Kirjoittaja Aihe: Fiilikset pääsykokeesta  (Luettu 12213 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Pösilö

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 31
Vs: Fiilikset pääsykokeesta
« Vastaus #45 : 21.05.20 - klo:12:15 »
Niin no nyt sä Rejektismus sorrut siihen, että selittelet. Tarpeellisia potilastietojen katsomisia ei tarvitse puolustella kaikenmaailman selityksilä vaan niille on suora ja selkeä syy. Jatkossa voisitkin ottaa ohjenuoraksi itsellesi sen, että ennen kuin menet katsomaan ja lukemaan mitä sattuu mietit, mitä voit vastata jos kysytään miksi katsoit. Syyksi ei riitä epämääräinen tiedonhaeskelu eikä myöskään potilaan omiin asioihinsa reagoimisen kyvykkyyden johdonmukainen aliarvioiminen.
Aiemmin mainitsemani jumalkompleksi on kyllä valitettavan vahvasti edustettuna kaltaistesi noviisien keskuudessa. Onneksi ei suinkaan kaikkien, mutta aina on se osa porukkaa, joka ei ymmärrä omia rajojaan eikä älyä pätkän vertaa siitä, että muut voivat tietää enemmän.


Ja tämä: Lääkärin oikeudet eivät ylitä potilaan oikeuksia - siinä sulle toinen hyvä ohjenuora.


Mulla on tosiaan takana se parikymmentä vuotta suoraa potilastyötä. Vain lyhyt osa tuosta työkokemuksesta sairaalassa ja vain lyhyt osa suun terveydenhuollossa. Enimmät siitä nimenomaan vastaanottotyötä nimenomaan perusterveydenhuollossa nimenomaan terveysasemalla - eli juuri tätä, mistä nyt puhutaan. Potilastiedot päivittäin oleellisessa osassa käytännönduunia. Potilaan kokonaiskuvan kartoittamista jne. Mulla nyt sattuu olemaan sekä tieto että käytännön kokemus, ja sun yritelmät kitistä vastaan ovat vähän noloja. Mitä jos joskus opettelisit myöntämään että "hmm, ehkä voin oppia uutta, jos kuuntelen muita" ja "hmm, ehkä en tiedäkään kaikkea, vaikka olen the lääkäri".

Tuon potilastyön päälle mulla on työkokemusta seitsemisen vuotta terveysasemalla hallinnollisena esimiehenä ja terveysaseman johtoryhmässä. Ja siinä sinä uutuudenkarheine valmistumispapereinesi kuvittelet tietäväsi terveysasemahommat paremmin, koska olet saanut päähäsi että lääkäriksi valmistuminen pätevöittää kaikkitietävyyteen. Juuri tuolla asenteella työtään tekevien aiheuttamia sotkuja siellä sitten joudutaan siivoamaan.

Ota vähän nöyryyttä kehiin ja avaat ovet jatkuvalle oppimiselle, niin hyvä tulee. Tuolla "minä tiedän kaikesta kaiken" -asenteella et tule suoriutumaan työstäsi hyvin. Se kostautuu sekä potilaille että omalle urallesi.
« Viimeksi muokattu: 21.05.20 - klo:12:21 kirjoittanut Pösilö »

Poissa Pösilö

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 31
Vs: Fiilikset pääsykokeesta
« Vastaus #46 : 21.05.20 - klo:13:06 »
Jatkan vielä toisen kommentin tästä. Jos ja kun sä tätä nyt kuitenkin ihmettelet (ja toisaalta, erilaiset urapolut voivat kiinnostaa muitakin tulevaisuutensa ammatin pohtijoita) olen sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja YAMK, eli olen käynyt ylemmän amk-tutkinnon päälle. Lisäksi olen terveystieteiden maisteri. Ja sitten vasta hammaslääkäri. Hampaalle hakeuduin, koska halusin palata hallinnollisista tehtävistä potilastyöhön, mutta kaikki me tiedetään hoitajien surkeat palkat ja siihen en enää suostunut. Hammaslääkärinduunia mun keski-ikäinen selkä ei näköjään valitettavasti tahdo kestää. Joten vaihtoehdot ovat vaihtaa ammattia toisenlaisen ergonomian sallivaan tai palata hallintoon, ts. johtotehtävät terveyskeskuksissa / sairaanhoitopiireissä, joko perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa tai sitten suun terveydenhuollossa - tosin esimerkiksi ylihammaslääkäri ei välttämättä pääse hammaslääkäriduunista eroon. Kouluttautuminen lääkäriksi ylepuolelle on itselleni vaihtoehto päästä potilastyöhön romuttamatta palkkaa (vaikka hampaalla se kyllä on oleellisesti parempi kunnes erikoistumiset on alta pois, siksi sen valitsin aiemmin). Lääkäri ei ole mikään mun unelma-ammatti ja tänä keväänä hain ensimmäistä kertaa. Olen tällaisessa keski-iän kriisissä. Mutta tääkin on ehkä yllätys, että kaikki eivät ensisijaisesti unelmoi lääkärin ammatista - silti sieltä käsin huudellaan kuin olisi lottovoittaja. Jo itsessään se ajaa vikaraiteille ja äkkiä.

Mutta sen verran nyt tässä tätä avaukseksi, että ei tosiaan kannata elellä jossain hassussa poterossa, että ois jotenkin kaikkitietävä vain sillä, että valmistuu jostain johonkin ammattiin tai että se ammatti olisi jotenkin parempi kuin muut. Hurjaa lukea nimittäin tuota, miten mollaat sekä hammaslääkäreitä että vastaanottotyötä tekeviä hoitajia. Terveysasemien toiminta sekä siellä potilaiden edessä että johdossa on moniammatillista tiimityötä. Se ei toimi yhden ammattiryhmän varassa eikä yksi ole yli muiden. Ehkä se ei teille tk-lääkäreille näy mitenkään, ettekä hahmota mitä siellä johtoportaassa tapahtuu? Mutta tällaisia kannattaa pohtia ja vähän laajentaa sitä omaa ajattelua, jos jumittaa tuollaiseen fakkiutuneeseen ajatukseen jo uran alkumetreillä, että se oma ammatti on merkittävin tai ainoa, joka tietää mistään mitään.

Ja esimerkiksi mulla on koulutus nimenomaan siihen, että olen asiantuntija liittyen terveyskeskuksen / terveysaseman hallintoon, toimintaan ja kehittämiseen. Ihan kaikki erilaiset siellä työskentelevät ammattilaiset huomioiden. Eli ei, nuoren lääkärin LL-paprut eivät anna parempaa pohjaa viisastella että tietoa ois takataskussa yhdellä koulutuksella ja lyhyellä työkokemuksella enemmän kuin toisella jolla on pari alempaa ja pari ylempää korkeakoulututkintoa just nimenomaan keskustelun alla olevan aiheen asiantuntijuuteen pätevöittäen + hyvin pitkä työura keskustelun aiheen parissa.


Ja siitä moniammatillisuudesta. Absurdia pöhistä, että jos ei ole lääkäri, ei voi tietää potilasteksteistä tai potilastyön eri elementeistä. Hoitajatkin siellä terveysasemalla tekevät ihan yhtä lailla itsenäistä työtä potilaiden ja potilastietojen parissa. Usein terveydenhoitajilla on potilaan kokonaiskuva kummasti paremmin hallussa kuin lääkärillä, sivuhuomiona sanoen. Ja myös vaikkapa suun terveydenhuollossa hammaslääkäreiden lisäksi suuhygienistit tekevät itsenäistä työtä potilaiden ja potilastietojan parissa. Ei lääkäri ole mikään ainoa ammatti, joka tietää hoidon kokonaisvaltaisuuden tärkeydestä tms. Lääkäri tuntuu silti olevan ainoa ammatti, jossa potilaan kunnioitus rapautuu omien kiireisten saappaiden alle. Näin todellakin monen vuoden työkokemuksella ja kaikkia mahdollisia terveyskeskuksen ja terveysaseman ammattiryhmiä seuranneena voin sanoa, että ryhmänä lääkärit kunnioittavat potilaita vähiten. Lääkäreissä on sellaista vikaa, että asenne on hieman vinksallaan siihen suuntaan, että työtä tehdään itseä eikä potilasta varten.


Rejektismuksen hyviin esilletuoma potilaiden aliarvioiminen on toinen juttu. Jokainen ammattiryhmä tietää sen, että potilas on erehtyväinen ja harvemmin ammattilainen itse ja vaikka ois, omille asioilleen on herkästi sokea. Lääkärit on ainoa ammattiryhmä, joka järjestelmällisesti ajattelee myös että potilas on todennäköisesti idiootti. Valtavat määrät muistutuksia tehdään kohtelusta, joka koskee sitä miten potilaille puhutaan kuin tyhmille ja miten potilastietoidoista käy ilmi tuota selän takana koluamista. Se on vastoin hyviä tapoja, hyviä toimintamalleja, eettisyyttä ja kaikkea mahdollista, että sen sijaan että potilaalta yrittäisi kysyä, menee vain tonkimaan niitä papereita. Potilas kuitenkin ON hoitonsa keskiössä, ja harvemmin potilas on tyhmä. Jokainen on oman olonsa asiantuntija, vaikkei oiskaan ammattilainen. Niihin kirjauksiin uppoaminen jättää monesti varjoonsa potilaan kuuntelun, jopa hoitovirheitä aiheuttaen. Tiedättekö, kuinka moni hoitovirhe johtuu copypaste-esitiedoista? Aika moni!


Ja vaikka kaikki eivät muista ja tiedä kaikkia vuosien varrella olleita lääkityksiään, toimenpiteitään tms. aika moni muistaa ja ymmärtää. Kysymällä selviää usein, vähintäänkin suuntaviitta sille mitkä potilastiedoista on syytä avata ja mitkä jättää koskematta. On kerrassaan naurettavaa ajatella, että "käytän vartin tähän että etsin potilastiedoista, selaten samalla 50 asiaan kuulumatonta potilaskirjausta, että onko hänelle tehty leikkauksia - sen sijaan että kysyisin potilaalta itseltään, kun elän ajatusta että potilas ei tajua mistään mitään" ja potilas on tosiasuassa perusterve, fiksu leikkaussalihoitaja tjsp. joka osaisi suorilta vastata täsmällisen tarkasti.Ja uskokaa pois, noista epäasiallisista käyttäytymisistä tehdään muistutuksia, PALJON. Ja nimenomaan eniten lääkäreistä, muilta ammattiryhmiltä se kunnioitus ja kommunikointi sujuu keskimäärin paremmin. Jotain asennevikaahan se representoi.

Kohdatkaa ne potilaat hei vähän toisella asenteella! Ja muistakaa, että te olette siellä heitä varten. He eivät tule sinne teitä varten.

Edit. Ja ei, työtä ei ole tarkoitus lähteä tekemään minälähtöisesti jotta välttää muistutukset itseisarvona, varautuen vain nipulla selityksiä joilla klaarata muistutukset tai selvitykset... vaan työ ois syytä pyrkiä tekemään niin hyvin, ettei synny tarvetta muistutuksille.
« Viimeksi muokattu: 21.05.20 - klo:13:13 kirjoittanut Pösilö »

Poissa Trypsiinitäti

 • Satunnaisvuotaja
 • Viestejä: 10
Vs: Fiilikset pääsykokeesta
« Vastaus #47 : 21.05.20 - klo:13:15 »
Yhtään sen enempää haluamatta sotkeutua tähän keskusteluun, niin huomauttaisin, että Rejektimus Maksimus on täällä v. 2018 kirjoittanut, ettei lääkiksen ovet auenneet hänelle vieläkään. Joko hän on siis nyt LL, joka vuonna 2018 on esittänyt olevansa hakija (jostain kummasta syystä) tai sitten täällä muuten vaan provosoimassa. En siis ehkä kauheasti laittaisi painoarvoa hänen puheilleen.

Poissa Pösilö

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 31
Vs: Fiilikset pääsykokeesta
« Vastaus #48 : 21.05.20 - klo:13:23 »
Yhtään sen enempää haluamatta sotkeutua tähän keskusteluun, niin huomauttaisin, että Rejektimus Maksimus on täällä v. 2018 kirjoittanut, ettei lääkiksen ovet auenneet hänelle vieläkään. Joko hän on siis nyt LL, joka vuonna 2018 on esittänyt olevansa hakija (jostain kummasta syystä) tai sitten täällä muuten vaan provosoimassa. En siis ehkä kauheasti laittaisi painoarvoa hänen puheilleen.


No kas. Sellaista fantasiaa sitten.


Tosin se on oikeasti sääli, että vastaavaa tietämättömyyttä esiintyy myös ihan oikeasti valmistuneiden keskuudessa.


Tulipahan silti tietoiskua tuleville lääkäreille, toivottavasti herättää ajattelemaan omaa toimintaa ja toiminnan (eri toimintojen ja kokonaisuuden) tarkoitusta!

Poissa Rejektismus maximus

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 51
 • LL
Vs: Fiilikset pääsykokeesta
« Vastaus #49 : 21.05.20 - klo:14:00 »
Yhtään sen enempää haluamatta sotkeutua tähän keskusteluun, niin huomauttaisin, että Rejektimus Maksimus on täällä v. 2018 kirjoittanut, ettei lääkiksen ovet auenneet hänelle vieläkään. Joko hän on siis nyt LL, joka vuonna 2018 on esittänyt olevansa hakija (jostain kummasta syystä) tai sitten täällä muuten vaan provosoimassa. En siis ehkä kauheasti laittaisi painoarvoa hänen puheilleen.


No kas. Sellaista fantasiaa sitten.


Tosin se on oikeasti sääli, että vastaavaa tietämättömyyttä esiintyy myös ihan oikeasti valmistuneiden keskuudessa.


Tulipahan silti tietoiskua tuleville lääkäreille, toivottavasti herättää ajattelemaan omaa toimintaa ja toiminnan (eri toimintojen ja kokonaisuuden) tarkoitusta!
Tunnen vain kun kierrokset nousevat. Trollissimus jo vuodesta 2018.

Poissa Pösilö

 • Perusvuotaja
 • Viestejä: 31
Vs: Fiilikset pääsykokeesta
« Vastaus #50 : 21.05.20 - klo:14:24 »
Yhtään sen enempää haluamatta sotkeutua tähän keskusteluun, niin huomauttaisin, että Rejektimus Maksimus on täällä v. 2018 kirjoittanut, ettei lääkiksen ovet auenneet hänelle vieläkään. Joko hän on siis nyt LL, joka vuonna 2018 on esittänyt olevansa hakija (jostain kummasta syystä) tai sitten täällä muuten vaan provosoimassa. En siis ehkä kauheasti laittaisi painoarvoa hänen puheilleen.


No kas. Sellaista fantasiaa sitten.


Tosin se on oikeasti sääli, että vastaavaa tietämättömyyttä esiintyy myös ihan oikeasti valmistuneiden keskuudessa.


Tulipahan silti tietoiskua tuleville lääkäreille, toivottavasti herättää ajattelemaan omaa toimintaa ja toiminnan (eri toimintojen ja kokonaisuuden) tarkoitusta!
Tunnen vain kun kierrokset nousevat. Trollissimus jo vuodesta 2018.


Uskon kyllä, että olet jo vuodesta 2018 saakka trollaillut - sitä, että edes itse uskoisit joskus pääseväsi lääkikseen <3


Mutta harrastushan se tuokin on. Vähemmän puutaheinää ja enemmän aktiivisuutta, niin löydät joskus itsellesi opiskelupaikan. Sellaisen sopivan. Ehkä noilla asenteilla kannattaa ne pienimmätkin lääkärihaaveet kuitenkin kuopata, sen verran siinä perusinhimillisyyttä kuitenkin edellytetään.

Poissa zeta

 • Älyvuotaja
 • **
 • Viestejä: 241
 • LK, Kuopio
Vs: Fiilikset pääsykokeesta
« Vastaus #51 : 21.05.20 - klo:15:48 »
Minusta tuo Rejektismuksen 2018-viesti vaikuttaa ihan läppä-trolliviestiltä. Samassa ilkeilymielessä tehty kuin nuo muutkin Rejektismuksen viestit. Tuota Pösilön vuodatusta lukiessa tuli mieleen, että ootteko Rejektismus ja Pösilö kenties saman kirjailijan alter egoja?


Poissa Rejektismus maximus

 • Tehovuotaja
 • *
 • Viestejä: 51
 • LL
Vs: Fiilikset pääsykokeesta
« Vastaus #52 : 21.05.20 - klo:18:16 »
Minusta tuo Rejektismuksen 2018-viesti vaikuttaa ihan läppä-trolliviestiltä. Samassa ilkeilymielessä tehty kuin nuo muutkin Rejektismuksen viestit. Tuota Pösilön vuodatusta lukiessa tuli mieleen, että ootteko Rejektismus ja Pösilö kenties saman kirjailijan alter egoja?
Ei helv jäin kiinni.  :o

Poissa Jarkko Surakka

 • Epione valmennus
 • ***
 • Viestejä: 206
 • Sukupuoli: Mies
  • Galenos haltuun ja l
Vs: Fiilikset pääsykokeesta
« Vastaus #53 : 22.05.20 - klo:10:42 »
Hei


Pieni muistutus siitä, mikä tämän palstan tarkoitus/motto on: ”Yksi tavoite, monta tukijaa”


Jos siis tarkoituksenne, ketään vielä erikseen nimeättä, on päteä, mollata tai vähätellä muita ja jos olette kyvyttömiä löytämään muita keskustelupalstoja oman itseoletetun erinomaisuutenne julistamiseen, autan mielelläni ko. foorumin etsimisessä.


Älyvuoto ei sen sijaan ole oikea paikka edellämainitulle pikkusieluisuudelle.


En millään haluaisi alkaa (taas) jakamaan banneja älyvuotoon, koska olen itse halunnut pitää palstan suht vapaana, mutta toisaalta sekä minun, että uskoakseni aika monen muun, elämä on liian lyhyt luiskaotsaisten besserwissereiden pseudoälylliseen onanointiin.


Joten.


Keskitytään perusasiaan eli autetaan toisiamme kohti unelmia. Jaetaan tietoa ja erilaisiakin mielipiteitä toisia kunnioittavassa hengessä.


Ystävällisin Terveisin


Jarkko
Epionen Fysiikan Ope
Epione valmennus

Poissa Mitäkummaa

 • Alkuvuotaja
 • Viestejä: 4
Vs: Fiilikset pääsykokeesta
« Vastaus #54 : 23.05.20 - klo:15:50 »
Joku oli nyt tehnyt ja jakanut adressia allekirjoitettavaksi juurikin tästä toisen vaiheen laajentamisesta. Auttaisikohan sen allekirjoittaminen vielä, jos nopeasti leviäisi.
[font=****]https://www.adressit.com/laaketieteellisten_paasykokeen_toiseen_vaiheeseen_otettavaenemman_hakijoita[/font]

 

Seuraa meitä