Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
FY8: Aine ja säteily / Vs: Röntgenkuvaus
« Uusin viesti kirjoittanut kloroformi tänään kello 11:19 »
Röntgenkuvantaminen perustuu ymmärtääkseni pääasiallisesti röntgenabsorptioon eli valosähköiseen ilmiöön, missä röntgensäteily absorboituu kudoksen virittäen atomeja.


Itse kuvan muodostukseen vaikuttaa se, kuinka paljon röntgenabsorptiota tapahtuu: tummempi kuva = vähemmän absorptiota (esim keuhkot/kaasu) ja vaaleampi kuva = enemmän absorptiota (esim luu tai metalli). Vuorovaikuttamatta kudoksen läpäissyt säteily valottaa sitten kuvauslevyä (mitä enemmän, sitä tummempi).


Käsittääkseni virittyneiden atomien emittoimalla säteilyllä ei juurikaan ole vaikutusta kuvan syntyyn (jos tämän  emissiosäteilyn energia riittää ylipäätään siihen että se poistuisi kudoksesta).


Comptonin sironta on yksi kuvaa vääristävä tekijä, koska siinä sironnut fotoni osuu "väärään paikkaan" kuvauslevyä ja aiheuttaa kuviin häiriötä.


Elektronisieppaus on sitten radioaktiivisen hajoamisen muoto mikä ei käsittääkseni liity röntgenkuvantamiseen.  :)


Jos tässä on asiavirheitä niin korjatkaa, tämä on minun ymmärrys aiheesta  ::)
2
FY8: Aine ja säteily / Röntgenkuvaus
« Uusin viesti kirjoittanut histoni tänään kello 02:31 »

FY7 Aine ja säteily (Sanoma Pro): "Vaimeneminen tapahtuu pääasiassa siten, että röntgensäteilyn fotoni absorboituu atomiin irrottaen atomin alimmilta energiatasoilta elektronin. Mitä enemmän absorptiota tapahtuu, sitä vähemmän röntgensäteilyä läpäisee ko. kehon osan ja päätyy röntgenkuvan muodostavaan ilmaisimeen."

Kun esim K-kuorelta irtoaa elektroni, atomi jää virittyneeseen tilaan ja tyhjään paikkaan siirtyy elektroni ylemmältä elektronikuorelta. Aukko täyttyy aina ylemmän elektronikuoren elektronilla niin kauan, että aukko on uloimmalla elektronikuorella. Elektronin/elektronien siirtyessä emittoituu röntgensäteilyä (näin tapahtuu esim elektronisieppauksessa).

Mihin röntgenkuvan muodostuminen perustuu? Havaitseeko ilmaisin vaan sen, kuinka suuri osa kehoon tulevasta röntgensäteilystä pääsee kehon läpi ilmaisimeen VAI havaitseeko ilmaisin ionisoituneiden atomien emittoimaa röntgensäteilyä?


3
Pääsykoe 2020 / Vs: Korona ja valintakoe
« Uusin viesti kirjoittanut Asianajaja eilen kello 22:33 »
Ei ole kaukaa haettua, että jotain tällaista ehdollista menettelyä voisi olla kehitteillä. Miten se toteutetaan onkin sitten suurempi kysymys. Joihinkin oikkiksiin tällaista menettelyä on jo käytetty. Tosin siinä menettelyssä on sitten haastateltu pientä määrää hakijoista, juuri varmistaakseen, että he tuntevat aineiston, jonka pohjalta pääsykoe on laadittu. Mutta haastatteluun en usko että pystytään lääkiksen kohdalla menemään (syynä rajalliset resurssit). Joten sitten kyseeseen tulee juuri tällainen mini-koe tms.
 
Mitä kokeen rakenteeseen tulee, niin uskoisin, että jos/kun vaihtoehtoiselle tielle on lähdettävä, niin rakenne muuttuu vääjäämättä. Nippeltietoa (monivalintaa) voisi varmaan testata myös tässä mini-kokeessa.

Vaihtoehtoja ja skenaarioita on paljon.
4
Pääsykoe 2020 / Vs: Korona ja valintakoe
« Uusin viesti kirjoittanut Emmuu eilen kello 22:04 »
Uusin tiedote: https://www.unifi.fi/uutiset/yliopistot-valmistautuvat-opiskelijavalintojen-toteuttamiseen-turvallisuus-edella/


Yliopistot seuraavat koronaepidemian etenemistä ja valmistautuvat huolellisesti opiskelijavalintojen toteuttamiseen koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Erilaisiin skenaarioihin varaudutaan yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen kanssa sekä viranomaisten ohjeita noudattaen.

Mikäli muutoksia pääsykokeisiin tai valintamenettelyihin tarvitsee koronavirustilanteen vuoksi tehdä, yliopistot tiedottavat niistä 15.4. mennessä.

- Ymmärrämme, että epävarmuus tulevasta painaa tällä hetkellä monia hakijoita ja heidän läheisiään. He voivat kuitenkin luottaa siihen, että yliopistot tekevät vahvaa yhteistyötä ja varmistavat, että opiskelijavalinnat pystytään toteuttamaan mahdollisimman hyvin näissä haastavissa olosuhteissa, toteaa Unifin opetusvararehtorikokousten puheenjohtaja Petri Suomala.

Kuten tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen on kertonut, korkeakoulut, ministeriö ja OPH seuraavat tilanteen kehittymistä tiiviissä yhteistyössä. Suomala korostaa, että kaikkia ratkaisuja tehtäessä etusijalla ovat turvallisuus ja koronaviruksen leviämisen ehkäiseminen.


Lisäksi on tärkeää huolehtia hakijoiden yhdenvertaisuudesta. Yliopistot katsovat, että pääsykokeiden tai vastaavien valintamenettelyjen järjestäminen on useimmissa valinnoissa välttämätöntä hakijoiden tasa-arvoisen kohtelun takaamiseksi.

- Opetusvararehtorit arvioivat tilanteen kehittymistä ja linjaavat valtakunnalliset ratkaisut yhdessä. Lisäksi yliopistot ovat perustaneet poikkeusjärjestelyiden koordinointia varten pandemiaryhmän, joka koostuu yliopistojen opiskelijavalinnoista vastaavista asiantuntijoista. Pandemiaryhmä tukee vararehtoreita ratkaisujen tekemisessä, Suomala kertoo.

Yliopistojen yhteisenä tavoitteena on, että lukukausi saadaan käynnistettyä syksyllä tavanomaisen aikataulun mukaisesti. Yliopistot ovat sitoutuneet viemään opiskelijavalinnat läpi parhain mahdollisin keinoin nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa.
5
Pääsykoe 2020 / Vs: Korona ja valintakoe
« Uusin viesti kirjoittanut kasander eilen kello 21:34 »
Muuttaisi kyllä hirveästi kokeen rakennetta. Lääkiksen pääsykokeessa on kuitenkin hyvin paljon kyse siitä, kuinka paljon nippelitietoa muistaa ( esim. monivalinnat), joten ei olisi tällöin kyllä kovin helposti toteutettavissa mitata tätä. Ellei sitten seuraava koe olisi nykyisen pääsykokeen kaltainen, jolloin ollaan lähtötilanteessa.
6
Pääsykoe 2020 / Vs: Kemiallisten reaktioiden katalyytit
« Uusin viesti kirjoittanut mylly eilen kello 21:26 »
En ole opetellut, kun en ole pitänyt sitä niin tärkeänä  ;D
7
FY7: Sähkömagnetismi / Vs: Magneettikentän suunta
« Uusin viesti kirjoittanut Hampaalle eilen kello 19:44 »
Onko niin, että Maan magneettisella eteläkohtiolla magneettikenttä menee kohtisuorasti maansisään ja että magneettisella pohjoiskohtiolla magneettikenttä tulee kohtisuorasti maanpinnasta ulos?
Näin olen ymmärtänyt.
8
FY7: Sähkömagnetismi / Magneettikentän suunta
« Uusin viesti kirjoittanut histoni eilen kello 15:36 »
Onko niin, että Maan magneettisella eteläkohtiolla magneettikenttä menee kohtisuorasti maansisään ja että magneettisella pohjoiskohtiolla magneettikenttä tulee kohtisuorasti maanpinnasta ulos?


Vai meneekö kaikkialla maapallolla magneettivuo vinosti maansisään? Tuleeko esim eteläisellä pallonpuoliskolla magneettivuo vinosti ulos maanpinnasta?
9
Valmennuskurssien frendialeporukat / Vs: Valmennuskurssi ja frendiale
« Uusin viesti kirjoittanut Kauppine eilen kello 13:27 »
Mää olisin kiinnostunut!
10
Pääsykoe 2020 / Vs: Korona ja valintakoe
« Uusin viesti kirjoittanut JarkkoM eilen kello 12:52 »
Miksei voisi tehdä niin, että valintakoe olisi verkossa, mutta sisäänpääsy olisi ehdollinen niin, että koronatilanteen mentyä ohi, sisäänpäässeet joutuisivat fy/ke/bi kokeeseen, jossa jokaisesta osiosta tulisi saada x-määrä pisteitä, jolla hakija todistaisi, että osaamistaso on sitä luokkaa, että voidaan pitää toteennäytettynä, että kyseinen hlö on suoriutunut verkkopääsykokeesta ilman apuja?
Sivuja: [1] 2 3 ... 10
Seuraa meitä