Kirjoittaja Aihe: Fenoli  (Luettu 276 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa histoni

  • Perusvuotaja
  • Viestejä: 17
Fenoli
« : 23.03.20 - klo:03:11 »
Onko fenolin funktionaaliset ryhmät fenolinen hybroksyyliryhmä ja myös bentseenirengas? Mielestäni on väärin sanoa "fenoliryhmä", kuten kevään 2020 kemian yo-kokeessa oli sanottu.

Poissa Jullez

  • Alkuvuotaja
  • Viestejä: 2
Vs: Fenoli
« Vastaus #1 : 23.03.20 - klo:17:10 »
Fenoliryhmää ilmeisesti jonkin verran käytetään, mutta itse käyttäisin pelkästään tuota fenolinen hydroksyyliryhmä -nimitystä. Siinä voidaan olettaa, että hydroksyyliryhmä on kiinnittynyt bentseenirenkaaseen. Eli jos nimetään fenolinen hydroksyyliryhmä ja bentseenirengas, tulee bentseenirengas mainittua kahdesti.


Poissa TeknoDoktor

  • Hypervuotaja
  • ****
  • Viestejä: 534
Vs: Fenoli
« Vastaus #2 : 24.03.20 - klo:09:45 »

IUPACin Gold Book (https://goldbook.iupac.org/) ei tunne fenoli-ryhmää vaan määrittelee fenoliksi yhdisteen, jossa on yksi tai useampia hydroksyyliryhmä kiinnittyneenä bentseeniin (tai muuhun rengasrakenteeseen). Tällä perusteella ajatuksesi on siis oikea.


Toisaalta mielipidekysymyshän tämä ei ole vaan oikeastaan merkitystä on lähinnä sillä, miten lukion kirjat asian opettavat. Toinen hyvä referenssi on katsoa, miten aikaisemmissa lääkiksen pääsykokeissa näitä on kutsuttu - ulkomuistista sanoisin, että tällaisia "tunnista funktionaalinen ryhmä" tehtäviä on ollut aikaisemminkin.


Kolmantena pointtina voidaan nostaa esiin se, että jos pääsykokeeseen tulisi tällainen funktionaalisten ryhmien (tai yhdisteiden) nimeäminen, niin 100% varmuudella tehtävä olisi monivalinta (=automaattitarkastettava) eikä "vastaa vapaasti", joten vastausvaihtoehdoista voi jo helposti nähdä onko oikea vastaus esim. "fenolinen hydroksyyliryhmä" vai "fenoliryhmä".


 

Seuraa meitä