Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Haluan vastata, vaikken ole vielä missään lääkiksessä.


Ikävä kuulla, että opintojen aikainen talouspuoli herättää huolta. Jos pystyt tekemään tarkan budjetin ja saat raha-asiat järjestymään, niin suosittelen opintojen jatkamista siellä. Toisaalta vain sinä itse olet elämäsi paras asiantuntija ja teet omat valinnat. Kannattaa pitää välivuosi, jos se sopii yliopistolle. Se voisi olla hyvä idea, jos elämäntilanne sitä todella vaatii. Välivuotena tekisit palkkatöitä ja saisit rahaa säästöön + näkisit läheisiäsi. Jatkaisit sitten opintoja tai vaihtoehtoisesti hakisit välivuotena Suomen yliopistoihin.

Olet onnekas, kun olet päässyt ulkomaiseen lääkikseen. Jos pystyt jatkamaan opintoja siellä, suosittelen jatkamaan ja tulet tekemään harjoittelut Suomeen, jos ne ovat yliopistollasi mahdollisia. En itse näe mahdottomana Suomen lääkiksiin hakemista ulkomaisten lääkisopintojen ohella, jos lähtötaso on hyvä ja laskurutiinia löytyy. Hankit hyvät itseopiskelumatskut ja aloitat hyvissä ajoin, niin ensi vuonna pääset jatkamaan opintojasi Suomessa. Joku kokemusasiantuntija varmaan osaisi kertoa hakuun liittyvistä kokemuksista. Toivottavasti saat asiat järjestymään parhain päin!
2
Hei!

Aiheessa on suunnilleen asian ydin. Mä opiskelen tällä hetkellä ekaa lukuvuotta lääketiedettä ulkomaalaisessa yliopistossa. Nyt on kuitenkin herännyt se ajatus, että mun pitäisi ehkä vielä keväällä 2023 hakea Suomeen.

Hain Suomen lääkiksiin kahdesti - vuonna 2020 abikevään jälkeen pääsykokeeseen sen enempää valmistautumatta, ja vuonna 2021 tosissaan. Ei mennyt huonosti, mutta opiskelupaikka ei auennut. Hain samalla nykyiseen yliopistoon ja sain opiskelupaikan. Nyt kuitenkin mielessä kummittelee ajatus, että yrittäisin vielä keväällä 2023.

Miksi? Rahallinen tilanne on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen, joten opintojen rahoittaminen näin kalliilla lukukausimaksuilla ei ole enää ihan itsestäänselvyys lainasta huolimatta. Varmasti mahdollista, mutta vaatii enemmän järjestämistä, budjetointia ja silti vähän hirvittää. Haluaisin myös lähemmäs perhettä - mun tukea saatetaan oikeasti tarvita lähitulevaisuudessa (oon ainoa lapsi, ikääntyvät isovanhemmat, perheessä terveysongelmia, jne.), ja tällä hetkellä olen tosipaikan tullen todella kaukana. Osittain taustalla myös ihan sosiaalinen aspekti - perheen lisäksi suurin osa läheisistä ystävistä on Suomen yliopistoissa, ja ilmassa on ehkä ihan pientä FOMOa opiskelijaelämän ja -kulttuurin suhteen.

Uskon, että mulla on ihan ok mahdollisuudet saada opiskelupaikka Suomesta. Preklinikan opinnot on hyvin kerrannut ja laajentanut fysiikan, kemian ja biologian tietotaitoa, ja mulla on yli vuosi aikaa valmistautua. Vähän ärsyttää, että puoltoista vuotta opiskelua menisi "hukkaan", mutta sille ei voi mitään ja opinnot osittain tukee myös hakemista. Mulle kurssien hyväksiluvut ei ole prioriteetti, mutta jos joku on aikaisemmin ollut samassa veneessä ja tietää näistä, niin olisi siitäkin ihan kiva kuulla.

Jos mulle ei aukea paikka Suomesta, niin mun on tietenkin järkevintä jatkaa täällä jos se on mitenkään rahallisesti mahdollista. Oon myös harkinnut yhden välivuoden pitämistä preklinikan ja klinikan välissä - jos rahatilanne alkaa näyttää todella tiukalta, voisin käydä välissä töissä jos yliopisto sallii.

Onko kukaan muu käynyt opiskelemassa ulkomailla lääkiksessä ja päässyt sen jälkeen vielä Suomeen (lääkikseen tai muualle)? Olisi todella kiva kuulla muiden kokemuksia jos niitä vain suinkin on.
3
Ja kaksi muuta vielä:

A. Yhdisteen A konsentraatiosta ja tilavuudesta osataan laskea sen ainemäärä, eli n(A) = 0,02 mol
B. Reaktioyhtälöstä tiedetään, että näin ollen yhdistettä C muodostuu ainemäärältään n(C) = 3/2 * n(A) = 0,03 mol
C. Yhdistettä C on liuenneena konsentraatiolla c(C) = 0,13 mol/l, eli yhdisteen c ainemäärä on n1(c) = c(C) * V = 0,013 mol
D. Näin ollen loput on kiinteää eli n2(C) = n(C) - n1(C) = 0,017 mol
E. Moolimassahan on m/n = 3,1 g / 0,017 mol
A. Heikko happohan protolysoituu vain osittain ja sen protolysoitumisen aste määräytyy happovakiosta ja hapon konsentraatiosta.
B. Tässä tehtävässä sama happo (eli sama happovakio = sama tasapainovakio) protolysoituu kahdessa eri konsentraatiossa.
C. Tehdään siis kaksi tasapainotaulukkoa, ensimmäisessä hapon alkukonsentraatio n/V1 ja toisessa n/V2 (tilavuudet tehtävästä). H30+ ja A- konsentraatiot 10^-3 ja 10^-4. Lasketaan kummastakin tasapainotaulukosta tasapainovakio ja merkitään ne yhtäsuuriksi.
D. Lasketaan edellisestä yhtälöstä n (ainoa tuntematon).
E. Tämän jälkeen, kun n tunnetaan, lasketaan jommasta kummasta tasapainoyhtälöstä happovakio/tasapainovakio.
4

A. Jos yhdistettä A hajoaa 1,00 g ja siitä muodostuu 0,33 g hiilidioksidia --> yhdisteen A moolimassa on 1,00 g / 0,33 g = 3x hiilidioksidin moolimassa = 132 g/mol
B. Reaktioyhtälöstähän nähdään, että yhdiste B on yhdiste A - CO2 --> yhdisteen B moolimassa on 132 g/mol - 44 g/mol = 88 g/mol
C. Yhdiste B on karboksyylihappo, joten siinä on N hiiliatomia (+jokunen vetyatomi) ja karboksyyliryhmä (COOH) - vähennetään karboksyyliryhmän moolimassa 88 g/mol - 45 g/mol = 43 g/mol
D. Koska hiilen moolimassa on 12 g/mol nähdään, että jäljellä olevaan 44 g/mol:n mahtuu enää 3 hiiltä 43 g/mol - 3*12 g/mol = 7 g/mol - eli 7 vetyä
E. Yhdistetään tiedot, niin tiedämme, että yhdisteessä on 3 hiiltä, 7 vetyä ja COOH-ryhmä, eli yhdiste on C3H7COOH eli butaanihappo


A. Jos yhdiste titrataan ekvivalenttipisteeseen tietyllä ainemäärällä happo, on yksiarvoisen emäksen ainemäärä sama. Eli n(emäs) = n(happo) = 0,2 M * 8,5 ml = 0,0017 mol
B. Emäksen tilavuus oli 0,1 l, eli emäksen konsentraatio = 0,0017 mol / 0,1 l = 0,017 M
C. Alkuliuoksen pH on 11, eli pOH on 14-11 = 3, tällöin OH- konsentraatio on 10^-3
D. Tehdään tasapainotaulukko
         B + H20 <-> BH+ + OH-
alku 0,017    <->    0        0
tp     0,017-10^-3  <-> 10^-3  10^-3
E. Tasapainovakiohan osataan laskea, eli 10^-3*10^-3 / (0,017-10^-3)


Katsonpa myöhemmin, jos jaksan nuo kaksi muuta tehtävää tehdä :)
5
Lukion kemian kurssit / Farmasian pääsykoe 2021, molempien osioiden t. 19 ja 20.
« Uusin viesti kirjoittanut linali 15.05.22 - klo:15:44 »
Hei!


Minulla on muutama viime vuoden farmasian pääsykokeen tehtävä, joita olen pyöritellyt tuloksetta. Osaisiko joku antaa vinkkejä, apuja tai ratkaisuja seuraaviin tehtäviin?


Osio 1:


Tehtävä 19. Yhdiste A hajoaa kuumennettaessa yhdisteeksi B ja hiilidioksidiksi alla olevan reaktioyhtälön mukaisesti. Yhdisteissä A ja B oleva R tarkoittaa hiilestä ja vedystä koostuvaa haaroittumatonta ketjua, jonka atomien välillä on ainoastaan yksöissidoksia. R kuvaa samaa ketjua yhdisteissä A ja B. Kun 1,00 g yhdistettä A hajoaa täydellisesti, vapautuu 0,333 g hiilidioksidia. Mikä yhdiste B on?
Oikea vastaus: Butaanihappo
Tehtävä 20. Erään yksiarvoisen emäksen vesiliuos titrattiin 0,20 M HCl-liuoksella. Emäsliuoksen alkutilavuus oli 0,10 litraa ja pH-arvo titrauksen alussa 11. Titrauksen ekvivalenttikohta saavutettiin, kun HCl-liuosta oli lisätty 8,5 millilitraa. Mikä on kyseisen emäksen emäsvakion (Kb) arvo?
Oikea vastaus: 6,3 · 10-5 mol/l
Osio 2:


Tehtävä 19. Yhdistettä C voidaan valmistaa yhdisteistä A ja B alla olevan reaktioyhtälön mukaisesti.


2 A + B --> 3 C


Yhdistettä A liuotettiin orgaaniseen liuottimeen siten, että saatiin 100 ml liuosta, jonka konsentraatio oli 0,20 mol/l. Tähän liuokseen lisättiin yhdistettä B, kunnes kaikki yhdiste A oli reagoinut yhdisteeksi C. Tällöin osa yhdisteestä C pysyi liuenneena ja osa saostui kiinteänä aineena ulos liuoksesta. Kun kaikki yhdiste A oli reagoinut, yhdisteen C konsentraatio liuoksessa oli 0,13 mol/l ja kiinteän yhdisteen C määrä oli 3,1 g. Mikä on yhdisteen C moolimassa? Yhdisteiden lisäykset tai saostumiset eivät vaikuta liuoksen tilavuuteen.
Oikea vastaus: 180 g/mol
Tehtävä 20. 1,5 millilitraa erään yksiarvoisen hapon vesiliuosta, jonka pH on 3,00, laimennetaan 100 millilitran tilavuuteen. Valmistetun liuoksen pH on 4,00. Mikä on kyseisen hapon happovakion (Ka) arvo?
Oikea vastaus: 5,9 · 10-5 mol/l
6
Pääsykoe 2022 / Pääsykoebileet Kuopiossa 24.5.
« Uusin viesti kirjoittanut hemoglob 12.05.22 - klo:18:46 »
Hei kaikki Kuopion pääsykokeeseen osallistuvat! Kuopion lääketieteen, hammaslääketieteen ja biolääketieteen opiskelijat järjestävät lääketieteen alojen pääsykokeisiin osallistuville pääsykoebileet pääsykoepäivänä 24.5. Kuopiossa Apteekkarissa! Lue lisää alta  :) 
Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/706750130561799/?acontext=%7B%22source%22%3A%2229%22%2C%22ref_notif_type%22%3A%22events_respond_page_cohost%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D

HUH, pian se on ohi!

Rankat työt vaatii rankat huvit. Mitä, jos on painanut kovaa duunia monta kuukautta? No tulee lääketieteellisten alojen pääsykoebileisiin tietysti!
Koronan jälkeen Kuopion perinteiset pääsykoebileet ovat jälleen ottaneet paikkansa Kuopion biletarjonnassa ja tänä vuonna kokeiden jälkeen päästään bilettämään Apteekkarissa (Vuorikatu 24).

Hakija, haluatko vaihtaa vapaalle unohtaen ympäristömyrkyt, fysiikan kaavat ja kaiken maailman entsyymit? Tule mukaan nauttimaan lääketieteellisten alojen pääsykoebileistä Apteekkarissa 24.5. klo 21 alkaen ja aloittamaan ansaittu kesäloma railakkaasti!

Pääsykoebileet ovat myös pitkän opiskeluvuoden jälkeen lukukauden viimeinen tilaisuus heittää haalarit jalkaan, joten tästä mahdollisuudesta kannattaa ottaa kaikki ilo irti! Tule siis tapaamaan tulevia fukseja ja nauttimaan upeasta tunnelmasta - näiden bileiden jälkeen kesä on virallisesti alkanut!

Hakijana pääset bileisiin ilmaiseksi rannekkeella, joita jaetaan pääsykokeen jälkeen yliopistolla. Rannekkeella pääsee bileisiin Apteekkarin jonon ohi. Opiskelijoille liput ovat 4 € Kide.appin kautta ja ovelta 5 €.
Nähdään Apteekkarissa!

MITÄ? Pääsykoebileet!
MISSÄ? Apteekkari (Vuorikatu 24, Kuopio)
MILLOIN? 24.5.2022 klo 21 alkaen
MITÄ MAKSAA? Kide.app 4€ (+toimitusmaksu), Apteekkarin ovelta 5€, pääsykokelaille ilmainen!
PUKUKOODI? Bileet + haalarit
MIKSI? Kesä alkaa ja pääsykokeet ohi
7
Lukupiirit / Vs: Lukupiiri/ tsemppiryhmä vanhemmille hakijoille
« Uusin viesti kirjoittanut Dariako 11.05.22 - klo:13:05 »
Hei. Olen 42-vuotias neljän lapsen äiti, sh. Äitiysloman jälkeen jään kotiin opiskelemaan valmennuskurssilla. Ainakin klo 8-15 arkisin olisi aikaa keskittyä opintoihin. Minulla on heikko fysiikka. Tulisin mukaan tsemppausryhmään kanssa🙃
8
KE5: Reaktiot ja tasapaino / Farmasia 2021 tehtävä 16
« Uusin viesti kirjoittanut Patricia 09.05.22 - klo:22:24 »
Etyylisykloheksaani,
2-metyyliheks-2-eeni ja
1-klooriheks-3-eeni


Millä näistä esiintyy cis-trans-isomeriaa? Saisinko perustelun myös. Kiitos!
9
Ulkomailla opiskelu / Vs: Riikaan opiskelemaan!
« Uusin viesti kirjoittanut vinniedinh 09.05.22 - klo:09:00 »
Morjesta!


Täällä just hyväksyntä tuli hammaslääketieteen ja syyskuussa alkaisi opinnot RSU:ssa. Löytyykö täältä muita kohtalotovereita? Asunto olisi etsinnässä ja mietinki, jos muuttaisin kimppakämppään kulujen takia. Yv:ssä voi laittaa tulemaan, jos kiinnostaa tai jos haluaa muuten vaa keskustella:).
10
Pääsykoe 2018 / Vs: Farmasia 2018 tehtävä 34, 37, 38 ja 39
« Uusin viesti kirjoittanut Varmanisti 08.05.22 - klo:19:29 »

Teht 39.
Hahaa - osasinpa vielä!


Ionitulohan kertoo sen, kuinka paljon liuoksessa on ioneita. Tässä tapauksessa tehtävä helpottuu huomattavasti, kun huomataan, että A+ ja B- ioneja on yhtä paljon (katso reaktioyhtälöä).


Eli tehtävässä pitää vain laskea, kuinka paljon liuoksessa pitää olla joko A+ tai B- konsentraatio, jotta haluttu ionitulo saadaan.


Lähdetään siis ensin halutusta tilanteesta, eli tahdotaan, että ionitulo on 4e-4 ==> [A-][B+] = 4e-4 ==> [A+] = [B-] = sqrt(4e-4) = 2e-2 M


Nyt pitää sitten laskea, paljonko alun kylläisessä liuoksessa on ioneita ja sitten vain laskea kuinka paljon pitää laittaa lisää ioneita, jotta ionitulo on haluttu. Kuten tehtävässä 37 pitää muistaa, että tilavuus muuttuu myös!


Eli kylläisessä liuoksessa ionitulo = liukoisuustulo ==> [A+][B-] = 1,6e-3 = 16e-4 ==> [A+] = [B-] = sqrt(16e-4) = 4e-2 M = c1


Ionin A+ määrä lopullisessa liuoksessa on siis V1*c1 + V2*c2, missä V2 ja c2 ovat lisättävän liuoksen tilavuus (V2=?) ja konsentraatio (c2=0,01)


Lopullinen tilavuus on V1 + V2 = 0,1 + V2


Näin ollen ionin A+ konsentraatio lopussa on [A+] = (V1*c1 + V2*c2) / (V2 + V1) = (0,1*4e-2 + V2*0,01) / (0,1 + V2) = 2e-2


Ja tuosta ratkaistaan V2.


Eli salaisuus kummassakin tehtävässä 37 ja 39 on ottaa huomioon tuo tilavuuden muutos!

Hei.


Laskin konsentraatiot samanlailla molemmista yhtälöistä.
Arvot laitoin C1V1=C2V2
0,04x0,1=0,02X
X=0,2
Mikä on siis oikea vastaus, mutta tuleeko ns. munkilla, koska eihän tuossa oteta huomioon lisätyn liuoksen konsentraatiota ollenkaan. Vai voiko olla oikea tapa ratkaista tämä lasku?
Sivuja: [1] 2 3 ... 10
Seuraa meitä