Vanha ketju, mutta vastailen silti jos joku tätä sattuu lukemaan. En tiedä mitenkä kirjassa tämä on mainittu mutta tässä suurinpiirtein mitenkä "oikeassa elämässä" asia suurinpiirtein menee.
Ensinnäkin yksittäisellä geenisiirrolla ei vielä saada aikaan juuri mitään potilasta hyödyttävää. IPS erilaistuksessa pitää oikeastaan käydä läpi se samanlainen erilaistumisreitti, jonka alkion solut käyvät läpi yksilönkehityksen aikana. Eli ensin indusoida IPS erilaistuminen joksikin alkiokerrokseksi ja siitä eteenpäin prekursorisoluiksi ja eteenpäin erilaistuneeksi suolityypiksi. Esimerkiksi suoliepiteelissä IPSC->endodermi->definitiivinen endodermi->posterioorinen definitiivinen endodermi->LGR5+ suolen kantasolut (CBC)->suolen epiteelin eri solutyypit. Tästä voi varmasti nähdä, että yksittäinen geenisiirto ei riitä mihinkään näistä vaiheista. Erilaistusaskeleet suoritetaan antamalla soluille erilaisia kasvutekijöitä. Nykyisin kasvutekijöitä voidaan myös osittain korvata (halvemmilla) kemiallisilla yhdisteillä (ns. pienmolekyylut), jotka aktivoivat tiettyjä signalointireittejä. Olkoonkin että itseasiassa pienmolekyylit ovat usein jonkin signalointimolekyylin estäjiä, mutta tämä puolestaan voi aktivoida muuta signalointireittiä tai vaihtoehtoisesti haluttu signalointireitti täytyy vaimentaa erilaistumisen saavuttamiseksi.
Yleisesti helppo keino arvioida yksittäisen geenisiirron onnistumista on fuusioida GFP:tä (green fluorescent protein) koodaava DNA mukaan siirrettävään geeniin. Kun siirtogeeni on onnistuneesti saatu siirrettyä kohdesoluun ja aktiivinen samalla tuotetaan GFP-mRNA ja siitä eteenpäin GFP-proteiini. GFP fluoresoi vihreää valoa kun sitä eksitoidaan 488nm valolla. Eli soluviljelmässä solut, jotka on onnistuneesti transformoitu hohtavat fluoresenssimikroskoopissa vihreänä kun annetaan 488 nm valoa. Sama pätee myös kokonaiseen elilöön, esimerkiksi monet ovat nähneet kuvia vihreänä hohtavista hiiristä.
Mikäli soluja meinataan laittaa oikeaan ihmispotilaaseen GFP:tä ei voi käyttää turvallisuussyistä. Eikä se mitään auttaisi, sillä kuten aikaisemmin sanottu IPS-soluja ei lähtökohtaisesti erilaisteta transfektiolla. Solujen erilaistumisastetta tutkitaan esimerkiksi qPCR:llä, jolla halutaan nähdä että halutulle solutyypille spesifisiä geenejä ekspressoidaan riittävästi ja ei-haluttuja ei ekspressoida. Esimerkiksi geenit jotka viittaavat pluripotenssikyvyn säilymiseen voivat altistaa myöhemmin syövälle, joten näitä ei saa ekspressoitua soluissa joita ollaan siirtämässä. qPCR mittaa mRNA:n tuotantoa, mutta tämä ei vielä välttämättä tarkoita sitä että mRNA transloituu proteiiniksi. Proteiinin ekspressiota voidaan tutkia esim. Western-blot mementelmällä ja proteiinin lokalisaatioita solussa immunovärjäyksellä. Näistä menetelmistä löytyy hyvät kuvaukset esim. wikipediasta. Lisäksi solujen funktionalisuutta täytyy tutkia, sillä toki solujen täytyy täyttää tehtävänsä myöhemmin osana kehoa. Näihin on kehitetty solutyyppispesifisiä menetelmiä joita ei ole mieltä esitellä tässä. Kuten langassa aikaisemmin mietittiin miten solujen käy näissä tutkimuksissa. Solut tosiaan menetetään (pl. GFP) mutta siirrettä varten soluja täytyy olla valtavat määrät ja osa näistä voidaan käyttää analyyseihin.
Terv, entinen kantasolutukija