Kirjoittaja Aihe: Kaavojen pyörittämistä  (Luettu 2945 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa laskija

  • Alkuvuotaja
  • Viestejä: 1
Kaavojen pyörittämistä
« : 17.01.20 - klo:14:34 »
Minulla on ollut suuria vaikeuksia oppia pyörittämään kaavoja ja ymmärtää että milloin ja koska miten siirrän mitäkin lukua mihinkäkin. Onko jossain selkeätä opasta, jossa olisi mahdollisimman paljon esimerkkejä.


Minulla on esimerkiksi opettajan antama lähtökaava (älkää välittäkö kirjainyhdistelmistä, tämä on talouteen liittyvää matematiikkaa.
Opettajan antama kaava: TC=AVC*X+FC. Ratkaisussa hän on vain todennut, että seuraavassa muoto tästä kaavasta on: FC=TC-AVC*X, mutta en ymmärrä miten hän on saanut tuon.


Sitten hän on laittanut tuohon FC kaavaan luvut (luvut siis ilmoitettu aikaisemmin)
FC=AVC*1600*1600 + (6200-AVC*1400)=> AVC=3, en osaa myöskään tätä pyörittää, että miten tuon kolmosen saa tuolta.


Apuja?
Poissa Teemu556

  • Alkuvuotaja
  • Viestejä: 4
Vs: Kaavojen pyörittämistä
« Vastaus #1 : 02.11.20 - klo:16:45 »
TC=AVC*X+FC Kaavasta saadaan tuo toinen muto, kun otetaan yhtälön molemmin puolin laskutoimitus -AVC*XJos yhtälön molemmille puolille tehdään sama laskutoimitus, niin yhtälö on edelleen tosi.Tämän laskutoimituksen jälkeen välivaiheena olisi TC-AVC*X=AVC*X+FC-AVC*XTästä voidaan puolestaan supistaa toiselta puolelta nuo AVC*X ja -AVC*X termit pois, sillä kyseiseltä yhtälön puolelta löytyy tämä termi, sekä negatiivisena, että positiivisena (AVC*X-AVC*X=0)Tämä tuottaa muodon TC-AVC*X=FCKäännetään yhtälö vielä toisinpäin ja saadaan FC=TC-AVC*XJos helpottaa niin asian voi ajatella myös niin, että termi siirretään toiselle puolelle ja se vaihtaa etumerkkiä.

 

Seuraa meitä