Kirjoittaja Aihe: Fosfaattien saostumisesta  (Luettu 3564 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa jenny_81

  • Hypervuotaja
  • ****
  • Viestejä: 572
  • Sukupuoli: Nainen
  • 3. haku 2014 - I finally got accepted!
Fosfaattien saostumisesta
« : 20.01.14 - klo:21:22 »
Silloin, kun järven vedessä on riittävästi happea, fosfaatit saostuvat fosfaattisuoloina veden pohjaan. Tämän ymmärrän sitä kautta, että kemiassa sanotaan moniarvoisten ionien usein muodostavan niukkaliukoisia suoloja.

Siinä vaiheessa, kun veden happipitoisuus vähenee, fosfaattisuoloja alkaa liueta veteen, mikä tarkoittaa käytännössä veden itselannoitusta ja rehevöitymisen pahenemista. Osaako joku sanoa, miksi fosfaatteja liukenee hapettomissa olosuhteissa veteen?

Itse en ole keksinyt muuta kuin hyvin maalaisjärkisen selityksen: fosfaatti-ionit ovat happipitoisia yhdisteitä (PO42-), jolloin niiden sisältämää happea todella tarvittaisiin vedessä, josta happi uhkaa loppua. Siirtyvätkö happipitoiset fosfaatit näin ollen  "diffuusion" (jonkinlainen pitoisuuksien tasoittumisen) ajamana veteen?

Poissa sakura

  • Hypervuotaja
  • ****
  • Viestejä: 1690
  • KI VT15
Vs: Fosfaattien saostumisesta
« Vastaus #1 : 20.01.14 - klo:23:42 »
Itse en ole keksinyt muuta kuin hyvin maalaisjärkisen selityksen: fosfaatti-ionit ovat happipitoisia yhdisteitä (PO42-), jolloin niiden sisältämää happea todella tarvittaisiin vedessä, josta happi uhkaa loppua. Siirtyvätkö happipitoiset fosfaatit näin ollen  "diffuusion" (jonkinlainen pitoisuuksien tasoittumisen) ajamana veteen?

Tämä ei sinänsä ole mahdollista, koska diffuusio perustuu partikkelien lämpöliikkeeseen väliaineessa, ja siis loppupeleissä puhtaasti todennäköisyyteen. Eli hapet eivät mitenkään "näe" tai "tiedä", että niitä on jossain vähemmän. Kuitenkin, jos fosfaattisuolojen liukoisuutta rajoittavana tekijänä on happi, niin silloin liukoisuustulon tasapaino hapen vähetessä siirtyisi siihen suuntaan, että happiyhdisteitä liukenisi enemmän. En kyllä tiedä meneekö näinkään.

 

Seuraa meitä