Kirjoittaja Aihe: Epäonnistunut verensiirto  (Luettu 1355 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa histoni

  • Tehovuotaja
  • *
  • Viestejä: 74
Epäonnistunut verensiirto
« : 03.04.20 - klo:02:47 »
Koralli 4: "Jos A-veriryhmän verta siirretään B-veriryhmän omaavalle henkilölle, tapahtuu kaksi asiaa. Ensiksi luovuttajan vasta-aineet saavat aikaan punasolujen liimautumisen toisiinsa (agglutinaatio) vastaanottajan veressä. Luovuttajan veri laimenee kuitenkin nopeasti vastaanottajan verisuonistoon, joten suurta haittaa ei synny. Väärän veriryhmän veren vastaanottajalle toinen reaktiosarja on kuitenkin hyvin vaarallinen. Vastaanottajan veressä olevat vasta-aineet reagoivat siirretyn veren punasolujen antigeeneihin ja seurauksena on hyytymä. Hyytymisreaktiota voidaan käyttää hyväksi veriryhmän määrityksissä sekoittamalla verta eri vasta-aineisiin ja tarkkailemalla hyytymän syntymistä."


Eihän tuossa mitään hyytymää kai synny?


Onko tämä oikein?:
Jos A-verta siirretään B:lle, niin silloin tapahtuu anti-A-vasta-aineiden kiinnittyminen luovuttajan A-antigeeneihin, jolloin punasolut takertuvat toisiinsa (agglutinaatio).


Poissa Docmorbid

  • Perusvuotaja
  • Viestejä: 22
Vs: Epäonnistunut verensiirto
« Vastaus #1 : 08.05.20 - klo:17:27 »
Tapahtuu kaksi asiaa.


Luovuttavan plasman vasta-aineet sitoutuu vastaanottavan punasolujen pintaproteiiniin. Mutta jos annetaan vaikka 450 ml verta niin vastaanottajalla on 10 kertainen määrä verta, joten vastaaineet laimenee.


Ongelma on siinä kun kun vastaanottajalla on älytön määrä vastaainetta plasmassaan, joten jokaiseen luovuttajan punasoluun tarttuu vasta-aine, jolloin niiden pinta muuttuu ja tapahtuu agglutinaatiota.


Poissa Docmorbid

  • Perusvuotaja
  • Viestejä: 22
Vs: Epäonnistunut verensiirto
« Vastaus #2 : 09.05.20 - klo:14:33 »
Huomio, että vaikka puhutaan Rh-vasta aineesta ja plasman vasta aineesta niiden vaikutukset ovat erilaiset.

 

Seuraa meitä