Kirjoittaja Aihe: Mafyn 2.1230  (Luettu 101 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Emleyyy

  • Perusvuotaja
  • Viestejä: 21
  • Sukupuoli: Nainen
Mafyn 2.1230
« : 16.11.20 - klo:11:46 »
Meren rannalla sijaitsee havaintotorni, josta seurataan kaukana olevan satelliitin nousua. Satelliitistä havaitaan sekä suoraan havaintotorniin tuleva radioaalto että meren pinnasta heijastunut radioaalto, jotka interferoivat keskenään. Kun satelliitti nousee horisontista ylöspäin, interferenssi vahvistuu, kunnes radioaallot saapuvat 30 asteen kulmassa vaakatasoon nähden torniin. Meren pinnan voi olettaa olevan vaakasuora ja tasainen. Kuinka korkea havaintotorni on, kun radioaaltojen aallonpituus on 90 metriä.


Onko kellään tähän mitään vinkkiä? Tekisi mieli soveltaa d sin(a) = k kaavaa jotenkin. Eniten hämää se kun satelliitin korkeus muuttuu koko ajan. Varmaan tässä kuitenkin jotenkin hyödynnetään sitä, että vaihe-ero on vielä 30 asteen kulmassa nolla.

Poissa Emleyyy

  • Perusvuotaja
  • Viestejä: 21
  • Sukupuoli: Nainen
Vs: Mafyn 2.1230
« Vastaus #1 : 21.11.20 - klo:07:35 »
Voiko tämän ajatella vaan niin, että koska aallon heijastuessa veteen tapahtuu ensin 0.5 aallonpituuden vaihesiirto ja koko ajan satelliitin noustessa interferenssi pysyy vahvistavana, että silloin koko ajan tuo vedestä torniin heijastunut säde on pituudeltaan tuo 0.5 aallonpituus (vaihesiirrosta) + maksimissaan alle puolen aallopituuden kasvu. Kunnes saavutaan 30 asteeseen, jolloin heijastunut säde on tasan yksi aallonpituus ja sit laskee vaan trigonometrialla lopun. Tulee oikea vastaus 45 m, mutta mietin että kuulostaako oikealta? Tai onko helpompi tapa ajatella?

 

Seuraa meitä