Minua mietityttä nämä tarinat, jossa mennään ilman "huolen häivää" tai "harrastus-pohjalta". Jos harrastuspohja tarkoittaa sitä, että tekee kun vain perhe ja/tai työkuvioilta ennättää (approx. max. noin 25% siitä ajasta kuin sinkkuna ja säästöjä tilillä/mahdollisuus asua vielä kotona vanhemmilla) niin joo ok, sitten puhutaan harrastuksesta, mutta jos harrastusmenetelmällä tarkoitetaan: "teen silloin kun huvittaa", niin sitä menetelmää en allekirjoita. Prosessi vaatii pitkää pinnaa ja suunnitelmallisuutta.
Mietin mikä funktio niillä tarinoilla on, jossa esiintyy "tein vain"-sisätaikkatätä; ne lannistaa tosi-hakijoita, joilla pohja on nollatasolla tai edes keskitasoa. Hakuprosessi on rankkaa vaikka lapsia tai muita perhehuolia ei edes olisi. Tosiasia on, että nollapohjalta kun lähtee ja ohessa on perhe/työ, niin noin 8 vuotta (+/-2v) on ihan normaali aika, että omaksuu asiat sillä tavalla, että kokeessa pärjää. Se on vain se, että ne jotka ovat tässä pitkässä luupissa, eivät paljoa huutele asiasta tai anna haastatteluita. Pitkä valmistautuminen ja sen kautta onnistuminen tuntuu monesta edelleen, kuin olisi epäonnistunut tai ainakin siltä, että ei olisi yhtä hyvä kuin muut. Ja asiasta vaietaan tai hakuprosessiin kulunutta aikaa kaunistellaan lyhyemmäksi, kuin mitä todellisuudessa oli.
Toisaalta, pitkä valmistautuminen mittaa sitä, että onko ura/työ todellakin se mitä haluaa (motivaatio). Oikeudenmukaista se ei silti ole. Sillä niin harvalla on taloudellisesti tai sosiaalisesti mahdollisuus niin pitkään motivaation osoitukseen. Se kysyy myös psyykkistä kanttia, että jaksaa epäonnistumisesta toiseen uskoa valoon. Koko yliopistohakua pitäisi kehittää niin, että kaikilla olisi mahdollisuus aloittaa ja sen myötä osoittaa onko motivaatiota, kiinnostusta ja ennen kaikkea kykyä toimia alalla. Nyt vuosia menee monilta turhan pitkään hakuprosessiin, aineissa joita ei varsinaisesti lääketieteenopinnoissa edes tarvitse (pois lukien mahdollisesti tutkijat). Mielestäni koko hakuprosessi on karu ja peli on raakaa. Kaiken kaikkiaan se on surullinen tarina. Eikä sitä tarvitse kaunistella. Kukaan ei kaipaa prinsessatarinoita miten sisäänpääsy onnistui parissa kuukaudessa vaikka nollatasolta lähdettiin ja kotona oli sairastava puoliso, lapsikatras ja ohella kolmivuorotyö. Pysytään enemmin faktoissa - ja se on, että hakuprosessiin menee aikaa, joka mitataan vuosissa myös ilman, että nuo yllämainitut kriteerit täyttyvät.