Kirjoittaja Aihe: Kemian yo s2018 t. 1.7  (Luettu 1791 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Heksaani

  • Perusvuotaja
  • Viestejä: 17
Kemian yo s2018 t. 1.7
« : 25.01.19 - klo:11:43 »
Hmm osaisko joku auttaa tän kanssa!?
100 ml:aan bariumkloridiliuosta, jonka konsentraatio oli 0,10 mol/dm³, lisättiin 50,0 ml rikkihapon vesiliuosta. Muodostunut bariumsulfaattisakka erotettiin, kuivattiin ja punnittiin, ja sen massaksi saatiin 0,667 g. Käytetyn rikkihappoliuoksen konsentraatio oli

Poissa TeknoDoktor

  • Hypervuotaja
  • ****
  • Viestejä: 577
Vs: Kemian yo s2018 t. 1.7
« Vastaus #1 : 25.01.19 - klo:14:03 »

Mihinkähän kohtaan olet jäänyt jumiin? Vastausta voisi aina tiivistää, jos kaikkea ei tarvitse kuvata, mutta poimi alla olevasta se vaihe, jossa olet jumissa ja katso eteneekö sitä kautta:


1. Bariumsufaatin massasta voidaan laskea bariumsulfaatin ainemäärä.
2. Bariumsulfaatti sakkautuu, koska bariumin ja sulfaatin konsentraatiot ylittävät bariumsulfaatin liukoisuustulon.
3. Bariumkloridin konsentraatiosta ja bariumkloridin tilavuudesta voidaan laskea liuoksessa ennen sakkautumista olevan bariumin ainemäärä.
4. Ottamalla mukaan lisätyn rikkihapon tilavuus,  voidaan laskea liuoksessa ennen sakkautumista oleva bariumin konsentraatio. Tämä on monesti näiden tehtävien surma - ei muisteta käyttää koko liuoksen tilavuutta.
5. Kirjoittamalla bariumsulfaatin syntymisen reaktioyhtälö (tai ihan vaan bariumsulfaatin rakennekaava) nähdään bariumin ja sulfaatti-ionin keskinäinen suhde.
6. Nyt siis tiedetään liuoksessa ennen sakkautumista olevan bariumin ainemäärä sekä sakkautuneen bariumsulfaatin ainemäärä.
7. Edellä olevasta voidaan yksinkertaisella vähennyslaskulla selvittää liuoksessa sakkautumisen jälkeen olevan bariumin ainemäärä.
8. Nyt kannattaa laskea bariumionien konsentraatio liuoksessa sakkautumisen jälkeen edellä tehdyn vähennyslaskun ja koko liuoksen tilavuuden perusteella.
9. Koska bariumsulfaattia saostuu niin pitkään, että bariumin ja sulfaatti-ionien konsentraatiot ovat sellaiset, että ionitulo ei ylitä bariumkloridin liukoisuustuloa, voidaan tästä ja edellisessä kohdassa lasketusta bariumin konsentraatiosta laskea sulfaatti-ionien konsentraatio.
10. sulfaatti-ioni konsentraatiosta voidaan laskea sulfaatti-ionien ainemäärä liuoksessa sakkautumisen jälkeen, kun tunnetaan koko liuoksen tilavuus.
11. Sulfaatti-ionien ainemäärään sakkautumisen jälkeen pitää lisätä bariumsulfaattiin käytetyn sulfaatin ainemäärä, jolloin saadaan selville alkuperäisessä rikkihapossa olleiden sulfaatti-ionien ainemäärä.
12. Ja nyt kun tunnetaan alkuperäisen rikkihapon tilavuus, voidaan sen konsentraatio laskea em. ainemäärästä.


Ehkä itse laskiessa  oikoisin muutaman askeleen, mutta kun en tiedä, missä olet jumissa, niin koitin kuvata koko tehtävän... Toivottavasti en jotain jättänyt tuossa tekemättä, kun en numeroita jaksanut pyöritellä.


 

Seuraa meitä