Kirjoittaja Aihe: Ulkomaille lääkikseen ei-ensikertalaisena  (Luettu 478 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa hakijavain

  • Alkuvuotaja
  • Viestejä: 1
Ulkomaille lääkikseen ei-ensikertalaisena
« : 19.09.21 - klo:22:10 »
Heippa,


Monesti iltapäivälehdistä ja muualtakin lukee ulkomailla opiskelevien olevan monesti ei-ensikertalaisia, esim. muuhun terveydenhuollon ammattiin valmistuneita. No, niin olen itsekin. Valtava luku-urakka tuntuu töiden ohella aivan mahdottomalta verrattuna esim. suoraan lukiosta tuleviin.


Kysymys kuuluukin: millä ei-ensikertalaiset rahoittaa opintojaan? Opintotukea tai -lainaa kun ei toiseen korkeakoulututkintoon saa. Jos on aikaisemmin vain kanditason/AMK-tutkinto, saako lääkikseen erikseen hakea maisterivaiheen tukia, kun tutkinto sinällään ei jakaudu kandi + maisteriin? Antaako pankki lainaa? Laskeskelin, että esim. Virossa summa kyllä on aikamoinen, jos ei asumistukea tai opintotukeakaan saa, lisäksi lukukausimaksut. Milläs ihmeellä muut ovat tämän oikein ratkaisseet? Onko MITÄÄN tukia, mitä tuonne voisi hakea (aikaisempia korkeakouluopintoja takana itsellä 3,5 vuotta, eli kandivaiheen kuukaudet menneet).


Kaikenlainen ohjeistus ja neuvonta olisi enemmän kuin tervetullutta. Tänä vuonna olisi paikka Tartosta jo auennut, mutta koronan vuoksi en pystynyt paikkaa vastaanottamaan, mikä kyllä sapettaa aivan suunnattomasti. No, ensi vuonna uudelleen, mikäli ei paikkaa Suomeen vieläkään aukea!


Jos on joku Latvian / Viron lääkiksestä, niin olisi vielä pari lisäkysymystä esittää!

Poissa emmisir

  • Perusvuotaja
  • Viestejä: 23
  • Sukupuoli: Nainen
Vs: Ulkomaille lääkikseen ei-ensikertalaisena
« Vastaus #1 : 22.09.21 - klo:09:57 »
Ei siinä oikein muu auta kun ottaa vaan lainaa ellei vanhemmat/sukulaiset kustanna. Onhan sulla vielä pari vuotta tukiakin jäljellä, niillä selviää jo ensimmäisistä vuosista. Opiskelen neljättä vuotta Riiassa, mulle voi laittaa instassa viestiä jos on kysymyksiä Latvian lääkikseen liittyen  :)  @mediemmi

Poissa MD2021

  • Satunnaisvuotaja
  • Viestejä: 7
Vs: Ulkomaille lääkikseen ei-ensikertalaisena
« Vastaus #2 : 29.09.21 - klo:16:56 »
Kollegojen kokemusten perusteella pankista saa lainaa lääkisopintoihin varsin helposti, kannattaa saman tien varata pankkiin aika ja neuvotella vaihtoehdoista. Parille ensimmäiselle vuodelle saanet vielä tukiakin, joten tuolloin varmaankin järkevää nostaa myös maksimiopintolainat seuraavia vuosia silmälläpitäen.


Oman alan työt mahdollistuvat (ja rahahanat aukeavat) siinä 4./5. vuosikurssin jälkeen opiskelumaasta riippuen. Toisaalta opinto- ja elämiskustannuksetkin vaihtelevat suuresti, Tarto on Euroopan kohteista kai kalleimmasta päästä. Myös stipendimahdollisuudet kannattaa selvittää.

 

Seuraa meitä