Kirjoittaja Aihe: Muut säteilytyypit radioaktiivisen säteilyn yhteydessä.  (Luettu 1767 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Jesdar

  • Ylivuotaja
  • ***
  • Viestejä: 328
Fysiikka sarjassa lukee, että beetasäteilyn yhteydessä vapautuu aina gammasäteilyä ja elektronisieppauksen yhteydessä vapautuu aina karakteristista röntgensäteilyä.


Tässä muutamia kysymyksiä, joita minulla on liittyen aiheeseen:


esiintyykö alfasäteilyn yhteydessä muita säteilylajeja kuin alfasäteilyä?


voiko beetasäteilyn yhteydessä esiintyä röntgensäteilyä?


voiko elektronisieppauksen yhteydessä esiintyä gammasäteilyä?

Poissa arttukerkko

  • Alkuvuotaja
  • Viestejä: 2
  • Sukupuoli: Mies
  • kandi ja kandi
Vs: Muut säteilytyypit radioaktiivisen säteilyn yhteydessä.
« Vastaus #1 : 06.02.20 - klo:20:53 »
Moikka,
Alfasätelyllä tarkoitetaan alfahajoamisessa syntyvää kappaletta, joka irtoaa atomiytimestä. Alfasäteily on siis itsessään atomiydin, joka vastaa heliumatomin ydintä (eli sama määrä neutroneja ja protoneja kuin 4He atomin ytimessä). Tässä hajoamisessa vapautuu alfa hiukkasen lisäksi energiaa, mm lämpönä ja hajoamisessa syntyneen alfa hiukkasen sekä syntyneen ytimen liike-energiana. Eli alfa hajoamisessa tietty ydin, jolle tyypillinen hajoamistapa on alfa hajoaminen, hajoaa ja siitä syntyy uusi, eri alkuaineen atomi.


Beetasäteilyä syntyy beeta hajoamisessa. Beetasäteily on oikeasti elektroni tai positroni, joka emittoituu alkuperäisen atomin ytimestä. Tässä yksi alkuperäisen atomin protoni muuttuu neutroniksi tai neutroni protoniksi. Kuten jo mainitsit, beeta hajoamisessa syntyy myös gammasäteilyä beetahiukkasen lisäksi (ja myös neutriino/antineutriino, johon en nyt tässä mene sen enempää). Tässäkin hajoamistyypissä alkuperäinen alkuaineen atomi muuttuu toiseksi.


Elektronisieppauksessa atomiydin ”sieppaa” elektronin sisemmältä elektronikuorelta (yleensä K tai L kuorelta) siten, että yksi ytimen protoni muuttuu neutroniksi. Tässäkin prosessissa alkuaine muuttuu toiseksi ja sitäkin pidetään yhtenä atomiytimen hajoamisprosessina. Tässä tosiaan vapautuu myös energiaa röntgensäteilyn aallonpituudella.


Kaikissa näissä prosesseissa pätee energian säilymislaki ja muutkin fysiikan säilymslait.
Hyvä myös muistaa, että joillain radioaktiivisilla alkuaineilla on monta eri tapaa hajota, joista yksi tapa on yleensä vallitseva. Näinollen (lukion) fysiikan tehtävissä voidaan usein olettaa jonkin tietyn radioaktiivisen isotoopin hajoavan vain tietyllä hajoamisella.


Jos sinulla on lisäkysymyksiä, tarkennan mielelläni ja vastaan tarkemmin.


Ps lukiofysiikan tasolla ei näistä asioista kannata tehdä turhan monimutkaisia  :wink:


 

Seuraa meitä