Kirjoittaja Aihe: Lepokitka  (Luettu 644 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Asetyylisalisyylihappo

  • Satunnaisvuotaja
  • Viestejä: 7
Lepokitka
« : 10.07.19 - klo:12:15 »
Eräässä fysiikan kirjassa lukee, että lepokitka on kappaletta kiihdyttävä voima ??? , onko kirjassa virhe? Eikö lepokitkan pitäisi olla nimenomaan liikkeelle lähtöä jarruttava voima?

Poissa TeknoDoktor

  • Hypervuotaja
  • ****
  • Viestejä: 527
Vs: Lepokitka
« Vastaus #1 : 10.07.19 - klo:17:03 »
Lepokitka voisi olla kappaletta kiihdyttävä voima, jos kappale on esim. liukuhihnalla ja pysyy hihnan päällä siksi, että kappaleen ja hihnan välillä on kitkaa...


Yleensähän lepokitka kyllä jarruttaa tuota liikkeellelähtöä - liukuhihnankin tapauksessa se toki jarruttaa kappaleen liikkeellelähtöä (liukumista liukuhihnalla) - eli osinhan tämä on koordinaatistokysymys.

Poissa Asetyylisalisyylihappo

  • Satunnaisvuotaja
  • Viestejä: 7
Vs: Lepokitka
« Vastaus #2 : 10.07.19 - klo:20:07 »
Kiitos,
tämä ajatus liukuhihnasta selkeytti asian ymmärtämistä. Sama varmaan pätee myös esim. polkupyörien tai autojen renkaille, sillä ilman lepokitkaa niiden pyörät liukuisivat tienpinnalla, itse kulkuvälineen ollessa paikoillaan, ja näin kiihdytys ei onnistuisi.


Yleisesti varmaan pätee, että kappaleen sisäiset voimat eivät voi muuttaa kappaleen liikettä, niin siksi kappaleen liike määräytyy ulkoisten voimien takia. Kappaleen sisäinen voima on esimerkiksi polkupyöräilijän polkimeen kohdistama voima. Puolestaan ulkoinen voima tässä tapauksessa on se lepokitka. Kappaleen tulee olla siis vuorovaikutuksessa jonkin toiseen kappaleen kanssa, jotta sen liike muuttuisi, eli juuri esimerkiksi polkupyöräilijän ajaessa tämä voima on tien pinnan polkupyörän renkaaseen kohdistama lepokitka. Luulen kuitenkin, että lepokitkaa kiihdyttävänä voimana/liikettä vastustavana voimana on tarkasteltava tapauskohtaisesti, kuten esimerkiksi valoa tarkastellaan tapauskohtaisesti aaltomallilla ja hiukkasmallilla. Toisaalta tapauksesta, kun tapauksesta huolimatta lepokitka käyttäytyy aina samalla tavalla.
« Viimeksi muokattu: 10.07.19 - klo:20:08 kirjoittanut Asetyylisalisyylihappo »

 

Seuraa meitä