Kirjoittaja Aihe: Todistusvalinta 2020 - Millaisella todistuksella eri yliopistoihin?  (Luettu 2511 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Matemaattisesti lahjakas

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 6
 • Sukupuoli: Mies
 • 2020 todistuksella
Veikkauksia siitä, millaisella todistuksella paikka irtoaa eri yliopistoista? Itsekin ensi kevään hakijana jännitän, millaiseksi todistusvalinnan taso muodostuu. Omalla todistuksella irtoaisi reilu 187 pistettä 199:n pisteen maksimista. Uskon, että riittää lääkispaikkaan, mutta jos valinta tulee olemaan samanlainen kuin DIA-valinnoissa (eli että vain ensimmäiseen hakukohteeseen voi päästä todistuksella) niin päänvaivaa aiheuttaa se, minkä yliopiston laittaisin sitten ensimmäiseksi vaihtoehdoksi.


Optimistina veikkaan, että helsinkiin riittäisi tällainen (oma) todistus:


Äidinkieli  L
Biologia  E                     
Kemia  E
Pitkä Matematiikka  L
Fysiikka  L
A-Englanti  L


Luotan siihen, että kovinkaan monella peruslääkishakijalla ei ole sekä pitkän matematiikan että fysiikan laudaturia - tai jos on niin äidinkielen tai enkun L puuttuu. Mielipiteitä?

Poissa vm62

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 74
Onhan se ensi vuonna mielenkiintoista nähdä, että mitkä pisteet ja mihinkä riittävät todistusvalinnoissa.Löytyi vanha tilasto v.2016 opiskelijavalinnoista Helsingin yleiselle.Silloinhan oli max.lähtöpisteet 36p.Piti siis olla L pit.matem, äikässä, pit.kiel. ja joko biol., fys. tai kemiassa.Kokeen suorittajia oli 1072 ja 1578 ilmoittautunutta.Näistä kokeissa olleista täydet läh.pist. 36 p. oli 27 kokelaalla ja niitä joilla oli läh.pist 34 p. oli 53 kpl.Eli heillä oli LLLE rivi näissä neljässä huomioonotetussa aineessa.Eli siis LLLL + LLLE oli yhteensä kokeessa 80 kpl.Ensi vuonna ja myös siis tulevinakin paikkoja Helsingin yleiselle todistusvalinnassa on n.60 kpl.Ja se, että kuinka moni, joka ei muuten olisi niin kovin kiinnostunut alasta, mutta saa tai on saannut Yo- todistukseen näissä eniten pisteitä tuottavissa aineissa täyden L - rivin pistää hakemuksen sisään, kun saletisti natsaa.Ja myös huomioitava muutaman edellisvuoden L- riviläiset, jotka ovat yrittäneet aikaisemmin päästä sisään, mutta ei ole onni suosinut.Esim.v.2016 kokeessa täysillä 36 p. lähtevistä pääsi sisään 14 kokelasta 27:stä.Ja jos ja kun kova hinku on ollut ja on päästä alalle, niin eiköhän ne mahdolliset E:t nyt syksyllä tai ensi keväänä muutu aika monella heistä L:ksi.Ouluun ja Kuopioon toi sinun 187 p. kyllä varmaan riittää.

Poissa Isaac Newton

 • Alkuvuotaja
 • Viestejä: 3
Joo aika kova ällärivi pitäisi tosiaan Stadiin olla, jos alkupisteitä miettii, mutta todistusvalinnassa otetaan huomioon 6 ainetta ja kuuden ällän rivit on aika paljon harvinaisempia kuin 4 ällän rivit. Mafynetti arvioi Stadin rajaksi 171,7p. Itse sanoisin, että Stadin raja on siellä 180-185 välissä, ja Oulu/Kpo pääsee jo 170+ pisteillä.

Poissa vm62

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 74
Mistähän hatusta toi Mafynetin arvio 171,7 p. Helsingin yleisen rajaksi on vedetty.Ei kyllä ainakaan muutaman viime vuoden hakijatilastojen arvosanoihin perustuen.Kun viimeisenä 4: nä vuotena on näitä LLLL ja LLLE lähtöpisteillä (36 -34)  kokeissa olleita ollut joka vuosi 80 -90 kpl.Heistä on n. 40 - 50 % päässeet sisään.Nythän todistusvalintaan otetaan huomioon 6 eri ainetta.Mutta varmaan aika monella näistä 36 - 34 lähtöpisteen kokelaalla on jo ollut tai tulee tämän syksyn tai ensi kevään Yo- kirjoituksien jälkeen komeilemaan tärkeimmistä pisteaineista 6xL- rivi tai ainakin 5xL + E -rivi.Näistäkin monena edellisinä vuosina "rannalle" jäänneistä kokelaistakin varmaan valtaosa on vielä ensikertalaiskategoriassa ja näkevät nyt tässä todistusvalinnassa helpomman tien sisäänpääsylle, kuin pääsykokeilla.Onhan Yo- kirjoituksissa ällien saavuttaminen pala kakkua verrattuna pääsykokeissa onnistumiseen.Mutta, mitäs sitten jos ja kun tulee reilusti yli 51 % kiintiön tasapisteissä esim. parhaissa pisteaineissa esim.4xL +2E rivi.Ei ole kyllä ihan vimosen päälle ajateltu tätä todistusvalintaa !

Poissa Isaac Newton

 • Alkuvuotaja
 • Viestejä: 3
"Arviomme perustuu siihen, millaisia yo-arvosanoja Helsingin yleislääkikseen hakeneet ovat aiemmin saaneet." Näin lukee tämän arvion jälkeen mafyn sivuilla. Kannattaa muistaa, että vuosittain kuuden ällän rivejä aineista FyKeBiMaaEnaÄi on max 15 kpl. Nyt se luku toki nousee jonkin verran, kun on lisämotivaatiota, mutta ei se luku pilviin mene. Sen verran harvassa on kuitenkin tällaiset nerot. Vaatii aikamoisen osaamisen kirjoittaa fykebin lisäksi pitkästä matikasta, pitkästä kielestä ja äidinkielestä laudaturit.

Viime kevään kuuden ällän riveistä ei kyllä kovin moni ole enää ensikertalaisia, koska saavat niin hyvän edun viimeistään böndelle. Voisi maksimissaan ajatella, että kuuden ällän rivejä olisi kahden vuoden  ylioppilaiden verran. (2019 valmistuneet + odottelijat + korottelijat) Tämä tarkoittaisi n. 30 kappaletta maksimipisteillä olevia.

4xL 2xE rivit yms. erotellaan ensimmäisenä sillä, mistä aineista ällät on. Jos katsoo pisteytystaulukkoa, käy aika nopeasti selväksi, että kyllä siihen vähän on ajatusta laitettu. Kaikista aineista ei saa samoja pisteitä, eikä edes ällän ja e:n piste-ero ole aineiden välillä sama. Eli esim matematiikan korottaminen E:stä ällään on arvokkaampaa kuin fysiikan korottaminen E:stä ällään. Jos vaikka bönden raja olisi 169,7p, alkaa sillä 0,1 pisteellä olemaan merkitystä. Kyllä sinne hajontaa saadaan aika paljon jo näin. Tämän jälkeen erottelu tapahtuu parhaimman arvosanan mukaan järjestyksessä äikkä, matikka, biologia, kemia, ja lopulta "parhaat pisteet antava jäljelle jäävistä kirjoitetuista aineista". Jos näiden jälkeen vielä on tasoissa kaksi tai useampi hakija, ketään näistä ei valita todistusvalinnassa.

Kukaan ei tiedä kuinka korkealle Stadin raja nousee, mutta se on varmaa, että böndepaikka irtoaa viimeistään n. 175 pisteellä. Joku laski ylilaudalla alimman yleisen rajan siten, että otti YTL:n sivuilta kaikki kevään 2019 ylioppilaat, syötti heidän arvosanat exceliin. Sitten hän laittoi kaikki todistukset hakemaan Suomen yleislääkiksiin yhteisvalinnalla niin, että kaikki hakivat kaikkiin kaupunkeihin. Näin Oulun yleisen rajaksi saatiin 167,6p. Koska kaikki ällärivin kirjoittaneet eivät hae lääkikseen, ei korottelijat saa alimpaa rajaa nostettua kamalasti tuon yli. Vaikka korotuksia tulisikin merkittävissä määrin, 175p (lähes 10p yli kevään 2019 teoreettisen maksimirajan) on aika turvallinen pistemäärä.

 

Seuraa meitä