Näyttäisi olevan jo vanha aihe, mutta vastaanpa kuitenkin, sillä varmaankin joku edelleen pohtii Oulun koulutustasoa.
Olen itse aloittanut Oulun yliopistossa 2011 eli valmistun muutaman kuukauden kuluttua. Esimerkiksi kesätöiden merkeissä olen törmännyt muiden kaupunkien lääkisläisiin ja saanut myös välillisesti vaikkapa hoitajilta ja kollegoilta kommentteja eri kaupunkien edustajista.
Jos et muuta jaksa lukea, niin lyhykäisyydessään voi todeta, että tässä ammatissa suurin oppimiseen vaikuttava tekijä olet sinä itse. Jokaisesta lääkiksestä tulee erinomaisia lääkäreitä sekä juuri ja juuri rimanylittäjiä, joilla voi olla muita enemmän hankaluuksia työelämässä.
Koska opintoni Oulussa päättyvät pian, pystyn aikamoisen hyvin kertomaan, millaista siellä on ollut.
Oulussa opiskeluasenne on suhteellisen rento ja iloinen, meidän kurssilla ei stressaavaa kilpailuhenkeä ole liiemmin ollut. Ylipäänsä lääkisopiskelijat lukeutunevat väestön perfektionistisimpiin. Itse henk.koht. lienen keskivertoa kilpailuhenkisempi ja haasteita on saanut tarvittaessa. Käytännön työ tuo teorian vierelle erilaisia haasteita. Yleisesti ottaen lääkisopinnot ovat minulle olleet helppoja ja aikaa on jäänyt runsaaseen harrastamiseen. Harrasteryhmiä ja yhteistä tekemistä on paljon. Yhteishenki on loistava.
2 ensimmäistä vuotta menevät teoriapuolella hampaalaisten kanssa anatomian, fysiologian, biokemian, farmakologian jne parissa. Itseänsä motivoimalla noista kursseista saa paljon irti ja opetus oli ainakin meillä laadukasta. Hyviä harkkoja oli monilla kursseilla.
3. vuonna opetus siirtyy pääasiassa tien toisella puolella olevaan sairaalaan. Käytännössä siis aletaan opiskella sairauksia ja niiden hoitoa, opetellaan potilaiden kohtaamista ja tutkimista. Itse odotin tässä vaiheessa jotakin valtavaa muutosta opintoihin, mutta suurin muutos oli rakennuksen vaihdos. Luennoista ja harkoista opetus edelleen koostui vaikka teoriasta siirryttiin pikkuhiljaa käytännön suuntaan.
Useisiin, erityisesti suuriin, kliinisiin kursseihin liittyi 1-2 viikon harjoittelu keskussairaalassa. Nämä toivat motivaatiota, kokemusta ja pääsi hyvin tutustumaan muihin sairaaloihin, joissa voisi mahdollisesti myöhemmin työskennellä.
Pikkuhiljaa alettiin harjoitella potilastekstien tekemistä ja otettiin poliklinikoilla potilaita vastaan opettajien ohjauksessa. Arvokasta kokemusta näistä harkoista aina sai ja potilaan kohtaaminen muuttui helpoksi. Potilaat tiesivät etukäteen, että opiskelijat tutkivat heidät, eikä tilanne koskaan ollut vaikea sen vuoksi.
Omasta kokemuksestani parhaita kursseja olivat Radiologia, Neurologia, KNK, Gyne, Lastentaudit. Näissä luennot ja harkat olivat poikkeuksellisen laadukkaita ja tukivat oppimista. Kehnojakin kursseja löytyi, mutta niiden osalta täytyi sitten itse olla enemmän vastuussa oppimisestaan. Jossain määrin myös opettajakunta lienee vaihtunut minun opiskelun jälkeen, mutta itse olen suurimmasta osasta pitänyt suuresti ja pidän heitä hyvinä opettajina. Aina on saanut vastauksen kysymykseensä.
All in all, näkisin että Oulu on edelleen hyvä paikka opiskella, sillä tässä ammatissa ei pääse mihinkään siitä että suurin työ tehdään itse ja se oma opiskelutekniikka pitää omaksua alkuvaiheessa ja ymmärtää oma vastuu. Kuten alussa mainitsin, olen töissäni nähnyt kaikista eri kaupungeista tulleita opiskelijoita, eivätkä oululaiset missään tapauksessa jääneet alakynteen, päinvastoin.
Meitä aloitti aikanaan n. 120 opiskelijaa, joten sitä miten paljon kurssien kasvu on vaikuttanut tasoon, en osaa sanoa.