Kirjoittaja Aihe: Unettomuus  (Luettu 4346 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

paturune

  • Vieras
Unettomuus
« : 03.10.16 - klo:09:44 »
Unettomuus on erittäin yleinen vaiva; aikuisilla yli 75%:lla on satunnaista unettomuutta ja n 4-10%:lla vaiva on krooninen. Unettomuus on erittäin yleinen aihe myös yleislääkärin vastaanotolla.
Unettomuus näyttäytyy monella tapaa; vaikeutena nukahtaa ja pysyä unessa sekä aamuyön heräilynä. Unen määrän riittävyyttä ei voi arvioida millään selkeällä aikakriteerillä; uni on riittävää, jos olo tuntuu herätessä virkeältä ja päivän toimiin jaksaa tarttua. Miten on kohdallasi?

Jokainen nukkuu joskus huonosti. Satunnainen uneton tai huonosti nukuttu yö ei ole vaarallista eikä yleensä heikennä suoriutumista seuraavan päivän arkiaskareista. Jos univaikeudet kuitenkin toistuvat usein tai pitkittyvät viikkoja kestäviksi, alkaa ilmetä jatkuvaa väsymystä ja elämän laatu huononee univajeesta johtuen. Erityisesti tällaisessa tilanteessa valvotun yön jälkeen on vireystila tavallista alhaisempi ja onnettomuuksien riski liikenteessä ja muissa tarkkuutta vaativissa toimissa suurentunut.
Jatkuva unettomuus voi aiheuttaa ärtyneisyyttä, vastustuskyvyn heikkenemistä, muistin, keskittymiskyvyn ja oppimisen huononemista. Huono juttu pääsykoetreeniä ajatellen! Lisäksi pitkäaikainen unettomuus altistaa myös mielenterveysongelmille kuten masennukselle.  Unettomuus voi olla myös psyykkisen sairauden yksi oire, esimerkiksi masennukselle on tyypillistä aamuyön heräily ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön vauhtijaksoon voi liittyä unettomuutta ja unen tarpeen vähenemistä.  Myös lisääntyneeseen päihteiden käyttöön voi liittyä unen ongelmia.

Tavallisin unen häiriö ja unettomuuden muoto on ns. toiminnallinen unettomuus. Sen taustalla ei ole varsinaista sairautta  vaan stressi, huolet, äkilliset elämänmuutokset tai ulkopuoliset häiriötekijät estävät nukahtamista tai herättävät liian varhain.  Kovat suorituspaineet selviytyä opiskelusta, työstä, harrasteista ja ihmissuhteista tehokkaasti lisäävät riskiä toiminnalliseen unettomuuteen. "Riittävä yöuni" ei useinkaan ole kärkipäässä niissä arvo- ja ajankäyttöratkaisuissa, joita teemme selviytyäksemme kiireisessä arkielämässä..

Miten sitten lähteä hoitamaan unettomuutta? Toiminnallisessa unettomuudessa ensimmäinen asia on nukkumistottumusten tarkistaminen: Käytä vuodetta vain nukkumiseen (ja seksielämään), mene vuoteeseen vasta kun olet unelias, pyri nousemaan aamulla vuoteesta aina samaan aikaan (myös viikonloppuisin), vältä päiväunia, mutta niitä välttämättä tarvitessasi ota ne joka päivä samaan aikaan ja korkeintaan tunnin ajan.  Nämäkin vinkit saattavat olla tuttuja: 
-   Älä nauti alkoholia kahteen tuntiin äläkä kahvia, vahvaa teetä tai muita kofeiinipitoisia juomia kuuteen tuntiin, älä tupakoi useaan tuntiin
-   Rauhoita itsesi: vältä rasittavaa ponnistelua, jännitystä, väkivaltaviihdettä, kovaa melua
-   Viritä makuuhuoneesi nukkumista suosivaksi (sopiva lämpötila, pehmeä valaistus, vähäinen melutaso, hyvä vuode)
-   Kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala voi olla avuksi (esim. pala leipää ja pieni lasillinen maitoa); älä kuitenkaan syö mitään jos heräät kesken unen
-   Nouse ylös, mikäli et pääse uneen alle puolessa tunnissa, mene toiseen huoneeseen tekemään jotain rauhoittavaa ja palaa vasta kun tunnet itsesi väsyneeksi
-   Hetken lukuhetki vuoteessa voi helpottaa nukahtamista, etenkin jos luet jotakin melko tylsää tekstiä
-   älä vilkuile älypuhelimeen n tuntia ennen nukkumaanmenoa; älylaitteiden sinivalo vähentää melatoniinin eritystä! Tai laita ns. sinivalosuodatin päälle illalla hämärän tullessa.
-   Opettelemalla rentoutumaan voi helpottaa omaa unensaantiaan; esim. rentoutuskasetti, musiikki tai opetellut lihasten rentoutumisliikkeet helpottavat nukahtamista

Unettomuuteen on olemassa myös lääkehoitoa. Jos toiminnallinen unettomuus ei korjaannu itsekseen tai unettomuuden syyhyn ei voida vaikuttaa, on perusteltua katkaista unettomuuden kierre lyhytaikaisella lääkehoidolla. Nykyään suositaan muun tyyppistä lääkityistä kuin bentsodiatsepiinejä tai sen kaltaisia nukahtamislääkkeitä, varsinkin jos näyttää että taustalla ei ole akuuttia asiaa unettomuuden taustalla kuten elämänkriisi.  Käytössä on mm. väsyttäviä antihistamiineja ja masennuslääkkeitä sekä pienenä annoksena anti-psykootteina käytettäviä lääkkeitä.  ”Kevyimpänä” vaihtoehtona on melatoniini ja valeriaana.  Lääkitys pohditaan yksilöllisesti ottaen huomioon mm. muu potilaan käyttämä lääkitys ja unettomuuden tausta.  Lääkityksestä saat lisätietoa:
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50067

Jos koet, että unessasi on pitkäaikaisia ongelmia ja et saa katkaistua kierrettä omin avuin, ota rohkeasti yhteyttä omaan lääkäriisi. Myös netissä on hyviä itsehoito-ohjelmia kuten:

https://headsted.fi/uni/

Jos sinulla on hyviä uni-/rentoutumisvinkkejä, jaa ne muillekin tuohon alas kommentteina :)

Hyvää yötä kaikille!

Terveisin

Päivi


Poissa sakura

  • Hypervuotaja
  • ****
  • Viestejä: 1690
  • KI VT15
Vs: Unettomuus
« Vastaus #1 : 03.10.16 - klo:21:12 »
Rentoutuskasetit ovat ehkä vähän vanhanaikaisia..  :wink:  Itse suosittelen ASMR-videoita, joita löytyy Youtuben täydeltä ilmaiseksi, ja varmasti joka makuun sopivia, on hierontaa, harjausta, jutustelua, roolipeliskenaarioita kuten kampaajalla tai lääkärillä käyntejä.. kannattaa kokeilla itse, kuulokkeet päähän ja tästä voi vaikka aloittaa:


https://youtu.be/c5KOz8q1sBQ


Videossa on linkki kuvaukseen jossa kerrotaan tarkemmin mitä ASMR tarkoittaa (niin ettei mun tarvitse  :D ). Sopii rentoutumiseen, nukahtamiseen, tai vaikka opiskelun taustalle (videot joilla ei ole puhetta).

paturune

  • Vieras
Vs: Unettomuus
« Vastaus #2 : 04.10.16 - klo:07:37 »
hei!

Kiitos sakura vinkeistä :)
Juu "kasetit" ovat ehkä vanhanaikaisia, mutta itselläni vielä sellainen käytössä ja vehjekin löytyy :) Työpaikan ja yliopiston kirjastossa yllättävän paljon vielä vanhoja c-kasetteja ja myös paljon rentoutussellaisia. Mutta totta, netistä löytyy paljon rentoutumiseen hyviä videoita eikä maksa mittään ja laitteet löytyvät yleensä kaikilta.

 

Seuraa meitä