Älyvuoto

Tukipalstat => YO-tehtävät => Aiheen aloitti: jenny_81 - 29.01.14 - klo:20:17

Otsikko: Kokeellisista tehtävistä
Kirjoitti: jenny_81 - 29.01.14 - klo:20:17
Ne teistä, jotka olette menossa kirjoittamaan ainereaaliaineita (erityisesti biologiaa ja kemiaa): harjoitteletteko paljon kokeellisia tehtäviä ja miten?

Tämähän on juuri se aihepiiri, joka on kaikkein vaikein itseopiskelijalle...

Biologiassa (esim. Bios 6) on jonkin verran tehtäviä, joissa annetaan kokeellisia lukuarvoja  ja joista pitää piirtää käyrä (esim. fotosynteesiteho). Näitä olen harjoitellut ja nämä ovat yksinkertaisia (verrattuna kemiaan ja fysiikkaan).

Kemiassa on reaktionopeuksista ja titrauksista käyränpiirtotehtäviä, joita niitäkin olen harjoitellut. Esim. Abi kemiassa on reaktionopeuskäyriä, ja Neon 5:ssa titrauskäyriä.

Kemiassa myös yritän painaa mieleeni esim. käytännön perustyömenetelmiin, kuten uuttoon ja titraukseen, liittyviä laitteistoja.

Mutta mitä jos tulee sentyyppisiä tehtäviä, joita varten olisi oikeasti tarvinnut työskennellä koululaboratoriossa ja ymmärtää vähän muutakin kuin käyränpiirtämistä ja laitteistokomponentteja?

Lukion opetusuunnitelmassa (muistaakseni) painotetaan luonnontieteitä nimenomaan kokeellisina tieteinä. Itseopiskelijan opiskelussa painottuu sen sijaan laskeminen, mistä syntyy aikamoinen epäsuhta. Helposti ainakin minulla laskurutiini nousee liiankin hyväksi (paremmaksi kuin olisi välttämätöntä), mutta sitten taas käytännön ymmärrys (esim. miten käytännössä jokin biologinen tai kemiallinen tutkimustehtävä toteutetaan) jää suhteettoman vähäiseksi.

Oletteko lukeneet esim. Moolin loppupään kokeellisia tehtäviä tai katsoneet cd:ltä töitä? Monet näistä töistä ovat ainakin minulle aika vieraita - en esim. ymmärrä kaikkia työvaiheita. Toisaalta en tiedä, tarvitseeko niistä ihan kaikkea ymmärtää (esim. kaikkien reagenssien merkitystä), jos ne ovat lähinnä yleistä demonstraatiota siitä, mitä kemia voi olla.
Otsikko: Vs: Kokeellisista tehtävistä
Kirjoitti: Tiska - 29.01.14 - klo:20:50
Viime syksynä kun kemian kirjoitin niin samoja kokeellisia tehtäviä ressasin,niissä kun tuntuu ne asiat olevan juurikin kirjojen ulkopuolista osaamista.Kävi sinällään hyvä tuuri koska viime kokeessa ei kyllä mitään pahimpia painajaisia kyselty ollenkaan, joten pärjäs hyvin ilmankin.Oliskohan siellä tänä keväänä sitten taas niitä koejärjestelyjä, yök  :o Toisaalta jos hyvin asiat muuten osaa, niin vaikka noita tuliskin niin varmasti sieltä 8 sopivampaa tehtävää löytää.
Otsikko: Vs: Kokeellisista tehtävistä
Kirjoitti: Puistokemisti - 29.01.14 - klo:20:59
Kokeelliset tehtävät on kyllä aika ikäviä jos niitä ei ole koulussa paljoa tehnyt, erityisesti jos pitää selostaa jokin koejärjestely yksityiskohtaisesti. Itse olen tehnyt lukiossa ja muuallakin jonkin verran kokeellisia tehtäviä kemiassa, mutta silti välttäisin yo-kokeessa näitä, koska yleensä kyllä on niitä "helpompia" tehtäviä...

Sitten sellaiset perus graafiset tehtävät (titraus, reaktionopeus) onnistuu jo paljon helpommin.
Otsikko: Vs: Kokeellisista tehtävistä
Kirjoitti: Lahmbota - 14.01.16 - klo:10:55
Viesti mukava ja avulias löytää kemikaali. Jonka olen tutkinut tätä ja lisätietoja.