolla tai nuo muut tapaukset jotka elukka mainitsit tuossa yllä. No toivottavasti nämä rajoitukset nyt auttavat ja päästään kohti valoisampaa kesää.

Ja mitä siihen läppärin ostoon tulee, niin olet oikeassa; tarviihan sitä sitten siellä opinnoissakin, mutta olin ajatellut, että kesätöistä ehtisi saada vähän ekstraa kirstun pohjalle, niin ois ollut mukavampi shoppailla :) Ongelma on, että kone sammuu itsestään, kertoo vain, että nyt pitää heti-tässä-ja-nyt tehdä päivitys ja kone sulkeutuu. Ja ihan sama mikä tai mitä on auki, niin kone ei paljoo kysele, että sopiiko. Toistaiseksi se on kyllä avannut sivut uudestaan, mutta siihen menee aikaa ja sit joskus se ei mee/pääse enää samalle sivulle vaan pitää kirjautua uudestaan. Eikä sitä nyt ihan hirveän usein oo tapahdunut, mutta onpahan tullut mieleen, että jos kokeessa kävisi näin, niin se ois aika karua. Eihän se haittaa, jos surffailee netissä noin niinku muuten vaan, mutta kesken kokeen sellainen ois aika...miten sen sanois...katastrof!!! No kattelen vielä kuukausi eteenpäin ja mietin sillä aikaa, että minkäs laitteen sitä sitten hankkis.

Poissa Tane

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 33
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #51 : 25.03.21 - klo:11:09 »
Ja saa kyllä todellakin toivoa, että sulkutoimet tekee tehtävänsä. Tällä hetkellä täällä Turussa tunnelma on odottava. Mulla on pari kaveria, jotka hakee kans (muille aloille), niin niiden kanssa seuraillaan tilannetta ja tuuletellaan ajatuksia. Kaikki ollaan kyllä odottavaisella kannalla, niin huonoksi on ainakin tässä maankolkassa tilanne mennyt. Nyt on tultu siihen, että nykyiset rajoitukset ei oo riittäviä. Tulee kolme viikkoa lisää rajoitusta. Kun ne loppuu niin silloin eletään huhtikuun puolta väliä. Itse pidän lähi-kokeita vielä mahdollisina, mutta mun kaverit ei. Kun perustelen sen sillä, että yo-kokeetkin järjestettiin, niin kaverit kumoaa mun väitteen mm. sillä, että on ihan eri järjestää yo-kokeet 30 000, kuin pääsykokeita nelinkertaiselle määrälle. Mulla loppu vastaväitteet, niin elän nyt vaan sen lupauksen varassa, mikä on annettu, että kokeet yritetään järjestää normaalisti.
Aini ps. Betula. Sen mitä koneista ymmärrän, niin vaikuttaa siltä, että sun kone alkaa olla joko ylikuormittunut tai sitten kärsiä vanhuuttaan. Ootko kokeillu koneen siivousta? Se saattaa auttaa, mutta takuuseen en mene :) Jos se on tullut tiensä päähän, niin silloin ei kyllä mitkään vippaskonstit taida enää auttaa. Valitan :-/
« Viimeksi muokattu: 25.03.21 - klo:11:15 kirjoittanut Tane »

Poissa T-Hammas

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 10
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #52 : 25.03.21 - klo:12:02 »
No Tane voit sanoa heille, että eihän kaikkien alojen pääsykokeitakaan järjestetä samana päivänä, joten en nyt ihan ymmärtänyt tuota "nelinkertaista määrää"  ??? Itselläni on toivo tässä, että kokeet järjestetään normaalisti heijastaen ihan juurikin näihin meneillään oleviin kirjoituksiin. Tiedän ainakin yhden lukion varsinais-suomessa, jossa tiloissa on ollut jopa 80 lukiolaista tekemässä koetta samaan aikaan. Maskit ja turvavälit ovat olleet ja homma on sujunut ongelmitta. Olisi kiva kuulla, millaista meno on ollut muissa lukioissa, niin saisi vähän perspektiiviä. Jos tilanne ei tästä nyt aivan hirveästi repeä toukokuussa, niin liputan kyllä normaalille pääsykokeelle, vaikka en näistä asioista olekaan päättämässä.

Poissa Tane

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 33
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #53 : 25.03.21 - klo:21:02 »
Niin ne meinas, että kaikkia hakijoita kaikille aloille on se 120 000 (viime vuoden luku kun oli reilu 150 000, mutta siinä on amk:t mukana). Näin ne jotenkin sitä mietti. Mutta joo, jaan kyllä tuon ajatuksen, että kokeet eivät ole samana päivänä, niin eihän kaikki ole liikenteessä yhtä aikaa. Mä pistän kyllä kans toivoni  - ja lanttini  :wink:  tuohon normikokeiden järjestämiseen.
Jos nyt noi liikkumisrajoitteet vain menee läpi, niinku nyt näyttää, niin koronalukemat pitäisi olla aika maltillisella mallilla toukokuun lopussa.

Poissa Elukka25

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 44
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #54 : 01.04.21 - klo:16:57 »
Tuli tässä mieleen (nyt kun näitä hakijamääriä on julkaistu), että miksei haettaessa kysytä aikooko osallistua kokeeseen (tai kehitetä jotain, että voi ilmoittaa, vaikka viikkoa ennen onko tulossa ja se on sitten sitova näihin isoimpiin hakukohteisiin). Kun nyt katselin esim vanhoja lääkikseen hakijamääriä ja sitten kokeeseen osallistuneita, niin niissä saattoi olla monien satojen heittojakin joinakin vuosina (ennen todistusvalintaakin). Niin luulisi, että tällei korona-aikana olisi hyvä tietää mahdollisimman tarkkaan kuinka moni on tulossa kokeeseen. Nyt varsinkin, kun todistusvalinta on tullut, niin jotkuthan saattavat hakea pelkästään sillä.

Hakijamäärät tosiaan nousi taas vähän, mutta en tiedä, onko sillä vaikutusta pisterajoihin  :eusa_think:
« Viimeksi muokattu: 01.04.21 - klo:16:59 kirjoittanut Elukka25 »

Poissa Tane

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 33
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #55 : 03.04.21 - klo:11:00 »
Mielenkiintoinen tuo pointti noista osallistujamääristä, joo ois mielenkiintoista tietää, millainen määrä ilmoittautuu kokeeseen ja mikä on sitten lopullinen osallistujamäärä. Ja totta, jännä ettei sellaista sitovaa ilmoittautumista sitten olla huomioitu. Vai mennäänkö tässä jonkun standardin mukaan, jonka mukaan esim noin 7% jättää tulematta tms. ja siksi ei olla koettu tarpeelliseksi täsmentää sitä?

Tästä ajatus vieri muihin mietteisiin, kun oon joskus miettinyt sitä, että kuinkakohan moni sitten niistä osallistujista on ns. renkaan potkijoita, jotka siis vaan tulee kattoo koetta, mutta ei varsinaisesti hae kuin puolitosissaan, jos sitäkään. Olisi mielenkiintoista tietää, että kuinka suuri osallistujaprosentti on niitä, jotka oikeasti ovat tehneet töitä sisäänpääsyn eteen ja joilla on sellainen tietotaito, että sisäänpääsy ylipäätä on mahdollista.

Tiedän esim. itsestäni, että kun ensimmäistä kertaa kävin kokeessa, niin vaikka lukio oli takana niin ihan tiedon puute (biologiassa eteenkin) itsevarmuus ja luovuus tekemisen suhteen oli vielä niin lastenkengissä, että eipä niillä tiedoilla pitkälle pötkitty. Tästä oon miettinyt, että kuinkakohan moni esim. nyt näistä Turun hakijoista 4467 on sitten lopulta niitä jotka oikeasti kilpailevat noista 149 aloituspaikasta?

Tiedän, että tätä voi mitata eri tavalla: sekä niin, että tarkastelisi kokonaisosaamista tai sitten niin, kuten yks sanoi, että satsasi vain tiettyihin aiheisiin ja luki ne hyvin. Hän päätti, että jos ei se riittä sille kierrokselle, niin lukee sitten lisää seuraavalle kierrokselle. Mutta ei tarvinnu. Muun muassa sähköoppia ei sinä vuonna kun hän haki kysytty siinä määrin, että se ois ollut ratkaisevassa asemassa ja pääsi sitten muiden tiedon turvin koulunpenkille.

Joten varmasti vaikea tehdä tällaista tilastointia, mutta ois silti mielenkiintoista, jos sellainen mahdollisuus olisi. Sitten siihen tulee varmasti lisäksi paljon sellaista mitä on vaikea mitata, kuten esim. ajanhallinta tai paineensietokyky. Muuan valmennusyritys kerran sanoi, että kokeessa on sitten vielä havaittu sellaista luovuttamista, niiden kesken joilla on tietotaito, mutta jotka syystä tai toisesta eivät jaksa uskoa omaan osaamiseen. Että tämä voidaan jakaa 3 kategoriaan; ne jotka luovuttaa jo alussa, keskivaiheilla ja tuntia ennen kokeen loppua. (En tiedä miten tämä on havaittu tai mitattu, jäi vain mieleen kun kuulin tämän.)

Olisi siis mielenkiintoista tietää, että kuinka monella nämä kaikki työkalut on ns. korissa noista 4500 hakijasta, joilla siis on todellista potentiaalia onnistua. Ja mikä kaikkein mielenkiintoisinta on, että en pysty edes itsestäni sanomaan mihin porukkaan kuulun, jos sitä jotenkin objektiivisesti voisi mitata.
« Viimeksi muokattu: 03.04.21 - klo:11:20 kirjoittanut Tane »

Poissa Keimo

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 10
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #56 : 03.04.21 - klo:12:43 »
Pahan heitit, mutta spekuloida ja arvata varmaan saa, niin heitän hatusta että noin 1490 on niitä (aloituspaikkoja on 10% tästä), joilla jokin yllämainituista vahvuuksista täyttyy.
Sitten ne hakijat, joilla on "koko paketti" johon kuuluu muun muassa että:
- laajat oppimäärät + vähän ekstraa on hallussa ja joilla on
- analyyttinen mieli ja jotka omaa luontaista
- loogista päättelykykyä, ne jotka näkee
- yksityiskohdat kokonaisuudessa, ne joilla on
- kekseliäisyyttä ja luovuutta, ne jotka
- hahmottaa ja oivaltaa, jotka
- harjoittelulla vahvistanut näitä ja joilla sen lisäksi on
- luja luotto itseensä, omaan
- osaamiseen ja onnistumiseen ja vieläpä niin että
- hermot kestää aikapaineen alla,
niin niitä on noin kourallinen.
Siksi on helppo sanoa, että kaikilla, jotka tosissaan osallistuu ja antaa kaikensa on yhtälainen mahdollisuus onnistua. Siksi myös tuurilla on osansa tässä haussa.
« Viimeksi muokattu: 03.04.21 - klo:13:08 kirjoittanut Keimo »

Poissa Elukka25

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 44
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #57 : 03.04.21 - klo:13:13 »
Hyvää pohdintaa täällä taas jälleen kerran :) olisiko niin, että viime vuonna pääsykokeen ekasta osasta 1/4 kaikista sen kokeen tekijöistä jäi miinuspisteille ja täytyy kyllä sanoa, että ei siitä mielestäni miinuksille jäänyt muuta kuin veikkaamalla tai teknisen vian takia. Nähtävästi melkein kaikilla aloilla nuo hakijamäärät kasvavat. Voisiko ainakin osaksi johtua tästä todistusvalinnasta?

Poissa Betula

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 33
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #58 : 10.04.21 - klo:18:48 »
Mielenkiintoista lukea tuota hakijamateriaalianalyysiä. Onhan sitä kerran jos toisenkin miettinyt juuri noita, mutta enpä ois ihan äkkiseltään osannut kiteyttää sitä noin hyvin. Tässä joukossa on varmasti niitä jotka ovat kovasti tehneet töitä ja sitten niitä, jotka vain tulevat katsomaan koetta. Olisi mielenkiintoista, jos olisi mahdollista tehdä ennakkokartoistus osaamistasosta, että miten tämä jakautuu kaikkien hakijoiden kesken. Esim. niin, että kuinka monella kaikista hakijoista on edes alkeelliset osaamisest ks. aineissa. Nythän tällaista alkukarsintaa ei ole, niin tuossa valtavassa joukossa on myös niitä, joilla ei alkeellisimpiakaan taitoja vaadituissa ainessa. Siksi tuntuu tuo määrä niin käsittämättömän suurelta.

Mä oon taas kahlannut läpi kaikki mahdolliset korona-tiedotteet ja aikakausilehdet + chatit ja keskustelufoorumit ja yhdessä osui silmään, että Turussa varaudutaan telttajärjestelyihin pääsykokeiden toteuttamisessa. Helsingin Messukeskus on korona-aikana toiminut testaus/rokotus pisteenä ja se toiminta puretaan toukokuun alussa. Joten kysymys herää, että tuleeko Messukeskus tarjoamaan pääsykokeisiin tarvittavat puitteet pääkaupunkiseudulla?

Poissa Keimo

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 10
Vs: Pääsykoe 2021 ja korona
« Vastaus #59 : 08.05.21 - klo:17:57 »
Ihan pikkasen mietityttää kyllä nyt nää pk-seudun rajoitukset, että kun (Helsingin kaupungin sivuilta poimittu):

"Yleisötilaisuudet rajataan välttämättömiin (Rajoitukset ovat voimassa 31.5.2021 asti.)

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan 6 henkilön ehdottoman välttämättömien yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan, mikäli turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n 21.9.2020 antamaa ohjetta."

Että millaisessa muodossa nuo pääsykokeet sitten tullaan järjtestämään? 6 henkilö / tila? Vai niin hervottomat tilat, että välimatkat säilyy ja vastaa tuota 6 henk tila?? Odotan innolla jo lisä-ohjeita, että milloin ja missä pitää olla ti 25.5 ennen klo 9? Tuleeko aika-ikkuna jonka aikana pitää ilmoittautua, jossain tietyssä paikassa vai miten tämä mahdetaan järjestää? Kaverilta kuultuna, tuo aika-ikkuna tulisi olemaan kriittinen, että jos ei siinä ja silloin ilmoittautu, niin ei enää pääsisi tekemään koetta... En tiedä voiko oikeasti olla noin tiukkaa... jos bussi on myöhässä, kolari, tai junavuoro jättää tulematta...niin voiko olla niin, että jos siinä aikaikkunassa mikä annettu, ei pääse ilmoittautumaan, niin ei sit tarvii tänä vuonna tulla ollenkaan salirakennuksen ulkopuolelle norkoilemaan?

Pianhan tuo selviää, että mitenkäs tämä laitetaan rullaamaan.


 

Seuraa meitä