Pakko tuosta Tupu2021 kirjoituksesta todeta, että nyt ollaan aikalailla asian ytimessä. Yleisesti ottaen voi sanoa, että lääkishakuun liittyy aina tuuria, siitä ei pääse mihinkään. Omalla valmistautumisella voi tätä tuurin osuutta pyrkiä minimoimaan tiedolla ja taidolla, mutta tuuria ei voi ikinä eliminoida. Koska joka vuosi hakee enemmän vähintäänkin riittäviä hakijoita kuin mitä on vara sisään ottaa, jää aina joka vuosi ulos sellaisia jotka olisivat taas joku toinen vuosi sisään päästäkin.
Tuuria voi esiintyä niin koepäivänä, sattuuko olemaan sairaana, ehtiikö paikalle, kysytäänkö enimmäkseen niitä asioita jotka sai hyvin opeteltua ja siinä kokeen paineessa onnistuu vastaamaan oikein. Vai käykö niin, että kysytään ikävästi juuri sellaisia asioita joita ei ikinä kunnolla saanut sisäistettyä tai vaikka olisikin niin kellon raksuttaessa tekee hätiköiden sellaisen virheen, mitä ei ikinä harjoitteluvaiheessa tehnyt. Myös koetilanteen hallinnalla on siis merkitystä ja nyt myös todistusvalinta tuo omat oikkunsa.
Itse olen ensikertalaisena keväästä 2020 asti käynyt uusimassa mafyke yo jotta saisi vähän lisää älliä taakseen ja olen siinä mafyn materiaaleja käyttänyt. Toistaiseksi on yritetty kolmesti ja onnistuttu vain kerran, fysiikan L siunaantui S20 vaikka sillä koekerralla tuntui turhaan vaivautuneensa fysiikankoepäivänä paikalle.
Etenkin kemia on osoittautunut varsinaiseksi murheenkryyniksi, kun siinä on tosiaan jo kaikki mahdollinen tehty mitä mafyllä on tarjota, mutta siitä huolimatta paras suoritus oli K20, jolloin oli huomattavasti vähemmän treeniä takana kuin sen jälkeisillä kerroilla. Harkkakokeista on toistuvasti saanut reilusti yli oletetun rajan pisteitä kokoon ja koko ajan kuulee abien suunnalta että kaikki motivaatio on menetetty eikä jaksa eikä pysty mutta siitä huolimatta tähän asti (K21 tuloksia kun ei vielä tiedä) tuntuu kuitenkin vähintään riittävän hyvin ne abitkin osaavan kun hehän sen rajan määrittää mutta silti hankkivat muutaman pisteen enemmän, vaikka onhan tässä herran jesta lukenut lukion kemman n. 5 kertaa läpi mutta silti ei tunnu ottavan onnistuakseen vaikka abeilla pitäisi olla se eka kerta vasta meneillään.
Sen kummemmin yksityiskohtiin menemättä niin yleisesti ottaen sekä K20 että S20 kaatuivat sellaisiin huolimattomuusvirheisiin, jotka johtuivat joko koetilanteen paineesta, mikä ei ikinä harjoituskokeessa välity, tai sitten oli sellainen tehtävätyyppi jota ei jostain syystä ollut tullut mafyn materiaaleissa vastaan eikä sitten ihan 100% tiennyt miten sitä kannattaisi lähestyä. Yhdellä kertaa vastaus meni pilalle siksi, koska muistelin mafyn harjoituskokeessa vastaavan tehtävän menneen eri tavalla ja menin korjaamaan sitten oikein aloittamani tehtävän vääräksi.
Huomasin myös etenkin nyt kevään korotuksiin lukiessa sen, että alkaa puhumaan itselleen yhä kasvavan kriittiseen sävyyn tehtäviä tehdessään: "Kyllähän tämä helppo tehtävä on, mutta etköhän sinä jonkun tavan viimeistään kokeessa keksi tehdä tämän päin honkia". Siinä missä intin jälkeen K20 korotuksiin lukiessa koki onnistumista ja uuden oppimista kun kertasi jo kenties unohtuneitakin asioita niin nyt kertaus tuntuu vain olevan muistutus omasta huonoudesta "Olisit vähän käyttänyt järkeä vuotta aiemmin niin tätä sinun ei tarvitsisi nyt tehdä vaan voisit keskittyä lukemaan valintakokeeseen varotoimena mutta tyhmästä päästä kärsii koko keho".
Pikkuhiljaa koittanut opetella olemaan armollisempi itselleen, mutta toisaalta liikaakaan ei voi tuudittautua koska karu totuus on että asiaa on paljon ja kaiken kukkuraksi rätkäistään materiaalikin jo vajaan 2 vkon päästä eteen eikä todellakaan se alkuperäinen suunnitelma, että hommaisi semmoiset alustavat pisteet että olisi jonkin tason turvaverkko olemassa, toteutunut. Otin tietoisen riskin keskittämällä voimavaroja matikan ja kemian uusintaan, vaikka biologiaa ei ole tullut sitten viime kevään luettua, koska näistä riittäisi toinen siihen että voisi jokseenkin rauhassa nukkua yönsä. Alustavien pisteiden pohjalta ollaan lähellä tätä, mutta ei niin lähellä kuin oli tarkoitus, joten nyt siis alkaa armoton loppukiri, kunnes opintopolussa lukee jotain mikä antaa syyn toimia toisin.
Tässä kohtaa ei kuitenkaan auta myöskään totaaliluovuttaminen, koska tosiaan ei ole varmaa tietoa siitä itse valintakokeestakaan. Semmoisia ajatuksia herännyt, osittain toiveajatteluna ehkä, että mitäs jos ennakkomateriaali toimiikin siten, että "nippelitietotehtävät" (monivalinnat, oikein/väärin väittämät, avoimet, lauseen täydennykset jne.) perustuvatkin 100 % siihen materiaaliin ja tämän lisäksi olisi sitten "tavalliseen tapaan" fyke laskuja?
Tämä olisi kaikin puolin tasa-arvoisin tapa valintakokeen järjestämisessä, koska tällä hetkellä yksi suurimpia kritiikkejä on ollut se, että nyt mm. abit ovat epätasa-arvoisessa asemassa koska joutuvat kilpailemaan sellaisten hakijoiden kanssa, jotka ovat voineet jo useita vuosia lukea fykebi materiaaleja, kenties valmennuskurssien voimalla. Lisäksi suurta närää, myös allekirjoittaneessa, on aiheuttanut myös se, että toisinaan asiat on ilmaistu eri tavalla riippuen kirjasarjasta, tai pahimmillaan jokin asia löytyykin vain toisesta. Voi voi jos luit väärän kirjasarjan mukaan eikä sinulla ollut vara ostaa toisen sarjan kirjoja (t. 2019 ylioppilas, joka LOPS 16 takia oli pakotettu ostamaan uutena joka ikisen kirjan, koska vanhaa painosta ei ollut olemassakaan). Jos kuitenkin kaikki asetettaisiin samalle viivalle jakamalla 1 kk ennen koetta ilmainen materiaali, ei olisi kumpikaan näistä enää ongelma. LOPS 21 myötähän lukiokirjoista tulee ilmaisia lukiolaisille, eikö olisi reilua, että sen sijaan että muualta hakeville riittäisi tämän materiaalin lataaminen, eikä heidän liiemmin tarvitsisi ostaa tai edes lainata lukiokirjoja? Lisäksi valmennuskursseja järkkäävillä firmoilla olisi aika hankala saada aikaan mitään tähdellistä siinä yhden kuukauden aikana, vaikka varmasti jotain opiskelutekniikka yms. kursseja alkaisivat sitten järjestää.
Ehkä suurin ongelma tässä olisi se, että mitenkäs sitten jos materiaali on yliopistomateriaalia, eikös silloin yliopistossa jo opiskelleilla olisi etua siitä että heillä on kokemusta sellaisen materiaalin tulkinnasta? Tässä kohtaa kuitenkin on muistettava, että 1) ensikertalaisuuskiintiö pätee myös valintakokeen puolella, joten joka tapauksessa myös sellaisia tulee pääsemään kokeella sisään, jotka eivät ole aiemmin elämässään yliopistomateriaalin pohjalta opiskelleet. 2) Valintakokeen sisällöksi edelleen ilmoitetaan lukion oppimäärän mukaiset fykebi-kokonaisuudet, joten ei voi olla mahdotonta, etteikö materiaali voisi olla lukiotasoista, koska missään ei myöskään ole sanottu sitä, että materiaali tulisi nimenomaan olemaan yliopistomateriaalia.
Kävi niin tai näin, tässä vaiheessa kuitenkin lienee fiksuinta lukea lukion fykebi materiaaleja kuten ennenkin ja materiaalin tullessa miettiä sitten omalla kohdallaan, käyttääkö siinä vaiheessa kaiken jäljellä olevan ajan materiaaliin vai miltä osin. Sentään näyttää tuo pandemia sen verran laantuvan että samanlaiseen sähläykseen kuin viime keväänä ei pitäisi olla niin suurta pelkoa. Ja vaikka sähläystä tulisikin lopulta kuitenkin, pärjää silloinkin parhaiten kun on asiat opetellut niin hyvin kuin taitaa. Samalla kannattaa muistaa olla myös armollinen itselleen ja pitää aina välillä taukoa sekä kenties ihan lomaa, loppuun palaminen ennen koetta on aika varma tapa tehdä elämästään tarpeettoman hankalaa.
Lukuintoa ja jaksamista itse kullekin pian alkavalle loppusuoralle, vielä ehtii ja jaksaa!