Kirjoittaja Aihe: Jo sisään päässeille: kuinka hankalaa opiskelu lääkiksessä?  (Luettu 5135 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Batman

 • Vieras
Ylipäätään joudutteko opiskelemaan kovempaa kuin mitä opiskelitte pääsykokeeseen, vai korostetaanko vaikeutta liikaa? Ja jääkö paljon vapaa-aikaa opiskelujen jälkeen?

Poissa nannuska

 • Alkuvuotaja
 • Viestejä: 4
Tämä riippuu todella paljon sekä meneillään olevasta kurssista että opiskelijasta. Osa joutuu tekemään töitä paljonkin pelkän läpipääsyn eteen, sillä tenttialueet ovat todella laajoja ja aineistoa on käytännössä rajaton määrä tarjolla. Osa taas pärjää hyvin lukemalla vain muutamaa päivää ennen tenttiä tärppejä ja luentoja. Ensimmäisen osan mielestä voi välillä vaikuttaa siis todella epäreilulta, että opiskelumäärät vaihtelevat niin paljon. Toiset pärjäävät minimaalisella panoksella erinomaisesti ja toiset eivät läpäise tenttejä vaikka olisivat opiskelleet ahkerasti koko kurssin ajan.

Korostaisin kuitenkin oman opiskelutekniikan testaamista eri tavoilla heti alusta alkaen. Itselle kävi ilmi vasta kouluun sisäänpäästyäni etten todellakaan ollut tunnistanut pääsykokeeseen lukiessa omaa opiskelutekniikkaa. Myös asioiden ymmärtäminen on kaiken a ja o, pääsykokeeseen lukeminen kun on varsin monelta osin vain ulkoaopettelua. Mikään ei ole ylitsepääsemättömän vaikeaa, vaan vaikeus johtuu lähinnä juuri aineiston laajuudesta verrattuna esim. pääsykoemateriaaliin, jonka lukemiseen oli käytännössä rajattomasti aikaa.


Itselleni jää kyllä vapaa-aikaakin (kurssien alussa), mutta tenttien lähestyessä opiskeluun menee välillä koko hereilläoloaika. ”Kovempaa” opiskeluun en ota kantaa, sillä pääsykokeeseen lukeminen oli melko intensiivistä ja ainakin itselle yhden kevään ajan koko elämä. Rankkoja aikoja koulussakin on ja välillä kaipaa pääsykoekevättä, jolloin sai opiskella omaan tahtiin ja olit itse ainoa, joka asetti sinulle paineet ja tavoitteet.

Tämä on kuitenkin vain oma mielipiteeni ja kokemusta on myös vain yhdestä kaupungista, terveisin tämän kevään kandi :)
« Viimeksi muokattu: 27.06.19 - klo:06:44 kirjoittanut nannuska »

Poissa Liäkis

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 14
Saako udella, että missä tällainen kokemus on ollut? Olen ymmärtänyt, että kaupungeissakin on eroja eli kuinka paljon esimerkiksi materiaaleja oppilaille jaetaan.

Poissa Antsa

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 97
 • Sukupuoli: Mies
 • Lääk. yo 2017, LK 2020

Olen opiskellut nyt kaksi vuotta Kuopiossa eli prekliininen vaihe on takana. Mitä tulee prekliinisen vaiheen opiskeluun, opiskelu ei ole mielestäni lainkaan liian haastavaa. Prekliiniset kurssit ovat valtaosin luentokursseja, jotka koostuvat muutamasta harjoituksesta, luennoista ja ehkä parista Moodle-oppimisympäristössä palautettavasta tehtävästä. Tenttien virallinen vaatimuskehys on aina jokin oppikirja ja monesti se on joku englanninkielinen paksu oppikirja. Todellisuudessa luentomateriaaleilla selviää halutessaan vallan hyvin ja tosi harvassa ovat olleet tilanteet, jossa jokin asia olisi löytynyt oppikirjasta, mutta ei luentomateriaaleista. Luentomateriaalit ovat suomenkielisiä ja usein ihan hyviä, joskin joidenkin luennoitsijoiden materiaalia on pakko täydentää oppikirjalla tai sitten oltava paikalla kuuntelemassa, jotta dioista olisi mitään hyötyä tenttiin valmistautumisessa. Oppikirjojen lukeminen on kuitenkin suositeltavaa ja fiksua, mutta ideana oli todeta, että tarvittaessa vähemmälläkin selviää.


Jos vertaa moneen muuhun yliopistoalaan, me ei juurikaan kirjoiteta täällä esseitä tai mitään portfolioita, vaan kurssin läpäistäksesi riittää valtaosin se, että vain opiskelet kurssin oppimateriaaleista asiat ja läpäiset tentin. Jos vielä käy läpi tärppejä (vanhoja tenttejä), voi tenttien läpäisy olla mielestäni välillä liiankin helppoa. Jos puolestaan ei ole mitään käsitystä, mitä on tenteissä ollut tapana kysyä ja haluaa opiskella asiat lukemalla ne englanninkieliset tiiliskivet, varmasti voi tulla stressiä ja tunne, että opiskelu on vaikeaa. Itsellä pientä haastetta tuotti uudenlaisen opiskelutekniikan haltuunotto, koska pääsykoetta varten keskityin valtaosin laskurutiiniin ja fysiikan ja kemian ilmiöiden ymmärtämiseen. Bilsan kokonaisuus valintakokeessa on puolestaan niin pieni, että se menee monella pienimpienkin nippelitietojen ulkoaopetteluun. Lääkiksessä piti sitten siirtyä laskemalla oppimisesta suoraan isompien kokonaisuuksien haltuunottoon luentomateriaalien ja kirjojen avulla.


Toisaalta prekliininen vaihe on vain kolmasosa tästä koulutuksesta Kuopiossa ja loput neljä vuotta on klinikkaa, joka on kovin erilainen osuus opintoja. Oman käsitykseni mukaan tenteissä menestyminen on vaativampaa, koska hallittavat kokonaisuudet ovat isompia, asiat saatetaan tenttiä vasta keväällä vaikka kurssi alkaisi jo syksyllä ja tenteissä pitää kirjoittaa kattavat esseet hyvin niukan tehtävänannon pohjalta. Esimerkiksi kolmosvuotena alkava sisätaudit alkaa syyskuussa, mutta sen osalta on kaiken kattava loppukuulustelu toukokuussa (!). Eri sisätautien osa-alueista on kyllä omat tenttinsä aikaisemmin, mutta vasta toukokuussa kaikki tentitään yhdellä kertaa uudestaan.


Prekliininen vaihe on siten ainakin Kuopiossa ihan inhimillinen lasku yliopisto-opintoihin ja sinä aikana ehtii opetella opiskelemaan, jotta sitten olisi valmiimpi klinikkaan. Ainakaan opintojen alussa tuskin joutuu opiskelemaan tiukemmin kuin pääsykokeeseen, koska lääkiksessä sinun ei tarvitse selviytyä paremmin kuin muut, jotta opintosi etenisivät. Läpipääsyyn riittää loppujen lopuksi aika vähä. Ei pääsykokeenkaan asiat mitään älyttömän vaikeita ole, vaan se vaikeus tulee siitä, että on oltava parempi kuin muut, jotta tulisi valituksi. Jos opiskeluun ei suhtaudu liian vakavasti, vapaa-aikaa jää mainiosti opiskelun jälkeenkin. Opiskeltavaa asiaa kyllä riittää älyttömästi, jos kaiken haluaa ottaa haltuun.

Poissa Rejektismus maximus

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 53
 • LL
Tampereella preklinikassa pääsee läpi jos jaksaa osallistua tutoreihin. Klinikassa pitää sit osata lukea vähän itsenäisemmin. Lähinnä tullut selailtua luentokalvoja ja niillä on aina päässyt läpi. Kirjoihin en ole koskenut vuosiin.

Poissa ninzau

 • Ylivuotaja
 • ***
 • Viestejä: 309
 • Sukupuoli: Nainen
 • LK Tampere (aloitusvuosi 2015)
Komppailen pitkälti nannuskaa. Paljon riippuu omasta opiskelutyylistä, opiskelun vaiheesta sekä varmaan myös kaupungista. Omat kokemukset perustuu Tampereen jakso-opetus/PBL-tyyliin. :)


Normi opiskeluviikko preklinikassa meni mulla kutakuinkin niin, että PBL:n oppimistavoitteita ja ennakkotehtäviä opiskeli arkisin pari tuntia normaalin opetuksen lisäksi. PBL tavallaan pakotti opiskelemaan asioita kunnolla koko jakson ajan, joten varsinaisesti tenttiin lukemiseen riitti tenttiviikko, jolloin kertasi luentokalvot ja muistiinpanot.


Nyt klinikassa sairaalalla vietetään pidempiä päiviä eikä tenttiviikkoja ole, joten kokonaisajallisesti opiskeluun menee enemmän aikaa ja se on omalla tavallaan raskaampaa, mutta toisaalta erittäin antoisaa, kun aiheet ovat kiinnostavampia (vrt. ekologia ja solukalvot).


Aika lailla totta se on, että pääsykoe on lääkiksen vaikein koe :) siinä ei riitä että osaa hyvin,  vaan pitää osata paremmin kuin suurin osa, samanlaisia paineita ei opiskelemaan päästyä enää ole. Tentitkin voi aina uusia, eikä uutta yritystä tarvitse odottaa vuotta.

Batman

 • Vieras
Miten sitten onko tenttikysymykset ollut pääasiassa kurssimateriaaleista, kysytäänkö paksusta oppikirjasta paljon nippelitietoja?


Ja onko tenttejä vaikea päästä läpi? Joku jo mainitsikin että pääsykokeessa kilpaillaan muita vastaan, mutta miten tentit ja tenttien läpipääsyt arvostellaan?

Poissa TeknoDoktor

 • Hypervuotaja
 • ****
 • Viestejä: 562

Varmasti on hyvät täpinät sisäänpääsyn johdosta ja isot onnittelut siitä, mutta kannattaa ehkä kuitenkin ottaa nyt hieman rennommin vielä tässä vaiheessa, ettet polta itseäsi loppuun jo ennen kuin koulu on vielä alkanutkaan :)


Tenteistä pääsee suurinosa läpi (väittäisin, että näin on kaupungista ja tentistä riippumatta) ja uusia voi aina ilman suurempia ongelmia - ehkä 4. ja 5. kevään viimeiset tentit voivat olla hieman stressaavampia kuin muut mahdollisten oikeuksien saamisen viivästymisten johdosta.


Tentin arvostelu riippuu kurssista ja kaupungista, mutta perussääntönä voisi pitää sitä, että 50-60 % on pisteistä saatava läpipääsyyn - tämähän on aika hyvin linjassa lääkiksen viimeaikaisten pääsykokeiden kanssa...


Ainakin Helsingissä on mielestäni melko selvää, mitä tenttiin pitää osata - joskus on enemmän nippelitietoa ja joskus vähemmän - oletettavasti sen määrä vähenee ja kliinisen merkittävyyden määrä kasvaa opintojen edetessä. Joissakin kaupungeissa läpimenneestä tentistä saa numeron (näyttävät seuraavan monesti normalijakaumaa, mutta en kyllä oikein usko, että tietoisesti gaussitetaan) ja toisissa kaupungeissa vaan hymynaaman :)


Poissa Ennimaaria

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 12
Kaikki tutut lääkärit ja lääkisläiset sanoo, et pääsykoe on pahin ja kun siitä selviää niin lääkäriks kyllä pääsee. Ei siellä kuulemma oikein kukaan kesken lopeta. Tsemppiä sisään päässeille!  :)

Poissa prisqilla

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 6
Täällä kuumottaa ne pari englannin kurssia. Ymmärrän hyvin luettua ja puhuttua, mutta oon surkea tuottamaan omaa tekstiä tai puhetta. Pärjäänkö vai onko ne enkun kurssit ihan läpihuutojuttuja :'(

Poissa Salakalastaja

 • Alkuvuotaja
 • Viestejä: 4
Täällä kuumottaa ne pari englannin kurssia. Ymmärrän hyvin luettua ja puhuttua, mutta oon surkea tuottamaan omaa tekstiä tai puhetta. Pärjäänkö vai onko ne enkun kurssit ihan läpihuutojuttuja :'(
Ihan tulevaisuutta varten kannattaa alkaa jo nyt opettelemaan paremmin englantia ennen lukuvuoden alkua. Ei pelkästään enkun kursseja varten. Iso osa tieteellisestä informaatiosta tuotetaan englanniksi. Oppikirjat ovat suurelta osin englannin kielisiä yliopistossa. Ja jos onkin suomen kielisiä vastineita, yleensä englannin kieliset ovat parempia teoksia.

Poissa prisqilla

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 6
Täällä kuumottaa ne pari englannin kurssia. Ymmärrän hyvin luettua ja puhuttua, mutta oon surkea tuottamaan omaa tekstiä tai puhetta. Pärjäänkö vai onko ne enkun kurssit ihan läpihuutojuttuja :'(
Ihan tulevaisuutta varten kannattaa alkaa jo nyt opettelemaan paremmin englantia ennen lukuvuoden alkua. Ei pelkästään enkun kursseja varten. Iso osa tieteellisestä informaatiosta tuotetaan englanniksi. Oppikirjat ovat suurelta osin englannin kielisiä yliopistossa. Ja jos onkin suomen kielisiä vastineita, yleensä englannin kieliset ovat parempia teoksia.


Joo luen paljon kirjoja englanniksi ja katson kaikki sarjat yms. ilman tekstejä. Eli jatkuvasti yritän oppia paremmaksi :( Kirjoittamista ja puhumista vaan on hankala opiskella arjessa itsenäisesti, mutta ehdottomasti olen asennoitunut siihen, että pitää oppia paremmin ja töitä sen eteen aionkin tehdä.

Poissa SuuSuu

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 8
Helsingin kandina preklinikat suoritettuna sanon että tähän mennessä on pärjännyt hyvin kun on lukenut kurssin aikana tasaseen tahtiin. PBL tahdittaa opiskelua hyvin. Ei tarvitse lukea paljoa, mutta lukea pitää kuitenkin. Itselleni lääkiksessä opiskelu on selvästi helpompaa kuin mitä pääsykokeeseen lukeminen oli. Tenteistä pääse läpi kyllä, siitä ei tarvitse huolehtia. Kaikenlisäksi ainakin Helsingissä tenteissä pyörii paljon samoja/tai hyvin samanlaisia kysymyksiä. Englannin kurssit on läpihuutojuttu, ei ole edes tenttiä. Oot vaan paikalla ja palautat annetut tehtävät. Tietysti englannin kieli on todella tärkeä, mutta kyllä sitä pärjää vaikkei se ihan luistaiskaan.

Poissa virtuaalikemmaa

 • Ylivuotaja
 • ***
 • Viestejä: 408
 • Sukupuoli: Mies
 • Lääk. yo. -18, God tier TURKU
Täällä kuumottaa ne pari englannin kurssia. Ymmärrän hyvin luettua ja puhuttua, mutta oon surkea tuottamaan omaa tekstiä tai puhetta. Pärjäänkö vai onko ne enkun kurssit ihan läpihuutojuttuja :'(
Turussa ainakin enkun kurssi läpihuuto  :wink:
The one and only; TURKU

Poissa virtuaalikemmaa

 • Ylivuotaja
 • ***
 • Viestejä: 408
 • Sukupuoli: Mies
 • Lääk. yo. -18, God tier TURKU
Kaikenlisäksi ainakin Helsingissä tenteissä pyörii paljon samoja/tai hyvin samanlaisia kysymyksiä.
Sama homma taitaa olla muissakin tiedekunnissa. Lisäksi vanhat kokeet löytyvät arkistoista, joista tarpeen tullen voi edellisiltana varmistella osaamistaan keskeisiin (tai vähemmän keskeisiin) kysyttyihin aihealueisiin liittyen  :)
The one and only; TURKU

 

Seuraa meitä