Ne teistä, jotka olette menossa kirjoittamaan ainereaaliaineita (erityisesti biologiaa ja kemiaa): harjoitteletteko paljon kokeellisia tehtäviä ja miten?
Tämähän on juuri se aihepiiri, joka on kaikkein vaikein itseopiskelijalle...
Biologiassa (esim. Bios 6) on jonkin verran tehtäviä, joissa annetaan kokeellisia lukuarvoja ja joista pitää piirtää käyrä (esim. fotosynteesiteho). Näitä olen harjoitellut ja nämä ovat yksinkertaisia (verrattuna kemiaan ja fysiikkaan).
Kemiassa on reaktionopeuksista ja titrauksista käyränpiirtotehtäviä, joita niitäkin olen harjoitellut. Esim. Abi kemiassa on reaktionopeuskäyriä, ja Neon 5:ssa titrauskäyriä.
Kemiassa myös yritän painaa mieleeni esim. käytännön perustyömenetelmiin, kuten uuttoon ja titraukseen, liittyviä laitteistoja.
Mutta mitä jos tulee sentyyppisiä tehtäviä, joita varten olisi oikeasti tarvinnut työskennellä koululaboratoriossa ja ymmärtää vähän muutakin kuin käyränpiirtämistä ja laitteistokomponentteja?
Lukion opetusuunnitelmassa (muistaakseni) painotetaan luonnontieteitä nimenomaan kokeellisina tieteinä. Itseopiskelijan opiskelussa painottuu sen sijaan laskeminen, mistä syntyy aikamoinen epäsuhta. Helposti ainakin minulla laskurutiini nousee liiankin hyväksi (paremmaksi kuin olisi välttämätöntä), mutta sitten taas käytännön ymmärrys (esim. miten käytännössä jokin biologinen tai kemiallinen tutkimustehtävä toteutetaan) jää suhteettoman vähäiseksi.
Oletteko lukeneet esim. Moolin loppupään kokeellisia tehtäviä tai katsoneet cd:ltä töitä? Monet näistä töistä ovat ainakin minulle aika vieraita - en esim. ymmärrä kaikkia työvaiheita. Toisaalta en tiedä, tarvitseeko niistä ihan kaikkea ymmärtää (esim. kaikkien reagenssien merkitystä), jos ne ovat lähinnä yleistä demonstraatiota siitä, mitä kemia voi olla.