Kirjoittaja Aihe: FY 3 Tehtävä 6-6  (Luettu 391 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa sgob

  • Tehovuotaja
  • *
  • Viestejä: 59
FY 3 Tehtävä 6-6
« : 13.01.22 - klo:23:34 »

Koitin lisätä kuvan mutta omalta koneelta ei näköjään onnistu. Toivottavasti jollain on kirja käsillä.Lamput ovat samanlaisia. Mikä lamppu palaa kirkkaimmin ja mikä himmeimmin? Perustele näkemyksesi.

b-kohta: Oikea vastaus on että neljä alinta lamppua palavat yhtä kirkkaasti (ja kirkkaammin kuin ylimmät 3). Nuo kolme keskimmäistä lamppua siis palavat yhtä kirkkaasti kuin alin, koska ne on kytketty rinnan jolloin resistanssi pienenee kolmasosaan ja koska sähkövirta jakautuu myös kolmeen osaan. Mutta eikö sähkövirta jakaudu jo aiemmin esim. jos aluksi virta on 100mA, niin se haarautuu ekassa haarassa ja molemmissa haaroissa on tällöin 50mA. Virta haarautuu jälleen seuraavassa haarassa jolloin kahdessa haarassa on 25mA. Toinen näistä haaroista menee noihin kolmeen rinnan kytkettyyn lamppuun joten eikö jokaiseen niistä mene 8,33 mA virta? Miten siis ne voivat palaa yhtä kirkkaasti kuin alin lamppu, johon menee 50mA virta?

Poissa TeknoDoktor

  • Hypervuotaja
  • ****
  • Viestejä: 584
Vs: FY 3 Tehtävä 6-6
« Vastaus #1 : 15.01.22 - klo:13:17 »

En valitettavasti pysty tämän sanallisen kuvauksen perusteella muodostamaan yksikäsitteistä kuvaa piiristä, joten vastaus menee arvailuksi...


Kannattaa katsoa (myös) lamppujen yli olevia jännitteitä - jotenkin tulisi tuosta sanallisesta esityksestä mieleen, että alimman lampun ja kolmen (?) rinnakkain kytketyn keskimmäisen lampun yli voisi olla sama jännite, jolloin kirkkauskin olisi sama. Joskaan ylimpien lamppujen kytkennästä en kuvaa saa.


Virtahan ei jakaudu tasan kahtia vain siksi, että pisteestä lähtee kaksi johdinta - vaan virta jakautuu käänteisesti vastusten suhteen, eli jos keskimmäiseen kolmeen lamppuun menee yksi johto ja alimpaan lamppuun yksi johto - menee keskelle suurempi virta, koska rinnankytkennän takia resistanssi on kolmasosa.


 

Seuraa meitä